Slovenija

Maribor pripravljen na EPK

Maribor, 04. 01. 2012 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leto Evropske prestolnice kulture bo slovesno odprl častni pokrovitelj, predsednik Danilo Türk. Maribor bo prizorišče številnih kulturnih dogodkov, zanimivo pa bo tudi v ostalih partnerskih mestih.

V projektu Evropska prestolnica kulture (EPK), ki ga letos gosti Maribor, gre zdaj zares. V Zavodu Maribor 2012 so že v celoti pripravljeni na otvoritveni konec tedna med 13. in 15. januarjem, ki bo svoj vrhunec doživel s sobotnim slovesnim odprtjem na Trgu Leona Štuklja. Leto EPK bo slovesno odprl častni pokrovitelj, predsednik Danilo Türk.

Kot je še napovedala generalna direktorica Suzana Žilič Fišer, se bo osrednje slovesnosti udeležila tudi evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou, ki bo tudi slavnostna govornica.

Milan Gregorn, kreativni in izvršni producent slovesnega odprtja, ki se bo začelo ob 20. uri, je povedal, da je režiser prireditve Matej Filipčič, med sodelujočimi pa je omenil Alana Hranitelja, ki je poskrbel za kostumografijo, glasbeno podlago pa je pripravil Rok Golob. Na odru se bo predstavilo več kot 100 nastopajočih, Gregorn pa je bil glede teh skrivnosten, saj želi vsebino dogodka ohraniti za odprtje.

Maribor bo prizorišče številnih kulturnih dogodkov.
Maribor bo prizorišče številnih kulturnih dogodkov. FOTO: Mia Media
Vsako moštvo, ki dolgo trenira, se sprašuje o svojem dometu in hkrati upa na najboljše – komaj čaka na prvi sodnikov žvižg. Otvoritveni vikend bo – prepričan sem – dokaz, da naša energija ni bila potrošena zaman. Mitja Čander, programski direktor EPK

Po otvoritveni slovesnosti bo na sporedu koncert glasbene skupine Dan D, za katerega organizatorji obljubljajo, da ne bo povsem klasičen, pač pa ga bodo obogatili z različnimi gosti in dodatnimi zanimivimi točkami. Vstop na prizorišče bo brezplačen, ker pričakujejo velik obisk, pa ljudi pozivajo, naj pridejo čim prej, saj bo dostop mogoč že vse od 18. ure.

"Znano je, da smo v preteklosti imeli tudi drugačne načrte, ki so se pozneje izkazali za tehnično prezahtevne glede na dane razmere. Zato smo se odločili za neko obliko praznika kulture, v katerem se bomo sprehodili skozi različne glasbene žanre in ravni umetnosti. Po eni strani gre za neke vrste spektakel, po drugi pa tudi za protokolarno zgodbo, saj prihaja vrsta visokih gostov, prav tako pa je to tudi velika zgodba za novi mariborski trg, ki velja za eminentno urbano prizorišče," je dejal programski direktor EPK Mitja Čander. Po njegovih besedah bodo za celotno sobotno dogajanje odšteli 420.000 evrov, kar je pol manj kot so v ta namen lani porabili v finskem Turkuju.

Sicer pa bodo otvoritvene slovesnosti v naslednjih tednih potekale tudi v ostalih partnerskih mestih. EPK bodo 20. januarja naznanili v Slovenj Gradcu, dan pozneje še v Velenju, 28. januarja v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti, kot zadnji pa bodo to storili 10. februarja na Ptuju.

Dogajanje v okviru EPK se bo začelo že dan pred uradnim odprtjem, saj bo vrsta prireditev po besedah glavne producentke Alme Čaušević potekala že v petek. Med temi je omenila odprtje kulturnih ambasad, pri čemer se bosta prvi predstavili ambasadi Estonije in Finske, torej obeh držav, ki sta lani gostili EPK.

Nadaljevali bodo z gibljivimi slikami ter ognjeno akrobatiko, v Unionski dvorani bo predstavljen projekt Karmine Šilec Placebo, večer pa se bo zaključil z elektronsko glasbo v kinu Udarnik. Nedelja bo v celoti namenjena premieri opere Črne maske v SNG Maribor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlaBlaGluposti
05. 01. 2012 16.31
+0
Ja Slovenija zdaj je priložnost za promocijo. In če bomo pametni bomo tudi zaslužili. Poleg tega pa slovenskemu narodu malo kulture ne bi škodilo. Ampak se bojim, da se bodo dogajanj bolj udeleževali turisti kot domači.
porka.malorka
05. 01. 2012 12.38
+1
To pa res rabmo. Jah kaj čmo očitno mamo preveč denarja
orangensaft
05. 01. 2012 06.54
+1
tuji časopisi so se razpisali o tej žalosti od žalosti, ampak mi verjamemo franceju, da bo to popoln uspeh. ljebljana tu spet dela neke politične konstrukte. ''EPpiKa bo, pa če 'mo travo jeli!''
Jožajoža
04. 01. 2012 16.11
+7
škoda, da jim je uspelo v sloveniji naredit spet kakšnih 100 000 revežev na račun EPE-kaja. kakšnih 20 bo po dogodku nenormalno bogatih.
haarpo
04. 01. 2012 15.41
+5
kanhler bo seveda v prvi vrsti.... pa je še vedno dolžen...
unja1.m
04. 01. 2012 14.55
-2
po okusu obiskovalcev ojster bara
wsharky
04. 01. 2012 14.01
+7
... mi je pa svizec poslal sms, da bi naj 'otvoritveni konec tedna med 13. in 15. januarjem' stal cca 700k eurckov ... he he he ... pa naj se kdo rece, da ni denarja za metat skozi okno ... he he he ...