Slovenija

Marinček in Omerzu kandidata za župana

Ljubljana, 17. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SLS bo v boj za župansko mesto na jesenskih lokalnih volitvah poslal nekdanjega ministra za znanost Lojzeta Marinčka, DeSus pa Branka Omerzela.

Program nekdanjega ministra za znanost in tehnologijo je grajen na "desno sredinskih evropskih principih". Osrednji programski poudarki vsebujejo izgradnjo podzemne železnice s primestnimi parkirišči, s čimer bi rešili prometne zagate, skrb za odpadke (sortirano pobiranje odpadkov, njihova reciklaža in sežig preostalih odpadkov), pospešitev gospodarske rasti in skrb za starejše občane. Marinček tudi meni, da je zeleni pas okoli mesta slabo izrabljen za rekreativne in učne namene. Urediti bi treba steze za pešce in kolesarje ter postaviti napise, ki bi seznanjali obiskovalce z osnovnimi ekološkimi posebnostmi. Za red v mestu bi poskrbela mestna policija, ki bi s stalnimi obhodi "vnašala občutek varnosti". Okrepiti je treba tudi napore za zmanjševanje uporabe mamil in alkohola ter zagotoviti učinkovito zdravljenje prizadetih. ". Poudaril pa je tudi, da je skrajni čas za izgradnjo mošeje v Ljubljani, vendar tradicionalno grajena mošeja ne bi bila "v skladu z arhitektno zasnovo mesta, zato bi bila na mestu mošeja brez minareta".

Ljubljana se pospešeno stara

Kandidat DeSUSa Branko Omerzu, pa je na današnji novinarski konferenci predstavil priprave na volitve v ljubljanski mestni svet in 17 četrtnih svetov na območju ljubljanske mestne občine. Ob tem je podrobneje spregovoril o programskih točkah, s katerimi bo nagovoril Ljubljančanke in Ljubljančane. Ljubljana sodi med tista mesta, ki se pospešeno stara, zato je Omerzu opozoril na potrebe po dvigu kakovosti življenja v mestu, zlasti med starejšo populacijo.

Sicer Omerzu poleg splošnega zavzemanja za dvig kakovosti življenja v prestolnici med prednostnimi vprašanji izpostavlja še spodbujanje gospodarskega razvoja in zaposlitvenih možnosti, stanovanjske gradnje, reševanje perečih zdravstvenih in socialnih vprašanj ter izboljšanje urbanistične in prostorske ureditve v mestu. Prepričan je, da je potrebno dvigniti raven varnosti v mestu, ena od glavnih točk njegovega programa pa se nanaša tudi na učinkovitejšo mestno upravo, ki bo v službi meščank in meščanov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA