Slovenija

Marjan Šarec zanika posredovanje pri zaposlitvi na Sovi

Ljubljana, 02. 10. 2019 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L. / STA / Ti.Š.
Komentarji
1010

Premier Šarec se je na Facebook profilu odzval na poročanje, da naj bi svoji intimni prijateljici mimo pogojev in razpisov priskrbel službo na Sovi. Zanikal je tako zunajzakonsko afero kot tudi vplivanje na kadrovanje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Tudi druge navedbe glede članov kabineta so namenjene zgolj temu, "da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje", meni Šarec.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Je službo na Sovi dobila preko vez in poznanstev?
    02:20
    Iz SVETA: Je službo na Sovi dobila preko vez in poznanstev?
  • Iz 24UR: Šarec zanikal posredovanje
    03:07
    Iz 24UR: Šarec zanikal posredovanje
  • Iz 24UR ZVEČER: (Ne)sporna zaposlitev
    02:28
    Iz 24UR ZVEČER: (Ne)sporna zaposlitev
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Toninom
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Matejem Toninom

Premier Marjan Šarec se je v objavi na Facebook profilu danes odzval na poročanje o domnevnem posredovanju pri zaposlitvi svoje zunajzakonske prijateljice, nekdanje uradnice občine Kamnik, na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sovi). Zanikal je tako pritiske glede zaposlitve kot tudi zunajzakonsko razmerje. Zapisal je, da ni vršil "nobenih pritiskov glede zaposlitve".

Premier Šarec se je odzval na navedbe, da naj bi svoji zunajzakonski prijateljici priskrbel službo na Sovi.
Premier Šarec se je odzval na navedbe, da naj bi svoji zunajzakonski prijateljici priskrbel službo na Sovi. FOTO: Bobo

"Kakor sem že navajen zadnji dve leti, odkar sem stopil v državno politiko, sem deležen vztrajnih namigovanj in neresnic raznih portalov, povezanih s stranko SDS. Tudi tokrat je tako," je že na začetku zapisa pokazal s prstom na največjo opozicijsko stranko. Nadaljeval je, da se je začelo z njegovo preteklostjo, posvojitvijo in ugibanji o njegovem domnevno tujem poreklu, tokrat pa da so se z namigovanjem o ljubezenski aferi znova spravili na osebno raven.

"Omenjena gospa nikoli ni bila zaposlena na občini Kamnik, niti z njo nimam nobenega razmerja. Prav tako pa nisem izvajal nobenih pritiskov glede zaposlitve," je zatrdil Šarec.

Tudi druge navedbe glede članov kabineta so namenjene zgolj temu, "da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje", meni Šarec.
Tudi druge navedbe glede članov kabineta so namenjene zgolj temu, "da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje", meni Šarec. FOTO: Bobo

Premier prav tako meni, da želijo s tovrstnimi članki ustvariti nezaupanje med člani njegovega kabineta in jih med seboj spreti. "Pa nas ne bodo, še bolj bomo grizli! To je vse kurjenje mokrih drv. Kdor se boji vročine, naj ne hodi v kuhinjo, je izrek, ki se ga v kabinetu večkrat spomnimo. Mi se vročine ne bojimo. Tudi govorice, kako smo v koaliciji tik pred razpadom in sprti, ne držijo," je Šarec zapisal v svojem prepoznavnem slogu.

"Prepričan sem, da je v naši ljubi Sloveniji dovolj resnih problemov, ki jih rešujemo in jih moramo reševati. In to skupaj," je zapis zaključil premier.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Poslanska skupina SDS zahteva, da Knovs obravnava morebitno zlorabo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije s strani Šarca in državnega sekretarja za nacionalno varnost Črnčeca. Zlorabila naj bi svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe nekdanji uradnici občine Kamnik na Sovi, in sicer mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi.

Šarec je posredovanje pri zaposlitvi nato danes še enkrat zanikal v izjavi za medije in dodal, da gre za "insinuacije teh medijev, ki smo jim ves čas priča". "Glede na to, da so mi metali naprej, da sem posvojen, da sem - navajam - Šiptar, potem sem moral v Kamniku eno svetnico tožiti, ker je trdila, da pretepam ženo. To je že kar dolga doba tovrstnih insinuacij v teh medijih, tako da me to niti ne preseneča," je dejal Šarec ob prihodu na investicijsko in razvojno konferenco v Ljubljani.

Zatrdil je tudi, da ima Damir Črnčec še naprej njegovo zaupanje, tako kot vsi člani njegovega kabineta. Cilj takšnega poročanja je po njegovem mnenju, da bi jih sprli med seboj.

Poudaril je, da je omenjena gospa dobila službo v Sovi, "ker se je prijavila in je šlo to vse po postopkih". Na vprašanje, ali jo pozna osebno, je odgovoril, da jo pozna že dolgo, vendar se že dolgo nista srečala.

Knovs od Sove zahteval podatke o zaposlovanju v času Šarčeve vlade

Šarcu očitajo, da je dolgoletni intimni prijateljici mimo pogojev in razpisov priskrbel zaposlitev na Sovi. To naj bi storil prek državnega sekretarja za nacionalno varnost v svojem kabinetu Damirja Črnčeca (nekdanji direktor Sove) ter direktorja Sove Rajka Kozmelja.

V torek je pooblaščena komisija Knovsa, ki so jo sestavljali Tonin, Žan Mahnič, Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), obiskala sedež Sove in opravila nenapovedan nadzor. Preverjali so postopke kadrovanja v agenciji in očitke o nepravilnostih pri zaposlitvi nekdanje uradnice kamniške občine, je poročal Spletni časopis.

Poslanska skupina SDS se je na očitke o zlorabi položaja in političnega vpliva nemudoma odzvala in predlagala, naj jih preveri komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), nekaj njenih članov pa je nato že včeraj popoldne na sedežu Sove med nenapovedanim nadzorom preverjalo postopke kadrovanja. Med njimi sta bila tudi predsednik komisije Matej Tonin (NSi) ter podpredsednik Žan Mahnič (SDS), poroča spletni portal, ki ga povzema STA. Dokončni izsledki nadzora še niso znani. 

Zahtevali so podatke o zaposlovanju v času vlade Marjana Šarca, pa je danes v izjavi za medije povedal predsednik Knovsa Tonin. Sovi so priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Tonin je pojasnil, da so na Sovi preverili, koliko ljudi je bilo v času Šarčeve vlade zaposlenih v agenciji z javnim razpisom in koliko brez njega. Te podatke so tudi pridobili, Sovi pa priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Za zaposlitve brez javnega razpisa so od Sove zahtevali razpisno dokumentacijo in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. Te podatke bo Sova zagotovila v najkrajšem možnem času, je povedal Tonin.

Kot je pojasnil, se bo Knovs na podlagi teh dokumentov odločil, kako naprej. Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili posameznike, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal Tonin.

Če bo inšpektorat ugotovil nepravilnosti, Tonin pričakuje popravljalne ukrepe in tudi politične posledice. "Politične konsekvence so pa vedno odvisne od politične kulture," je priznal.

Tonin o konkretnih primerih ni želel govoriti, prav tako ne sme razkriti identitete pooblaščenih oseb v Sovi.

V Sovi so sicer navedbe o morebitni zlorabi agencije in Šarčevih pritiskih že v ponedeljek v celoti zavrnili kot povsem neresnično in neutemeljeno dezinformacijo. Poudarili so, da so postopki zaposlovanja v agenciji zakoniti in pregledno dokumentirani, ter spomnili, da se delovno razmerje v agenciji lahko sklene tudi brez objave oziroma razpisa.

Gre za primer zaposlitve domnevne nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi, pri kateri naj bi po poročanju nekaterih medijev posredovala predsednik vlade Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec.
Gre za primer zaposlitve domnevne nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi, pri kateri naj bi po poročanju nekaterih medijev posredovala predsednik vlade Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec. FOTO: POP TV

Tudi na občini Kamnik so medtem potrdili, da omenjena v zadnjih 20 letih ni bila zaposlena kot javna uslužbenka na občini.

"Na podlagi preveritve podatkov o izplačilih, ki jih je opravila naša finančno-računovodska služba za obdobje od 2011 do 2019, vezanih na opravljanje dela na katerikoli pravni podlagi, izhaja, da iz občinskega proračuna Občine Kamnik osebi ni bila izvedena nobena transakcija," so zapisali na občini.

Na občini Kamnik ne razpolagajo s podatki o tem, katere konkretne osebe opravljajo oziroma so opravljale delo pri posameznih poslovnih subjektih, s katerimi ima oziroma je imela Občina Kamnik sklenjeno pogodbeno razmerje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1010)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
03. 10. 2019 17.36
+6
Smo pozabili kaj so novinarji,in javnost počenjali z Bilom Klintonom, z zvezi z Lewinsky od začetka tudi trdil da ni res in da je vse izmišljeno.
nnanna
03. 10. 2019 20.42
-2
bi želel, da bi bilo tako tudi tu? ne bo se ti izšlo!
cakra
03. 10. 2019 21.37
+4
nnanna ne želim da bi se v tem primeru tako izšlo. Opozarjam na merila, saj je javnost in novinarji že po prvi nepopolni objavi v SL odpisali Clintona.
Simoni?
03. 10. 2019 15.26
+6
Državna uprava (za)posluje po albansko. Slovenski državljan iz Šmarce se enostavno ne more otresti prirojenih burekmakerskih manir. Kri ni voda...
Karantanija
03. 10. 2019 11.58
+0
No, ko ste že začeli, zdaj pa iščite še intimne prijateljice tadesnih! Da ne bo dolgčas!
bojer
03. 10. 2019 11.44
-2
Prav, da komentirate delo predsednika vlade, a da se vtikate v družinsko življenje in mu pripisujete k....o, presega vse meje dobrega okusa. Nikoli ne komentirate množice istospolnih v politiki, skupinskih,..... in tako naprej. Kogarkoli že imate v "delu" pa naj bo to ta ali oni politik, ga imejte brez natolcevanja. Moje mnenje velja tudi avtorjem članka.
mali.mato
04. 10. 2019 09.36
+4
Ni problem v intimnih prijateljicah, ampak v načinu kadrovanja! !!!
SERIOUSLY01
03. 10. 2019 11.32
+3
tale lažnivi barabin bo nekje ujel kar mu gre...
Karantanija
03. 10. 2019 11.53
-4
zmago56
03. 10. 2019 11.24
+6
Nedavno nazaj je ta isti Šarec izjavil, da je treba na vsa odgovorna mesta zaposliti ljudi, ki jim osebno zaupa, sedaj pa trdi, da s kadrovanji nima nič?
Karantanija
03. 10. 2019 11.53
+0
S tem kadrovanjem nima nič! Saj veste, a provocirate!
zmago56
03. 10. 2019 11.05
+5
A je Šarec že priznal, da je kot Serpentinšek delal na črno in, da za to delo ni davka plačal?
dragan krstic
03. 10. 2019 11.04
-5
Torej je edini krivec direktor SOVE ker si je izmislil novo delovno mesto ter nanj zaposlil N.H. Po tem sodeč je verjetno N.H. intimna prijateljica Rajka Kozmelja in ne Šarec.
ironi
03. 10. 2019 11.26
-5
Opozicijo imamo zato, da kontrolira vladanje, a naj bodo opozorila OBJEKTIVNA, a ne? Zavajanje ne pelje nikamor! A ko beremo medije že dolgo, so si premierji nastavljali sebi zaupanja vredne ljudi, tako, da niso tajnice prenašale informacij v nasprotni tabor, ker tako se ne da vladati, da se te že na začetku minira!! Pač, ljudski značaj, a ne?!
Principat
03. 10. 2019 11.02
-1
zmagati na volitvah in potem sedeti v opoziciji je velikanska bolečina ali pa samo sprenevedanje , ker sposobnosti ob dejanjih ni pokazal kvečjemu se še danes ubadamo z posojili tistega časa ,, kje je le denar , vsi krediti so bili z ustno privolitvijo in še danes žanje lepe provizijske denarce
vinogradnik33
03. 10. 2019 10.35
-3
SDS ne more preboleti , da niso mogli sestaviti vlade , ker nihče od levih in levosredinskih strank ni hotel z njimi v koalicijo , ker so stranka , ki razdvaja , stranka , ki ščiti korupcijo in kriminal , so stranka , ki ponareja dokumente in fotografije , so stranka , ki svojo doktrino gradi na laži , potvarjanju , diskvalifikacijah in komprimitiranju drugače mislečih , so skrajno desna sekta , ki časti svojega liderja , ki je prekupčeval z orožjem in prejemal podkupnine , podaril del Slovenskega ozemlja Hrvaški itd. , preveč je slabih lastnosti in dejanj , da bi jih tukaj našteval ! Zato ne preseneča , da želijo komprimitirati predsednika vlade , ki ima pri ljudeh visoko podporo in to jih boli !
mali.mato
03. 10. 2019 10.31
+2
Šarec ne ve, da mokra drva dajo več dima? Kjer je dim, je tudi ogenj!
ahim1225
03. 10. 2019 10.21
+6
Šarec se je že velikokrat zlagal in požrl obljube, zato mu ne smemo nič verjeti.
vinogradnik33
03. 10. 2019 10.28
-2
Šarcu lahko verjamemo na besedo , ne moremo pa nikomur iz sekte SDS tudi pod prisego !
ahim1225
03. 10. 2019 11.14
+4
Tu je govor o Šarcu in ne o SDS, zgrešil si temo!
Karantanija
03. 10. 2019 11.57
-2
Torej, moramo verjeti desnim, ki so s temi lažmi padli v globoko greznico, iz katere bodo težko prilezli. Če pa bodo, se bo za njimi širil močan smrad!
NA LEVO ni OK
03. 10. 2019 09.50
+4
Seveda bo zanikal, kdo pa je še kdaj v tej bananarepubliki priznal. Ni tako nedolžen ko se hoče prikazat. Šarec je nastavljen levak in sistem levih je enak že 80 let.
ahim1225
03. 10. 2019 10.23
+4
maske-so-padle
03. 10. 2019 09.12
-14
Kdo in po kakšnih merilih je gospo zaposlil. Kje jo je našel - na zavodu za zaposlovanje, na ulici, mu jo je kdo priporočil. Glede kurjenja mokrih drv pa - kjer je dim je tudi ogenj. Mogoče ni vplival dotični, nekdo pa zagotovo. In to delajo vsak dan. Je pa tudi edina stvar s katero se resno ukvarjajo za drugo so najbolj primerne floskule kot: ni še pravi čas, prezgodaj je še, nimamo še vseh podatkov itd. Slabo mi je ko to gledam, še bolj pa mi je slabo, ko vidim kdo čaka v opoziciji na prevzem oblasti.
maske-so-padle
03. 10. 2019 09.13
-8
wolfterier
03. 10. 2019 09.28
+6
RUGIEVIT
03. 10. 2019 09.02
-5
Strankarski klientelizem je še kako živ v naši državici! Spomnimo se j.j in družinsko kolegico z 2letno kmetijsko bi jo dal v parlament! VSI SO ISTI! BODIMO SLOŽNI KOT PRI KRISU STOPIMO PRED PARLAMENT IN JIM POKAŽIMO DA JIH IMAMO DOVOLJ! LEVIH ,DESNIH ,IN SREDINSKIH ! VSI SO SAMA LOPVŠČINA! Nam davke za kočico a enim odpis 29.000.000e!
srebrnibreg
03. 10. 2019 08.38
+2
Sektaši še sosedovo ograjo ste fotografirali in jo predstavljali kot njegovo samo, da lahko pljuvate po Šarcu. Sedaj ste pa še žensko povezali, da je delala na občini v Kamniku. Še laži niste sposobni sestaviti, da vas že pri prvi besedi ne bi ujeli v laži. Kar tako naprej. S tem pljuvate po sebi in Šarcu dvigate rejting.
poneumljanje
03. 10. 2019 08.30
-1
Mislim, da bo fglede na pisanje medijev moral Požar spet malo po sodipču hodit zaradi laži in klevetanja. Upam, da ga dobro po žepu udarijo. Dobro bi bilo , da se mu pridruži tudi kakšen pisec komentarjev !
cakra
03. 10. 2019 08.09
+7
Če te nekdo zaposli pri takšni organizaciji kot je sova,moraš bit primeren kandidat vprašanje je bolj pomembno ,če je ta gospa ima pogoje za zaposlitev .
ina5785
03. 10. 2019 08.49
+8
Janko Spindler - To bo moraga gospa SAMA dokazati in seveda SOVA. Tudi jaz NISEM za mahinacije pri zaposlitvah kot takrat, ko smo imeli v DZ poslanko SDS, ki NI imela končane NITI poklicne trgovske šole!!!!! In ravno TAKŠNI ljudje bi naj odločali o usodah VSEH Slovencev????
mali.mato
03. 10. 2019 09.18
+2
Od kdaj pa je pogoj za poslanca visoka izobrazba? Ivan Oman je bil kmet, pa je imel več v glavi kot dr. Cerar.
wolfterier
03. 10. 2019 09.29
-4
cakra
03. 10. 2019 13.11
+2
V tem primeru ne gre za isto stvar, če nekoga izvoli ljudstvo,pol ni vprašljiva izobrazba, če pa se nekoga zaposli pri takšni organizaciji,pa mor bit primerna izobrazba.
riss
03. 10. 2019 08.05
-5
Sarkotu je vzor Zoki. Saj je produkt stricov. Usluga se pa vraca baje tudi v naturalijah. A obstajajo prisluhi? Komunisti bodo poskrbeli, da ne bodo steli kot dokaz. Sarko zaenkrat si varen, a ko bodo strici tako odlocili, bos mogoce spet hodil po veselicah in delal kar obvladas. Vsaka vloga pa res ni za vsakega, tudi ce znas igrat. Si pa dobil vlogo predsednika vlade in po tem se te bomo vseeno zapomnili. Da bi pa delal kaksne (proti)usluge, pa taksen postenjakar???
riss
03. 10. 2019 08.08
-8
Morda pa, saj si pobral ves olos v vlado, "osebke", ki jih se ljudstvo ni vec izvolilo. Da bos ja predsednik!
srebrnibreg
03. 10. 2019 08.36
+0
Samo, da mu ni švercar orožja in takšen zaradi katerega je Riedl obsojen.
ina5785
03. 10. 2019 08.51
+4
riss - Srečna sem, da smo se znebili "osebka" jj., ki je delal ves čas samo za svoj žep in sprl med seboj Slovence. Vendar evidentno zgublja, članstvo zelo upada, njegova moč zelo slabi - ravno zaradi tovrstnih mahinacij, ki so mu vedno bile najbližje - SAMO očrnit nekoga, neglede na umazana sredstva. Narod se je počasi tega nažrl!!!!
riss
03. 10. 2019 09.02
-2
Kar se JJ tice, mi je vseeno. Trenutno niti ne hodim vec na volitve, ker je leva koalicija znana ze vnaprej. Zelim si (postenih) sprememb, na zalost pa teh ni na vidiku, niti posameznikmov, niti stranke. Zal se ni spremenilo skoraj nic. Ljudi pa zejne vozijo skozi vodo, ko govorijo o desnem ekstremizmu in na drugi strani levem sozitju. Ostajamo EU oaza "preteklosti". Lep dan!
RUGIEVIT
03. 10. 2019 09.04
-7
Eni orožje drugi migrante! Vsi delajo za svoj žep in se redijo na naših žuljih! Upam da tudi to vidiš!?
RUGIEVIT
03. 10. 2019 09.19
-4
Ina je sedaj kaj drugače pa ne zagovarjam ali navijam za j.j! Dnevni masovni prehodi migrantov,2tir,teš.odpis milijonov.itd... vse to z našim denarjem! Zato boš sedaj plačevala več za nepremičnino da se bo vse to pokrivalo! Res sem mislil da bo bolje ampak žal ne gre!!! Morda res pritiskajo strici iz ozadja,nevem zakaj se ne naredi red kot je treba! Morda še vedno lepo teče iz pipice!?
wolfterier
03. 10. 2019 09.31
+0
Švaba
03. 10. 2019 07.40
+0
Šarc kravatar nesposobn...bejži dam,k nimaš pojma