Slovenija

'Prijava je bila res pomanjkljiva, nikoli pa nisem bil formalno pozvan, da bi jo dopolnil'

Ljubljana, 01. 02. 2019 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znanstveni svet ARRS je v obravnavi izvedbe ocenjevalnega postopka raziskovalnega programa, ki ga v UKC Ljubljana vodi Marko Noč in na razpisu ni zbral dovolj točk za nadaljnje financiranje, med drugim ugotovil, da je poročilo recenzentov verodostojno, oddana prijavna vloga pa je bila v točkah, ključnih za evalvacijo, celo neizpolnjena.

Program predstojnika oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marka Noča na zadnjem razpisu Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) ni dobil podaljšanja financiranja, saj so v postopku ocenjevanja mednarodni evalvatorji program ocenili s premalo točkami.

Znanstveni svet je na seji prejšnji petek obravnaval vsebinske elemente vloge, ustreznost recenzentov in pravilnost evalvacije prijave programa, ni pa ocenjeval znanstvenoraziskovalne vsebine prijave.

Po ugotovitvah znanstvenega sveta ARRS so postopki ocenjevanja Nočeve prijave na razpis ustrezni.
Po ugotovitvah znanstvenega sveta ARRS so postopki ocenjevanja Nočeve prijave na razpis ustrezni. FOTO: POP TV

Po pregledu prijavne vloge so ugotovili, da je bila formalno sicer popolna, vendar vsebinsko pomanjkljiva in v sedmih točkah, ključnih za evalvacijo, celo neizpolnjena, na primer v točkah o sodelovanju pri mednarodnih projektih, doktoratih in zaključenih mentorstvih članov programske skupine, strukturi ter statusni in mednarodni odličnosti članov programske skupine.

Poročilo o rezultatih programa za prejšnja štiri leta je obsegalo samo dve vrstici in seznam objavljenih člankov, predlog programa dela za prihodnjih šest let, v vrednosti financiranja več kot 450.000 evrov pa je od predvidenih osmih strani obsegal le dve strani in pol ter eno stran referenc.

Znanstveni svet je tudi ugotovil, da sta recenzenta prijave kompetentna mednarodna strokovnjaka za raziskovalni področji, navedeni v prijavni vlogi, torej za srce in ožilje ter javno zdravje. Njuno usklajeno poročilo je verodostojno. "Recenzenta izpostavljata odlične dosežke vodje raziskovalnega programa, a hkrati navajata vrsto pomanjkljivosti v prijavni vlogi, s katerimi ustrezno utemeljujeta svoje ocene," so še zapisali v sklepih.

Predsednik znanstvenega sveta Marko Topič je v izjavi za medije po današnjem srečanju članov sveta z Nočem izrazil upanje, da se bo z ugotovitvami "pregreta javna razprava o prijavni vlogi" zaključila. "Vsem vodjem raziskovalnih programov in prijaviteljem svetujemo, da si za pripravo prijavne vloge vzamejo dovolj časa in jo skrbno izpolnijo v vseh zahtevanih elementih. Recenzenti lahko namreč presojajo le vsebino, navedeno v prijavni vlogi," je pozval.

"Razgreta in enostranska javna razprava o posameznih neuspešnih prijavah, neutemeljeni očitki, razglašanje teorije zarote ter celo pozivanje k ukinitvi mednarodno primerljivega sistema evalvacij ne prispevajo k izboljšavam sedanjega sistema in postopkov evalvacije ter k iskanju ustreznejših rešitev," še ugotavlja Topič.

"Upam, da bo rezultat tega, da se sistem izboljša, da postane bolj enostaven, transparenten in s tem bolj pravičen in da res upošteva tiste znanstvene kriterije, ki v razvitem svetu veljajo," pa je po srečanju dejal Noč. "Res je, da je bila prijava pomanjkljiva, nikoli pa nisem bil formalno pozvan, da bi prijavo dopolnil," je pojasnil. Kar se tiče vsebinske plati prijave, pa po njegovih besedah ni dvoma, da prijava vsebuje vse informacije, ki so bile potrebne za oceno projekta s strani nekoga, ki res pozna to raziskovalno področje.

Vzroke za prekinitev financiranja programa pod vodstvom Noča je v minulih tednih obravnavala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ, ki od vodstva UKC Ljubljana pričakuje pojasnila, zakaj ni podprlo nadaljnjih raziskav. Dogodki na področju financiranja raziskovalnih projektov pa so razhudili tudi anonimneža, ki je na vodstvo kliničnega centra naslovil pismo z grožnjami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
08. 02. 2019 20.51
+1
Še sam je priznal, da je pomankljivo izpolnil vlogo.
puspan
03. 02. 2019 17.42
+1
V primeru prof. Noča vidimo, kakšno mafijo imamo v ozadju našega zdravstva, ki kreira usodo mnogih, ki si to ne zaslužijo.
ina5785
03. 02. 2019 12.40
+0
Bodimo srečni, da imamo tako dobre zdravnike-znanstvenike. Pomagat bi jim morali, NE da jih ovira birokracija, čeprav mislim, da ga je nekdo hotel namenoma zaustaviti - favšija! Nisem pristaš zarot, vendar so pred časom tisti ki so ga ustavili, govorili drugače. Ni bilo govora o birokraciji!!
Romantik
02. 02. 2019 14.37
+4
birokracija je smrt napredka!
JApajaDAja
02. 02. 2019 09.03
+9
je hudič, če je človek vrhunski strokovnjak na svojem področju-en birokratski aparatčik pa ga blokira zaradi papirologije! 90 % slo je itak formalno nepismenih kar se izpolnjevanja obrazcev tiče!
deratizacija
02. 02. 2019 10.20
+5
Problem je, da je večina obrazcev neumno zastavljenih!
JApajaDAja
02. 02. 2019 10.27
+7
proofreader
02. 02. 2019 07.34
+12
Pri vseh stotinah zaposlenih UKC ne premore osebe, ki bi izpolnjevala take razpise? Še nekatere male občine imajo koga, ki to dela in pridobiva sredstva.
deratizacija
02. 02. 2019 07.32
+3
Vloga ni bila napisana v pravem fontu.
bebo3
01. 02. 2019 22.56
+0
Aia to je pa zdaj čisto nrkaj drugega. Zato pa je vedno treba slišati obe plati zgodbe. Skoraj nas je Noč prepričal da so ga na*gnili, v bistvu pa je sam.kriv
abc123def456
01. 02. 2019 21.16
+11
formalno nepopolne vloge za dodelitev denarja ne delujejo, nikjer.
abc123def456
01. 02. 2019 21.18
+14
je pa tudi res, da je obicajna kultura poziv k odpravi pomanjkljivosti. tu se po objavljenih informacijah ne da biti pameten.