Slovenija

Mariborski mestni svet zavrnil višje položnice za vrtce

, 30. 01. 2024 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski mestni svetniki so kljub temu, da je župan Saša Arsenovič ugodil njihovim do sedaj predloženim predlogom sprememb, izglasovali preložitev potrjevanja letošnjega proračuna občine za dva tedna. Predlagano zvišanje položnic za vrtce so zavrnili, medtem ko je predlog uvedbe plačljivega parkiranja ob sobotah umaknil že sam župan.

Predlog proračuna je zastavljen v višini 168,9 milijona evrov. Z vloženimi amandmaji župana ali svetniških skupin so med drugim namenili več denarja za Festival Lent, letovanje otrok iz socialno ogroženih družin in vzdrževanje Akvarija Terarija namesto za stroške notarjev in odvetnikov ter nekatere ureditve starega mestnega jedra.

Po usklajevanju z vodji svetniških skupin med odmorom med sejo je župan sporočil, da so se uskladili glede predlaganih amandmajev, zato je bilo pričakovati glasovanje. A je svetniška skupina SDS presenetila s predlogom za preložitev glasovanja o proračunu na naslednjo sejo, "da si vzamejo še 14 dni za premislek". Predlog so med drugim podprli v svetniških skupinah Gibanja Svoboda in LPR. "Če se je danes kar naenkrat našlo pol milijona evrov, se bo morda našel tudi denar za vrtce in ceste," je dejala predstavnica Svobode Karin Jurše.

Po drugi strani so v NSi, SD in Arsenovičevi listi menili, da gre pri predlogu za preložitev glasovanja le za zavlačevanje, kakršnemu so bili priča že lani in je občino spravilo v velike težave. "Brez razloga se prekinjajo tako pomembne točke," je dejala Jelka Kolmanič. Melita Petelin je spomnila, da se lahko posamezne zadeve rešuje kasneje z rebalansi.

Glasovanje o mestnem proračunu je preloženo za 14 dni.
Glasovanje o mestnem proračunu je preloženo za 14 dni. FOTO: Leon Padjan

Tudi Arsenovič je bil zelo kritičen. "Čisto vse vaše pomisleke smo upoštevali, zato ni nobenega razloga, da bi podaljševali odločanje. Sredstva so zagotovljena za vse, kar ste predlagali," je očital podpornikom prekinitve. Ni jih prepričal, saj je bila s 23 glasovi za in 16 proti izglasovana preložitev glasovanja o proračunu za 14 dni.

Večina mestnih svetnikov se tudi ni strinjala s predlaganim zvišanjem položnic za vrtce. Predlagano je bilo zmanjšanje občinske subvencije k ceni v dveh korakih. Tako bi tisti v najnižjem dohodkovnem razredu z otrokom v prvem starostnem obdobju plačevali s 1. marcem 6,7 evra, v drugem starostnem obdobju pa 5,2 evra več na mesec. S 1. januarjem 2025 pa bi se za prvo starostno obdobje povišali zneski na položnicah za 4 evre, za drugo starostno obdobje pa 3,3 evra.

Tako prihranjena sredstva v občinskem proračunu bi po besedah župana namenili investicijskemu vzdrževanju vrtcev. A je bilo 26 mestnih svetnikov proti, 13 jih je bilo za, šest pa se jih je vzdržalo glasovanja. "Strinjamo se, da so vrtci investicijsko zanemarjeni. Ne moremo pa se strinjati, da je vir za to zmanjšanje subvencij staršem za otroke v vrtcih," je dejala Karin Jurše (Svoboda).

Predlog za uvedbo zaračunavanja parkirnine ob sobotah, s čimer naj bi pridobili denar za preplastitve cest, je Arsenovič umaknil. Zaradi nekaterih nejasnosti ob drugih predlaganih spremembah prometnih režimov v mestu so obravnavo odlokov o urejanju prometa in občinskih cestah, ki sta med drugim predvidevala še višje globe za nepravilno parkiranje, preložili na naslednjo sejo.

Na predlog mestnega svetnika Igorja Jurišiča iz Stranke mladih - Zeleni Evrope so na dnevni red današnje seje uvrstili tudi imenovanje pravnega zastopnika mestnega sveta v upravnem sporu, ki ga je pred dnevi sprožil župan zoper mestne svetnike zaradi prenosa pravic v Javnem holdingu Maribor.

Mestni svetniki, ki so na prejšnji seji izglasovali sporno odločitev, so danes znova izražali ogorčenje nad potezo župana. "Upamo, da bo sodišče čim prej sprejelo odločitev, da bo lahko mestni svet normalno deloval naprej," je dejal Franc Kangler (SDS). "Upam, da se bo zadeva razrešila v čim krajšem času in da končno mesto začne transparentno delovati," je dodala Lidija Divjak Mirnik (LPR).

Arsenovič je ponovil, da z upravnim sporom le preverja zakonitost sprejetega odloka na mestnem svetu. "Če bi župan želel vprašati, ali je to zakonito, bi poslal vprašanje na ministrstvo. Da sam poišče in plača z našim denarjem trditve, ki iščejo način, da to ne bi bilo zakonito, pa ni način pogovarjanja z mestnim svetom," je na to odvrnil Jurišič.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
31. 01. 2024 08.09
+0
Kaj pa če bi ob nedeljah ko gredo ljudje v cerkev računali parkirnino
Miskic a
31. 01. 2024 08.31
-1