Slovenija

Bo zbiranje denarja prek mariborske Karitas prineslo več sreče malemu Galu?

Maribor, 13. 11. 2019 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ma.Ko. / STA
Komentarji
71

Nadškofijska Karitas Maribor pomaga zbirati denar za zahtevno operacijo v tujini za šestletnega Gala iz Dupleka, ki jo potrebuje zaradi deformacije kosti na rokah. Kot je povedal predsednik mariborske Karitas Branko Maček, se je na njih po pomoč obrnila mama Nataša Vrbnjak Šteflič. Zaradi zapletov z društvom Maus, družina denarja, že zbranega za sina, ne more dobiti.

Galu bolezen otežuje premikanje in prijemanje, njegovo kakovost življenja pa lahko izboljša operacija, za katero njegova družina potrebuje 150.000 evrov, v kar so vključeni tudi stroški terapij in drugi stroški. Kot je ob današnji predstavitvi akcije zbiranja denarja, ki se po težavah z društvom Maus začenja znova, povedal predsednik mariborske Karitas Branko Maček, je operacija najboljša rešitev. "Po navedbah Galove mame Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije posega ne bo kril, najboljša možnost za izboljšanje gibljivosti ter okrevanje pa je operacija v ZDA pri doktorju Paleyu, ki je pomagal že več otrokom, tudi iz Slovenije," je dejal.

Vrbnjak Štefličeva se je danes zahvalila vsem, ki so Galu že pomagali.
Vrbnjak Štefličeva se je danes zahvalila vsem, ki so Galu že pomagali. FOTO: POP TV

Kot je znano, je denar za malega Gala kar nekaj časa zbiralo društvo Maus. Zapletlo pa se je, ko je njegova predsednica Nataša Švikart priznala, da si ga je sposodila za reševanje svoje stanovanjske problematike. Po njenih beseda naj bi se na računu zbralo okoli 60.000 evrov, ona pa si jih je sposodila 30.000.

Vse dokler primer, ki ga še vedno preiskujeta policija in tožilstvo, ne bo končan, se družina do že zbranega denarje ne more dokopati, je zatrdila Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič. "Trenutno niti ne vemo, koliko ga je dejansko bilo zbranega. S policijo in tožilstvom aktivno sodelujemo in bomo naredili vse, kar je v naši moči, da jim pomagamo, da zadevo čim prej predajo sodišču," je pojasnila mama, ki stikov s Švikartovo nima več, saj je ta zanjo nedosegljiva.

Doslej zbrali okrog 3.600 evrov

Ker zna trajati dolgo, preden bo primer zaključen, se je danes Vrbnjak Štefličeva na javnost obrnila s prošnjo, da z akcijo nadaljujejo, zato se je povezala s humanitarno organizacijo, ki bo poskrbela, da bo denar zbran in porabljen transparentno in odgovorno. Doslej so preko Karitas zbrali 3.655,86 evra, kar pomeni, da potrebujejo še 146.000 evrov.

Ker se je v preteklosti govorilo o tem, da potrebujejo 120.000 evrov, je Vrbnjak Štefličeva pojasnila, da je številka zdaj višja predvsem zaradi rehabilitacije in nekaterih drugih stroškov.

Denarja – 8.500 evrov – ki naj bi ga doslej na svojem računu zbrala sama, ne bo namenila za operacijo, ampak za Galovo okrevanje. "Iz tega denarja se plačujejo fizioterapije zanj, hodi pa tudi na plavanje," je pojasnila za naš portal.

Maček je ob tem poudaril, da Galu v minulih tednih ni bilo prizaneseno s težavami pri zbiranju sredstev, a so se na Karitasu kljub občutljivosti in medijski izpostavljenosti odločili pozitivno odgovoriti na mamino prošnjo in pomagati Galu. V ta namen so odprli svoj ločen račun pri NKBM s številko SI56 0400 0026 6039 028 in referenco SI00 292167 ter namenom nakazila Pomoč Galu.

Gal - transakcijski račun
Gal - transakcijski račun FOTO: POP TV

Ob tem so za dečka mogoče tudi SMS donacije, ki jih lahko posamezniki nakažejo s ključno besedo GAL5 na številko 1919, za kar bodo prispevali pet evrov za Galovo operacijo rok.

Vrbnjak Štefličeva se je danes zahvalila vsem, ki so Galu že pomagali, ob tem pa dodala, da namerava vztrajati, kot bi vztrajala vsaka mama za svojega otroka. "Da bi bil zdrav. Da bi lahko počel vse, kar počnejo zdravi otroci," je dejala.

Preostala sredstva bodo namenili za podobne primere

Medtem je datum operacije že določen, in sicer 20. maja naslednje leto. Ko bodo nekoč denar društva Maus prejeli, se je mama zavezala, da bodo vsa presežna sredstva namenili za podobne primere drugih obolelih otrok, kot je to določeno v dogovoru s humanitarno organizacijo.

Mariborska Karitas je Galovi družini priskočila na pomoč predvsem z odprtjem ločenega računa, medtem ko sami posebnih humanitarnih akcij v ta namen ne bodo organizirali, je pojasnil prvi mož mariborske humanitarne organizacije: "Mi imamo take akcije vse leto in z njimi pomagamo vsem tistim, ki se zatečejo k nam po pomoč."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pljuvamnakarbid
14. 11. 2019 11.09
+13
Žena pravi, dajmo za Gala, jaz pravim ne. Dali smo za Krisa (in še za marsikoga drugega) in tam je ostalo več kot dovolj. Naj sedejo skupaj recimo Palčica, Zveza prijateljev mladine, Karitas, RK in še drugi, naj napravijo spisek, določijo prioritete in razdelijo denar, ampak nikomur nič v žep. Lahko tudi pustijo nekaj rezerve za Gala, potem pa naj v roku 1 meseca napravijo obračun in nam ga pokažejo v medijih, da bomo vedeli za vsak cent, kam so ga dali. Zadeva rešena!
anakondabox
14. 11. 2019 08.52
+7
Največ lopovov je med tistimi, ki stalno ponavljajo kako veliki humanitarci so, žene jih pa zgolj pohlep. Društvo MAUS je dobesedno sramota človeštva. Želim, da se tudi malemu Galu omogoči zdravljenje in s tem tudi prihodnost, mi 'tastari smo svoje že oddelali'. Upam, da je Karitas nekoliko bolj poštena organizacija, čeprav sem tudi o njej slišala kar nekaj (ne)lepih podatkov. Ako ni drugih prispevkov, bi nekaj lahko prispevali tudi bogataši na vrhu lestvice, vsaj 'nano' delček od dohodkov. Bi videli kako dobro bi se počutili, ko bi Galu pripomogli k preživetju. #verjamete?
jg57
14. 11. 2019 07.49
-2
a je ta Švikartova levosučna, samo vprašam. Ko slišim za njo mi Jankovič pride pred oči pa ne vem zakaj.
Apostol1
13. 11. 2019 21.57
+7
Dokler bo ta Nataša Švikart na prostosti in ravno tako tisti ,ki je vzel ta denar recimo ne vedoč , bi ga moral nemudoma vrniti , če ga pa ne bi potem ,ko je bil že seznanjen , pa ravno tako v zapor , ker ta denar smo zbrali za Gala in kdorkoli se je okoristil s tem denarjem je zagrešil krajo , ki je kriminal in zraven je pa naredil še ogromno škode tudi drugim takim društvom , ki opravljajo humano poslanstvo. Če se bodo ti ljudje po domače šetali na prostosti, ljudje tudi karitasu oziroma komurkoli več ne bodo zaupali, Drugače tudi povedano , odtujitev tega denarja je izjemno PODLO dejanje , ki se ga ne da čisto nič tolerirati. Vsaj v tem slučaju prav gotovo ne.
bojer
13. 11. 2019 20.57
+3
Glede na dejstvo, kako se vedejo v cerkevnih krogih, me vse skupaj spominja na društvo Maus.
felix59 drugič
13. 11. 2019 19.04
+3
Malo sem v dvomih , Maribor . . nadškofijska Karitas . . Zvon 1 . . Zvon 2 . . .
BeGood
13. 11. 2019 18.22
+22
Vsi tisti, ki se čudite, da so se za Krisa v tako kratkem času zbrali milijoni, pomislite, da gre pri Krisu za življenjsko ogroženost, pri Galu pa ne. Najprej naj se porabi denar za tiste otroke, ki so življenjsko ogroženi- Ne razumem te mame, ki že zbran denar porablja za otrokovo plavanje, četudi gre za terapevtsko? A so res tako ubožni, da niti tega stroška ne morejo kriti iz svojega žepa? Ne želim soditi, ker ne poznam primera, a večkrat je že bilo slišano, da gre za zelo premožno družino z več nepremičninami, ki jih gospa žal ne želi prodati za namen otrokovega zdravljenja.
cirenij
13. 11. 2019 18.43
+0
Tudi Krisovi starši in stari starši niso izgledali ubogi, brez premoženja.Tudi Galova mama,kot vsaka druga, pa želi otroku olajšat življenje, tudi s plavanjem. A bi da morala zapret v hišo in čakat na milost? Tudi, če ne more uporabljat rok,je to za starše hudo. Kje si pa prebral, da imajo Galovi več nepremičnin? In koliko?
periot22
13. 11. 2019 21.31
+6
Gospa hodi na manikuro pa nima denarja za otroka!
zoza01
13. 11. 2019 18.04
+8
Dragi moji "donatorji" zakaj enostavno ne pošljete sredstev za vas primernih direktno željeni osebi.Zame je nakazovanje raznoraznim kvazi ali legitimnim društvom že zdavnaj umrlo.
drofel 1
13. 11. 2019 17.59
+27
Tukaj nekaj ni pošteno. Zbralo se je že nekaj denarja, nekaj ga še manjka. Kje je višek denarja od Krisa, ki so ga obljubili pri ZPM. Sedaj zbira denar še karitas. Tukaj nekaj pošteno smrdi.
Andree
13. 11. 2019 18.09
+7
Palčica je zpm nakazala samo 2,3 mio za krisa ostalo leži pri štoki
muci007
13. 11. 2019 17.56
+18
Kdaj bo Švikartova na sodišču? Pravično sojenje za prevarantko, ki je nebogljenemu otroku ukradla denar za njegovo zdravljenje. Razumem njenega bivšega moža, da se je ločil od nje.
cirenij
13. 11. 2019 17.44
+16
Je pa res, da Krisovi starši niso pokazali nobenega dokumenta, izvida, mnenje kakega zdravnika......Samo velik medijski pomp. Da se res vprašaš, kaj je na stvari. Starša opremljena za medije.Lahko bi tudi rekla, da sta vesela, da se je zbral denar, katerega višek ne potrebujeta in gre za ostale. Mislila sta samo nase in lastno promocijo. In prav grdo je od te Larise, da se ne oglasi in zadevo v tem mediju, ki je pomagal denar zbrat, obrazloži. Zaradi takih bodo zdaj nastradali vsi otroci, ki pomoč potrebujejo.
luna.3
13. 11. 2019 17.20
+10
Zakaj se zapleta prav pri Galu? Ne silijo v ospredje, pa kljub temu ni svetle zvezdice za Gala.
drofel 1
13. 11. 2019 18.28
+7
Res je. Ne silijo v ospredje kot se je HELENA ČAMPA. Za njene ljubezenske težave, je jokala in lagala po vseh TV hišah. Starejši sin ( študent) kot je dejala, ji veliko pomaga. Ni res, ni študent in že več let ne živi pri njej. Da skrbi za ubogega NIKA 24-ur na dan. NI res. NIKA po več mesecev ni doma. On je doma sama, brez otrok. SAMOHRANILKA, KI PREJEMA POMOČ DRŽAVE 800 in več eur, pa ima več kot sedem delavcev skupaj dopusta.
bundy crocodile
13. 11. 2019 17.19
+21
Koliko je Krisova zgodba lepa je ta ravno obratno in to vse na škodo otroka, grozno. Če ne bi Švikartova kradla, bi Gal bil danes že v Ameriki ali najkasneje do konca leta, sem prepričan, ker narod je bil pripravljen tudi Galu pristopit na pomoč isti čas kot Krisu. Tu obstaja samo ena prava pot in to je Galu pomagat čimprej, Švikartovo pa čimprej v zapor, ni tu dosti tople vode za iskat. Prijavilo jo je več oseb, priznala je celo sama, zakaj torej kljub kaznivemu dejanju še vedno na prostosti? Dokler sodstvo in organi ne delajo, tudi ljudje nimamo zaupanja. Ni težava zbrat 150.000€, zbrali smo 4 milijone v hipu. Problem je, da nikakor ne uspemo denarja spravit do otroka ša da si ga vmes ne bi lastilo še en kup ljudi.
Blue Thunderstorm
13. 11. 2019 17.18
+8
Pr dnarju se vse neha, castna Titova!
luna.3
13. 11. 2019 17.16
+0
Zanima me, zakaj se ne briše komentarje Pesjan666?
cirenij
13. 11. 2019 17.03
+12
Prav nesramno je, da ta Larisa ne da denarja za Gala in da se zdaj zanj zbira preko Karitasa. Zaradi te Larise ljudje za Gala ne bodo nakazovali. Je že kar nekaj časa minilo, pa nobenih informacij o višku zneska, za katere otroke itd. Sramota! Upajmo, da se narava ne maščuje.
schranz91
13. 11. 2019 17.04
+1
larisi se že po ustnicah vid da je velik klobas dala čez, verjetno za denar
freakica123
13. 11. 2019 21.49
+4
Zakaj nesramno? Oni so zbirali za Krisa in lepo povedali, da ko se Krisovo zdravljenje zaključi (kar se še ni), bodo preostali denear dali življenjsko ogroženim otrokom. Kar Gal na srečo ni. Ljudlje pa ne bodo nakazovali zaradi društva Maus, ki je že zbralo potreben denar, potem pa ga je lastnica uporabila v zasebne namene. Nekaj pa se ga je zbralo na direkten račun staršev. Ta Larisa pa pri tem nima nič.
schranz91
13. 11. 2019 17.01
+3
men je oče leta in leta vedno govoril da vse kar se daruje v karitas, gre za pomoč potrebnim....sam sem večkrat podvomil v to, torej mi je ves ta čas lagal?
METKA102
13. 11. 2019 17.01
+6
Karitas bo odprl posebej račun za Gala. To je približno tako, kot ko eden od duhovnih podari mašo.
Vitruvio
13. 11. 2019 16.40
+9
Karitas ni ravno zaupanja vreden naslov . Cerkev je vedno samo jemala ,nič dajala .
schranz91
13. 11. 2019 16.34
+24
za gala se zbere v enmu tednu 3600 eurov, za krisa pa v enmu tednu 4m....žalostno
Eastman
13. 11. 2019 16.49
+4
Za Krisa so zbirali v trenutku, ki je bil res najbolj ugoden in zaprosili so za pomoč prave ljudi... skratka imeli so srečo.
schranz91
13. 11. 2019 16.58
+14
oni so to dobro vedeli kdaj začeti zbirati, po zmagi v odbojki nad rusi, ko je bila euforija na višku in so bili ljudje velik bolj pripravljeni darovat kot običajno, jaz temu pravim strateška taktika pridobivanja denarja
Eastman
13. 11. 2019 17.29
+6
Saj točno to sem povedal... podobno je večina akcij zbiranja okrog božiča