Slovenija

Marta Kos odstopila od kandidature za predsednico republike

Ljubljana, 30. 08. 2022 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, Karmelina Husejnović
Komentarji
1208

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je odstopila od kandidature za predsednico Republike Slovenije. "Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo," je priznala, a zagotovila, da se bo še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. V prihodnjih dneh bodo o novonastalem položaju razpravljali tudi organi stranke. Na novico se je že odzvala Nataša Pirc Musar, ki je poudarila, da odločitev Kosove spoštuje in da ostaja osredotočena na svojo kandidaturo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Marta Kos odstopila iz boja za predsedniški stolček
    01:47
    Iz 24UR: Marta Kos odstopila iz boja za predsedniški stolček
  • Iz SVETA: Odstop Marte Kos
    03:13
    Iz SVETA: Odstop Marte Kos

 

"Zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije," je sporočila podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki je ob tem dodala, da je imela v preteklih tednih privilegij srečati številne prebivalke in prebivalce Slovenije, "ki so izkazovali izjemno ljubezen do naše domovine in se pozitivno odzivali na vrednote," ki jih je zastopala tekom kampanje.

Poudarja, da verjame v solidarno Slovenijo, v državo, kjer se ljudje spoštujejo in si zaupajo ter drug drugemu pomagajo. "Verjamem v državo, ki bi ji rada odgovorno služila in vzpodbujala te ideale." Za te vrednote se bo sicer še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda, je zagotovila. 

Marta Kos: "Vsem vam želim povedati, da vam ostajam zvesta, kot tudi našim skupnim vrednotam in naši dragi domovini."
Marta Kos: "Vsem vam želim povedati, da vam ostajam zvesta, kot tudi našim skupnim vrednotam in naši dragi domovini." FOTO: Damjan Žibert

"Vsem, ki so podprli mojo kandidaturo, se zahvaljujem za neprecenljivo podporo: Gibanju Svoboda, mojemu volilnemu štabu, prijateljem in družini," je še sporočila.

Gibanje Svoboda sporoča, da bodo v prihodnjih dneh o novonastalem položaju razpravljali tudi organi stranke.

Javnomnenjske ankete zadnjih mesecev sicer Kosovo uvrščajo na tretjo mesto med predsedniškimi kandidati. Po zadnji javnomnenjski anketi, ki jo je Mediana opravila za našo hišo, bi, če bi bile volitve minulo soboto, Nataša Pirc Musar prejela 28,7 odstotka glasov, Anže Logar 25,4 odstotka in Marta Kos 11,4 odstotka glasov. 

Odzivi na odstop od kandidature

Na novico o tem, da Marta Kos odstopa od kandidature, se je med prvimi odzvala kandidatka za predsednico Nataša Pirc Musar.

"Sporočam, da to osebno odločitev Marte spoštujem. Ostajam pa osredotočena na svojo kandidaturo, trenutno vso pozornost namenjamo zbiranju podpisov, kjer dobro napredujemo," je poudarila v svoji kratki izjavi. 

Tudi iz štaba Anžeta Logarja so v odzivu za N1 dejali, da nadaljujejo kampanjo in ne komentirajo dejanj drugih kandidatov.

V štabu kočevskega župana Vladimirja Prebiliča pa so v odzivu izrazili prepričanje, da bodo s svojimi vsebinami uspešno nagovorili tudi del volivcev, ki bi sicer podprl Kosovo. "Odstop kandidatke Marte Kos bo vsekakor pustil vrzel v letošnjih predsedniških volitvah, saj je bistvo demokracije v tem, da imajo volivci na izbiro kakovostne kandidate za predsednika republike, kar Marta Kos, ne glede na to, da smo si kandidati konkurenčni, vsekakor tudi je," so še povzeli odziv Prebiliča.

Kdo še ostaja v tekmi za predsedniški stolček?

Namero kandidirati na oktobrskih volitvah predsednika republike je do zdaj najavilo že več kandidatov, med drugim nekdanji zunanji minister Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar, diplomat in nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl, župan Kočevja Vladimir Prebilič, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik Stare pravde Ludvik Poljanec, filozof Aleš Ernecl, predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna, ginekologinja Sabina Senčar, kandidat civilno-družbenega gibanja Zdrava družba Boris Vene, vardist Ivan Bolfek in neodvisen kandidat Boris Žulj, kandidaturo za predsednika republike pa je v ponedeljek napovedal tudi Franci Kindlhofer.

Večina kandidatov je tudi že začela z zbiranjem podpisov, a kandidature za zdaj ni vložil še nobeden izmed kandidatov.

Sicer pa je dva meseca pred predsedniškimi volitvami vprašanje, kdo bo nasledil Boruta Pahorja še daleč od odločenega. Če bi bile volitve danes, bi očitno odločal drugi krog. Nihče od vodilne trojice kandidatov namreč ne prepriča polovice volivcev. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah ima trenutno največ javne podpore strankarsko neodvisna kandidatka Nataša Pirc Musar. Tesno za njo je izbranec opozicijske SDS, ki kandidira s podpisi volivcev, Anže Logar. Medtem ko je po teh raziskavah kandidatka največje vladne stranke Gibanja svoboda Marta Kos vse bolj zaostajala za njima. Ostali kandidati so še dlje zadaj. Še največ podpore med njimi ima kočevski župan Vladimir Prebilič. Sledita pa ginekologinja Sabina Senčar in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl. 

Še vedno pa je veliko volivcev neodločenih. Skupno dobra petina anketirancev namreč v obstoječi ponudbi ne najde svoje izbire. Rezultat se nekoliko spremeni, če upoštevamo le odgovore tistih, ki pravijo, da se bodo zelo verjetno udeležili volitev. Anže Logar v tem primeru za las prehiti Natašo Pirc Musar. Nihče od kandidatov pa tudi v tem primeru ne prepriča polovice vprašanih, čeprav se delež neopredeljenih nekoliko zmanjša. 

Analitik: Ali si lahko največja vladna stranka privošči biti brez lastnega predsedniškega kandidata?

Analitik javnega mnenja Andraž Zorko meni, da odstop podpredsednice stranke Gibanje Svoboda Marte Kos od predsedniške kandidature prinaša razočaranje pomembnega dela volivcev. Ob tem se po njegovih besedah tudi postavlja vprašanje, ali si lahko največja vladna stranka privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata.

Odločitev Kosove, ki je danes sporočila, da se umika iz bitke za funkcijo predsednika republike, po Zorkovi oceni tako stranko postavlja v nenavaden položaj.

Hkrati pa tudi odpira prostor za druge predsedniške kandidate, kot sta denimo kočevski župan Vladimir Prebilič in nekdanji poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, meni. Sam sicer ocenjuje, da bi takšna poteza ob zadostnem številu zbranih podpisov podpore volivcev lahko "šla bolj na roko" drugemu.

Prav tako Zorko meni, da današnja poteza Kosove v prvem krogu volitev prinaša več negotovosti v prvem krogu za poslanca SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja. Glasovi, ki bi jih volivci sicer namenili Kosovi, se bodo namreč po Zorkovih pričakovanjih v večji meri prelili k pravnici Nataši Pirc Musar. Ta bi tako lahko pridobila na podpori.

Kljub temu pa Zorko ne vidi možnosti, da bi kateri izmed kandidatov, ki so do zdaj najavili svojo kandidaturo, slavil že v prvem krogu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igorpollick
31. 08. 2022 14.34
-2
zlati70
31. 08. 2022 12.25
-4
Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos izstopa iz predsedniške tekme. Kosova je kandidaturo le napovedala, zbirala je podpise, uradne kandidature pa še ni vložila. Še prejšnji mesec je na Facebooku sicer zatrdila, da od kandidature ne namerava odstopiti.Po informacijah N1 je v stranki Gibanje Svoboda mogoče slišati več razlogov. Eden od njih je, da Marti Kos javnomnenjska merjenja slabo kažejo.Marta Kos je 21. julija na svojem osebnem profilu na družbenem omrežju Facebook v javni objavi z naslovom ZAKAJ NE ODSTOPAM? zapisala, od morebitni odstop od predsedniške kandidature, o čemer jo je povprašala novinarka Dela Suzana Kos, ne pride v poštev. "Ali je kdo Primoža Rogliča ali Tadeja Pogačarja še pred štartom dirke vprašal, ali obstaja možnost, da od dirke odstopita? Z današnjim razpisom volitev se prva etapa šele začenja. Pred nami so gorske etape in kronometri, Elizej pa še daleč. Imam odlično ekipo in dobre noge," je na Facebooku namero, da ne namerava odstopiti od kandidature za predsednico države, prejšnji mesec s kolesarsko primerjavo ponazorila Kosova. Dodala je, da odstop od kandidature ne pride v poštev. "Prav vsi razlogi, ki so me vodili v odločitev zanjo, so še vedno tu: zanos naprednega gibanja Svoboda; ponos nad zaupanjem strokovnih kolegic in kolegov ter podporo z vseh koncev Slovenije; izkušnje iz diplomacije, nujne za soočanja z aktualnimi svetovnimi izzivi," je zapisala.
Aijn Prenn
31. 08. 2022 11.18
-2
Da je ta ženska podpredsednica vladajoče stranke se meni zdi zelo pomenljivo. Čisto prav dam Kučanu, da je nadel uzde golobovi stranki.
Aijn Prenn
31. 08. 2022 11.12
-4
Če se Milanov vsede v polota na desni strani, se volan samodejno prestavi na desno stran... Da boste vedeli, da s Kučanom ni heca.
maršal Broz
31. 08. 2022 10.20
+4
Janšisti, kaj vam vam dela ta ostareli mož iz Murgelj.....saj se vam bo čisto strgalo....
Aijn Prenn
31. 08. 2022 10.27
-2
Tokrat jo niti ni zagodel janšistom, ampak enemu ptiču, za katerega je ocenil, da so mu krila v zelo kratkem času že malo preveč zrasla.
bema1201
31. 08. 2022 10.20
-4
Novica dneva, na 24 ur pa komaj objavijo, tralala, a jim je nerodno.
Butalivud
31. 08. 2022 10.18
-2
Politika je k…, naša še dodatno burleska. Postkomunajzerska, seveda. Deželico pa imamo vkljub vsemu najlepšo na svetu!
brezveze13
31. 08. 2022 10.11
+1
pametna poteza tako se izogneš raznim prikritim aferam
leond1
31. 08. 2022 09.37
-1
šefinja koroške mafije
Aijn Prenn
31. 08. 2022 09.31
+1
Ko Milanov Kučan reče, da nekdo ni primeren je tako, kot bi Bog to rekel. Drži in pika. Štefko prašite, vam bo povedala.
bema1201
31. 08. 2022 09.22
+0
Befel iz Murgel, palček vedno odloča kdo bo imel vodilne funkcije v Sloveniji, da se lumparija lahko nadaljuje.
kalinka
31. 08. 2022 08.30
+3
Kaj porece holob na to.Bo streljal kozle
proofreader
31. 08. 2022 08.13
+3
Golobova špicenkandidatka odstopila. Logar je premočan kandidat.
Posteni
31. 08. 2022 08.29
+1
Haha.. Tok mocen da na desni nima protikandidata...
proofreader
31. 08. 2022 08.10
+3
Kdor ne bo volil Nataše ga bo tožila.
proofreader
31. 08. 2022 08.09
+7
Goloba so na oblast spravili mediji in antiJanša gibanje, Kosovo pa niso podprli, tako da ni imela možnosti.
Posteni
31. 08. 2022 08.30
+5
Hm.. Janci se je pozru kr sam, ne podcenjuj volilcev...
kalinka
31. 08. 2022 08.32
+1
Mediji so ga res spravili na oblast,drzavljani ga bodo odstavili
silva-d
31. 08. 2022 08.08
+9
in sedaj bodo forsirali na oblast musarjevo narod pamet v roke samo te ženske ne izvolit
kalinka
31. 08. 2022 08.06
+3
Rdeci telefon se je oglasil iz murgel
kalinka
31. 08. 2022 08.05
+4
Vceraj zvecer 24 ur ,nic o odstopu,kaj pravi golob na to,tema
Brakedirt fafa očetu
31. 08. 2022 08.26
-1
Arhaist_1
30. 08. 2022 21.59
+8
Preusmeritev pozorniast saj hočejo na oblast pirc musarjevo...... SMRDI da ne more bolj. KAJ NE VIDITE DA VAM POLAGAJO KOGA VOLITI!!!!! SUGESTIJA!!!!!!!!!! in če ne bo narod tako glasoval bodo zgoljufali volitve kot so tudi te!!!!!!!
Posteni
31. 08. 2022 08.31
+3
A vam pa ne polagajo al kako .. Ne smesite se trstrnjakovci .. 🤣
Ugovor vesti 133.člen
30. 08. 2022 21.58
+5
Levičarji, ponosni nasledniki, so pač eno žrtvovali. Še naprej "padajo" za svobodo, kot so stranke. Ampak vsi bodo tu nekje blizu nesvobodi.