Slovenija

Maske se bodo v tednu dni podražile od 30 do 50 odstotkov

Ljubljana, 02. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
442

Razkrivamo, kako je Kitajska z včerajšnjim dnem prepovedala prodajo mask tistim podjetjem, ki se ne ukvarjajo z medicinsko opremo in ne dosegajo predpisanih standardov kakovosti. Razlog? Maske brez ustreznih certifikatov. Posledica pa – še višje cene mask, saj se bo ponudba zmanjšala, povpraševanje pa je vsak dan večje. Tako že danes napovedujejo, da bodo enormne cene mask še višje – v tednu dni za od 30 do 50 odstotkov. Že včeraj pa so se za 30 odstotkov podražile surovine za maske.

Cene zaščitih mask so se v času pandemije pozdražile vsaj za 15 krat.
Cene zaščitih mask so se v času pandemije pozdražile vsaj za 15 krat. FOTO: Shutterstock

Kitajska zahteva dokazila proizvajalca o kakovosti opreme

Kitajsko ministrstvo za kulturo, carinska uprava in uprava za zdravila so odločili, da bodo od včeraj, 1. 4., pri izvozu medicinske opreme zahtevali dodatna zagotovila proizvajalca opreme, torej, da imajo vsa dokazila o kakovosti izdelkov. Če proizvajalec ne bo imel dokumentacije in predpisanih standardov za medicinsko in zaščitno opremo, torej tudi maske, je preprosto ne bo mogel izvoziti. Ali poenostavljeno povedano, brez ustrezne dokumentacije pošiljke ne bo v Slovenijo.

Bo tako Kitajska preprečila vojne dobičkarje, ki množično izkoriščajo krizo? Bodisi to počnejo proizvajalci ali preprodajalci, ki zahtevajo 100 odstotno plačilo vnaprej in potem mask nikoli ne dostavijo, ker jih nimajo in opeharijo obupane države, ali pa razna podjetja, ki so čez noč postali strokovnjaki za izdelavo mask. V velikem delu so te ponarejene, pa čeprav so na pogled in otip enake kot originalne maske. 

Vojni dobičkarji so na okopih tudi v Sloveniji, saj je v zadnjem tednu na ministrstva prispelo kakšnih 1000 ponudnikov mask, pred epidemijo je bilo namreč le 10 resnih dobaviteljev mask za Slovenijo.

Zaloge zaščitnih mask se hitro praznijo. Slovenije večjo pošiljko pričakuje v prihodnjih dneh, napoveduje minister Tonin.
Zaloge zaščitnih mask se hitro praznijo. Slovenije večjo pošiljko pričakuje v prihodnjih dneh, napoveduje minister Tonin. FOTO: 24ur.com

Nizozemci so odpoklicali že 600 tisoč mask iz Kitajske

Z rigorozno odločitvijo Kitajcev bi lahko preprečili nizozemsko zgodbo. Namreč, ​Nizozemska je že ena od držav, ki je prejela ponarejene maske, oziroma maske, ki niso ustrezale evropskim standardom. Tako so od bolnišnic že odpoklicali več kot 600.000 zaščitnih mask, ki so bile izdelane na Kitajskem, saj niso ustrezale standardom – ne zaščitijo dovolj obraza, ker ne tesnijo in nimajo ustreznih filtrov. Ena od bolnišnic jih je zavrnila, še preden so potrdili, da niso ustrezne, saj jih ni bilo mogoče primerno namestiti, takšne pa seveda ne zaščitijo medicinskega osebja. 

Zgodba o maskah se začne novembra 2019

Za razumevanje celotne zgodbe o maskah in najnovejšem ukrepu Kitajske ter izjemno hitrih sprememb na trgu, se vrnimo pet mesecev nazaj, v november 2019, ko novi koronavirus še ni grozil svetu. Mask ni primanjkovalo, naročiti jih je bilo mogoče bodisi preko spleta, ali pri proizvajalcih po zmernih cenah. Na zalogi so bile torej povsod, dobavni roki pa dolgi le nekaj dni. Veljal je tržno utečen sistem – naročilo, dobava, plačilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Decembra povpraševanja po maskah še ni bilo

Decembra lani še ni bilo občutiti, da bi se povpraševanje po maskah in drugi zaščitni opremi posebej povečalo, saj so kitajske oblasti obvestile Svetovno zdravstveno organizacijo o več primerih pljučnice neznanega izvora v Vuhanu šele 30. decembra. Kitajska proizvodnja je tako zadoščala povpraševanju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Januarja je število obolelih na Kitajskem začelo naraščati

Januarja je na Kitajskem covid-19 dokončno izbruhnil in se hitro širil. Po drugi strani pa je Kitajska zaradi novega leta in praznikov proizvedla pol manj 3-slojnih kirurških mask kot običajno, 10 milijonov na dan. Bolnišnice so imele zaloge za največ dva tedna, na vrhunec covida-19 niso bile pripravljene. Povpraševanje je začelo strmo naraščati, saj so maske množično kupovali tudi državljani. Cene za 3-slojne kirurške maske so se tako dvignile za vsaj petkrat, cene najbolj zahtevnih mask za medicinske potrebe – FFP2 in FFP3 – pa so bile že dva do trikrat višje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi velikega pomanjkanja mask na Kitajskem se je tako veliko podjetij kar čez noč preusmerilo v izdelovanje mask, kot je družba Foxconn, ki na Kitajskem za ameriški Apple izdeluje iphone. "Maske so pomemben ukrep v boju proti epidemiji koronavirusa," so pojasnili v največjem pogodbenem proizvajalcu elektronske opreme na svetu.

Kitajska je samo za svoje potrebe poleg svoje proizvodnje v enem tednu (med 24. 1. in 2. 2.) uvozila 220 milijonov mask. Ob tem je ameriško podjetje 3M, ki je največji svetovni proizvajalec mask, pospešeno proizvajalo maske in komaj dohajalo potrebe Kitajske. Zaradi velikega povpraševanja so se že podaljšali dobavni roki, cene surovin za maske – blago in drugi materiali za FFP2 in FFP3 maske – so začeli strmo rasti. Prve države, kot sta Tajvan in Indija, so že omejevale prodajo zaščitne opreme v tujino zaradi svojih potreb.

Februarja se je zgodil kolaps pri dobavi zaščitne opreme

Kitajska je zaprla večino tovarn zaradi ukrepov zaustavitve širjenja Covida-19. Velik del tovarn za maske je prav v provinci Hubej kjer je tudi mesto Wuhan. Pomanjkanje je izjemno, začela se je tudi kriza z dobavo. Proizvajalci mask in podjetja za distribucijo mask po Evropi in ZDA so začeli prodajati maske na Kitajsko v enormnih količinah, saj je bila na Kitajskem proizvodnja praktično popolnoma ohromljena zaradi zaustavitve proizvodnje. Evropa in ZDA nista uspeli proizvesti dovolj mask, zato so v celoti vso proizvodnjo prodali na Kitajsko. Trg je “ponorel”, proizvajalci so zahtevali 100 odstotna plačila vnaprej za rezervacijo proizvodnje. Skladišča in zaloge torej, so se popolnoma izpraznile. Cene za 3-slojne kirurške maske so se zvišale od 10 do 15 krat, za maske, ki jih potrebuje zdravstvo – FFP2 in FFP3, pa so bile cene že pet do sedemkrat višje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tedenska poraba mask na Kitajskem se je dvignila na več kot 300 milijonov oziroma 50 do 60 milijonov dnevno. Spomnimo, pred krizo so jih proizvedli 20 milijonov, torej so jih porabili trikrat več, kot proizvedli.

Marca se zaostrijo razmere v Evropi in ZDA 

Če se je marca na Kitajskem začelo počasno okrevanje, pa so se resno zaostrile razmere v Evropi in v ZDA, ki sta zaradi prodaje enormnih količin zaščitne opreme v Azijo v prejšnjih dveh mesecih, ostali popolnoma nepripravljeni na krizo. Kitajske tovarne v začetku marca v večini še niso obratovale, proizvajalcem je zmanjkalo tudi surovin za izdelavo mask, katerega trg je večinoma na Kitajskem. Obratovalo je le od 10 do 15 dobaviteljev, ki so imeli zaloge materiala. Zaradi panike v Evropi, pa se je potrošnja mask povečevala iz dneva v dan. Ko je nastopila kriza v Italji – Lombardiji, so se cene mask še dodatno povzpele, saj je Italija pokupila vse kar je dobila. Predvsem se se zvišale cene 3-slojnih kirurških mask, ki jih je bilo praktično nemogoče dobiti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popoln kaos pa je nastopil, ko so izvoz blokirale ZDA, meje zaprle še Francija in Nemčija, ki sta zasegli tudi maske v tranzitu, ne glede na to kam so bile namenjene. Sledila je tudi Poljska in nekatere druge države. Mask in druge zaščitne opreme ni bilo mogoče dobiti. Trg je postajal vse bolj nestabilen, kar je na stežaj odprlo vrata prevarantom, ki mask nimajo ali jih ne pošljejo. 

ZDA so celo odredile vsem svojim proizvajalcem, dve največji ameriški korporaciji sta 3M in Honeywell, da vse kapacitete mask proizvedejo za svoj lastni večtrg. Ko se je Kitajska spet postavila “na noge”, se je popolnoma preusmerila v proizvodnjo mask, čez noč so množično postavili tovarne za izdelavo mask. Tako Kitajska v hipu postane tudi glavni dobavitelj po vsem svetu. Če so pred krizo naredili 20 milijonov mask na dan, jih danes že več kot 120 milijonov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojno dobičkarstvo je zdaj v polnem zamahu. V 75 do 80 odstotkih proizvajalci nimajo CE certifikatov za trg EU, ali pa EU institucije po preverjanju ugotovijo, da so maske ponarejene. Takole izgleda primer ponarejenega certifikata.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maske iz Indije in Bangladeša so sanitarno oporečne in zato neustrezne za uporabo 

Zaščitna oprema, ki prihaja iz Indije in Bangladeša v večini ne ustreza standardom proizvodnje za maske iz ne zagotavljajo sterilnosti, zato podjetja iz teh držav še posebej preverjajo, resni dobavitelji mask v Indiji in Bangladešu sploh ne kupujejo več. Tudi tam so namreč mnoga podjetja nastala kar v šivalnicah čez noč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šivalnice v Indiji ne zagotavljajo sterilnosti, zato so takšne zaščitne maske neustrezne.

Kot v vojni – pravila trgovanja ne veljajo več, šteje le gotovina 

Zdaj so dobavitelji popolnoma spremenili pogoje, v parih urah želijo plačilo v gotovini. Povpraševanje je 50 krat večje od ponudbe, prodajo vse. Maske je treba plačati v celoti in to v gotovini še pred dobavo, torej preden kupec sploh vidi naročilo. Zaradi krize v Evropi in ZDA, države celo pošiljajo svoje ljudi na Kitajsko s kovčki denarja, ki se dogovorijo in kupijo maske kar neposredno pri dobavitelju, ali pa zakupijo proizvodnjo (Češka, Izrael, Francija, Luksemburg). Pravila trgovanja praktično ne veljajo več, kdor plača hitreje in več, tudi, če je pred tem že kdo vplačal polog, dobi maske in jih odpelje.

Tovornih letal ni, za prevoz mask uporabljajo že potniška letala

Zaradi izjemnega povpraševanja letal ni več mogoče dobiti prej kot v 10 do 14 dneh. Vsa tovorna letala vnaprej zakupijo velike države, tako da so zdaj tudi potniška letala postala tovorna.

Tole je fotografija avstrijskega potniškega letala, ki je poln mask.

Avstrijci zaščitne maske prevažajo kar v potniškem letalu, ker so tovorniška zasedena tedne vnaprej.
Avstrijci zaščitne maske prevažajo kar v potniškem letalu, ker so tovorniška zasedena tedne vnaprej. FOTO:

Cene za prevoz se zvišujejo vsak dan. To je dokazilo cene 40 tonskega leta s katerim lahko pripeljejo 10 milijonov 3-slojnih mask iz Šanghaja do Ljubljane za vrtoglavih 920 tisoč dolarjev. Tako visok znesek za transport podraži tudi ceno maske za dodatnih 10 centov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kitajska je omejila licence, letalo ne more pristati, če matična država ne odobri leta

Kitajska je omejila tudi lete. Na njihovem ozemlju namreč ne more pristati vsako letalo. Licence na hitro - v petih do sedmih dneh, dobijo le tisti, ki jim matična država odobri let in napiše posebno pismo, da gre za prevoz nujno potrebne medicinske opreme.

Z vsemi ukrepi in omejitvami Kitajske je jasno, da zaradi naraščanja obolelih v Evropi in ZDA ne bo dovolj zaščitne opreme za vse. Cene letov, zaščitne opreme in surovin bodo naraščale še naprej, dobavni roki pa se bodo pomikali na 14 do 30 dni. Medtem pa v Sloveniji močno primanjkuje zaščitne opreme, predvsem najbolj zahtevnih mask za medicinske potrebe standarda FFP2 in FFP3, ki danes stanejo od 3 do 9 evrov. Skladišča blagovnih rezerv se praznijo, prvo večjo pošiljko še vedno čakamo. Po zadnjih podatkih (27.3.) je bilo v skladišču 1,2 milijona mask, od tega 620 tisoč kirurških mask in 550 tisoč kirurških mask IIR, to so dražje maske, zaščitene proti vdoru tekočin, uporabljajo jih na primer za operacije in v zobozdravstvu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V torek je civilna zaščita razdelila pol milijona kirurških mask po pomembnosti, najprej zdravstvene institucije, nato domovi za starejše in druge kritične strukture. 

Zaloge so se vendarle nekoliko zapolnile včeraj s pošiljko iz Češke. V njej je bilo milijon kirurških mask in 200.000 mask FFP2. Takšna količina sicer zadošča za približno teden dni. Slovenija namreč potrebuje 37 milijonov mask za en mesec. 

Včeraj je prispela pošiljka 1,2 milijona mask iz Češke.
Včeraj je prispela pošiljka 1,2 milijona mask iz Češke. FOTO: Twitter

Medtem pa širom Slovenije številna podjetja in prostovoljci šivajo pralne maske, ki sicer niso primerne za medicinsko osebje. Kljub nizki stopnji zaščite vseeno delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in govorjenju. Med večjimi podjetji sta Boxmark in Prevent&Deloza.

Obrambni minister Matej Tonin obljublja, da bodo večje količine začitne opreme pristale na brniškem letališču v prihodnjih dneh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne novice POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (442)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
05. 04. 2020 10.41
+2
Saj ves čas govorijo, da standardna maska ne prepreči okužbe, temveč preprečuje širjenje.
nnanna
03. 04. 2020 10.11
+0
nemški strokovnjaki so ugotovili, da maske državljanom ne koristijo, ker virus prihaja tudi skozi oči! po veliki noči bodo nemci normalno zaživeli, ker se mora narod vsaj 60% prekužit. mi bomo to korono vlekli v nedogled. izredne razmere so sanje velikega vodje!
nnanna
03. 04. 2020 10.11
-2
nemški strokovnjaki so ugotovili, da maske državljanom ne koristijo, ker virus prihaja tudi skozi oči! po veliki noči bodo nemci normalno zaživeli, ker se mora narod vsaj 60% prekužit. mi bomo to korono vlekli v nedogled. izredne razmere so sanje velikega vodje!
hotchilipoper
03. 04. 2020 09.31
+1
Če hoče država da se zaustavi virus,naj nam dajo maske zastonj.
DR.Fejsbuk
03. 04. 2020 09.20
+3
Tako pa je, če se iz kosa blaga dela znanost!
nnanna
03. 04. 2020 08.44
+4
maske za navadne državljane niso potrebne. ampak zaslužek je pa zaslužek!
Matiias
03. 04. 2020 08.23
+2
dobil 250.000kos mask, ponudil kar na nekaj naslovov nobenega odgovora, drzava vzame 22% ddv +6% carine brez dela, podjetnik zalozi denar in ves rizik si pa zaradi 5 centov zasluzka vojni dobickar , to je slVcerajo podjetnistvo, jbt... se vse preposljem v Bosno.
rekapaka
03. 04. 2020 08.07
+5
Kitajci podražili za 30%, Počivalškovi dobavitelji pa za 50% ali več
Vojko Rudolf
02. 04. 2020 21.53
+4
kje ste sedaj go....en banda usiva...jansa, pocivalšek. tonin. itd itd ..laznivci sm jivi pokvarjeni
AQAM
02. 04. 2020 20.48
+5
Cena respiratornih in kirurških mask se bo zagotovo povišala... povpraševanje /ponudba žal... moti me pa dejstvo, da se nekje že /bodo prodajale" higienske maske", ki imajo limitirano učinkovitost po cenah ki so dobičkarske. Vsem, ki pa maske delajo *skoraj zastonj in za preventivo ranljivi skupinam* pa en velik poklon...
Izi07
02. 04. 2020 20.46
+4
Že danes je bilo 50 mask v Jagru 56 € ali bolje povedano 1,12 € kos .Prej je bil kos max 7 centov! Torej bo sedaj 50 mask 56 € + 50% !?? 84 € ali 1,68 € kos.
rob3rt
02. 04. 2020 20.45
+5
Zaradi nas se lahko povečajo ali zmanjšajo za 50x, v nobenem primeru jih ne bomo mogli kupiti.
RED_line
02. 04. 2020 20.44
-1
Pa kdo to sploh kupuje?!
bema1201
02. 04. 2020 20.41
-4
Kučan in Janković naj gresta na obisk k prijatelju Putinu nazaj pa naj pripeljte maske
glavni Baja
02. 04. 2020 20.48
+0
Die einemaister
02. 04. 2020 21.31
+12
Toliko kot se EU in USA, žalostno je le to, da smo kao del njih tukaj se vidi, koliko nam je dobra mati EU, ko pride do take epidemije, puj, sicer pa ja Italjani sprašujejo, kje je sedaj Nemčija EU, pomagajo jim pa Rusi, Kitajci, Kubanci, lepo od EU.
LOS - T
02. 04. 2020 20.26
+3
Na, spet! Vas novinarjev pa res nič ne izuči. S to bedno nedokazano novico, naj bi, ste spet zakuhali paniko in jutri bodo vsi leteli delat zalogo mask, tisti ki jih delajo jih bodo špekulantsko skrili, tisti ki jih sami šivajo jih ne bodo več podarjali revežem. Ma kira gol..zen ste vi novinarji, padajte no že nehat!!!! Kaj dela vlada in policija, da to dopušča!?!
zjolah
02. 04. 2020 20.19
+6
Kaj to ni samoumevno ,da se delijo ZASTONJ po celi EVROPII SVETU..NEKATERI bi sluzili na vsak nacin sramota v tej krizi
Die einemaister
02. 04. 2020 20.13
+10
Zaradi mene jo lahko za 300000% podražajo js je ne kupim.
Draža
02. 04. 2020 19.54
+11
V isti maski od začetka do konca,naj še stokrat podražijo.
wango
02. 04. 2020 19.45
+13
S tem člankom tudi vi prispevate k višji ceni ;)
bema1201
02. 04. 2020 19.31
+20
Kitajska je kot je nekdo napisal dobila 3 svetovno vojno brez izstreljene rakete.