Slovenija

Maske ves čas pouka: ravnatelji na navodila še čakajo, mnogi do ukrepov skeptični

Ljubljana, 18. 09. 2020 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, Ni.Š., Urša Vrečar
Komentarji
436

Napoved vladnega govorca o novih ukrepih v šolah in obveznem nošenju mask je na noge dvignila učitelje, vzgojitelje, ravnatelje in starše. Medtem ko je NIJZ objavil priporočila za naslednji teden, v katerih maske tudi za učence od 7. razreda zgolj priporoča, je vlada sprejela odlok, v skladu s katerim so maske obvezne za učitelje in učence od 7. razreda dalje, če ni mogoče zagotoviti metra in pol varnostne razdalje.

V šolah, vrtcih in med starši je završalo zaradi napovedi vladnega govorca Jelka Kacina, da bodo morali učenci od 7. razreda dalje morali nositi maske tudi med poukom, enako tudi učitelji in vzgojiteljice v vrtcih. Vlada je v večernih urah po dopisni seji sporočila, da so sprejeli odlok, v skladu s katerim so maske obvezne za učence in učitelje od 7. razreda dalje, če ni mogoče zagotoviti metra in pol varnostne razdalje. Je pa vlada iz odloka izvzela vzgojiteljice v vrtcih. 

V popoldanskih urah je sicer Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil priporočila šolam za naslednji teden in v njih zapisal, da za otroke do 5. leta starosti mask ne priporoča, za učence med 6. in 11. letom starosti maske priporočajo skladno s splošnimi priporočili, enako velja za otroke od 12. leta. V splošnih priporočilih pa je zapisano: "Učenci v učilnicah ne uporabljajo mask. V skupnih prostorih se uporaba mask za 1. in 2. triado prilagodi glede na epidemiološko situacijo v državi, za 3. triado uporabo mask priporočamo." 

Na vprašanji, zakaj naj bi od ponedeljka dalje morali maske otroci od sedmega razreda nositi tudi v razredih in zakaj bodo morali maske nositi učitelji, je vodja vladne skupine Bojana Beovič danes sicer dejala, da to ni bil predlog strokovne skupine. 

Šolska ministrica je danes dejala, da bo ministrstvo šolam poslalo okrožnico glede novih ukrepov. Med drugim pa za medije dejala še, da gre za mehke ukrepe, ki zagotavljajo dodatno varnost, da šole in vrtci ne bodo prostori, kjer se bodo širile okužbe. Njihovo prvo vodilo namreč ostaja, da v vzgoji in izobraževanju tudi v teh okoliščinah ostanejo pri modelu B, torej v šoli. 

Ne gre za nobeno "dramatično zgodbo", je v izjavi ob robu seje DZ zagotovila ministrica. Kot je dejala, "vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati". V prvih tednih pa so pokazali, da znajo in zmorejo.

Po podatkih za četrtek je bilo z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev. Ob tem pa je bilo v karanteni še 31 zaposlenih v vrtcih, v osnovni šoli je bilo med zaposlenimi takšnih 133, v srednjih šolah pa 16. Med vrtčevskimi otroci je bilo v karanteni 31 otrok, v osnovni šoli 208 učenk in učencev ter 82 dijakinj in dijakov srednjih šol.

Ministrica je dejala, da imajo stvari pod nadzorom, da tečejo umirjeno, za večino vrtcev in šol pa sprememba "sploh ne bo sprememba, ker že delujejo na ta način". Je pa bilo po njenih besedah nekaj primerov, kjer se ukrepov ni dosledno držalo. Bilo je nekaj šol, kjer so se tudi v zbornicah učitelji družili brez ustrezne zaščite, tako glede razdalje kot nošenja mask, posledično pa je bilo tudi v tem tednu kar nekaj okužb z novim koronavirusom med učitelji.

"To moramo na nek način preprečiti z ukrepi, ki jih imamo na voljo," je poudarila in dodala, da je to tudi njihova odgovornost. Tudi v luči aktualnih podatkov o zelo naraščajočem številu okuženih, tudi ob dejstvu, da so bili v četrtek štirje smrtni primeri, pa je po njenih besedah treba določene ukrepe v šolah in vrtcih predrugačiti oziroma narediti malo bolj učinkovite za to obdobje.

V okrožnici, ki jo pripravljajo na ministrstvu, tako po njenih besedah ne bo nič takega, česar že tako ne izvajajo. Kar zadeva nadzor na izvajanjem, pa je tudi sama zaprosila, da ne bi šlo za klasičen nadzor, ampak predvsem, če se kje pojavijo težave, za v prvi vrsti svetovanje.

"Če se vsi dosledno držimo pravil igre in če razumemo, v kakšni okoliščinah moramo delovati, ne potrebujemo niti tovrstnega nadzora," pravi ministrica, ki se je po izjavi odpravila v Postojno in Pivko na srečanje z ravnatelji in tudi ostalim šolskim osebjem.

Številni učitelji na nogah

Kot je povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, njihovi telefoni danes pregorevajo in prejemajo ogorčene klice učiteljev, vzgojiteljic in drugih zaposlenih, ki opozarjajo, da je govoriti pod masko šest ur na dan nemogoče.

Povsem nesprejemljivi pa so ti ukrepi po njegovem mnenju za vrtce, saj to potem niso več ustanove, ki opravljajo nek pedagoški proces, pač pa zgolj prostor, kjer bi otroke varovali pred tem, da se jim kaj ne zgodi. To se na tak način ne da početi, pravi Štrukelj, ki je prepričan, da NIJZ to ve, zato ne more razumeti, kako je mogoče takšen ukrep sploh predpisati.

Prepričan je, da gre pri tej odločitvi zgolj za prenašanje odgovornosti na šole in vrtce, čemur pa sindikat, ki v usklajevanja sicer sploh ni vključen, nasprotuje. "Oblast s takim ravnanjem odriva odgovornost od sebe, učitelji in vzgojitelji pa naj se topijo v lastnem soku. To se bo moralo nehati, kajti mi smo tik pod vreliščem in v nekaj dneh bomo oblikovali zahteve do šolskih oblasti kar se tiče dodatnega kadra."

Mnogi učitelji opozarjajo, da je res nemogoče poučevati otroke z masko na obrazu. Sploh pri določenih predmetih, kjer je izgovorjava zelo pomembna.
Mnogi učitelji opozarjajo, da je res nemogoče poučevati otroke z masko na obrazu. Sploh pri določenih predmetih, kjer je izgovorjava zelo pomembna. FOTO: Shutterstock

Kot pravi prvi mož Sviza, potrebujejo namreč takojšen razpis za pripravnike, ki bi lahko prevzeli dodatne obremenitve, tudi dodaten tehnični kader, saj kuharice in čistilke pod maskami pregorevajo, zato tako ne bo šlo več naprej.

V sindikatu zato zahtevajo takojšen dogovor o tem, kako bodo uredili stvari, saj si želijo, da bi vrtci in šole funkcionirali, vendar pod pogoji, ki bodo človeški, ne pa takšni, kot so trenutno. Če tega oblast ne bo slišala, potem se bodo lotili tudi drugačnih ukrepov, je napovedal Štrukelj.

Šole na navodila še čakajo. Kdo bo priskrbel maske za učence?

Ravnatelji v šolah in vrtcih so do novih ukrepov še zelo zadržani. Ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja je dejal, da imajo šole vse informacije le iz medijev in objave na spletni strani vlade. "Navodil resornega ministrstva še nismo dobili, predvsem pa si želimo bolj natančnih strokovnih pojasnil za učitelje, dijake in starše, pa definicije izjem, saj naj npr. dijaki in zaposleni z astmo ali kakšnimi drugimi zdravstvenimi težavami mask ne bi nosili. Na vsak način pa je pred nami pester konec tedna," je dejal Deleja.

Ravnatelj na ptujski OŠ Mladika Bogomir Širovnik pravi, da mu ni jasno, kdo lahko šest ali sedem ur govori v masko, zato si želi, da bi še danes prejeli natančne informacije ter da še pred koncem tedna pomirijo starše. "Če temu ne bo tako, se bomo v ponedeljek verjetno grdo gledali," je jasen Širovnik.

Šola je za dijake in učitelje priskrbela pralne maske, a so pred dnevi prejeli strokovno mnenje, da te niso zadostne, zaloga kirurških mask pa pohaja. Za zaposlene mora v vsakem primeru poskrbeti, bi se pa Deleji zdelo prav, da poskrbijo tudi za dijake.

Po mnenju ravnateljice ljubljanske OŠ Danile Kumer Mojce Mihelič so sprejeti ukrepi presenečenje tudi za pristojno ministrstvo, zato čaka na njihova pojasnila, v kolikšni meri morajo spoštovati ukrepe. Se ji pa zdi nerealno, da bi v jutranjih urah, ko v šolo vstopa tisoč učencev, zaposlenim hkrati na ozkih vhodih merili temperaturo. "Učitelji že zdaj ugotavljajo, da je poučevanje z maskami nemogoče, predvsem pri tujih jezikih, saj se otrok ne sliši dovolj dobro, otroci pa ne vidijo učiteljeve dikcije. Razumem ukrepe za zajezitev epidemije, a trenutno zamišljeni so popolnoma nesprejemljivi," je dejala Miheličeva, ki še meni, da šole nimajo na voljo dovolj termometrov in mask, prav tako ne sistemskega denarja za nakup.

V novomeški OŠ Drska okoli sto zaščitnih mask dnevno zaposlenim zagotavljajo že zdaj, 180 otrok pa jih mora prinašati od doma. Zaposleni v šoli maske nosijo dosledno, trenutno pa čakajo na ustrezna navodila ministrstva.

Ravnateljici OŠ Šturje v Ajdovščini Lei Vidmar se odrejeni ukrepi ne zdijo sprejemljivi niti za učitelje niti za učence. Hudo je po njenem že to, da morajo biti toliko ur v enem prostoru, zdaj pa bi jih dodatno omejili še z nošenjem mask. Ker z občino zelo dobro sodelujejo, so bili tudi tokrat hitri in odzivni ter jim sporočili, da bodo priskrbeli maske in termometre.

V svetih staršev opozarjajo na prestrog ukrep

V zvezi aktivov svetov staršev niso izvedli podrobnejše raziskave o strinjanju staršev z nošenjem mask učencev zadnje triade osnovnih šol. Starši se sprašujejo, kako bodo lahko 13- in 14-letniki kakovostno opravili šolske obveznosti z masko na obrazu ves čas pouka. Tako dolgo nošenje maske je težko še za odrasle, kaj šele za otroke, so opozorili. V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije sicer vedo, da je ukrep nošenja mask trenutno danost, ne le v Sloveniji, tudi širše.

Marsikje so že do sedaj maske šolam zagotovile občine, zato so v zvezi opozorili, da temu zgledu sledijo tudi drugje. Dodali so, da se je vsaki dodatni finančni obremenitvi staršev treba izogniti.

Tako imajo v zvezi občutek, da glede strožjega režima uporabe obraznih mask ni soglasja niti med obema vpletenima ministrstvoma za zdravje in za izobraževanje. Menijo, da bi bilo smiselno, da se šolski in zdravstveni resor bolj uskladita in argumentirano dogovorita za rešitev oziroma ukrep, ki bo strokovno utemeljen ter izveden tako, da bodo posledice čim manj slabe.

"Da posledice bodo, je jasno, stremeti pa je treba za tem, da bodo ukrepi uravnoteženi tako, da bodo čim manj prizadeli pedagoški proces, hkrati pa zagotovili dovolj visoko stopnjo varnosti oziroma sprejemljivo tveganje," so poudarili.

Najbolj je ponedeljka strah vrtcev

Ravnateljica mariborskega Vrtca Studenci Olga Fekonja je povedala, da je celoten kolektiv, vključno z njo, proti uporabi mask pri njihovem vzgojnem delu. Meni, da otrokom tega pač ne morejo narediti, saj tako majhni otroci še ne zmorejo prepoznati čustev na drugačen način kot na vizualnega, zato morajo videti vzgojiteljico v obraz. "Odlok smo sicer dolžni spoštovati, vendar čakamo, kaj bo prinesel konec tedna. Navodil še nismo prejeli, niti od našega ministrstva niti od NIJZ. Na slednjem so tudi precej neprijazni in arogantni, če kaj vprašaš," je še dejala ravnateljica vrtca, kjer imajo trenutno na zalogi mask za okoli dva tedna.

Vrtci: kako bomo z maskami lahko izpeljali pedagoški proces?

V Skupnosti vrtcev Slovenije so izjemno presenečeni nad odločitvijo vlade o obveznem nošenju mask za vzgojitelje v vrtcu. Predsednica skupnosti Janja Bogataj je opozorila, da je vlada to odločitev sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah. "Ne vemo, kako bomo lahko izpeljali pedagoški proces," je opozorila.

"To kaže na dejansko nerazumevanje vrtca kot strokovne institucije, ki ga je treba razumeti drugače v kontekstu izobraževalnega sistema," je poudarila Bogatajeva. Izpostavila je, da so vrtci v začetku septembra začeli uvajati otroke novince, ki so se ob vseh naporih vzgojiteljev v teh tednih začeli počutiti dobro in so sprejeli osebe, s katerimi preživijo polovico dneva v vrtčevskih prostorih.

To, kar se predvideva v nadaljevanju, da bodo strokovne delavke morale nositi masko znotraj oddelkov, jih dejansko preseneča, kajti stroka ve, kako se predšolski otrok uči, kako pomembno je, da vidi mimiko obraza, da razume besedišče zgolj v nekem kontekstu, je dejala Bogatajeva.

Vlada je odločitev o nošenju mask v vrtcih sprejela mimo vrtcev in brez vsakršnega razmisleka o posledicah takšne odločitve, pravijo v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije. "Zdravje ni zgolj negativen test na covid, ampak tudi zdravo okolje za razvoj psihosocialnih veščin. Mimika obraza otrokom pove več kot tisoč besed. Vse to bi radi otrokom odvzeli." 

Poudarjajo, da so se že zdaj prilogodili priporočilom NIJZ, v vrtcu so zgolj zdravi otroci in vzgojitelji. Vladi pa sporočajo, da težava okužb niso naši najmlajši, prav tako ne vrtci kot ustanove. "Tega časa, ki jim ga bomo z neumnimi odločitvami vzeli, ne bomo nikoli nadomestili. Gre za razvojno obdobje ko ne smemo zamuditi niti trenutka! Verjemite nam, strokovnjakom predšolskega področja, vzgojiteljice z maskami pomenijo psihološko in socialno obremenitiv za našo najmlajšo populacijo." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (436)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rob123
21. 09. 2020 08.36
+2
Zakaj je na naslovnici slika ruskega razreda hm cudno.
borec91
19. 09. 2020 11.50
+5
kar naj sprejemajo te kozlovske ukrepe se bo koncno pocasi narod uprl in jih poslal kamor sodijo v zapore
hotchilipoper
19. 09. 2020 10.39
+6
Uvozili bodo pa 20 tisoč temnih,ker mislijo,da bodo delali za njih za minimalne plače,pa so se zmotili,ker tisti niso prišli sem delati,ampak uživati socialo.
hotchilipoper
19. 09. 2020 10.36
+5
Uničili bodo celo generacijo,umsko in fizično
Tone Mihel?i?
19. 09. 2020 09.46
+2
Iz vsega prebranega slišanega sploh NI jasno kako bo v ponedeljek ..bodo maske OBVEZNE ali so samo priporočene Ministrica pravi model B kjer o maskah ni niti črke senilni KACIN pa da bodo obvezne ????????
behindyou
18. 09. 2020 21.52
+7
Ucitelni bi mogli met maske nonstopa gor sej vecini zaudarja iz ust.sedaj pa nej sami vohajo ta zadah
akmt
18. 09. 2020 21.50
-10
Ne zmorete nositi maske...??? Otrok se vam smili zaradi maske?!? 😂😂😂😂😂😂 Ne bo zmogel govoriti v soli😂. Uciteljj ne bo mogel predavati z masko. Kirirg bo pa itak omeldel ze takoj, ko boste dobili narkozo, za njim bo lolabiral se anestezist in celotna ekipa. NISO vas operirali, le ta razpadali in zasili. Za kaj vec ni bilo casa, saj je kirirg pol ure lezal v nezavesti. Ti.... maske!!!
Kaj_je_res
18. 09. 2020 21.39
+13
Nekaj besed v razmislek. Slovenska raziskava naključnih 1500 ljudi je pokazala, da ima slovenska populacija 2-4% prekuženost, ocenili so, da gre za 40-60.000 ljudi. Raziskavo so izvajali maja. Torej je med 40.in 60.tisoc ljudi med cca februarjem in aprilom prebolelo korono. Pa so takrat bolnice pokale po sivih? So ljudje nadpovprečno umirali? Sedaj je začasno par 10 preseljenih iz DSO, ki sicer ne spadajo v bolnico, a čakajo, da se preuredi DSO. Ali ta dejstva ne zahtevajo malo tehtnejsega razmisleka o bolj sorazmernih ukrepih? Ker žal je res, muho lovimo z bagrom in vmes bomo polomili in uničili še veliko drugega. Pa je res potrebno?
akmt
18. 09. 2020 21.36
-17
Masko nosim 9 ur, vsak dan, ze 20 let. Kdor se mask boji, ni nikakrsen macho, ampak najvecja reva
glavni Baja
18. 09. 2020 21.53
+9
@akam pejt raj spat, ju3 maš jutranjo 😉
Tone Mihel?i?
19. 09. 2020 09.35
+1
Za odrasle zastopim maska za otroke pa ne kako bodo po 6 ali 7 ur z masko
borec91
19. 09. 2020 10.26
+3
Turo
18. 09. 2020 21.31
+10
to ni normalno več...
glavni Baja
18. 09. 2020 21.31
+5
prov smiljo se mi teli otroci 🤬🤬🤬 .e.em ti Kitajsko, Ameriko, Eu,...
Betuul
18. 09. 2020 21.28
+4
Zdaj pa glej; vsak bo mel neko svojo masko pa se bojo takist cukal za maske
akmt
18. 09. 2020 21.26
-10
Werner, Potrc in vsi njuni sledilci:kaj, ce se spravite sedaj se na npr.gradbeno stroko? Ali veste, da nam ze LETA LAZEJO, NAS ZAVAJAJO, KER JIH ZANIMA LE KES, KES, KES?!?! 😠 😠 😠 😠 Ze stoletja v okenske odprtine vgrajujejo steklene sipe, s tem nam jemljejo naso PRAVICO DO DIHANJA! Dusi nas, vdihavamo lasten CO2, ki ne gre cez sipo, niti kisik ne pride noter svez!!!! Nasi otroci bodo bolani! To je PSIHICNO NASILJE, ODVZETA NAM JE OSNOVNA CLOVESKA PRAVICA DO ZRAKA. Gremo na trge, pripravite transparente!!!! Steklarji so namrec NAMENOMA, samo zaradi zavajanja, ze stoletja v okenske okvirje namescali steklo, za kar pa danes vemo, da je kancerogeno!!!! Kot lahko beremo v 5.kolumni na 456.strani v 4.odstavku clanek prof. dr. steklarstva iz Princetona, dipl, ing. Harry Lewinskega... Ki se mu pridruzujejo se vsi clani lokalne Fire Brigade... Delite med kontakte, Za NAS GRE, ZA NASE OTROKE, DOVOLJ JE NASILJA S TEM STEKLOM, OTROCI V SOLI RABIJO SVEZ ZRAK, NE PA SIP!!!! "ZA NAS GRE" - fb skupina
petrika55
18. 09. 2020 21.23
+4
Gostilne zaprite ne pa otrokom težit!
Uporabnik1948590
18. 09. 2020 21.17
+6
Moji otroci v soli ne bodo nosili nobenih mask! Garantirano!
Ratio Vs Passio
18. 09. 2020 21.15
+13
Matr ta korona je pa res inteligenten in konec koncev prijazen virus. A zakaj? zato, ker ko bo malica in otroci ne bodo imeli mask, se ne bo širila. Eh ja, vi vsi, ki ste pljuvali čez FDV imate očitno prav. Da končaš FDV ni pogoj inteligenca. Janša in ta njegov odlog potrjuje to tezo.
Betuul
18. 09. 2020 21.10
+7
Bolje bi biloda bi šolstvo in ravnatelji razmišljali o istreznem negovalnem prostoru v kolikor bi prišlo do morebitnega števila otrok z vročino kjer počakajo do prihoda ustreznega osebja. Če imajo na šolah psihologa” ki je marsikateremu učencu zagrenil otroštvo” naj zaposlijo se zdrVstveno osebje za primer cov19
akmt
18. 09. 2020 21.28
-1
Kaksno osebje pa rabis, ima otrok 37? Ali pa, ce zakaslja? Ali pa:brez simptomov, da je samo prwnasalec?? 😂 😂 😂 😂 😂
Tone Mihel?i?
19. 09. 2020 09.38
+1
Saj še za pouk sedaj žal primanjkuje prostorov ..ja bilo bi pa to odlično seveda
24ur.
18. 09. 2020 20.42
+27
Potem pa bomo otroke imeli sKPB (kronično pljučno boleznjo) nošenje mask ni zdravo. Samo še ni bilo raziskav.
akmt
18. 09. 2020 21.35
-7
Ni se bilo raziskav?!? Obstajajo pa knjige, v katere medicinske sestre ze desetletja belezimo primere:kolikokrat med operacijo kirurg omedli, pa kolikokrat anastezist, pa kolikokrat instrumentarka.... To so razlogi, da se potem odreze napacna noga ali glava ali pa pacient po 15urni operaciji UMRE! Ker so vmes 6x ozivljaji vso ekipo, pacient je pa medtwm izkrvavel na mizi.... Pa zobarji tudi omedlijo, edino tega vi ne veste, saj asistwntka naspreja ambulanto s akrivnostnim sprejem POZABE, da ne registrirate, da je zobar zaradi maske 3x omedlel in vam populil vse zobe.....ja,lazejo nam.
Betuul
18. 09. 2020 20.35
+16
Pa ne na otroke z maskam. Masko naj ima učitelj ker kar naprej govori morda učenec ko je vprašan in med odmorom. Pa naši Jurčki ko tako radi zapojejo
Betuul
18. 09. 2020 20.36
+10
pravisprehajalec
18. 09. 2020 20.16
-24
Seveda je maska nek povod za "upor" ker zapira usta. Tako to razume levičar, ki ga šopajo z uporom že 75 let pri nas. Pa ne z vsakim uporom, ve se katerim. Maske in korona je stvar sebičnosti. Svobodoljuben Mladinec bo poslal svojo ljubečo babi v Žaro, nevede seveda, kaj pa se ga ni izogibala oziroma ni država poskrbela z njeno varnost. Saj on hoče svojo svobodo. Čista sebičnost seveda in nikakršnega občutka za sočloveka. Pričakujem pa vkolikor bo epidemija zavzela večje razsežnosti, proteste taistega mladinca, svobodoljubnega, ki bo zahteval od države nadomestilo za izpad dohodka od penzije njegove Babi. Češ da gre za naravno pravico...