Slovenija

Nakupovanje gospe Rupel spet pod lupo policije

Ljubljana, 10. 03. 2009 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti se morajo znova poglobiti v primer Marjetice Rupel - soproge nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki se je po nakupih odpravila v avtomobilu zunanjega ministrstva in z državnim voznikom.

Je Marjetica Rupel službeno vozilo res redno uporabljala v zasebne namene?
Je Marjetica Rupel službeno vozilo res redno uporabljala v zasebne namene? FOTO: POP TV
Vnovično odprtje preiskave ne pomeni nezaupnice dozdajšnjemu delu policije, je povedal Goršek in dodal, da gre za njegovo osebno odločitev.

Policijska uprava Ljubljana bo na zahtevo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Janka Gorška znova odprla preiskavo v primeru Marjetica Rupel. Soprogo nekdanjega zunanjega ministra so "ujeli", ko se je s službenim avtomobilom ministrstva in državnim šoferjem odpravila po nakupih.

Kriminalisti bodo znova preverili vse okoliščine in v primeru, da bi obstajali razlogi za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, tudi ukrepali, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Nekdanji minister Dimitrij Rupel naj bi bil osumljen storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja.

Po informacijah časnika Dnevnik naj bi ministrstvo v letu 2006 kupilo toyoto posebej za potrebe ministrove žene, avto in voznik pa naj bi ji bila ves čas na razpolago. Za kaj takšnega ni pravne podlage.

Preiskavo primera je policija začela decembra 2006, februarja 2007 pa je direktor kriminalistične službe Aleksander Jevšek z depešo odredil njeno zaustavitev. Tako se je odločil kljub temu, da še niso opravili vseh preiskovalnih dejanj in voznika sploh še niso zaslišali.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je zato odredila zunanji nadzor nad izvajanjem nalog policije v tem primeru, odzivno poročilo pa je podala tudi policija. Ugotovili so "sistemske pomanjkljivosti" pri obravnavi tovrstnih medijsko ali politično odmevnih primerov. Ob tem so dodali, da je bil postopek zapleten "zaradi političnega vidika primera in njegove medijske izpostavljenosti". Goršek pa je komentiral, da ne vidi "nobenega nezakonitega ravnanja ali neupoštevanja zakonodaje, ki bi gospoda Jevška postavila pred kazensko ali kakršnokoli drugo odgovornost".

Spomnimo. Marjetica Rupel je decembra 2006 s službenim vozilom svojega soproga in tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla odpravila po zasebnih nakupih. Kupila je metlo, toaletni papir, v rokah pa je imela tudi več vrečk.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
01. 09. 2018 15.49
Odvzeli bi ji avto, naj zajaha metlo in se odpelje domov.
ToTako
01. 09. 2018 09.44
-1
še pri mafiji se držijo pravil,a naši politiki so nedotakljivi...
petdan
03. 04. 2009 12.23
+2
Tresla se je gora - rodila se je miš. Narod potrebuje iger, ker za kruh ni več denarja ...
tovarna
11. 03. 2009 15.22
-1
a bi se nehal norce iz vseh nas delat ne zagovarjam nobenega ampak je pa gospa rupel bistveno manj oškodovala državo kot pa bavčar ko je pa celo slovenijo na kat spravu lovijo pa potem tamale ribe velike pa so zmožne vse mreže strgat
Jože Pernek
11. 03. 2009 13.26
+1
si predstavlja kdo moža ameriške ministrice za zunanje zadeve da gre sam v svojem avtu v trgovino
lotoss@email.si(jagoda)
11. 03. 2009 12.13
+1
Take zlorabe se dogajajo vsakodnevno, pa ne samo z vozili vidnih funkcionarjev. Kaj pa vsi tisti službeni avtomobili, ki so odobreni v uporabo razno raznim direktorčkem in se parkirajo pred domačim dvoriščem. Tudi v teh se prevažajo družinski člani. Pa kaj se zgodi. Nič, nič in še enkrat nič. Ruplova sta pač zanimiva, in to je to. Rezime: Službena vozila se zlorabljajo vse povprek. Po koncu "šihta" naj bodo parkirana pred firmo, pa bo.
Bohem
11. 03. 2009 12.01
+1
Praksa stalnica v Slo: "Ugotovili so "sistemske pomanjkljivosti" pri obravnavi tovrstnih medijsko ali politično odmevnih primerov." Se pravi, da se vsi odmevni primeri pri nas sploh ne obravnavajo kot bi se morali (pred zakonom vsi enaki). Ne da branim policijo, toda tovrstni primeri mečejo zelo slabo luč na njih (sodišča si itak ne zaslužijo pohval) in posledično spodbudijo nezaupanje državljanov, saj vsi mislijo, lej jih cepce nesposobne, od kod jim precenjeni čas za ukvarjanje z metlami in toaletnim papirjem pa še tovrstnega zelo "zahtevnega" primera ne znajo (beri: nočejo ali pa zaradi ukaza iz najvišjih političnih vrst preprosto prenehajo s tem delom) in ne dokončajo do konca. Seveda so zdaj ta "državni" primer še enkrat odprli in me, če sem prekomerno optimističen, prav zanima kakšna kazen bo Ruplove doletela - kaj takega, da bo zgled vsem politikom ali po ustaljeni slovenski praksi, kaj simboličnega? Sicer je vsem vse jasno, samo kaj, ko so zdaj na delu tisti ljudje, ki iščejo napake v postopku (ali si jih bodo kar sami izmislili), da se ta blamaža za nesmrtne politike konča in seveda kar je najpomembneje opere njihovo ime, po možnosti dobi tudi odškodnino za blatenje imena v javnosti, potem sledi stres, itn....., da bo odškodnina temu primerna. Narobe Slovenija! Lp
nejco13
11. 03. 2009 10.45
+1
Pesek v oči...ponovno in spet.... Ste se kdaj vprašali zakaj v medijih zadnje dni poslušamo zgodbice o Ruplu, njegovi ženi, Turku, izbrisanim, Kresalovi, miljon in ena zgodbica samo da se prikrije nesposobnost vlade pri boju z gospodarsko krizo in gospodarskim kriminalom! Kdaj smo nazadnje slisali kaj, karkoli iz ust gospodarskega ministra v zvezi z gospodarsko krizo? Ali ministra za delo glede brezposelnosti? Niso to teme ki bi morale prevladovati naš vsak dan?! Zanima me le katera zgodbica bo rajo zbudila in bo obenem zgodica vladi za lahko noč?!
dolzvlado115
11. 03. 2009 10.17
+1
KONČNO PRAVO DELO ZA KRESALKO. METLA NAMREČ.
nefretete
11. 03. 2009 09.01
+2
.mdC. 11.03.2009, 08:20 2 Pa to itak delajo vsi, samo Marjetico so pač dobil. Načeloma je res, da bi, roko na srce, vsak izkoristil avto, ki je parkiran pred vhodom. Vendar gospa ministrova zaradi svoje moralne drže (oh, ja kot pa da jo kdo od njiju premore!) ne more in ne sme izkoriščati davkoplačevalskega denarja v osebne nemene. Najbrž ima dovolj denarja za en ubogi taxi.
eizo
11. 03. 2009 08.34
+2
ZARADI ENE METLE ZGANJAJO CEL ŠKANDAL, MEDTEM PA JIM VELIKE RIBE KRADEJO POD NOSOM!
.mdC.
11. 03. 2009 08.20
Pa to itak delajo vsi, samo Marjetico so pač dobil.
resslovenka
11. 03. 2009 07.46
+1
Res smešno, da si gospa Ruplova dovoli za svoje privat nakupe uporabljati voznika in vozilo, ki ga plačujemo davkoplačevalci. Konec koncev bi si lahko najela taksi in opravila kar je nameravala. Ali je vsesplošna praksa naših politikov, da državni uslužbenci servisirajo tudi potrebe njihovih družinskih članov? Predvsem je žalostno, da se tudi na ta način izkorišča že tako priviligiran položaj nekaterih v tej državi.
maneno48
11. 03. 2009 07.24
Kaj bolj rdečega, krvavega si pa ne upajo raziskovat ?
gobo
11. 03. 2009 06.54
saj res kako bo čarovnica brez metle (gnus)
Horst
11. 03. 2009 06.30
+1
Kako ste naivni.Temo vam servirajo,da bi vas zaposlili ,miselno in fizično (tipkanje),vaše misli odvrnili od bolj zahtevnih tem.Pa to sploh ni problem.Problem je ta,da bo angažirana četa kriminalistov (glede na njihove sposobnosti jih mora biti toliko),ki se bo ukvarjala s to zadevo,pravi kriminalci pa se sprehajajo po LJ (in drugod po SLO )in se veselo smehljajo na slikah v časopisih in včasih tudi s TV monitorjev. Ko boste dojeli te trike komunajzarske drhali bodo tudi komentarji drugačni.Ali pa jih ob nepomembnih stvareh sploh ne bo.
J.K. & Gang
11. 03. 2009 05.44
+1
Sej ne rabi metle, da bi letela. Spije nej en RedBull pa še zravn nej jo en fejst u rt brcne pa bo šla ko raketa.
KLIPAN71
11. 03. 2009 00.50
+1
To se že ni moglo dogajat pod nadpoštenjaško vlado edinega in popolnega nadpoštenjaka Janše. Ali pač? Neeee, to si je zihr Cvikl zmislil.
Buena Vita
10. 03. 2009 22.42
+1
ISTMAIL V OPOMBO BAČOVNIKOVA SI JE PLAČALA KARTO SAMA,VPRAŠAJ KOSA
Silly-o-Beboni
10. 03. 2009 22.42
Signora Meta zmeraj dobrodosla u Italija, imamo metla za Jugozlovene kolikor hotela. Vsak dobi metla če kupila še kaj drugega.