Slovenija

Mariborska občina namerava uvesti kadrovske štipendije

Maribor, 21. 05. 2024 13.13 | Posodobljeno pred 26 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek odločali o predlogu za uvedbo kadrovskih štipendij. Poleg obstoječih štipendij za nadarjene dijake in študente bi tako občina podeljevala kadrovske štipendije, katerih prejemniki se bodo po zaključenem izobraževanju morali zaposliti v občinski upravi ali zavodih, kot so vrtci, šole in zdravstveni domovi.

Brigita Gajzer Pliberšek iz občinskega urada za vzgojo in izobraževanje je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da želijo s kadrovskimi štipendijami med drugim spodbujati mlade za odločanje za poklice, ki jih v občini težko zapolnjujejo s kadri. Prav tako je eden od ciljev prepričati ljudi, da po zaključenem šolanju ostanejo v Mariboru in regiji.

Poudarila je, da se z novimi štipendijami ne spreminja obstoječega sistema štipendij za nadarjene, katerih napovedana ukinitev je lani povzročila razburjenje v mestu. Medtem ko se omenjene štipendije podeljujejo za eno leto, se bodo kadrovske štipendije po obstoječem predlogu podeljevale za celotno obdobje izobraževanja. Štipendist bo moral opraviti enomesečno prakso v občinskih zavodih ali upravi ter se po zaključku izobraževanja tam zaposliti za enako obdobje, kot je prejemal štipendijo.

Štipendija
Štipendija FOTO: Shutterstock

Na četrtkovi seji bodo mestni svetniki med drugim odločali tudi o uvedbi novega javnega plačljivega parkirišča v garaži novo zgrajene Zdravstvene postaje Magdalena na Taboru, kjer bo po besedah direktorja javnega podjetja Mestne nepremičnine Ranka Šmigoca na voljo 30 mest.

Po novem bo plačljivo tudi vrsto let brezplačno parkirišče pod dvoetažnim mostom, kar je vznemirilo zaposlene v bližnjih podjetjih Henkel in Mariborska livarna (MLM). Šmigoc je pojasnil, da so že pred leti stekli pogovori s tema podjetjema na to temo in skladno z dogovorom naj bi podjetji zakupili ta parkirna mesta za svoje zaposlene.

Direktor komunalnega podjetja Snaga Franc Dover bo mestnim svetnikom predložil elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske službe ravnanja s komunalnimi odpadki za letošnje leto. Kot je dejal, je za njihovim podjetjem leto, polno izzivov, ki pa so jih uspeli zaenkrat uspešno prebroditi in posledično ostanejo cene za občanke in občane nespremenjene.

Kljub polemikam v javnosti je župan Saša Arsenovič znova uvrstil na sejo mestnega sveta predlog reorganizacije mestne uprave, na dnevnem redu pa je tudi potrjevanje dokumentacije za postavitev replike skulpture Fitoliti v Mestnem parku, ki je bila ukradena pred dvema letoma med obnovo promenade.

Nina Kirbiš iz urada za kulturo in mladino je pojasnila, da z odločitvijo za repliko sledijo želji dedinje avtorskih pravic ukradene skulpture, s katero kot strokovno telo soglaša tudi Umetnostna galerija Maribor (UGM). "Odločili smo se, da fontano, ki je predstavljala kakovosten in prepoznaven primer javne plastike v Mestnem parku in je delo vidnega mariborskega sodobnega kiparja Vojka Štuheca, nadomestimo s kopijo, ki pa bo v bistvu novo umetniško delo, ki bo v največji možni meri sledilo izvirniku," je povedala.

V letošnjem letu je v občinskem proračunu za to rezerviranih 27.000 evrov, v prihodnjem letu pa 34.000 evrov. Ta denar bodo potem poskušali izterjati od izvajalca obnove Mestne promenade.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
21. 05. 2024 20.16
edino pravilno štipendijo naj odslužijo v občini oziroma v firmi ki nekoga štipendira tako je tudi bilo pred desetletji
Natorinkica
21. 05. 2024 14.29
+5
Za javno upravo štipendije niso potrebne višek zaposlenih je zagotovljen do leta 2050.
Darko32
21. 05. 2024 14.41
-2
Delno imaš prav. Samo problem je, da takšnega kadra, kjer je njegovo delo vsak dan kak obo ponarejal in potvarjal dokaze in je prežet z žlehnobo in podlostjo je prepovedano še naprej zaposlovati ampak jih je potrebno nagnati in zaposliti tam, kjer ni več v stiku z ljudmi in otroci.
Natorinkica
21. 05. 2024 14.29
+1
Za javno upravo štipendije niso potrebne višek zaposlenih je zagotovljen do leta 2050.