Slovenija

Maske: kirurške, iz blaga, pralne, doma narejene. Koliko zaščite sploh nudijo?

Ljubljana, 24. 03. 2020 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
92

Ustrezne zaščitne opreme - predvsem mask - po večini še vedno primanjkuje. Pred dnevi so jih tako že začele same izdelovati šivilje naše največje bolnišnice, celjski Prevent Deloza in nedavno Boxmark iz Kidričevega. Pa tudi številni posamezniki. A strokovnjaki opozarjajo: doma zašite maske niso učinkovite. Tudi Mladi zdravniki Slovenije se s tem strinjajo, a dodajajo: maska iz blaga je še vedno boljša kot odsotnost vsake zaščite.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izdelovanje zaščitnih mask
    02:12
    Iz 24UR: Izdelovanje zaščitnih mask
  • Iz 24UR: Doma narejene maske
    03:15
    Iz 24UR: Doma narejene maske
Zaščitne maske: jih je treba nositi denimo, ko gremo v trgovino, lekarno?
Zaščitne maske: jih je treba nositi denimo, ko gremo v trgovino, lekarno? FOTO: AP

Slovenija se - podobno kot večina držav, ki jih je zajela pandemija novega koronavirusa - te dni sooča s pomanjkanjem ustrezne zaščitne opreme, predvsem mask. Teh trenutno namreč ni dovolj niti za vse zdravstvene delavce.

Situacija je prejšnji teden pripeljala celo tako daleč, da so za šivalne stroje sedle šivilje ljubljanskega kliničnega centra. Da bi povečali neodvisnost od dobaviteljev, so v četrtek tako po desetih letih same začele šivati bombažne zaščitne maske, ki jih lahko tudi perejo.

Ena od šivilj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Vida Ambrož je tako prikazala izdelavo in uporabo maske:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Po objavi informacije, da maske kar sami izdelujejo, so na UKC Ljubljana prejeli tudi številne klice šivilj iz vse Slovenije, ki ponujajo svojo pomoč pri izdelavi mask, a tovrstne pomoči za zdaj ne potrebujejo.

Tako izdelane maske niso za enkratno uporabo, pač pa so pralne, zato bi jih lahko uporabili večkrat. A te maske - zaenkrat jih bodo izdelali 100 - bodo v naši največji bolnišnici uporabili le v skrajni sili, če se bo z dobavo kirurških zaščitnih mask še naprej zapletalo.

Po objavi novice o podvigu v bolnišnični šivalnici, pa so nemudoma pričele deževati ponudbe prostovoljcev. Oglasilo se je veliko žensk, ki so pripravljene pomagati s šivanjem, pomoč so ponudile tudi trgovine z blagom, ki želijo donirati material za proizvodnjo, pa je na spletu pisala Onaplus.

Pomoč tudi nekaterih slovenskih tekstilnih podjetij: s proizvodnjo zaščitnih mask že začeli

Z maskami bomo najprej oskrbeli državne uporabnike, pozneje pa bodo na voljo tudi za nakup v trgovinah. Proizvod je v celoti razvit in izdelan v Sloveniji, kjer pri proizvodnji pomaga več znanih tekstilcev, ki so za to priložnost združili svoje kapacitete. Prevent Deloza

Na pomoč pa so priskočila tudi tekstilna podjetja. V Prevent Delozi iz Celja, kjer so v preteklosti že izdelovali zaščitne oziroma kirurške obleke za slovenjgraško bolnišnico, so vso proizvodnjo zdaj tako preusmerili v izdelavo pralnih zaščitnih mask, ki naj bi zdržale vsaj 70 ciklusov pranj. Testno masko so preverili mikrobiologi in celjskemu podjetju prižgali zeleno luč. "Ta maska ščiti pred tekočinami, se pravi pred vodo, krvjo in ostalimi tekočinami, ter ima certifikat, da ne prehajajo virusi in bakterije," je razložil Boštjan Marolt, direktor podjetja. Prvo pošiljko so v UKC Ljubljana poslali v petek. Izdelajo lahko 12.000 mask dnevno, na pomoč jim je namreč priskočilo še pet tekstilnih podjetij. V celjskem podjetju zdaj sicer iščejo primeren tekstilni material po Sloveniji. Pričakujejo, da bodo v prihodnjih petih tednih proizvedli vsaj 300.000 pralnih obraznih mask, ki ščitijo pred okužbami z virusi in bakterijami.

Konec prejšnjega tedna pa je prva pošiljka materiala za izdelavo zaščitnih mask po naročilu prispela tudi v kidriški Boxmark. Tam so prve maske šivilje, ki so na delo prišle prostovoljno, začele šivati včeraj. Kot so že v četrtek poročali v oddaji 24UR, je povpraševanje ogromno - poleg zdravstvenih ustanov jih nujno potrebujejo tudi domovi za starejše. Njihove maske bodo po besedah direktorja podjetja Marjana Trobiša sicer proizvajali le za državo oziroma za naročnika, ki sodeluje z ministrstvom za gospodarstvo, zato bodo namenjene izključno za blagovne rezerve države, ne pa tudi za trg. Kot je poročalo Delo, so državi namreč ponudili brezplačno pomoč. Število napovedanih dnevno izdelanih mask sicer variira - sprva so v Kidričevem računali, da bi jih lahko izdelali do 45.000 na dan, zdaj je govora o pet do osem tisočih dnevno.

Krizni štab RS je pred dnevi pozval: potreba po maskah še vedno narašča, kdor ima kakšne možnosti, da jih zagotovi, naj se javi. Rokave so nato zavihali v ljubljanskem kliničnem centru, s proizvodnjo zaščitnih mask so začela tudi nekatera podjetja, s čimer želijo pomagati pri zaščiti zdravstvenih delavcev.

Svoje prostore za morebitno proizvodnjo mask pa so ponudili tudi v celjskem podjetju Toper. "Imamo kar nekaj šivalnih strojev, pri nas bi lahko delalo od 10 do 15 ljudi," je dejala direktorica Sara Stepanjan.

Pred leti je zaščitne maske delalo tudi podjetje Konus Konex, medicinski program so opustili, delajo pa druge maske za industrijo, denimo za preprečevanje prašenja, še piše Delo.

'Maske za vsakodnevno uporabo' iz posebnega papirja oziroma papirnatih serviet pa ponujajo v kranjskem podjetju Seti, kjer sicer izdelujejo papirnate prtičke za gospodinjstvo. Kot je poročal Planet TV naj bi bilo te mogoče uporabljati tudi kot zaščitno masko za splošno populacijo v času koronavirusa. Po besedah direktorja podjetja Aleša Šarca gre za popolnoma drugačen papir, narejen iz kvalitetnega, zelo vpojnega materiala, kaj naj bi zadrževal vodo. Takšno masko bi lahko uporabili za nujne opravke, pa tudi delavci v proizvodnji. Po poročanju omenjene televizije naj bi imele takšne maske tudi pridobljene vse ustrezne certifikate. "Kar se tiče certifikata ustreznosti za maske, je pridobljen iz UKC Ljubljana," je zatrdil Šarec in pozval nefrofitne organizacije, naj jih kontaktirajo, saj da bi jim želeli podariti tovrstno zaščito.

V Zagorju ob Savi je župan aktiviral konzorcij, ki izdeluje maske. Odzvala so se tudi številna podjetja. V celjskem Prevent Delozi pričakujejo, da bodo kmalu izdelali od 30.000 do 40.000 zaščitnih mask, saj so si to postavili kot prioritetno nalogo v proizvodnji.
V Zagorju ob Savi je župan aktiviral konzorcij, ki izdeluje maske. Odzvala so se tudi številna podjetja. V celjskem Prevent Delozi pričakujejo, da bodo kmalu izdelali od 30.000 do 40.000 zaščitnih mask, saj so si to postavili kot prioritetno nalogo v proizvodnji. FOTO: Dreamstime

V teh dneh pa se zaradi pomanjkanja zaščitnih mask javlja tudi veliko posameznikov s pobudo, da bi zaščitne maske šivali sami. Vendar strokovnjaki pravijo, da sicer cenijo pomoč državljanov, a da žal takšne maske ne zagotavljajo zaščite pred virusi. Prave maske so namreč narejene iz posebnega umetnega materiala, ki zadrži tudi mikroskopsko majhne viruse.

Strokovnjaki svarijo: Doma narejene maske ne ščitijo pred virusi

Teh mask (doma narejenih - op. p.) vsekakor ne moremo priporočati kot zanesljivo zaščito pred virusi in bakterijami. doc. dr. Mateja Logar

"Bilo bi idealno, če bi bile te maske učinkovite, vendar žal niso," je v nedeljo za posebne novice oddaje 24UR dejala Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. "Takšne maske nas ščitijo pred prašnimi delci, delno tudi pred kapljicami, ne ščitijo nas pa pred bakterijami in virusi." Kot je opozorila strokovnjakinja, doma narejene maske torej prepuščajo viruse in bakterije - navzven od nekoga, ki kašlja (se pravi jih širi v okolico), prav tako pa omogočajo vstop virusom in bakterijam od zunaj (od nekoga, ki kašlja, v naše telo).

Podobno pravi tudi infektolog Janez Tomažič. "Zaščitne maske so zelo pomembne v zdravstvu, zunaj zdravstva pa se uporaba maske zaenkrat ne priporoča oziroma jih pravzaprav zaenkrat sploh ni na voljo," je konec preteklega tedna izpostavil za 24UR ZVEČER. Po njegovih besedah v poštev namreč še vedno pridejo vsi ti ukrepi, o katerih je ves čas govora: da se v glavnem zadržujemo doma, če pa že moramo v trgovino, do drugih ohranjamo primerno razdaljo, upoštevamo higieno kašlja, si redno in natančno umivamo roke ... Po besedah Tomažiča tudi uporaba rokavic ni priporočljiva, pomembneje je namreč umivanje in razkuževanje.

Potreba po maskah je zelo velika. V skrajni sili bomo začeli uporabljati maske lastne izdelave, pravijo v UKC Ljubljana.
Potreba po maskah je zelo velika. V skrajni sili bomo začeli uporabljati maske lastne izdelave, pravijo v UKC Ljubljana. FOTO: Shutterstock

Ne pozabite: z nošenjem (ustrezne) maske ščitimo druge, drugi z masko ščitijo nas

Kot smo poročali že pred dnevi, so zadnje študije pokazale, da tako imenovane mikrokapljice (angleško microdroplets) v prostoru, kjer je bila oseba, okužena s covidom-19, ostanejo v zraku do štiri ure. Nalezljivost je posledično zato izredno velika. "Z nošenjem navadnih kirurških mask ščitimo druge, če nosijo masko drugi, ščitijo vas. A maske niso popolna zaščita. Če pa jo nosijo vsi, je zaščita zelo visoka," je izpostavil zdravnik Darko Siuka, ki je za širšo javnost pripravil enostavne napotke, navodila in korake za znižanje tveganja okužbe '10 korakov v boju proti koronavirusu oziroma kako bomo skupaj preprečili čim več smrti zaradi covida-19'.

Specialne maske tipa FFP3 ali tipa FFP2 so sicer namenjene le zdravstvenemu osebju, ki je v tesnem kontaktu z okuženimi, teh zato niti ne iščite.

Mladi zdravniki: Kako končati epidemijo covida-19 tudi s pomočjo mask?

V zvezi z uporabo (zaščitnih) mask pa so se oglasili tudi Mladi zdravniki Slovenije. Kot so zatrdili, so raziskali literaturo glede smiselnosti uporabe zaščitnih mask pri splošnem prebivalstvu.

20. marca 2020 je bil v reviji The Lancet - Respiratory Medicine objavljen članek s pregledom smernic različnih držav in organizacij v vezi z uporabo mask vjavnosti. Smernice so zelo različne, velik razkorak je zlasti med smernicami z Daljnega vzhoda in smernicami v Evropi in ZDA. Avtorji zaključujejo, da bi bilo smiselno razširiti uporabo mask med splošnim prebivalstvom, če zaloge to omogočajo. Mladi zdravniki Slovenije

"Ker zaščitne opreme trenutno ni dovolj niti za zaposlene v zdravstvu, je logično vprašanje, kako naj se zaščitijo ostali, če sploh? Namen uporabe mask med splošnim prebivalstvom je zlasti zmanjšanje prenosa virusa od tistih posameznikov, ki še niso razvili simptomov okužbe. Za tiste, ki simptome okužbe imajo, seveda velja strogo pravilo 'ostani doma'; na nujnih poteh (na primer do bolnišnice) je uporabe maske zelo priporočljiva tudi za njih," pravijo.

Z nošenjem maske po njihovih besedah torej v prvi vrsti ščitite druge. "Če jo nosijo drugi, ščitijo vas. Če jo nosimo vsi, ščitimo drug drugega. Če masko pravilno uporabljamo, se zmanjša tudi dotikanje obraza z rokami, s čimer ščitimo sebe," poudarjajo, a dodajajo, da pa nam maske ne smejo dati lažnega občutka varnosti - še naprej veljajo vsa pravila o higieni in omejitvi stikov.

Zaščitne maske so eden najbolj iskanih izdelkov v Evropi ta hip. Zaloge pojenjajo, v trgovinah jih praktično ni moč dobiti.
Zaščitne maske so eden najbolj iskanih izdelkov v Evropi ta hip. Zaloge pojenjajo, v trgovinah jih praktično ni moč dobiti. FOTO: Dreamstime

"V literaturi navajajo, da je tudi maska, sešita iz blaga, boljša kot odsotnost vsake zaščite. Ko so primerjali učinkovitost kirurških mask in mask domače izdelave, se je izkazalo, da nošnja obeh bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov z uporabnika na okolico, pri čemer pa je bila kirurška maska trikrat bolj učinkovita kot maska, izdelana doma," poudarjajo Mladi zdravniki Slovenije.

Prednost domačih mask je vsekakor njihova hitra izdelava in bistveno večje možnosti proizvodnje. "Poudarjamo, da so takšne maske primerne za splošno javnost in nikakor ne za zdravstvene delavce, ki so v stiku z bolniki," pravijo Mladi zdravniki Slovenije.

Je pa tudi pri uporabi maske iz blaga treba slediti nekaj navodilom. Masko namestimo in odstranimo z obraza s čistimi rokami. Maska mora popolnoma prekriti območje ust in nosu - spodnji del maske mora segati pod brado, zgornji prekriti koren nosu. Ko je maska nameščena, se je več ne dotikamo. Ko se blago navlaži, je masko treba zamenjati (na od 30 minut do dve uri). Prati jo je treba na visoki temperaturi (90 stopinj Celzija), ko se posuši, pa jo je treba prelikati z vročim likalnikom.

"Zavedamo se, da maska, zlasti takšna iz blaga, le deloma preprečuje kapljični prenos z okuženih posameznikov, in da je v smernicah uradnih organizacij ni. Ker pa maska vsaj delno deluje in glede na podatke ECDC, da se od 48 do 62 odstotkov okužb zgodi od ljudi, ki še nimajo znakov okužbe, Mladi zdravniki Slovenije vendarle svetujemo vsem ljudem, naj ob nujnih izhodih od doma, kot je obisk trgovine ali stik s sodelavci, nosijo masko, četudi iz blaga, ob tem pa upoštevajo tudi vse druge ukrepe glede higiene in omejitve stikov," še poudarjajo.

Po spletu kroži veliko napotkov, kako doma izdelati 'samozaščitna' sredstva - od dezinfekcijskih sredstev do zaščitnih obraznih mask, a strokovnjaki svarijo: takšne maske ne ščitijo pred okužbo s koronavirusom in nam lahko dajejo občutek lažne varnosti.
Po spletu kroži veliko napotkov, kako doma izdelati 'samozaščitna' sredstva - od dezinfekcijskih sredstev do zaščitnih obraznih mask, a strokovnjaki svarijo: takšne maske ne ščitijo pred okužbo s koronavirusom in nam lahko dajejo občutek lažne varnosti. FOTO: Shutterstock

Na univerzi v Cambridgu pa so pred leti že izvedli znanstveno raziskavo, v kateri je skupina strokovnjakov preučevala, kako doma narejene maske ščitijo pred virusom gripe. Preučevali so predvsem, kako in v kolikšni meri določeni materiali ščitijo oziroma preprečujejo prehajanje bakterij in virusov. V študiji je sodelovalo 21 zdravih oseb, ki so nosili tako profesionalne kirurške kot doma izdelane maske (denimo iz bombažne majice, kuhinjske krpe, papirnatih brisač). Ugotovili so, da kirurška maska trikrat bolje ščiti pred virusi in bakterijami kot doma izdelane maske. "Zaključimo lahko, da doma narejena maska pride v poštev le, če primerne kirurške maske nimamo na voljo. Je pa vendarle bolje takšna zaščita, kot pa nobena," so sklenili britanski raziskovalci.

Nov primer 'vojnega dobičkarstva'

Smo pa v teh dneh ob izjemnih gestah podpore in medsebojni pomoči, ter nenazadnje tudi pozivom k solidarnosti, še vedno žal priča tudi 'vojnemu dobičkarstvu'. Nekateri namreč tudi v času svetovne pandemije stisko drugih izkoriščajo za zaslužek. Na spletnem oglasniku bolha.com se je tako pojavil oglas za prodajo 100 zaščitnih mask N95. Prodajaleciz Primorsko-notranjske regije za posamično masko želi osem evrov, ob količinskem nakupu pa ponuja celo popust.

Oglas za prodajo zaščitnih mask.
Oglas za prodajo zaščitnih mask. FOTO: Posnetek zaslona / Bolha.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rovte
30. 03. 2020 13.05
+3
NE NAKLADAJTE NA 24UR, POVEJTE JASNO IN GLASNO KJE JE MOŽNO NABAVITI MASKE!!
Tomvojo
26. 03. 2020 16.44
-2
Moje doma narejene imajo certifikar ; dnmzapru231
Dracul Va Domni DinNou
24. 03. 2020 21.19
+17
Slucajno sem naletel na posnetek star en mesec in sicer posnetek porocanja Severne Koreje o stanju glede virusa, ponavljam posnetek je star en mesec, v njem pa so zajete kljucne pomembne stvari tudi o tem kako se virus prenasa: z izlocki, preko predmetov, po zraku, s prahom, itd. Potem pomislim kaksne blesarije smo pred enim mesecem poslusali slovenci od Nijza...za bistvene stvari moram od sedaj poslusat severno korejske novice ki so jasne,natancne, predvsem pa je severna koreja ocitno svetlobna leta kar se informacij tice pred Slovenijo oz. Ostalimi drzavami !! Kar je ironicno glede na to da velja za najbolj izolirano drzavo.
Goran Pavlovi?
26. 03. 2020 19.54
+4
Sklepam, da razlagaš o Južni Koreji!!!???? Za Severno Korejo ni podatkov. Je pa vse res kar si navedel, oni so prvi, ki so rešili težavo. Ampak Evropa NE, mi pa se bomo zgledovali po "napredni in moderni" Italiji!!!! Človek
Goran Pavlovi?
26. 03. 2020 19.54
+1
Sklepam, da razlagaš o Južni Koreji!!!???? Za Severno Korejo ni podatkov. Je pa vse res kar si navedel, oni so prvi, ki so rešili težavo. Ampak Evropa NE, mi pa se bomo zgledovali po "napredni in moderni" Italiji!!!! Človek
Kollerik
24. 03. 2020 21.14
+10
Ker jim ni uspelo narediti iz Slovenije drugega Bangladeša.... z maso poceni kulakov..., so naši "delodajalci" šli in uničili našo domačo tekstilno industrijo. Kljub vsemu pa se pri nas še vedno zna šivati...
Belabreza
24. 03. 2020 20.28
+3
A je Toninček že našel tovornjak z maskami?
eurosapiens
28. 03. 2020 12.11
+2
tak nateg z maskami se je zgodil tudi v drugih evropskih državah ne samo pri nas
MasteRbee
24. 03. 2020 20.00
+2
Tisti, ki ima namen donira, ne pa ruši vlado z mediji.
Rade 74
24. 03. 2020 19.52
+18
Toliko pljuvate po Kitajcih, od njih pa smo do sedaj dobili največ mask. Kje so zdaj zavezniki Slovenije??? Aja ta svojo rit bodo poskrbeli, itak normalno.
Neopredeljeni
24. 03. 2020 20.12
+20
Mi smo Kitajski poslali pomoč, oni to cenijo in sedaj ko lahko, pomagajo oni nam. Kolikor vem so Italiji pomoč poslale "samo" Rusija, Kuba, Venezuela in Kitajska. Oh, v kakšnem čudnem svetu živimo. Bom rekel samo to...
Belabreza
24. 03. 2020 20.22
+16
In eni še vedno kričijo in obtožujejo Šarca za te maske, ki jih je doniral zasebnik. Sedaj so pa tiho, ko Kitajska nudi pomoč.
Kollerik
24. 03. 2020 21.28
+3
Še pred maskami smo baje dobili od njih neko zelo drobno, hudo nadležno darilo. Kaj veš o tem?
Kollerik
24. 03. 2020 21.29
+7
In zaradi pandemije po EU in ZDA zdaj padajo cene delnicam, vrednostnim papirjem.... Rade, kaj veš, kdo jih v tem trenutku najbolj kupuje?
MrKrmar
24. 03. 2020 19.49
-2
Komediant je trdil, da ne pomagajo, zato jih je podaril Kitajcem.
Belabreza
24. 03. 2020 20.23
+5
Ma daj, tako na pamet nekaj komentiraš, samo da pokažeš svojo grdo desnuharsko plat.
hovdec
24. 03. 2020 19.24
+10
Le redke maske ščitijo pred virusi - tudi vse tiste ne, ki imajo ustrezne certifikate. Vsekakor pa zmanjšujejo možnost okužbe, če bi jo nosili vsi potencialno okuženi - pa tudi če je narejena iz ene kvalitetne "rolice papirja".
piu
24. 03. 2020 19.16
-1
Ko so bili lewaki na oblasti so lagali, da z masko ni zasčite, nato se sledil preobrat.....
burekkafana78
24. 03. 2020 18.42
+0
Samo še cepci sedaj ne nosijo maske na tv!
Neutrino
24. 03. 2020 19.14
+6
heemmmm
24. 03. 2020 18.20
+3
heemmmm
24. 03. 2020 18.20
+1
Popravlajo prevleke, rjuhe, pojštre ves material...
divus
24. 03. 2020 18.12
+29
najprej se pove...maske si lahko sami naredite celo iz papirnatih servietk...nato iz blaga...celo iz vrtek tkanine večslojno....sedaj kar naenkrat te maske, ki jih bodo šivale naše firme niso dobre...za božjo voljo stopite že enkrat na realna tla in prenehajte z nebulozami...sramota za tako šolane glave
Kollerik
24. 03. 2020 18.16
+22
Gre za šolane zaslužkarje, zato pa gre svet v maloro. Pohlep po zaslužku.
Tomvojo
24. 03. 2020 19.12
+9
Ja, bi pričakoval da se izjasnijo katera maska je najbolj primerna, razen skafandra.
Neopredeljeni
24. 03. 2020 20.17
+3
Nisem končal faxa na FDV, ampak tako, po zdravi pameti....Virus je velikosti toliko in toliko nanometra in maska mora biti izdelana z materiala z manjšimi porami kot virus? Ne vem, samo vprašam. Podvprašanje: Kaj filter z aktivnim ogljem je kaj koristen proti Sars-cov II ?
Kollerik
24. 03. 2020 21.30
+3
Maske so koristne, tu ni debate. Torej maske, umivanje predvsem rok, distanca od drugih.
Wahl
24. 03. 2020 17.42
+8
Zaenkrat imam še zalogo mask in respiratorjev, ko jih bo zmanjkalo. bom ženi tangice pokradel.
Belabreza
24. 03. 2020 20.26
-2
Tako kot zahojeni psihoterapevt Vodeb, potem pa se pokaži še na medmrežju kot on
optimist11
24. 03. 2020 20.46
+4
Lahko tebi ko ima tvoja večjo zadnjico, od moje si bolj malo pokrijem. Jo bom začel "futrati".
Dracul Va Domni DinNou
24. 03. 2020 17.05
+54
kva enim nuca maska če jo ne znajo uporabljat. masko nosijo (ko je ne rabijo)obešeno pod brado ali pa imajo masko gor pa nos zunaj, kot da bi vohali kje je virus, pa se potem zakrijejo v celoti.
Uporabnik1152447
24. 03. 2020 18.06
+4
Njim morda ne pomaga, če imajo nos zunaj, pomaga pa drugim, saj ti iz ust ne trosijo virusov. Se pravi je zaščita še vedno boljša od nič.
Goran Pavlovi?
26. 03. 2020 19.57
Iplas
24. 03. 2020 17.03
+47
Nekaj me zanima.... Glede na to da nas novinarji toliko informirajo o samozaščiti... Zakaj nobeden ne nosi maske ki daje intervju in veselo pljuva po mikrofonu
Dracul Va Domni DinNou
24. 03. 2020 17.06
+19
a še vprašaš? šalabajzerji in slab vzor.
juhej77
24. 03. 2020 17.40
+4
Oni vazno da pisejo‼️‼️‼️‼️
nenitomožne
24. 03. 2020 18.29
+6
Saj tudi vlada ne nosi mask, pa se tiščijo skupaj kot mladi mački.
?ebula
24. 03. 2020 16.58
+27
Zdaj je pa Alenka na potezi, da kaj naredi za državljane, saj je šivilja.
IFF1
24. 03. 2020 16.52
+40
Tle so enbi strokovnjaki full pametni. Kao maske ne ščitijo zaradi tega, ker niso ravno FFF3... Celo pravjo, da so škodljive? Ščiti pa to, da se sprehajamo brez maske, da lahko kašljamo in kihamo naokrog, ali pa v rokav. Pa kolk so ti pametni? Po moje, ja vsaka zaščita boljša kot pa nobena in res je tako, da če bi vsak bil tako obziren, da bi to nosil, da zaščiti druge, potem bi se nevarnost kapličnega prenosa, prenosa s površin bistveno zmanjšala. Tko pa, kot če bi se začela ladja potapljat, pa nebi nobenga pustil v rešilne čolne, dokler motorjev ne montirajo in jih preverjo, če delajo. ...Razen za ene k so full pametni, kot v zgornjem članku!
nenitomožne
24. 03. 2020 18.31
+4
Saj še čolnov nimajo, tudi mask ni v lekarnah! Sposobni ministri za gobcanje pač , manj za uspešno delo !
nenitomožne
24. 03. 2020 18.31
-1
Saj še čolnov nimajo, tudi mask ni v lekarnah! Sposobni ministri za gobcanje pač , manj za uspešno delo !
BroNo1
24. 03. 2020 16.29
+24
To je samo eden zavohal tržno nišo! Pač vsaka cunja ne more biti maska, ki nudi zaščito....take vrste masko uporabi lahko le, če čistite javni wc in da se zaščite pred neprijetnim vonjem, za vse ostalo je to pesek v oči!!!
Uporabnik1152447
24. 03. 2020 18.08
+4
po eni raziskavi 3je kosi wc papirja nudijo zaščito, primerljivo z kurirškimi maskami. Torej je bolje vsaj ena plast zaščite, kot nobena.
AQAM
24. 03. 2020 18.56
+3
Vsako podjetje bo šivalo maske pod pretvezo delovanje v zaostrenih pogojih, kdo bo testiral, validiral, potrdil da je zdravju neškodljivo. Sem pozabil izredne razmere... Lahko te zaščitijo... Samo ne vsaka tkanina, razni filci in podobno..
lumpimonster
24. 03. 2020 16.21
+0
Tip jih je zih hitr prodal : D
Mirkoca
24. 03. 2020 16.39
+7
Cena 8€ za N95 masko niti ni tako zelo pretirana.