Slovenija

Podražitve v Mariboru: višji zneski na položnicah za vrtce, več tudi za kopanje

Maribor, 26. 05. 2023 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
15

Maratonska, več kot šest ur dolga seja mariborskega mestnega sveta je prinesla nekatere nove podražitve. Višji zneski na položnicah bodo po novem tako pričakali starše vrtčevskih otrok, več bodo treba odšteti tudi za vstopnine v javne športne objekte. So pa svetniki z umikom točke z dnevnega reda preprečili zvišanje cen vožnje z gondolo, prav tako niso soglašali s predlagano podražitvijo vozovnic za mestni avtobus. O ostalih predlogih mestne uprave bodo razpravljali (in odločali) na naslednjem srečanju, seja je bila nazadnje namreč prekinjena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Paket predlaganih podražitev
    02:19
    Iz 24UR: Paket predlaganih podražitev
  • Iz SVETA: Podražitve v Mariboru
    01:18
    Iz SVETA: Podražitve v Mariboru

 

Svet Mestne občine Maribor (MOM) je imel včeraj znova na mizi paket podražitev – odločanje o višjih cenah javnih vrtcev, prevoza z mestnimi avtobusi, parkiranja, čiščenja odpadnih voda. Prvotni sveženj predlogov, o katerih bi morali odločati že pred dvema mesecema, je med svetniki namreč naletel na neodobravanje in župan Aleksander Saša Arsenovič je včeraj tako poskušal znova. "Jaz sem vedno optimist," je dejal še pred začetkom seje. Na vprašanje, ali meni, da bodo podražitve tokrat prestale svetniško sito, pa odgovoril, da upa, da ja. "Nič kaj takšnega ne predlagajo strokovne službe in na podlagi njih župan , kar ne bi bilo skladno z dejstvi inflacije, podražitve ter reagiranja na to, da bo občina ostala razvojno naravnana. Ne pa, da bomo iz proračuna samo subvencionirali zadeve, ki jih lahko posamezne skupine v mestu plačujejo same," je izpostavil.

Burno že na začetku: podražitev Pohorske vzpenjače z enim glasom razlike umaknjena z dnevnega reda

A se je zapletlo že na začetku, pri sprejemu dnevnega reda. Nekateri svetniki so namreč želeli umik nekaterih točk, predvsem tiste o višji ceni vožnje z gondolo na Pohorje. Predlog spremembe odloka, s katerim bi krožno kabinsko žičnico izvzeli iz gospodarske javne službe, po novem pa bi ta postala tržna dejavnost Marpoma, so namreč z enim glasom razlike umaknili.

Mariborski mestni svetniki so 'zgolj' za sprejetje dnevnega reda potrebovali eno uro.
Mariborski mestni svetniki so 'zgolj' za sprejetje dnevnega reda potrebovali eno uro. FOTO: 24ur.com

Da imajo spet nov, že tretji dnevni red seje, prav tako pa se ne strinja, da bi se o tem glasovalo po skrajšanem postopku, je menila Davorka Pregl, svetnica iz vrst Gibanja Svoboda (GS). "Temo smo imeli na mizi od januarja. Našli smo rešitev, ki za določanje cen ne bi obremenjevala politike. Tudi cena na Piskru ni stvar trga," je odgovoril župan. Umik točke 22 je sicer predlagal vodja svetniške skupine SDS Franc Kangler, ki je izpostavil, da se Mariborčani po takšni ceni na Pohorje gotovo ne bi vozili. "Postajamo najdražje mesto v Evropi, ne samo v Sloveniji. Le ker si nekaj 'zabijete v glavo', boste s tem zaprli Pohorje, turizem. In tudi Marprom bremeni proračun." Da ni razloga, potrebe za umik, je pri glasovanju o odloku vztrajal Arsenovič. "Prosim za malo manj populizma in več realnega življenja," je dodal. S Kanglerjem se je načeloma strinjala tudi Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti - LPR), češ da bi sprejetje odloka pomenilo konkretne spremembe glede cen žičnice. "To ni vaša gostilna, ampak občina. Dajte torej odločanje o tem v redni postopek," je namignila županu. Da je ponosen na gostilno in tam zaposlene in da tega ni treba dajati v slabšalni kontekst, pa ji je odvrnil mariborski župan.

Svetniki so umik točke nazadnje podprli z enim glasom razlike – 18 jih je glasovalo za, 17 proti umiku, 10 se je glasovanja vzdržalo.

Sprejetje odloka bi pomenilo, da gondola na Pohorje ne bi bila več izbirna gospodarska javna služba, javno podjetje Marprom bi jo upravljalo kot tržno dejavnost. To pa bi mu tudi omogočilo, da cene prevozov namesto mestnega sveta postavlja Marprom sam, zaradi česar so nekateri svetniki izrazili pomisleke.
Sprejetje odloka bi pomenilo, da gondola na Pohorje ne bi bila več izbirna gospodarska javna služba, javno podjetje Marprom bi jo upravljalo kot tržno dejavnost. To pa bi mu tudi omogočilo, da cene prevozov namesto mestnega sveta postavlja Marprom sam, zaradi česar so nekateri svetniki izrazili pomisleke. FOTO: Shutterstock

Sledile so svetniške pobude in vprašanja. Med drugim Davorka Pregl v novi knjižnici predlaga prostor za knjižnico semen, skrbi jo umik programa paliativne oskrbe iz UKC Maribor. Danijela Šerbinek (SDS) predlaga, da po nedavnem hudem neurju s točo občina – glede na to, da letos ne bo javnega razpisa za investicije v kmetijstvu – 70.000 evrov nameni za povrnitev škode. Sprašuje je tudi, kako je z urejanjem cestne infrastrukture. Meni namreč, da so izvor težav neočiščeni vodotoki in neustrezno odvodnjavanje. "Bomo preverili, kako je s tem," se je načeloma strinjal Arsenovič. Da je glede cest MOM zelo podfinancirana in so v teku samo nujna dela, pa je dodal podžupan Samo Peter Medved. "Financiramo samo nujne stvari, treba je pripraviti petletni načrt. In zato razmislite o prioritetah, kot je gondola," se je navezal na umik te točke. Zdravko Luketič (NSi) je v okviru svetniških pobud in vprašanj predlagal, da bi Maribor več pozornosti namenjal spominu na generala Rudolfa Maistra, Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Evrope pa je povprašal o trenutni situaciji z direktorjem Nigrada. Poteze nadzornega sveta komunalnega podjetja so zanimale tudi Stojana Auerja (LPR). "Vse več poslov dobiva zgolj eno samo podjetje. Ta ista firma naj bi letos delala tudi kanalizacijo," se je navezal na neprimerno urejeno infrastrukturo, ki je po njegovem srž težav z vodo in neurji, o čemer je spregovorila Šerbinekova. "Pojma nimam, o čem govorite. Če imate konkretna vprašanja, jih postavite nadzornemu svetu. Kaj sem jaz Pošta-Telegram-Telefon, da naj naprej pošiljam vaša vprašanja, ki jih niti niste prav zastavili," pa mu je odvrnil župan. Boštjan Klun (Socialni demokrati - SD) je medtem predstavil problematiko neurejenega platoja ob Židovski ulici in povprašal, kako je s predvidenimi panoramskimi dvigali. Arsenovič mu je dejal, da sta v načrtu. "Imamo pa vsaj brv," je ob tem pristavil Jurišič, na kar mu je župan odvrnil, da ga veseli, da je opazil. Težave s smetmi in možnost potopnih smetnjakov so v pisnem vprašanju zanimale Karin Jurše (GS), Vladimira Cokoja (SDS) pa je povprašala o trenutno nedelujoči ambulanti družinske medicine v Malečniku. "Glede na to, da je zdravnica vrnila koncesijo, sprašujem, kdaj se bodo vrata ambulante spet odprla? Na razpisu za najem prostorov je bil izbran center Julius, s tem da je bil pogoj zaposlen zdravnik družinske medicine. Ambulanta bi lahko pričela delovati že en mesec nazaj," je bila kritična. Po informacijah, ki jih je pridobila, pa naj tam zdravnik sploh ne bi delal. "Je samo podpisal, da so dobili koncesijo; pojavljajo se tudi že nova imena, 1200 ljudi pa je brez zdravnika."  V. d. direktorja Mestne uprave MOM Srečko Đurov se je strinjal, da je zgodba z malečniško ambulanto "žalostna". "Koncesionar je takrat izpolnjeval pogoje. V kolikor pa se ambulanta v kratkem ne bo odprla, mu bo koncesija odvzeta," je pojasnil.

Mestni svet MOM bi včeraj moral odločati o uvodoma predlaganih 29 sklepih, a je bila seja po več kot šestih urah prekinjena. Na koncu so se tako izrekli o 23 sklepih. Umaknjeno je bilo gradivo o spremembi odloka o Pohorski vzpenjači, vmes je bila seja prekinjena zaradi posveta svetniških skupin glede načrta za gradnjo stanovanj v Dvorakovi ulici. Kljub zadržanosti nekaterih so nato načrte medobčinskega stanovanjskega sklada za gradnjo bloka s 60 stanovanji za mlade podprli. Prav tako višje cene programov javnih vrtcev ter cenik vstopnic na Mariborskem otoku in Pristanu, zavrnili pa so podražitev avtobusnega linijskega prevoza v mestnem prometu. Na prihodnji seji bodo odločali še o višjih cenah parkiranja in spremembi cene čiščenja odpadnih voda.

Šele po skoraj štirih urah je mestni svet nato le prišel do prve točke podražitev, in sicer višjih cen vstopnic na Mariborskem otoku in v Pristanu. S kopališčema upravlja koncesionar Šport Maribor d. o. o. Podžupan Medved je uvodoma ocenil, da bo dvig cen imel na občinski proračun za nekaj sto tisoč evrov vpliva. "Na nek način to razumem, podražili so se energenti, elektrika. Bi pa lahko več naredili z varčevanjem drugje," je dejal Milan Mikl (SDS). Ob tem se je navezal predvsem na "tožbe dveh neupravičeno odpuščenih delavcev". "Tudi stroški dela so se povečali za 30 odstotkov," je dodal. Oglasila se je še Divjak Mirnikova in povedala, da v ceniku pozdravlja predvsem cene vstopnic za otroke in upokojence, ki se niso bistveno spremenile. Jo je pa zanimalo, kako je sanacijo. "Smo zaspali ... S tem bomo prišli na stanje, kot ga imamo s cestami, tudi nekaterimi šolami." Nekatere svetnike pa je zmotila nova cena sezonske karte za bazen. "To je krepko povišanje, 40-odstotno. Na prvo žogo ne podpiram tega dviga," je poudaril Dejan Stanko (GS). Direktor družbe Ranko Šmigoc, ki je zagovarjal nov cenik, je na to odgovoril, da ima objekt kopališče Pristan dolgo brado. "To je samo blaženje. Letne karte so z vidika procentualnosti velik skok, se strinjam. A primerjava na trgu pokaže, da cene niso pretirane." Podporo uskladitvi cen je izrazila Alenka Iskra (SD), načeloma se je z njo strinjal tudi Aljaž Bratina (Lista Arsenovič za Maribor). "Obratovanje kopališča je izredno draga zadeva, je pa storitev nadstandardna."

"Jaz danes tukaj ne bom podprl teh podražitev. Nekdo tukaj je izgubil kompas; z 250 na 350 evrov za letno karto ... Ne razmišljati samo o tem, kje bomo jemali, nekaj je treba tudi 'reskirati' in ljudem tudi dati," pa je bil oster Kangler. Da bi občina breme rada malo porazdelila z uporabniki, je na to odvrnil Arsenovič. Z njim se je strinjal tudi Bratina: "Populizma gospoda Kanglerja, ki se postavlja v nekakšno vlogo zaščitnika, ljudje ne potrebujejo; znajo razmišljati s svojo glavo," je menil. Da se podražitvam enostavno ne bo dalo izogniti, je pripomnil Klun, zanimalo pa ga je, ali bi se dalo na področju sezonskih vstopnic za bazen morda dogovoriti za zamik dela plačila. "Razlika je osem evrov na mesec," je pojasnil župan. Marko Slavič (GS) pa bi si želel predvsem bolj "motivacijske cene, ki bo privabila več ljudi, in s tem dolgoročnejše strategije". Breda Čepe Vizjak (SDS) je sicer poudarila, da "povišanje ni tako veliko in strašno", bi si pa želela večjega nadzora pri porabi denarja. "Kam se je v zadnjih letih zmetal denar? Bodimo bolj strogi, ko se meče skozi okno." Tudi Milan Lukić (GS) je s predlogom soglašal, saj – kot je dejal – smatra, da je podražitev treba podpreti.

Svetniki so z 21 glasovi za in tremi proti uskladitev cen podprli, 21 jih ni glasovalo.

Tudi vstopnica na kopališče Mariborski otok bo po novem nekoliko dražja.
Tudi vstopnica na kopališče Mariborski otok bo po novem nekoliko dražja. FOTO: Kanal A

Sledilo je odločanje o podražitvi vozovnic mestnih avtobusov. Jurišič je ob tem opozoril na celotno prometno ureditev – želel bi namreč, da avtobus postane prva izbira Mariborčanov za vožnjo po mestu. "Da je najugodnejši, najhitrejši." Arsenovič podarja, da dolgoročno tudi občina stremi k temu, za kar so pripravili vrsto ugodnosti. "Želimo spodbuditi druge, da bi šli na avtobus." Po mnenju Mikla pa je prioriteta mestnih svetnikov predvsem boljše življenje vseh občanov. "Nižje cene, boljše storitve oziroma mestni servis. Imamo odgovornost, zato bom glasoval proti." Nekateri svetniki so župana ob tem še povprašali o Javnem holdingu Maribor, ki je bil ustanovljen prav s tem namenom. "Holding deluje dobro, ima blažilne učinke tam, kjer jih vi ne vidite. Ni pa čarobna palčka, ki bi rešila vse podražitve. Za prevoze jih imamo na mizi po kar štirih letih," je odvrnil župan. Franc Slavinec (SDS) je ob tem izpostavil, da v tem vidi izgubljene številne priložnosti. "Mi nismo Ljubljana," je sklenil.

Predlagane podražitve so svetniki zavrnili – z 19 glasovi proti in 15 za.

Potrdili pa so podražitev javnih vrtcev. Cene bodo v tem primeru višje za povprečno 38 odstotkov, a se bodo dejanski zneski na položnicah staršev zaradi višjih občinskih subvencij zvišali le za 18 odstotkov. "S tem kompromisom je cena za starše v Mariboru za 17 odstotkov nižja od povprečne cene v drugih mestnih občinah. Ker bomo to dodatno subvencionirali, da ne bi preveč obremenjevali staršev," je še povedal župan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dugi159
09. 06. 2023 15.25
Cuj te se pa nea bomo vsaki dan umivali hehehe , pa ne more vas cel zivljenje drzava zivet
Green dragons
26. 05. 2023 21.06
+1
Vstop v športne objekte, katere pa, saj je vse propadlo
MOJSTER SQIRTINGA
26. 05. 2023 20.36
+2
Da ne bo več lisice v Mariboru je kriv Kučan.
El pi5tolero
26. 05. 2023 20.02
+8
Bravo! Mamo to! Svoboda je draga! Plesite zdej! Lol
slayer2
26. 05. 2023 19.59
+8
Dejmo še malo socialo dvignit,pa sodnikom ,tožilcem in zdravnikom tudi,ker ne bodo preživeli,medtem,ko je delavec na minimali plači,,če se mu pa plača dvigne za 200€ bruto,bo pa firma propadla,vem iz prve roke!!!
branko-r
26. 05. 2023 19.40
+10
nekdo mora plačat za tiste ki imajo vrtec zastonj teh je pa vedno več
User2169913
26. 05. 2023 18.47
+7
O lej, ni samo Ljubljana in Zoki
Franci Luzar
29. 05. 2023 21.19
+1
Triindvajseti December
26. 05. 2023 18.06
+9
Čim ste uvozili župana iz srbistana, so nehale rožice cvetet🤣
BORIS OBROVNIK
26. 05. 2023 17.31
+13
Lahko pametujemo kolikor hočemo, pa nam ne bo nič pomagalo. Zakaj ne ? Zato, ker ima npr. Dunaj prebivalcev za recimo eno celo Slovenijo, pa 1 župana ! Kaj pa mi, Slovenci ? Koliko občin imamo ? Ker se vsak malo bolj brihten petelin želi dreti s svojega kupa g.noja.;-) Kaj bomo naredili ? Se sploh zavedamo, koliko nas stanejo "fikusarji" ?
Biker 333
26. 05. 2023 17.08
+18
Koliko boste plačali za nedovoljeno košnjo v nedeljo ali na praznik? Tako kot odločitev o tem, ali je košnja ob nedeljah in praznikih dovoljena, tudi višino globe določa vsaka občina sama. V vasi Makole na Štajerskem boste denimo plačali 80 evrov, v Trzinu in na Brezovici 200 evrov, medtem ko v Ljubljani košnja ob dela prostih dnevih ni prepovedana. NORO BOLANO
Biker 333
26. 05. 2023 17.05
+8
Kartelni dogovori in verižne reakcije v Slovenistanu.
Matrax
26. 05. 2023 16.52
+13
Pa saj nas vsi lupijo, ker se pustimo. Imam prijatla, ki dela v bauhausu. Je rekel saj nabavne cene so ostale skorajda enake... Par everčkov gor, cene izdelkov pa so šle gor v povprečju nekje za 40%. Pač lupi narod, ker se itak ne postavi proti.
JApajaDAja
26. 05. 2023 16.35
+9
za cca 80 k ljudi en fsrani ,razpadajoči kopališki objekt....bravo mb župani!