Slovenija

Zaslišala se je sirena: konec nevarnosti, bomba je uspešno uničena

Maribor, 03. 11. 2019 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger / Urša Zupan
Komentarji
547

500-kilogramska letalska bomba, ki so jo našli v bližini železniške proge v Melju, je uspešno uničena. Počilo je in se pokadilo, nato se je oglasila sirena, ki je pomenila konec nevarnosti. Evakuirani prebivalci se lahko vrnejo domov. Jamo, kjer so bombo onesposobili, pa bodo zdaj zasuli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Evakuacija uspela
    03:04
    Iz 24UR: Evakuacija uspela
  • Iz 24UR: Tudi druga bomba uspešno uničena
    03:22
    Iz 24UR: Tudi druga bomba uspešno uničena
  • Iz 24UR: Še ena uspešna akcija
    01:28
    Iz 24UR: Še ena uspešna akcija
  • Trenutek uničenja mehanskega vžigalnika
    00:16
    Trenutek uničenja mehanskega vžigalnika
  • O uničenju mariborske bombe
    03:22
    O uničenju mariborske bombe
  • Nalaganje bombe
    00:37
    Nalaganje bombe
  • Jama, v katero so odpeljali bombo
    00:37
    Jama, v katero so odpeljali bombo
  • Miran Šadl (PU Maribor) o podrobnostih evakuacije
    01:05
    Miran Šadl (PU Maribor) o podrobnostih evakuacije
  • Sirena je razglasila začetek nevarnosti v Mariboru
    00:17
    Sirena je razglasila začetek nevarnosti v Mariboru

Intervencija onesposobitve še druge letalske bombe, ki so jo prejšnji konec tedna našli v bližini glavne železniške postaje v Mariboru, je uspešno končana.

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so okoli 12.30  bombo najprej prepeljali v vnaprej pripravljeno jamo. Ob 13.15 je predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Maribor Miran Šadl sporočil, da so uspeli odviti mehanski vžigalnik, da pa nadaljujejo z delom - to torej pomeni, da je uspel prvotni načrt za uničenje. Ogrodje bombe so nato okoli 13.20  odpeljali, sledilo je uničenje vžigalnika. Čez nekaj trenutkov se je pokadilo, zaslišal se je pok - bomba je bila uspešno uničena. Ob 13.49 se je nato znova oglasila sirena, ki je naznanila konec nevarnosti.

'Ne moremo reči, da strah ni prisoten'

"Videli ste, da je bila bomba nekoliko poškodovana - bil je odbit zadnji vžigalnik, oziroma celoten zadnji del bombe. Poškodovan je bil tudi prvi del," je razliko med današnjim in četrtkovim uničenjem bombe pri Europarku razložil pirotehnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi sredstvi Sašo Turnšek. "Če gledamo s strojniškega stališča: če je navoj gladek, ni težav in ga lahko normalno odvijemo. Medtem ko če je deformiran, pa je to nekoliko težje. Je treba vse skupaj odstraniti, odviti, navoji lahko tudi preskočijo," dodaja. Kljub temu so upali, da bo šlo lažje, saj je bil ta vžigalnik nekoliko bolje ohranjen, kot tisti na 250-kilogramski bombi. Tudi zato je tokratno uničenje trajalo nekoliko dlje. "To nam je povzročilo nekaj preglavic."

Turnšek na vprašanje, ali so ob opravljanju tako zahtevnega poklica, kdaj nervozni, odgovarja, da vedo, kaj delajo. "Vemo v kaj se spuščamo, poznamo sestavo vžigalnikov. Je pa malo živcev vedno – ne moremo reči, da strah ni prisoten."

Kako pa sploh poteka uničenje vžigalnika? "Iz bombe na koncu izvzamemo najbolj občutljive dele – se pravi vžigalne detonatorje – in tisto uničimo. To je bil na koncu ta pok, ki se je slišal. Na vžigalnik namestimo eksplozivno sredstvo in uničimo," je še razložil Turnšek. 

Vso dopoldne je sicer potekala evakuacija bližnjih prebivalcev.

Prvi del evakuacije znotraj 300-metrskega pasu so gasilci in pripadniki civilne zaščite izvedli med 8. in 10. uro.

Na terenu je bila ekipa 24ur.com z novinarko Uršo Zupan in fotografom Mirom Majcnom. Po njunih besedah je bilo evakuacijsko območje resnično povsem izpraznjeno, kar so pohvalili tudi gasilci. "Pohvaliti moramo upoštevanje zapovedanih ukrepov in dobro obveščenost," so si edini s pripadniki civilne zaščite.

"Do 10.45 smo evakuirali 428 oseb, od tega dva prisilno - torej v spremstvu policije," je pojasnil Tadej Pišek, vodja intervencije mariborskih gasilcev. Dve osebi z gibalno motnjo so reševalci Nujne medicinske pomoči prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, tri podobne prevoze pa so opravili še gasilci - prepeljali so jih v Dvorano Tabor.

"Občutek je nekoliko neprijeten, upam pa, da se bo vse ugodno razpletlo - tako kot prejšnjič," je za 24ur.com dopoldne dejala Mariborčanka, ki je na avtobusni postaji pred blokom čakala prijatelje, pri katerih bo v času do konca intervencije.

Gasilci so morali ob pomoči reševalcev iz ožjega območja okoli bombe v UKC Maribor pospremiti tudi dve osebi, ki sami nista zmogli zapusiti domov. V Dvorani Tabor je zavetje poiskalo 15 oseb, hišnih ljubljenčkov tokrat ni bilo.

Gasilci so nato hodili od vrat do vrat ter še enkrat preverili, ali so prebivalci zapustili svoje domove in se umaknili na varno. "Število evakuiranih se zato zna še nekoliko povečati," je okoli 11. ure dejal Pišek. Vendar pa gasilci niso smeli vstopati v stanovanja - če se je kdo na primer odločil ostati tako, da se skrije, je to storil na lastno odgovornost.

Zaprli so tudi plin - tega so morali prav tako zapreti prebivalci v 600-metrskem pasu. Tam je veljal ukrep zaklanjanja - ljudje niso smeli zapuščati domov ali gledati skozi okna. So pa intervencijske službe znotraj tega pasu 'našle' tudi dve gostilni in eno trgovino, ki so - v nasprotju z navodili - ostale odprte. Po opozorilu so goste oziroma kupce odslovili. Nekoliko okrepljene ekipe so dodatno pregledovale nato še Titovo cesto in Partizansko ulico, saj so tam zasledili več 'sprehajalcev'.

Na terenu so naše novinarske ekipe z Uršo Zupan, Jano Ujčič in Špelo Bezjak.

"Ob 11.50 se je evakuacija zaključila," pa je na vrhu Meljskega hriba, od koder so uničenje bombe spremljali mediji, sporočil Šadl. Gasilci in predstavniki civilne zaščite so po njegovih besedah skupno evakuirali 481 oseb, ostali so se umaknili sami. 15 evakuiranih je varno zavetje poiskalo v Dvorani Tabor. "V treh primerih smo naleteli na kljubovanje in so policisti uporabili pooblastilo ukazovanja," je še razložil predstavnik za odnose z javnosmi PU Maribor.

Malo pred 12. uro so se v polni zaščitni opremi v zaklon umaknili tudi gasilci in pripadniki civilne zaščite. Počakati je bilo treba še na vlak, nato pa se je točno opoldne oglasila dvominutna sirena.

"Upamo, da bo ta intervencija enako uspešna in varna, kot tista v četrtek, ko so Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi uspešno dezaktivirale bombo na območju Europarka," pa včeraj sporočili z Mestne občine Maribor (MOM).

Še bolj nevarna, leži na veliko bolj poseljenem območju

Ker je bila bomba, s katero so se pirotehniki ukvarjali danes, še enkrat večja in je hkrati ležala v veliko bolj poseljenem delu mesta, je bila intervencija in priprave nanjo zahtevnejša.

Bomba se je nahajala ob železniški progi v Plinarniški ulici. Na kraju, kjer je bila najdena (ob železniških tirih), jo je ves čas varovala policija. Danes so jo spustili v jamo pod nasipom proge, kjer so se pirotehniki nato lotili njene dezaktivacije.

"Za uspešno izvedbo onesposobitve še drugega ubojnega sredstva je izjemno pomembno, da so občani dobro seznanjeni z ukrepi in navodili o ravnanju v času priprav in intervencije," so ob tem poudarili na občini.

Priprave na intervencijo so sicer potekale podobno kot pred četrtkovo, je pa bil ukrep evakuacije prebivalstva logistično precej zahtevnejši.

"Prebivalce na območju evakuacije in zaklanjanja smo o ukrepih neposredno obveščali preko upravnikov večstanovanjskih objektov. Neposredno so bili obveščeni tudi večji poslovni subjekti v bližini intervencijske lokacije, manjši pa preko gospodarske in obrtne zbornice," pojasnjujejo na MOM.

Zemljevid z označenima conama evakuacije (notranji obroč) in zaklanjanja.
Zemljevid z označenima conama evakuacije (notranji obroč) in zaklanjanja. FOTO: MO Maribor

Glavni poudarki ob intervenciji:

Intervencija se je začela ob 12. uri, naznanila jo je sirena z znakom za splošno nevarnost.

Ob 8. uri se je začela evakuacija prebivalstva. Znotraj 300-metrskega radija okoli intervencijske lokacije živi približno 1000 ljudi, ki so morali za čas do konca intervencije (predvidoma do 16. ure) zapustiti domove. Seznam vseh naslovov, za katere velja ukrep evakuacije, najdete v priponki spodaj.

Za tiste, ki se niso imeli ali želeli umakniti kam drugam, so ob 8. uri odprli vrata Dvorane Tabor (vstop pri vhodu B). Tam dobijo prigrizke in čaj, na voljo so postelje, prisotna je tudi reševalna ekipa.

Do Dvorane Tabor iz Mlinske ulice (postajališče na zunanji strani avtobusne postaje) je med 8. in 10. uro vozil avtobus podjetja Marprom. Do evakuacijske točke se je bilo mogoče pripeljati tudi z avtomobili.

Za bolne in starejše, ki sami niso zmogli zapustiti svojih domov, je poskrbela Služba nujne medicinske pomoči. Občani so za organizacijo prevoza sicer morali poklicati na številko 112. Na MOM so ob tem vse prebivalce na območju evakuacije prosili, da preverijo, ali so vsi sosedje obveščeni o ukrepu, ter pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč.

Občane so prosili, da poskrbijo tudi za svoje domače živali.

Na širših območjih so od 8. ure do konca intervencije veljale zapore nekaterih cest, in sicer znotraj 'obroča', ki povezuje naslednje točke: Vodni stolp na Lentu – križišče Maistrove in Cankarjeve ulice – križišče Kopitarjeve in Kersnikove ulice – križišče Meljske ceste in hitre ceste – križišče Kopitarjeve ulice in Partizanske ceste-Ulice pariške komune in Titove ceste – krožišče na Glavnem trgu – križišče Osojnikova ulica-Pobreška cesta – križišče Nasipna ulica in Mejna ulica – križišče Trg revolucije-Pobreškega cesta.

Na območju od 300 do 600 metrov od Plinarniške ulice, kjer je potekala intervencija, je veljal ukrep zaklanjanja. Tam se prebivalcem ni bilo treba evakuirati, so pa morali ostati v stavbah. "Dobro je, da pod streho spravijo tudi svoje avtomobile," so svetovali na občini.

Stavba Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor je v 600-metrskem pasu, zato so zaradi varnosti pacienti in osebje ostali v stavbi. Obiskov na tem oddelku ne bo. Ostali oddelki in klinike UKC Maribor delujejo kot običajno.

Avtobusna postaja Maribor je zaprta, avtobusi v mestnem potniškem prometu vozijo po spremenjenih trasah in prilagojenem voznem redu.

Zaprto je tudi nakupovalno središče Europark.

V času intervencije vlaki niso vozili mimo Železniške postaje Maribor.

Med 8. in predvidoma 20. uro bo na širšem območju intervencije motena oskrba s plinom.

Po končani intervenciji je sirena sporočila konec nevarnosti - ljudje se lahko vrnejo v svoje domove.

Kontaktna telefonska številka za splošna vprašanja občanov o intervenciji in ukrepih evakuacije ter zaklanjanja je: 030 710 840.

Policija je na območju, kjer je potekala evakuacija in druge aktivnosti v zvezi z intervencijo, izvajala aktivnosti za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja. Pri tem je zaradi spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov (zaradi spremljanja zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil) uporabljala tehnična sredstva za fotografiranje in videosnemanje, med drugim tudi s pomočjo brezpilotnih zrakoplovov. Za nemoteno delo strokovnjakov je bila odrejena začasna omejitev gibanja, kar je veljalo tudi za brezpilotne zrakoplove, daljinsko ali avtonomno vodena vozila in druga primerljiva tehnična sredstva. Policisti so smeli prisilno prizemljiti ali ustaviti tehnično sredstvo, s katerim bi se kršila ta odredba.

Spomnimo ...

Med gradbenimi deli na železniški progi nad Plinarniško ulico v Melju so delavci v nedeljo, 27. oktobra, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadniki Državne enote za NUS (DENUS) so ugotovili, da gre za 500-kilogramsko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne z mehanskim vžigalnikom, ki je v zadnjem delu poškodovana oziroma odprta.

To je bila druga bomba, najdena na območju Maribora konec prejšnjega tedna – samo dan prej je gradbeni stroj za nakupovalnim središčem Europark zadel ob 250-kilogramsko bombo. Pirotehniki DENUS so jo v četrtek, 31. oktobra, uspešno onesposobili na kraju in jo nato odpeljali v uničenje. Na mariborski občini ob tem poudarjajo, da so za to, da je bila intervencija končana hitro in varno ter brez premoženjske škode, zaslužni tudi občani, ki so upoštevali ukrep obvezne evakuacije s 300-metrskega območja in zapore cest.

Naslovi za evakuacijo - 3. 11. 2019
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (547)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
04. 11. 2019 17.23
+6
Ok, saj je novica, ampak... da jo svaljkajo že popolnoma cel teden, in še vedno se znajde na prvih straneh medijev, je pa odločno preveč. Pa koliko časa bodo zdaj mediji še tenstali to "bombo"? Kaj, ko bi npr. napisali nekaj o tem, kako daleč je preiskava bančne luknje, v katero smo davkoplačevalci zmetali vsaj 3 milijarde € in podobne novice, ki seveda zahtevajo raziskovalne in ne "rumenih" novinarjev? Ali bi si ta družbeno koristna zadeva zaslužila vsaj kakšno obrobno novico, ... ali pa se boste zdaj spravili iskat še vse ostale bombe v Mariboru, ... da boste lahko do nezavesti pisali o tem in ša dalje motili javnost z banalnostmi?
nikita50
04. 11. 2019 17.05
+1
Vsaka jim čast, da so deaktivirali to bombo, vendar me pa moti to, da jo pripeljejo na avtobusno postajo v Mariboru in jo kažejo, čeprav vem da je nenevarna. Ne vem mislim, da bi jo raje postavili na ogled na nekem takšnem mestu, ki je na samem, daleč od stanovanjskih objektov.
tistntadruj
04. 11. 2019 17.21
+0
Supervillain
04. 11. 2019 16.15
+2
Kako je bila uspešno uničena,če je že bila 75 let okvarjena in onesposobljena zato tudi ni že prej eksplodirala,ko je bila odvržena?.Lp
Mejduš
04. 11. 2019 15.56
+2
Kaj pa boste z ostalim bombam ki so še ostale a tiste so na varnem nimajo moči so stavbe gor zgrajene
Miha Kamenik 1
04. 11. 2019 13.37
+0
Vidim da tudi izumljate nove Slovenske besede,kot je naprimer DEZAKTIVACIJA.
Miha Kamenik 1
04. 11. 2019 13.41
-2
Miha Kamenik 1
04. 11. 2019 13.33
+3
Najbolj smešna stvar je,ko vidiš 100 ljudi okoli bombe in vsak s svojim telefonom dela fotografijo.Ista stvar na koncertih in na splošno na vseh množičnih "prireditvah".Na koncu 100 enakih slik. pffff
zulj001
04. 11. 2019 13.17
+8
Človek bi mislil ,da imate v Mariboru tretjo svetovno vojno ,koliko nabijate o teh dveh zarjavelih bombah. Kako pa kaj stvari stojijo v Petrolu,o tem ste na POP-TV ju kaj slišal............
DAEMONIUM
04. 11. 2019 12.29
+3
Ob bombi se samo Pahor manjka in njegov "kaksen fantasticen dan".
poneumljanje
04. 11. 2019 14.34
-2
Saj si bil ti namesto njega tam, kaj ima to zveze z člankom ?
fairplayy
04. 11. 2019 12.06
+4
Kaj oni trije prisilno odstranjeni so lahko končno nazaj odšli v svojo bazno oštarijo na infuzijo?? Da ne bo res kakih žrtev...
OpaZokiStyle
04. 11. 2019 11.53
-4
Toto bombo so včeri pol deaktiviral. Te pa zdaj ni nevarnosti. ;) Sem bil včeri v Mariboru pa se pogovarjal z eno domačinko pa prav neumno reku da prej nikol ni bilo kake take evakuacije. Pa je rekla, da so bile, bile samo mediji niso takega pompa nardil. Po sprehodu po mestu pa grem v eno oštarijo pa sem hotu zraven pizze pir pa ga niso mel več. To je blo pa sicer tud vse kar so mel od alkohola na menuju pa še to je bilo UNION. Čuj, pa kaka je to štajerska oštarija pa da nega alkohola, kaj si ti malo nor! ;)
RED_line
04. 11. 2019 11.03
-2
Vsaj da bi bil viden pošten pok. Tako pa samo malo dima...
Vitruvio
04. 11. 2019 10.35
+11
Bravo dekleta in fantje ! Do zadnjega sem upal da pride Pahor in se bo z njimi slikal . Verjetno je zaradi dežja odpovedal fotkanje .
miselna policija
04. 11. 2019 10.33
+4
dober izgovor za vajo NNNP (nič nas nesme presenetiti)!!
martinov
04. 11. 2019 10.07
+3
Sedaj bodo novinarji okupirali Toneta Korošca, predsednika mariborske ZVVS, ker baje, da ve, kje je še zakopana 1000 kg bomba! V intervjuju za Radio Maribor je prejšnji teden povedal, da tega noče izdati, da ne bi bilo panike ! Morda s tem ogroža nevedne prebivalce Maribora ?
mhri47
04. 11. 2019 09.42
+7
Umaknite že ta članek ni več zanimiv
brabusednet
04. 11. 2019 08.55
+4
Kaj bodo pa zdaj novinarji pisali,ko sta bombi postali nenavarni.Morda nabavijo bager ter iščejo še preostalih 200 bomb.Bodo imeli dela za 100 let.
upornik30
04. 11. 2019 08.25
-11
kako sploh vejo da je to bomba in to 500 kg? če ima 1 tono?
poneumljanje
04. 11. 2019 08.28
+12
Malo berejo, se učijo, literaturo prebirajo- Očitno tebi brez znanja kar dobro uspeva !
Darko32
04. 11. 2019 08.23
-2
Zanimivo je nekaj drugega in to je, da vsi kritizirate te, ki čistijo mine, bombe in vso sranje se ne vprašajte od kje pa je ta bomba in kdo jo je vrgel na civilno območje.
poneumljanje
04. 11. 2019 08.30
+11
Zanimivo je, da v članku vse piše, in se ve, kdo je bombe odmetaval in kaj so hoteli uničiti. Samo malo časa si je treba vzet in kaj prebrat. Itak je pa vaša doktrina, da samo brez veze nekaj bluzite !
Darko32
04. 11. 2019 10.50
+0
poneumljanje Res piše, vendar zanimivo je nekaj drugega in to je, da na področju vseh teh, ki so sodelovali pri bombandiranju noče na področje TAM-a. Poglej zanimivost MAGNO, ki ni hotela na področje TAM-a. Zato so te bombe odprle to področje, kjer se postavlja vprašanje ali je bilo upravičeno uničevati privat hiše, ki nimajo veze z tem, kar ti pišeš. Vprašanje se postavi kako se bo reševalo v ostalih 250 neeksplodiranih bombah teže med 250 in 1 tono.
poneumljanje
04. 11. 2019 14.37
-1
Vse bodo odstranili, ko se najdejo, pa ne iščite zarote pri vsaki stvari !
Nimasmisla
04. 11. 2019 07.52
+22
moraš pa vseeno imeti nekaj da greš v jamo in odviješ detonator vsi ki tu pišete bedarije zega nimate
lumpimonster
04. 11. 2019 07.52
-10
Zato k sozdj deaktiviral 2 bo bi so zdj cist veseli.....
lumpimonster
04. 11. 2019 07.53
-3
Kaksni otroc...zdj se ga pa hotr napit pa v avto