Slovenija

Mariborsko tožilstvo vložilo obtožnico za nelegalno odlaganje blata v Pivoli

Maribor, 03. 03. 2023 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborsko tožilstvo je na Okrožno državno sodišče v Mariboru vložilo obtožnico zoper krivce za nelegalno odloženo komunalno blato v Pivoli junija 2021. Kot je povedal vodja tožilstva Darko Simonič, je pristojna tožilka po končani preiskavi in preučitvi obširnega spisa obtožnico vložila zoper devet fizičnih in tri pravne osebe.

Kriminalistična preiskava je pokazala, da so obtoženi odgovorni za nelegalno odlaganje kar 200 ton komunalnega blata, v katerem naj bi bile tudi težke kovine. Šlo je za blato iz čistilne naprave na Ptuju, za odvoz katerega je imelo tamkajšnje komunalno podjetje sklenjeno pogodbo s celjsko družbo CEP, ta pa je za prevoz blata najela prevozniško podjetje Lasaz.

Sanacija blata v Pivoli
Sanacija blata v Pivoli FOTO: POP TV

Šlo je za dobro organizirano in dlje trajajočo dejavnost, s katero naj bi se vpleteni izognili plačilu zakonitega odvoza blata, pri tem pa precej zaslužili.

Lastnik in direktor celjskega podjetja je bil do nedavnega Urban Majcen, kot je razvidno iz podatkov Ajpesa, pa je z letošnjim letom stoodstotno lastništvo družbe CEP prevzel krški Kostak, ki je v Pivoli tudi izvedel sanacijo degradiranega območja. Lastnik in direktor prevoznika Lasaz iz Dola pri Ljubljani je še vedno Miran Zupančič.

Na tožilstvu so ob vložitvi obtožnice pojasnili, da so bile po njihovih ugotovitvah vloge obtoženih različne. Pri nekaterih gre za odgovore osebe v podjetjih ali njihove zaposlene, ki naj bi organizirali ali izvajali prevoz ter nelegalno odlaganje komunalnega blata v naravo, nekateri obtoženi pa s temi podjetji niso povezani.

Petim tožilstvo očita kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja, enemu enako kaznivo dejanje iz malomarnosti, enemu napeljevanje h kaznivemu dejanju obremenjevanja in uničevanja okolja, dvema pa pomoč pri omenjenem kaznivemu dejanju. Ob tem obtožnica odgovornost za kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja očita tudi dvema pravnima osebama, eni pa obremenjevanje in uničevanje okolja iz malomarnosti.

Kot je v času preiskave poročal Večer, naj bi šoferji tovornjakov za prevoz dobili okoli 100 evrov. V zagovor naj bi navajali, da so mislili, da vozijo slabo zemljo in ne odpadnega blata. Pred tovornjaki naj bi bil pred vsako vožnjo moški z Dravskega polja, ki naj bi se prepričal, da jih pri početju nihče ne opazuje.

Na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica, kjer je bilo nelegalno odloženo omenjeno komunalno blato, so sanacijo opravili v mesecu dni, ko je družba Kostak od tam odpeljala za okoli 650 ton blata in zemljine, stroški del pa so znašali več sto tisoč evrov.

Sicer pa je v zvezi z nezakonito odloženim blatom iz čistilnih naprav na različnih lokacijah po državi inšpekcija za okolje in naravo uvedla še več postopkov. Kot so na inšpekciji pojasnili za STA, je bilo v tistem obdobju blato nezakonito odloženo še v Vodulah v občini Šentjur, na območju Jerečina v občini Podčetrtek, v Kalšah v občini Slovenska Bistrica, na območju Rodika v občini Divača in Šmartnem ob Savi v Mestni občini Ljubljana.

Ker je bilo v Pivoli nezakonito odloženo blato odstranjeno kmalu po odkritju, ni bila potrebna odredba inšpekcije, je pa to slednja storila v primeru Vodul, kjer je podjetje Lasaz nato v celoti odstranilo okoli 400 kubičnih metrov blata iz čistilnih naprave na Ptuju in v Rogaški Slatini ter ga prepeljalo v obdelavo Kostaku. Na še enem območju v Šentjurju je za sanacijo poskrbela občina.

Namesto da bi blato iz zbirnega centra Tuncovec v Rogaški Slatini odpeljali v zbirni center zbiralca odpadkov ML Surovine, so vozniki Lasaza tudi to blato nezakonito odložili, in sicer v naselju Jerečin v občini Podčetrtek. Lastnik tega zemljišča je omenjeno blato pomešal s hlevskim gnojem, a je po izdani odločbi inšpektorja blato odstranil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
04. 03. 2023 08.02
+1
Občani drago plačujejo čiščenje odpadnih vod (v Mb se bo pravkar podražilo za cca. 30 %), Onesnaženo blato pa se potem odvaža v naravo. Tu ne gre za kršitev zakona, gre za goljufanje občanov, da ne govorim o uničevanju narave. Upam, da bo kazen primerno visoka in da ne bodo odgovarjale samo male ribe, kot se pogosto dogaja.
Nebodijetreba
04. 03. 2023 08.05
Darko32
04. 03. 2023 13.56
NEBO2020 Tukaj vidimo manipuliranje in to iz strani komunalnih podjetij. Oni nimajo kaj na javnih razpisih izbirati ampak morajo to ob odprtju čistilne naprave rpedvideti in najti lokacije ter kako bodo vozili in kakšno varnsot in sledljivost pri tem naredili. Žal tega ni in potem se čudimo, če je tako.
Delavec_Slo
03. 03. 2023 20.54
+1
BRAVO PO ENEM LETU, KO JE ON ŽE FIRMO ZAPRL!
Zmaga Ukrajini ..
03. 03. 2023 17.59
+1
Joj, pa ne tako hiteti, no....
Nebodijetreba
04. 03. 2023 08.17
Pa daj, no! Ima pa ja Nika Kovač oz njen napadalec prednost pred blatom!
MladInPerspektiven
03. 03. 2023 15.56
+2
Šele sedaj, no tu je problem. Po vsej verjetnosti so odgovorni že denar prenakazali v oaze in sedaj imajo velik minus. Zato bodo najbrž priglasili stečaj firme in odgovorni osebni .... Kaj ostane???? Metanje denarja skozi okno. Takoj bi morali zamrzniti vsa sredstva vpletenim dokler se zadeva ne konča na sodišču.
Cene Novak
03. 03. 2023 14.19
+1
Sedaj pa samo po točkah obtožnice in najvišje možne kazni za vsak o kaznivo dejanje ter zaplemba vsega premoženja ,ko bodo enkrat ostali v gatah jim bedarije ne bodo več rojile po glavah!!!
2fast4
03. 03. 2023 14.09
+1
Za soseda sprašujem kam odvažajo material izkopni ali rušilni pri izgradnji drugega tira med Divačo in Koprom. Takšne deponije v Sloveniji ni, da bi prevzela ves material...
123soba
03. 03. 2023 13.45
+0
Šoferji so še najmanj krivi. Kriva je naša nesposobna politika, policija, tožilstvo, sodstvo. Za dober primer naj jim sodišče naloži maksimalno kazen. Ampak je ne bo, ker so vsi podkupljeni in bo vse zastaralo. Pritožba na pritožbo, pa niti dokazov nimajo, ker tisti brez predhodne odredbe sodišča ne veljajo... 🤮🤮🤮
Nebodijetreba
04. 03. 2023 08.02
Saj to! Kaznovali bodo tiste, ki so razvažali, ne pa tistih, ki so razvažanje odredili. Pa mislim, da ne gre toliko za nesposobnost kot koruptivnost! Smrad, hujši kot od trošenja gnojnice po okolici Hoč!
G. Papež
03. 03. 2023 13.22
+3
Tako dolgo so čakali, da je verjetno firma vmes že v stečaju, i nikome ništa.
mackon08
03. 03. 2023 12.18
+5
Šoferje redno kaznovati, ker dobro so vedeli kaj vozijo. Če bodo šoferji redno kaznovani tega nihče več ne bo mogel početi. Seveda pa odgovorne za to packarijo glih tako.
DirtySanchez
03. 03. 2023 12.12
+5
Klasična goljufija in oškodovanje narave.... Vsem vpletenim 5-10 let aresta.
deny-p
03. 03. 2023 11.54
+7
Zadeva bo prej zastarala, ko bo sploh prišlo do prve obravnave ob takem tempu.....
marker1
03. 03. 2023 11.23
-1
Golob jim je za tako ažurnost namenil 600 EUR mesečno višjo plačo.
InaB
03. 03. 2023 13.53
Victoria13
03. 03. 2023 11.19
+5
Pri odlaganju blata so bili pa vsi gluhi in slepi...saj ni šlo za nekaj kg ampak za 200 ton???
Darko32
03. 03. 2023 11.07
+11
Tukaj je tudi sokrivec naročnik in to je komunala oziroma komunalna podjetja. Namreč opaža se, da komunalna podjetja sklepajo posle predvsem v spornih naročilih tako, da podtikajo odgovornost drugim. Sami pa si z tem roke operejo. Ker so prej goljufali z subvencijami v priemrih čistilnih naprav morajo to prikriti na ta način da naročajo tuje odvoznike tega dreka. Sami pa kasirajo za to delo, k ini sploh opravljeno. Pri tem pa jim pomaga javna uprava z prirejanji listin. Vidimo primer tam v Ljubljani, kjer gradijo neki C0 kanal in vsi so daji negativna mnenja in celo alarmna mnenja za tiste, k ispoštujejo svojo grudo. A tisti BALKANC tega ne razume in še zraven direktor VO-KA snaga se delajo bimboti. Zato bi jaz tukaj naredil učno uro kako se ne sme delati. To snov pa jim naj priskrbi tožilstvo in da vsem v poduk, da nemoreš kasirati in nič narediti.
Bolje
03. 03. 2023 11.33
-1
Prava inteligenca se zbira na tem forumu. Ni poduk, da ne moreš kasirati in nič narediti, ampak da ne smeš onesnaževati okolja.
Lojze Biber
03. 03. 2023 12.03
+1
Treba manj srat za manj okolje onesnaževat