Ukrajina

Mariborski stanovanjski sklad v bivalne enote doslej naselil 28 ukrajinskih beguncev

Maribor, 16. 03. 2022 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Mariborski medobčinski stanovanjski sklad se je pridružili ostalim mestnim organizacijam pri pomoči ukrajinskim beguncem. Kot so pojasnili, v okviru svojih zmožnosti oziroma razpoložljivih stanovanjskih enot aktivno rešujejo problem namestitve beguncev. Doslej so oddali sedem začasnih bivalnih enot, v katere je nameščenih 28 ljudi.

Na mariborskem stanovanjskem skladu še pojasnjujejo, da gre v večini primerov za mamice z otroki, ki so bile prisiljene zapustiti svoje može in družine, da bi rešile svoja življenja in življenja svojih otrok.

Najemne pogodbe so sklenili za leto dni, te pa bodo lahko – odvisno od razmer – tudi podaljšali. Vse začasne bivalne enote so sicer opremljene z mini kuhinjo, pralnim strojem, posteljami, omaro in mizo s stoli.

ukrajinski begunci
ukrajinski begunci FOTO: AP

Stanovanjski sklad sicer razpolaga še s petimi praznimi stanovanji na različnih lokacijah, v katera bodo lahko namestili okoli 25 ukrajinskih beguncev. Stanovanja so opremili z manjšimi kuhinjami, trenutno pa teče še zagotavljanje najnujnejše opreme, pri čemer sodelujejo s civilno zaščito, nanje pa se obračajo tudi občani, ki želijo darovati opremo.

Z omenjenimi 12 bivalnimi enotami so se prijavili na javni poziv za zagotavljanje nastanitvenih objektov za pomoč ob reševanju krize v Ukrajini, ki ga je nedavno objavil vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov, vendar odgovora za zdaj še niso prejeli.

Pri zagotavljanju osnovnih pripomočkov za osebno higieno in hrano mariborski stanovanjski sklad sodeluje tudi z Rdečim križem Slovenije.

Ker so se nekateri občani na sklad že obrnili s pritožbami zaradi pomoči beguncem, so javnost pozvali, naj njihovo odločitev spoštuje in jo poskuša razumeti. "Ne kličite naših strokovnih služb in ne obremenjujte jih s svojim morebitnim nestrinjanjem," so sporočili iz sklada, kjer so prepričani, da so življenja, varnost in svoboda vrednote, ki nimajo cene in jih je treba tako braniti kot zagotavljati vsem ljudem tega sveta.

Tudi v Celje je v zadnjih dneh prispelo okoli 15 ukrajinskih beguncev, za katere so dobro poskrbeli. Trenutno so v zasebnih nastanitvah. Kot pravijo na celjski občini, glede na razmere pričakujejo, da bo pri njih začasno zatočišče poiskalo še več ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja