Slovenija

Marjan Šarec zaprisegel kot deveti predsednik vlade

Ljubljana, 17. 08. 2018 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
L.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
1591

Poslanci in poslanke so dva meseca in pol po parlamentarnih volitvah izvolili Marjana Šarca, prvaka LMŠ, za novega, že devetega predsednika vlade. Podporo mu je na tajnem glasovanju izreklo 55 poslank in poslancev, proti njegovi kandidaturi pa jih je glasovalo 31.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pričakovanja gospodarstva
    02:36
    Iz 24UR: Pričakovanja gospodarstva
  • Iz 24UR: Boj za ministrstva
    02:18
    Iz 24UR: Boj za ministrstva
  • Iz 24UR: Šarec deveti mandatar
    04:12
    Iz 24UR: Šarec deveti mandatar
  • Iz 24UR: Šarec dobil 55 glasov za mandatarja
    02:36
    Iz 24UR: Šarec dobil 55 glasov za mandatarja
  • Iz SVETA: Kaj naprej čaka vlado?
    05:29
    Iz SVETA: Kaj naprej čaka vlado?
  • Iz SVETA: Priprave Šarca pred začetkom izredne seje
    02:07
    Iz SVETA: Priprave Šarca pred začetkom izredne seje
  • Iz SVETA: Šarec dobil več glasov kot je pričakoval
    03:21
    Iz SVETA: Šarec dobil več glasov kot je pričakoval
  • Iz SVETA: Šarec novi mandatar
    01:48
    Iz SVETA: Šarec novi mandatar
  • Zahvala Marjana Šarca po izvolitvi za mandatarja in komentar 'dodatnega glasu'
    01:57
    Zahvala Marjana Šarca po izvolitvi za mandatarja in komentar 'dodatnega glasu'

Dva meseca in pol po parlamentarnih volitvah je Slovenija po pričakovanjih končno dobila novega, že devetega predsednika vlade. To je postal Marjan Šarec, prvak LMŠ, ki so mu poslanci in poslanke na tajnem glasovanju zagotovili 55 glasov podpore, proti njegovi izvolitvi jih je glasovalo 31. Ob zaprisegi se je novoizvoljeni premier zahvalil za podporo tako tistim, ki so ga podprli, pa tudi tistim, ki ga niso. Obenem pa je obljubil, da bo deloval v dobro vseh, ne samo tistih, ki so ga podprli. "Vsak je lahko prepričan, da bom namenil vse svoje moči za to, da bo bolje vsem."  

Tajno glasovanje se je začelo nekaj minut čez drugo uro popoldne in trajalo slabih dvajset minut. Novega mandatarja smo dobili približno dvajset minut pred tretjo uro.
Tajno glasovanje se je začelo nekaj minut čez drugo uro popoldne in trajalo slabih dvajset minut. Novega mandatarja smo dobili približno dvajset minut pred tretjo uro. FOTO: Miro Majcen

O samem rezultatu glasovanja pa je dejal, da je prejel večjo podporo, kot je pričakoval. Zaradi napovedane podpore strank bodoče koalicijske peterice, stranke Levica in poslancev narodnih manjšin je bilo pričakovati 54 glasov podpore, kar pomeni, da je 55. glas prišel iz vrst opozicije. "Očitno mi tisti, ki mi je namenil en glas več, želi, da se mučim naprej," je komentiral 'nepričakovani' glas. 

Urlep ne bo finančni minister, temveč koordinator med ministrstvi

Šarec je napovedal, da bodo v naslednjih dneh morali vložiti velike napore, da bi sestavili ministrsko ekipo, da bi ministri uspešno opravili zaslišanja pred matičnimi odbori in bodo lahko prisegli kot celotna vlada, ki bo vlada s polnimi pooblastili.

Poteka pogajanj se je dotaknil tudi v pogovoru za Studio ob 17h dotaknil. Konkretnih podrobnosti o kadrovskem razrezu novi predsednik vlade ni želel razkrivati, je pa dejal, da bo Vojmir Urlep, ki se ga je največkrat omenjalo kot novega finančnega ministra, njegova desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi.

V prihodnjih dneh bodo stopili v stik z ljudmi, ki bi prevzeli odgovornost in mesto ministra za zdravje, je napovedal. Verjame, da bodo našli človeka, ki bo ugriznil v to kislo jabolko, in dodal, da to ne bo nič prijetnega, ampak verjame v končni uspeh. Poudaril je, da je treba nujno določiti košarico storitev in odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zgolj sprememba zakona po Šarčevih besedah ni dovolj, veliko je dela tudi na področju menedžmenta.

Po izvolitvi čas za čestitke

Predsednik republike Borut Pahor je Šarcu v kratkem pogovoru zaželel uspešno delo v korist Slovenije in vseh prebivalcev ter se priporočil za dobro sodelovanje, so sporočili iz urada predsednika. 

Šarcu, ki je bil kot univerzitetni diplomirani igralec do leta 2010 širši javnosti znan predvsem kot komik in imitator, pa so prek Twitterja čestitali tudi nekdanji sodelavci iz Radia gaga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šarcu so čestitke poslali tudi evropski kolegi iz Bruslja. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob čestitki izrazil prepričanje, da bo Slovenija še naprej spodbujala sodelovanje in dialog v regiji in celi Evropi.

Dodal je, da mu želi še veliko uspeha v vodenju države in da se zanaša na njegovo podporo v upravljanju številnih izzivov, s katerimi se dandanes sooča Evropa, še piše v pismu, ki so ga objavili na spletni strani Evropskega sveta.

Čestitke je posredovala tudi britanska premierka Theresa May. Kot so sporočili iz Downing Streeta preko Twitterja, se veseli sodelovanja, medtem ko se še naprej krepijo odnosi med Veliko Britanijo in Slovenijo.

Šarec: Ne bojim se prevzeti odgovornosti

Kandidat za predsednika vlade je dopoldan v nagovoru poslancem poudaril, da je dejstvo, da danes stoji pred poslanci in poslankami posledica dolgih usklajevanj ter da v vsem tem času ni minil niti en dan brez aktivnosti. "Zavedam se, da so v tej državi mnogi, ki so prepričani, da bi vodili vlado bolje od mene, sam imam pa pogum in vztrajnost, ne bojim se prevzeti odgovornosti za ustvarjanje boljših razmer v državi," je poudaril. 

Marjan Šarec med današnjim nagovorom v državnem zboru.
Marjan Šarec med današnjim nagovorom v državnem zboru. FOTO: Miro Majcen

Poleg tega je obljubil, da si bo prizadeval za dvig politične kulture v državi in ustvarjanje pozitivne družbene klime. Vsem tistim dvomljivcem, ki so v preteklih tednih glasno izražali skepso do manjšinske vlade, pa sporoča: "Vlada ne more biti stabilna ali nestabilna zaradi števila strank, temveč je stabilnost pogojena z ljudmi, ki imajo funkcije v vladi."  

Šarec je ocenil, da jih čaka veliko dela na vseh področjih. "Štela bodo dejanja, ne besede," je dejal. Med prioritetami bodoče vlade bo urejanje področje zdravstva. "Ljudje pričakujejo ureditev razmer in skrajšanje čakalnih dob ter zavedanje, da je nekomu mar za njih," je dejal in dodal, da si vsak zasluži celostno obravnavo, ki bi jo sistem javnega zdravstva moral ponujati. Dejal je, da bo porabil vso energijo za sodelovanje na terenu za skupni cilj skrajševanja čakalnih vrst in lajšanje težav bolnikov.

Po besedah Šarca je obrambno-varnostni sistem ključnega pomena za obstoj države, saj brez varnosti ni pogojev za nemoteno življenje in blaginjo naroda.
Po besedah Šarca je obrambno-varnostni sistem ključnega pomena za obstoj države, saj brez varnosti ni pogojev za nemoteno življenje in blaginjo naroda. FOTO: Miro Majcen

Glede gospodarstva je izpostavil, da so potrebne nove visokotehnološke investicije, kjer bo izražena skrb za okolje in zdravje ljudi, hkrati pa pomenijo dodano vrednost. Ker je naše gospodarstvo izvozno naravnano, je treba biti pripravljen, ko pride do novega ohlajanja gospodarstva.

Dotaknil se je tudi javnega sektorja in poudaril, da gospodarstvo in javni sektor ne moreta biti sovražnika, pač pa morata delati z roko v roko. Čeprav mnogi javni sektor omejujejo le na javno upravo, je to po njegovih besedah daleč od celote.

Kot večji izziv je navedel še zagotavljanje nacionalne varnosti v luči razmer v svetu. Dejal je, da je obrambno-varnostni sistem ključnega pomena za obstoj države, saj brez varnosti ni pogojev za nemoteno življenje in blaginjo naroda.

Pri tem je poudaril, da nikakor ne bo pristajal na prepire o tem, ali je pomembnejša vojska ali policija, saj sta obe strukturi življenjskega pomena za normalno delovanje države.

Po dobrih štirih urah razprav sledilo tajno glasovanje

Razprava o mandatarjskem kandidatu je trajala približno štiri ure. Sprva so svoja mnenja predstavile poslanske skupine, v nadaljevanju pa je predsednik državnega zbora Matej Tonin odprl razpravo posameznim poslancem in poslankam. Predstavitev stališč poslanskih skupin je potrdila podporo strank bodoče koalicije SD, SMC, DeSUS in SAB imenovanju Šarca za novega predsednika vlade, v SDS, NSi in SNS pa kandidature ne bodo podprli. 

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je dejal, da bodoča manjšinska vlada ni nič 'dramatičnega'.
Vodja poslanske skupine Matjaž Han je dejal, da bodoča manjšinska vlada ni nič 'dramatičnega'. FOTO: Miro Majcen

Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, je spomnil, da so volitve prinesle kar devet strank v parlamentu, zaradi česar ni lahko sestavljati vlade. Znova je poudaril, da manjšinska vlada, ki je sicer novost v slovenskem političnem prostoru, ni nič dramatičnega. "Upamo si prevzeti odgovornost tudi takrat, ko je težko, ne le takrat, ko je lahko," pa je povedal o stranki SD.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je ugotavljal, da bo povezovanje šestih strank zahtevalo ogromno potrpežljivosti in iskanja konsenza. Ob tem je dodal, da "sklepanje dogovorov v politiki, ki želi delati v dobro vseh, ne škodi". Ena od pozitivnih izkušenj tega mandata bo po njegovih besedah ugotovitev, da znajo reševati težave tudi takrat, ko je politični prostor bolj heterogen. 

Podporo Šarčevi kandidaturi pa je napovedal tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Volivci so se večinsko izrekli sredinsko ali levo, res pa je, da zelo razkropljeno. Desno politiko so zavrnili, 52 glasov je pripadlo strankam sredine in Levici, je spomnil. "Levica bo kot opozicijski partner manjšinske vlade predvsem korektiv, ki bo vlado potiskal v levo," je napovedal. V Levici vedo, da bodo soočeni z vlado, ki ima veliko pomanjkljivosti, a se hkrati zavedajo, da je to vlada, ki je glede na trenutno situacijo edina možna. Kot je povedal, sta vsebinski sporazum in sporazum o sodelovanju dovolj za to, da so vzpostavili osnovne pogoje za sodelovanje s Šarčevo koalicijo. Levica bo slaba vest prihodnje koalicije, ki bo na prvo mesto postavljala blaginjo vseh. 

SDS: Legitimnost Šarčevega mandatarstva bo nizka

Danijel Krivec je v imenu poslancev SDS ugotavljal, da bo mandatarja in vlado podprla koalicija šestih strank, med katerimi nobena na minulih volitvah ni zmagala. Relativna zmagovalka parlamentarnih volitev je bila namreč SDS. "Legitimnost takšnega mandatarstva bo nizka," so prepričani v SDS. "Sestavljanje vlade mimo zmagovalca volitev povečuje apatijo med volivci in znižuje zaupanje v demokracijo, zato bo v prihodnje nujna sprememba volilnega sistema," je dejal Krivec. V razpravi, ki je sledila predstavitvam stališč poslanskih skupin, pa SDS ni prijavila niti minute za razpravo svojih poslancev. 

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je v svoji predstavitvi stališč med drugim dejal, da bo vlado podprla koalicija strank, "ki ji pravimo najbolj pragmatično konformistična koalicija po osamosvojitvi". Po prepričanju NSi to ne bo vlada v interesu Slovencev. "Bojimo se, da bo to zgolj izvršni svet t. i. tranzicijske levice, katerega izključna naloga bo ohranjanje obstoječih privilegijev oz. zaviranje razvoja v splošno korist državljanov," je dejal.

Šarec bo moral po današnji izvolitvi seznam ministrskih kandidatov v državni zbor vložiti v 15 dneh. O ministrski ekipi pa naj bi po časovnici, ki so jo pripravili v vodstvu DZ, glasovali predvidoma med 11. in 14. septembrom. 

Izredna seja še ni končana, nadaljevanje sledi v četrtek

Na dnevni red današnje izredne seje sta bila uvrščena še odlok o zvišanju odhodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in predlog za imenovanje Tine Heferle (LMŠ) in Monike Gregorčič (SMC) za podpredsednici DZ. Danes je bilo na sporedu zgolj glasovanje o novem mandatarju, izredno sejo pa bodo izvoljenci ljudstva nadaljevali v četrtek, 23. avgusta. 

Državni zbor naj bi se nato seznanil tudi z odstopom predsednika DZ Tonina, saj je ta po vloženi in kasneje umaknjeni zahtevi za njegovo razrešitev napovedal, da bo sam odstopil takoj po imenovanju podpredsednic DZ. Novega šefa poslancev bi tako lahko dobili že v četrtek. Kot je znano, bo Tonina nasledil predsednik SD Dejan Židan.

Predsednik SD Dejan Židan bi lahko Tonina na funkciji predsednika parlamenta nasledil prihodnji teden.
Predsednik SD Dejan Židan bi lahko Tonina na funkciji predsednika parlamenta nasledil prihodnji teden. FOTO: Miro Majcen

Kdo bo zasedel Šarčev poslanski stolček?

Po izvolitvi za predsednika vlade pa Šarec ne more več opravljati poslanske funkcije, zato bo Tonin državno volilno komisijo zaprosil, naj sporoči, kdo ga bo nadomestil v DZ. Kot so povedali v LMŠ, naj bi namesto Šarca postala poslanka osnovnošolska učiteljica glasbene umetnosti Karla Urh.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.02

Šarcu čestitali tudi njegovi nekdanji sodelavci iz Radia gaga

Novoizvoljenemu premieru, ki je bil kot univerzitetni diplomirani igralec do leta 2010 širši javnosti znan predvsem kot komik in imitator, pa so prek Twitterja čestitali tudi nekdanji sodelavci iz Radia gaga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
15.54

Šarec že prejel čestitko predsednika države

Novemu predsedniku vlade je že čestital tudi predsednik države Borut Pahor. V kratkem pogovoru mu je zaželel uspešno delo v korist Slovenije in vseh njenih ljudi, ter se predsedniku vlade priporočil za dobro sodelovanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
15.24

40-letni Šarec postal deveti predsednik vlade

40-letni Šarec je z današnjo izvolitvijo postal deveti predsednik vlade, medtem ko bo njegova vlada, če jo bo uspel dokončno sestaviti, 13. v samostojni Sloveniji. Predlog liste kandidatov za ministre bo moral v DZ vložiti v 15 dneh. Ta rok se izteče 1. septembra, ker je to sobota, pa se po poslovniku DZ podaljša na prvi naslednji delovni dan, v tem primeru je to ponedeljek, 3. september. Glasovanje o listi ministrskih kandidatov je sicer predvideno sredi septembra.

14.52

Šarčeva izvolitev odmeva tudi v tujih medijih

Novica o tem, da je Slovenija dobila novega mandatarja Marjana Šarca, se bliskovito širi tudi po različnih tujih medijih, tudi azijskih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
14.41

Poslanci in poslanke izvolili novega predsednika vlade

Marjan Šarec je že zaprisegel kot predsednik vlade, po tem, ko je njegovo kandidaturo na tajnem glasovanju podprlo 55 poslancev. Šarec se je ob zaprisegi zahvalil za podporo in dejal, da bo namenil vse moči za to, da bo bolje vsem. Dodal je, da to še ni zadnji, ampak prvi korak pri oblikovanju 13. slovenske vlade.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan.z Doba
18. 08. 2018 08.47
-1
Čestitke desnuhi. Dobili ste tako nezaželeno vlado. Ostali pa gremo s Šarcem v nove zmage!
ivan.z Doba
18. 08. 2018 08.51
+5
Kot je dejal Gantar: "Kjer sds cveti, tam trava ne raste!"
Enmajstr
18. 08. 2018 08.29
+7
Lepo, da imamo vlado, ki spoštuje zgodovino slovenskega naroda, ne pa tiste, ki se na vsak način trudi spremenit zgodovino. Lepo je, da imamo vlado, ki sodeluje, ne pa vlado ki razdvaja, uničuje celo svoje podpornike, to dobro ve Ljudmila, njeni smrkavci še očitno ne. Lepo je, da imamo vlado, ki jo vsaj malo skrbi za narod in to za vse, ne pa vlado ki skrbi le za lastne interese. Pa lp
An ban pet podgan
18. 08. 2018 07.59
+4
Janez pa fovori samo o beguncih ne zanima ga pa ne gospodarstvo,ne javna uprava,ne šolstvo ne kako bi spustil davke je pač moder politik in ve kaj govoriti za ovce.
Achilleus
18. 08. 2018 07.49
+3
Ta vlada se je tezko sestavila, se tezje bo sodelovala. Lahko pa bo zavozila drzavo.
?ebula
18. 08. 2018 22.44
+2
Janša je ne bo zavozil zato, ker ne bo nikdar več v vladi.
HolyRomanEmpire
18. 08. 2018 07.43
+2
To ni Cerar2. To je Cerar -1.
politik70
18. 08. 2018 07.01
+1
Ja desnosučni so od včeraj naprej kot sršenčki...sam žela so jim bolj topa... Še kar odbijajo od tarč....Do včeraj so poslanci SDS upali da jim Ivan Janez Janša le zrihtaš tople fotelje.... Ja 24 poslancev je od včeraj naprej zaskrbljenim.
cekin11
18. 08. 2018 07.19
-1
da neboš pozabo iti srat..ko skos visiš na portalu..
Diškor
17. 08. 2018 22.49
+6
Ilegalnega migranta obsodili, nato mu odpravili pripor, a Mohamed se je požvižgal na pravni red Slovenije in izginil kot kafra
krtofl
17. 08. 2018 22.49
-3
scrolam dol in gor.......ovce jajotove blejajo kod da je trave zmanjkalo.....
Krta?a 21
17. 08. 2018 22.37
+3
Janša ima na kliniki nameščene slušalke. Vse dokler jih ima gor, je čist priden. Ampak vsakič ko mu jih probajo vzet, čist znori. Prek slušalk se mu stalno vrti posnetek: si absolutni zmagovalec, si absolutni zmagovalec, si absolutni zmagovalec, si absolutni.....
Diškor
17. 08. 2018 22.37
+10
Tiranija brez primere: Lobiji dosegli izbris posnetka aretacije nasilnih migrantov v Škofji Loki, ki je dosegel 400 tisoč ogledov, policijsko enoto pa preiskuje notranja zaščita
andrej2004
17. 08. 2018 22.43
-3
Karantanija
17. 08. 2018 22.36
+1
Uspeh je na strani pogumnih.
Krta?a 21
17. 08. 2018 22.34
-6
Čestitam desnim za globoko državo, strice iz ozadja, ukradene volitve, Kučana in udbo pod posteljo, strašen val beguncev... Upam da nisem kej pozabu. Uživajte nadaljnih sto let v opoziciji.
andrej2004
17. 08. 2018 22.27
+2
Ej, modeli. Poraz se pač prizna. Tokrat niste bili dorasli. Dokler bo JJ šef, bo pač tako. Več sreče prihodnjič.
andrej2004
17. 08. 2018 22.30
+3
Če se upaš veselit ko zmagaš, potem priznaj tudi poraz. Res je težko, ampak verjemite, da vam bo odleglo.
BUONcaffee
17. 08. 2018 22.19
+4
Kje so ministri???????? E moj Šarec v politiki se ne gre tako kot te je učil Židan.
Diškor
17. 08. 2018 22.18
+8
Javnomnenjska anketa: Velika večina anketirancev meni, da nova vlada s podporo radikalne Levice ne bo uspešna!
penintheass
17. 08. 2018 22.27
-5
BUONcaffee
17. 08. 2018 22.17
+7
AJEJEJ MOJ ŠAREC, ŽE DANES TI JE PODPORA PADLA ZA 50%, KAJ ŠELE BO???????
Diškor
17. 08. 2018 22.14
+10
Tuji mediji se norčujejo iz sestavljanja slovenske vlade: “Novi predsednik slovenske vlade bo komik in satirik
Krta?a 21
17. 08. 2018 22.14
-2
štrekeljc
17. 08. 2018 22.21
+8
Prižgem radio, na vseh programih Janša-Pahor. Prižgem TV, na nacionalki Janša-Pahor, na Popu Janša-Pahor, na NoviTV Janša-Pahor. Zdaj pa ne upam na porniče preklopit....
štrekeljc
17. 08. 2018 22.27
+9
V Zdravstvenem domu Grosuplje sedi v čakalnici nekaj ljudi. Odpro se vrata in sestra vpraša: Je tu kdo za EKG? Čakajoči se le molče spogledajo. Nato v čakalnico vstopi zdravnik in ponovno glasno vpraša: Je tu kdo za EKG? Čakajoči se spet spogledajo, nato se eden le opogumi in reče: Ne, tu smo vsi za SDS!
penintheass
17. 08. 2018 22.49
+1
Krta?a 21
17. 08. 2018 22.12
+3
Desni, Hilda Tovšak je bibliotekarka v Iškem zaporu. Mogoče vam isposodi kako knjigo. Recimo tisto - kako biti pošten ali pa kako ne bit zmedena desna ovca....
Ka pa mislis
17. 08. 2018 22.09
+1
Orban je klical kej?
Chavez2
17. 08. 2018 22.15
+7
Je. Poklical je in vprašal, če mora še vedno donirat za tračnico.
Chavez2
17. 08. 2018 22.09
+14
O a sta že z Murgel? Hitro. Aja, dežurna komentatorja?