EU volitve

Marš na volitve!

Ljubljana, 23. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
108

Se spominjate časa, ko je bil vstop v Evropsko unijo in s tem umestitev Slovenije v družbo naprednih zahodnih držav, stran od kaotičnega in preveč nazadnjaškega Balkana, poglavitni cilj slovenske politike?

Če se nam je zdelo, da po naši naravi, delovni etiki – pregovorni pridnosti našega naroda, izjemnih uspehih naših znanstvenikov, športnikov in kulturnikov, že sodimo tja, v osrčje evropske skupnosti, zakaj svojega aktivnega političnega življenja in participiranja v okvirjih Evropske unije ne razumemo širše in globlje od preprostega članstva v njej? Spomnimo, referenduma o vstopu Slovenije v EU se je marca leta 2003 udeležilo 60,44 % vseh volilnih upravičencev in upravičenk, vstop pa smo podprli s kar 89,61 % glasovi za.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Vsi politični rituali, tudi prihajajoče volitve v Evropski parlament, potekajo znotraj specifičnih ideoloških okoliščin, ki determinirajo ne zgolj kontekst volitev, (ne)uvrščanje določenih družbeno-političnih vprašanj na javno agendo, temveč vplivajo tudi na obnašanje, pričakovanja in želje volilnega telesa, ter s tem tudi pozicioniranje in artikuliranje političnih strank in njihovih veljakov. Države, ki sestavljajo trenutno politično skupnost Evropske unije, so v nacionalnih okvirjih že prešle čez obdobja, ko bi se, teoretično gledano, demokratična družbena ureditev morala (uspešno) konsolidirati.

V praksi se je pokazalo, da je visokim demokratičnim pričakovanjem sledilo neke vrste razočaranje nad demokracijo, demokratičnim delovanjem in demokratičnimi institucijami. V takem kontekstu je bila konsolidacija demokracije otežena, če ne že nemogoča. Tranzicija, ki je v našem primeru potekala kot popoln presek z vsem, dobrim in slabim, kar je prejšnji družbeno-politični sistem vseboval, je novi družbeni ureditvi naložila zelo težko breme in skoraj nemogočo nalogo. Novemu sistemu se je takrat pridružil nov tip ekonomije in kapitalistične ideologije. Danes, po skoraj treh desetletjih bivanja v svoji demokratični državi, po letih uživanja polnopravnosti v osrčju EU, se bomo maja še četrtič lahko odpravili na evropske volitve in izvolili svoje predstavnike in predstavnice.

Volilna udeležba na prvih volitvah v Evropski parlament pri nas leta 2004 je znašala 28,35 % volilnih upravičencev (na ravni EU 25 pa 45,47 %), medtem ko se je na zadnje volitve leta 2014 na volišča odpravilo še zgolj 24,55 % volilnih upravičenk in upravičencev (na ravni EU 28 pa 42,61 %). Tako malo število aktivnih udeležencev v procesu izbiranja poslancev in poslank je posledica večih dejavnikov, ki krizo predstavniške demokracije kontinuirano poglabljajo. Neudeležba velikega števila upravičencev manjša (politično) odgovornost etablirane politične elite in s tem veča njihovo politično moč.

V takih razmerah, ko najštevilčnejša politična skupina ostane doma, volilna tekma ni boj med različnimi političnimi idejami, pogledi in usmeritvami naše skupne (evropske) prihodnosti, ampak zgolj boj med že utrjenimi bazami volivcev političnih strank, ki med seboj tekmujejo za razdelitev pogače politične moči in oblasti.

Evropske volitve
Evropske volitve FOTO: Dreamstime

Poročilo povolilne študije evropskih volitev leta 2014 je izpostavilo že omenjeno veliko diskrepanco pri udeležbi med državami z razmeroma mladimi demokracijami (državami, ki so v EU vstopile v letih 2004, 2007 in 2013): "Evropsko povprečje v sebi skriva precejšnje razlike med 28 državami članicami, ki lahko znašajo kar 76,5 odstotnih točk med Belgijo (89,6%) in Slovaško (13,1 %). To pomeni, da beležimo bistveno višjo udeležbo v 7 državah, bolj ali manj stabilno v 6 in veliko nižjo v drugih 15 državah (tj. v večini držav članic EU iz let 2004, 2007 in 2013)." Isto poročilo razkriva glavne vzroke za neudeležbo na volitvah (vzroki naj bi bili skladni tudi s splošnim vzdušjem o volitvah leta 2009), ki so "nezaupanje in nezanimanje za politiko nasploh; nezaupanje v politiko ali nezadovoljstvo nad njo nasploh; politika me ne zanima; moj glas nima nikakršnega vpliva oziroma ničesar ne spremeni[1]."  

Ravno slednje bi veljalo razumeti kot dokaz doseganja kritične točke našega družbeno-političnega sistema, namreč, če je (predstavniška) demokracija nastala na podlagi oblasti ljudi, na podlagi ideje o moči in enakem vplivu vsakega glasu, kako je mogoče, da se danes na volitve ne odpravljamo, niti se za politična vprašanja in pobude (javno) ne zavzemamo, ker mislimo, da naš glas ne šteje nič in da je naše mnenje nepomembno?

[1] Celotno poročilo Povolilna študija evropskih volitev 2014 je dostopno na povezavi: http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2014/post   post_2014_survey_analitical_overview_sl.pdf.

Veliko dejavnikov je prispevalo k današnjemu razumevanju in življenju demokracije. Ideološki kontekst našega časa je naklonjen izpolnitvi, uspehu in bogatenju posameznika in ne skrbi za celotno skupnost, oziroma še posebej za tiste med nami, ki so na družbenem obrobju in v najslabših izhodiščnih položajih za uspešno in srečno življenje. Namesto poudarjanja simbolne in dejanske temeljne vloge konceptov socialne države in človekovih pravic za izgradnjo aktivnega državljana, mlade usmerjamo k zgodbam o uspehu, ki so posledica bogatenja s kozmetičnimi pripravki najmlajše sestre osebe, ki je zaslovela, obogatela in uspela s tem, ko je javnosti ponudila posnetke intimnega druženja s tedanjim partnerjem.

Ana Pavlič, doktorska študentka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani
Ana Pavlič, doktorska študentka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani FOTO:

Kaj na primer za varstvo pravic, priborjenih za enakost ženskega spola danes, pomeni dejstvo, da več mladih punc (in fantov) pozna Kylie Jenner in Kim Kardashian kot pa Ado Lovelace, Marie Curie, Mary Wollestonecraft, Roso Parks in Zofko Kveder, Angelo Vode ter Ljubo Prenner? Sistematsko preusmerjanje pozornosti od tem, ki resnično vplivajo na kakovost življenja vseh članov skupnosti (enak dostop, enake pravice in enake priložnosti vseh), k trivialnim instantnim izkušnjam in novicam, ki nas navkljub zapovedani izpolnitvi naših sanj, puščajo še bolj izpraznjene, je ob velikokratni nedoraslosti naše politike in nizki politični kulturi v našem prostoru, pomembno vplivalo na razočaranje prebivalstva z demokracijo kot tako. K temu so svoje dodali še mediji, ki imajo veliko moč in velik vpliv ne zgolj za analizo stila in obutve redkih ženskih političark, ampak za kreiranje javnopolitične agende in razpihovanje vsesplošnega vzdušja skorumpiranosti naše politike, ki volivce od političnega v najširšem pomenu besede odriva stran. Seveda predstavljajo mediji četrto in zelo pomembno vejo oblasti v sodobnih demokracijah, a poleg izvajanja nadzora in kritike ter iskanja škandala, bi morali biti tudi v funkciji izobraževanja in osveščanja populacije o temeljnih konceptih demokratičnega sistema, na katere smo očitno vsi pozabili.

Razočaranje in strah zato danes postajata glavna mobilizacijska faktorja za (ne)udeležbo ljudi pri dejanskem izvajanju praks neposredne ali posredne demokracije. Ob tem nas nizka volilna udeležba in še nižji ugled politike kot profesije upravljanja z javnimi zadevami pravzaprav sploh ne more čuditi. Ne glede na to, kaj si o EU mislimo danes, kako razumemo demokracijo in našo vlogo v zagotavljanju njene kontinuitete, so pred nami številni evropski, celo globalni izzivi, s katerimi bi se morali začeti spopadati že včeraj. Pri reševanju odprtih vprašanj, kot so naraščajoče neenakosti med prebivalstvom, globalna okoljska kriza, vzponi radikalnih civilno-družbenih skupin, migracije, kriza ekonomskega sistema in politična kriza demokracije (demokratični deficit), imamo volivci in volivke moč, odgovornost in dolžnost, da s svojimi oddanimi glasovi zagotovimo vsaj demokratičnost pri razumevanju in obravnavanju teh vprašanj v smislu enakomerne zastopanosti različnih interesov vseh nas.

Če se na volitve ne odpravljamo, pa četudi o upravljanju z javnimi zadevami in usmerjanju naše skupne (ne samo nacionalne in ne zgolj evropske) prihodnosti na dolgo in široko razpredamo zgolj v omejenem krogu naše zasebnosti, k izgradnji boljše skupnosti in svetlejše prihodnosti ne prispevamo nič. O nas vseh namreč odločajo samo tisti, ki na volitvah oddajo svoj glas. Oni z oddajo glasovnic ne ločijo zgolj (bodočih) oblastnikov od političnih poražencev, ampak vplivajo tudi na prihodnost tistih, ki na dan volitev ostanejo doma.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
29. 04. 2019 08.50
+2
EU poslanci bi morali upoštevati tudi želje in napotke ljudstva saj jih mi volimo in izvolimo. Tako se pa stranke, brez vidnih, operacionaliziranih programov, borijo za prevlado, za stolčke, ne za ljudi. Če bi že šla na volitve zahtevam(pravico imam zahtevati!!), da vsaka stranka pripravi program in sicer od splošnega k posameznemu: 1. kaj želi Slovenija doprinesti EU in kako bo EU obogatila Slovenijo na vseh področjih. 2. kakšne so prioritete posamezne stranke, kdaj kako na kakšen način jih namerava uresničiti 3. katere so med-strankarske naloge in kako, koliko časa jih bodo timsko reševali. 4. Kako bodo delegatom EU predstavili prioritetne naloge Slovenije in cilji njihove uresničitve. 5. razno: posamezna vprašanja delegatov, ki to področje, o katerem naj bi tekla polemika, pokrivajo. Ko bo vsaka stranka predočila takšen program bom šla na volitve in volila program, ne stranke. Kako naj volim stranko, če ne poznam njene vsebine, mar po lepoti in moški 'spedenanosti'? #marš!
acco98
28. 04. 2019 16.56
.. marševskim korakom. 🥁
ecnarf
27. 04. 2019 07.28
+4
marš se reče psu ne pa ljudem -marš kure 24
ecnarf
27. 04. 2019 07.23
+3
a gremo v bruselj na volišča pa k Junkerju na en drink
korošc
24. 03. 2019 08.21
+5
Poštni kaslc odšraufaš pa ti ni treba na sodišče!!!!!
Samo?lovek
24. 04. 2019 21.42
+2
pozabi ded. To velja samo za vplivneže, pri tebi in meni obstaja "fiktivni podpis". Za "navadne" ljudi je vedno "zakona", za barabe mnogo manj.
korošc
24. 03. 2019 08.20
+10
Branko?Kahl?IvanJanez?Zmago?Matej?Jani? Raje ohranim zdravje.... otroke smo itak naučili da je to največja gamad....
DobriSkrat
24. 03. 2019 12.40
-1
Sej lahko tudi druge stranke voliš, niso edini katere si naštel....
zajebant2
23. 03. 2019 20.15
-1
kaj beseda marš velja samo za leve?
zajebant2
23. 03. 2019 19.43
+0
kaj beseda marš velja samo za desne?
Ciymbalta
23. 03. 2019 19.29
+9
Fučka se meni za vaše volitve.
pop greznica
23. 03. 2019 18.26
+8
tudi če gremo vsi Slovenci volit bomo prispevali itak samo 8 klovnov od katerih nekateri delajo celo samo za Madžarsko in sploh ne za Slovenijo
tron3
23. 03. 2019 17.32
+14
Letos jih bo še manj, tam okol 15%, to je pač domet slovenske politike, rezultati bodo za marsikaterega kandidata veliko presenečenje, ker se že vidjo not pa ne bodo, zaradi nizke volilne udeležbe.
Felipao
23. 03. 2019 14.25
+2
Velika večina spodnjih komentarjev zelo jasno kaže na stanje duha in predvsem na prevladujočo duševno lenobo v Sloveniji. Nekateri sprašujete za koga voliti... Ja ljudje božji, imate internet, imate Google, pobrskajte malo in našli boste kandidate, ki vam ustrezajo. Nihče vas ne sili, da morate izvoliti kandidate iz parlamentarnih strank. Malce je treba pomigati in se sam pozanimati, če boste samo sedeli in čakali, da vam bodo drugi povedali kaj narediti potem res ni upanja, da se bo v Sloveniji kaj spremenilo na bolje. Čas je akcijo, ne za apatijo!!!
CyberWorm00000
23. 03. 2019 14.36
+6
lej nemorš enga prsilt da te ma rad : ))) lohka ga sam prsiliš da te zasowraži : ))) s tem wašim posiljewanjem po wišji wolilni udeležbi boste dosegli glih kontra efekt : ))
Felipao
23. 03. 2019 14.43
+2
Jaz nisem ne za "leve" ne za "desne" če namiguješ na to. Meni je vseeno za koga glasuješ, zaradi mene tudi za marsovce če ti ustreza. Vse kar pravim je, da bi se morali ljudje bolj vključiti v proces, se izobraziti o kandidatih in se potem odločiti. To je vse, samo tako bomo izboljšali stanje v Sloveniji.
CyberWorm00000
23. 03. 2019 14.45
+2
sej wečina widi na podlagi iskušenj kandidatou itd : ))) sej se pametno odločjo : ))) negrejo na wolitwe : ))) zdej maš že folk za norce al kok? : )))
Felipao
23. 03. 2019 14.48
+1
Meni je vseeno za koga glasuješ, pomembno pa je, da se volitev udeležiš. Saj obstajajo tudi zunajparlamentarne stranke, to veš?
CyberWorm00000
23. 03. 2019 14.51
+1
spet posiljuješ folk : ))) pustmo detalje da jh zmerjaš pa jh maš za norce : ))) pol pa misliš da bojo šli na wolitwe : ))) ziher si kak strankarski plačanec : ))))
Felipao
23. 03. 2019 15.31
+6
Nisem in nikoli nisem član katerokoli stranke, še manj pa, da bi bil plačan s strani katere. Usoda Slovenije kot države je zame mnogo bolj pomembna kot pa politiki kot so Bratuškova, Janša, Jelinčič, Šarec, Cerar in podobni. Ravno zato bi rad, da gredo ljudje na volitve, ne zaradi strank. Briga me za stranke!!
CyberWorm00000
23. 03. 2019 15.59
+2
zimerman
23. 03. 2019 16.03
+10
Zelo si naiven. Poglej dolgoročno, pa boš videl da sploh nima smisla hoditi na volitve dokler se najprej ljudje sami ne odločimo za popolno spremembo, kdo in pod kakšnimi pogoji lahko nekdo postane politični vodja in popolno reinkarnacijo volilnega postopka in obveze, ki jih bo politika imela tudi absolutno zahtevamo. Naj najprej kandidati par let pripravljajo "poslovni načrt", kot ga moraš ti, če hočeš kredit od banke, kjer bodo predstavljene zamišljene rešitve vseh večjih problemov, ki pestijo slovenijo in naj se potem ljudje odločijo kdo je najbolj prepričal. S tem bi se v večini že v začetku eliminirala večina, ki bi od položaja želela samo koristi, saj si noben od teh ne bi želel tri štiri leta delati zastonj in nato še tvegati zelo verjeten poraz. Ko bo volilni sistem dejansko nekaj vreden ali pa takrat ko bodo ljudje ugotovili da je najprej treba prevetriti celotno politično garnituro, kar dvomim da se bo zgodilo v času mojega življenja, grem pa rade volje na volitve. Do takrat je pa škoda vsake sekunde mojega časa, ki ga raje posvetim svojim idejam za boljši zaslužek in kjer bom od tega imel precej več kot da bi samo čakal da se morda nekoč nekje pojavi jezus kristus in bom potem morda bolje živel. Po dvajsetih letih enostavno ne morem razumeti da ste nekateri še vedno tako naivni, da mislite da bo samo spremeba osebna vodilnih položajih prinesla izboljšanje. Res ne razumem kaj vam ni jasno.
Felipao
23. 03. 2019 16.46
+2
"Poslovni načrt" že obstaja zimerman, reče se mu volilni program. Kar se tiče čakanja na odrešenika pa nisem imel tega v mislih, problem je, da se sprememba na vodilnih položajih v resnici ni nikoli zgodila. Na oblasti imamo vedno tiste ljudi, ki jih vladajoča elita rine v ospredje kot člane strank, v resnici pa je samo nadaljevanje po starem v novi preobleki. Ko se bodo ljudje enkrat bolj poglobili v sam proces in temeljito preverili vse kandidate (predvsem tiste, ki jim vodilni mediji ne namenjajo prostora), takrat bo šele bolje. To sem mislil, ne pa čakanje na neke odrešenike. Za kaj takega pojdi raje v cerkev.
Felipao
23. 03. 2019 16.47
+0
@CyberWorm, kogar želijo oziroma kdor se jim zdi najboljši kandidat. Je pa treba seveda, kot sem že rekel, v to vložiti tudi nekaj truda in pridobiti informacije.
zimerman
23. 03. 2019 17.53
+3
Prvič, ta volilni program so navadne smešnice, samo nekakšne obljube brez realne podlage, brez da rabijo karkoli dokazovati, kako bi to naj dosegli, brez vsakršne odgovornosti in to ne zadnja leta ampak že odkar obstaja ta država, tako da ne vem kako nekateri še vedno palite na te poceni fore. Kot drugo pa tudi če bi prišli čisto novi ljudje, ti garantiram, da ne bi bilo veliko drugače, saj dokler bo vsesplošni politični sistem podoben, posameznik ali nekaj teh nimajo nobene moči karkoli spremeniti in do sedaj tudi verjamem da je kateri že kaj probal a se je na koncu vdal in celo asimiliral in sprejel usodo. Zato je najprej na ljudstvu, da še preden bi lahko volitve sploh resno jemali, zahteva ultimat slovenski politiki, ki bi na novo definiral pomen politike. To kar imamo sedaj je vseeno ali si nastopajoč ali gledalec, vsi smo v cirkusu, brez jasne vizije kako naprej.
ssbobo
23. 03. 2019 19.17
+0
Felipao..... Predvidevam da si v penziji ter sam z ženo........ Pa vnučke vidiš takrat ko se ti to zahoče......... Veš preostali čas pa povečaš kandidatom za taiste volitve.......... Samo predvidevam
DobriSkrat
24. 03. 2019 12.51
+2
Hja da dosežemo spremembe pa imamo na voljo volitve ali ulico. Če se ti zdi škoda časa v nedeljo pol ure da obkrožiš verjetno res ne bo nikoli prišlo do sprememb... Najboljš pa je čakat, da ti pade z neba... Še nič ni padlo z neba...
User1538643
23. 03. 2019 14.14
+5
Ljudje so s figo v žepo volili in so figo tudi izvolili, pa jim ni bilo všeč. Potem so spet volili in spet in spet... in so se utrudili, ma niso rekli, mi smo figo izvolili. Ali smo sploh zreli za demokracijo brez fig?
Felipao
23. 03. 2019 14.44
+1
Nismo in dolgo ne bomo. Trajalo bo vsaj 50-100 let, da bomo razvili neko vsaj približno demokratično in nacionalno zavest, da volitve niso zgolj same sebi namen in da je vsak državljan posredno odgovoren za stanje v državi.
Vig1
23. 03. 2019 13.47
+7
Eno neizpodbitno dejstvo se vidi skozi celotno zgodovino v prav vseh državah. Manj ljudi kot gre na volitve, slabše gre potem državi. Zakaj je tako je težko reči, ampak videti je, da manj ljudi ko gre volit, večjo moč dobi levica. Stoletne izkušnje po svetu pa kažejo, da kjerkoli dobi moč levica gre vse k vragu.
CyberWorm00000
23. 03. 2019 14.05
+5
kle se strinjam : ))) če 75% folka nebi šlo w sloweniji na wolitwe bi bla w parlamentu sam ena stranka z enim in edinim ljubljenim wodjem janšotom : ))) oni majo swojih zabetoniranih 24-25% wedno : )))
Felipao
23. 03. 2019 14.29
+3
Kdo pa pravi, da je treba glasovati za Janšo ali pa druge, t.i. "leve" stranke? Obstaja še cel kup zunajparlamentarnih strank, samo kaj ko so Slovenci tako zelo duševno leni, da se jim niti ne ljubi malce pobrskati, raje gledajo kaj jim RTV vbija v glavo. Že na tej strani imamo veliko mojstrov, ki na veliko pametujejo v komentarjih pod članki, hkrati pa mečejo stran edino možnost za spremembe češ da "ni nikogar" za kogar bi glasovali.
bogdajmir
23. 03. 2019 13.16
+2
Se spomnimo. Pod Janšo smo se vzpenjali, ljudje so govorili da smo blizu novi Švici. 2008 je potekel mandat desnih strank, na oblast so prišli levi, Pahor in konec je bilo Švice ...
smajser1
23. 03. 2019 13.38
+0
... jaz imam dober spomin, pa se enkrat ne spomnim, da bi se pod vodstvom jj vzpenjali, se manj da bi bili blizu svici...
DobriSkrat
24. 03. 2019 12.56
Ah Janša je mel srečo, da je imel mandat v času svetovne gospodarske konjukture. Tako kot Cerar (sicer so ga pokopal sidikati) ter sedaj Šarec (veselo dviguje plače) imata srečo, da sta na oblasti v času poceni denarja. Žalostno je res to, da volilci vidijo nekaj starih strank, ter neke reinkrenacije LDSa v obliki cerarja in Šarca. Veliko je zunaj parlamentarnih strank, ki so na voljo za volit.
smajser1
23. 03. 2019 13.09
+15
... evropa ze dolgo ni vec, to kar bi morala biti... oz EU... korupcija v nenormalnem obsegu, do nespostovanja raznih evro zakonov, nenormalne place in nedotakljivost na tisoce funkcionarjev... da o cisto zgreseni politiki v zadnjem desetletju sploh ne govorimo.... meni dol visi za vse te evropske in slovenske politike, ker boljse tak ne bo in pika. Zal to je resnica!
devlon
23. 03. 2019 12.53
+12
zdaj pa ne bom šel! men ne bo noben,marš, govoru
DobriSkrat
23. 03. 2019 13.02
+0
Vitruvio
23. 03. 2019 12.49
+3
DobriSkrat
23. 03. 2019 12.42
+1
Ja res je volit je treba v čim večjem številu na vseh volitvah, da bo pršlo do sprememb... Če na cesto pa na volitve...
CyberWorm00000
23. 03. 2019 12.48
+4
čist simpl logika : ))) wzrok in posledica : ))) slaba wolilna udeležba je posledica : ))) wzrok je pa gnila lopouska slowenska politika : )))
CyberWorm00000
23. 03. 2019 12.48
+2
prwo bojo mogli pr seb nek nardit pol pa od folka nek zahtewat : )))
DobriSkrat
23. 03. 2019 13.11
-1
Jah res je in to politiki s pridom izkoriščajo... Namest, da bi se še bolj množično udeležval in s tem omogočil drugim strankam, da pridejo v parlament in nas zastopajo (ker so nas prve razočarale)... Lahko pa sam kandidiraš, če misliš da imaš boljšo idejo oziroma gremo na ulice...
CyberWorm00000
23. 03. 2019 13.19
-3
bojkot al pa reset z ulico : ))) druge ni : ))) drgač pa če mi daš pol miljona za wolilno kampanjo tkoj kandidiram hahaha
DobriSkrat
23. 03. 2019 13.29
+6
Hehehe bojda je dost lahko dobit denar za volitve... Problem nastane, da moraš ta denar potem vrnit... potem se pa delajo makete, takšni in drugačni razpisi, 2. tiri, iranski denar, slaba posojila, slaba banka...
CyberWorm00000
23. 03. 2019 13.34
+8
al pa kredit u bosni pa orbanowi forinti : )))
zajebant2
23. 03. 2019 12.19
+26
ma kdo bo volil te pokvarjence in jim rihtali visoke plače