Slovenija
Oglas

Le 30 dni za popolno transformacijo stanovanja v Ljubljani!

Ljubljana, 03. 10. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Matej in Tina sta sveže poročeni par. Pred dobri mesecem sta v Ljubljani kupila 63 m2 veliko stanovanje. Čaka ju popolna prenova stanovanja. Jima bo uspelo do rojstva njunih dvojčkov?

Mnogi pri izboru izvajalcev gledajo le na ceno, toda kakovostni izvajalci nikoli ne bodo zelo poceni. Žal pa to marsikdo ugotovi, ko je že prepozno.
Mnogi pri izboru izvajalcev gledajo le na ceno, toda kakovostni izvajalci nikoli ne bodo zelo poceni. Žal pa to marsikdo ugotovi, ko je že prepozno. FOTO: Arhiv naročnika

Zaradi pomanjkanja časa sta se odločila, da bosta delo zaupala podjetju, ki poskrbi za celovito prenovo stanovanj. Toda, kako v poplavi ponudnikov izbrati pravega izvajalca? Vemo, da je na trgu veliko šušmarjev, ki najprej obljubljajo poceni prenove, potem pa se stroški tekom prenove malodane podvojijo. Ali pa dajejo upanje, da bo prenova končana v dveh mesecih, potem pa se dela z vsemi reklamacijami zavlečejo tudi do pol leta in več. Prenova stanovanja je velik projekt, zato je pomembno, da se dobro pripravite, načrtujete in pri tem upoštevate svoje želje in potrebe, svetuje Matjaž Nidorfer iz inženirskega podjetja Taros. Povprašali smo ga, kaj bi svetoval mlademu paru, da jima bo uspelo kakovostno in v roku prenoviti njuno stanovanje.

7 nasvetov za prenovo stanovanja

1. Naredita dober načrt: Preden začnete s prenovo, natančno premislite, kaj želite doseči glede razporeditve in velikosti posameznih prostorov, barv ter materialov. To vam bo kasneje olajšalo marsikatero odločitev.

2. Proračun: Določite realen proračun za prenovo in se ga držite. Pomembno je, da ne zapravljate več, kot ste si zadali. 

3. Najemite prave izvajalce: Če niste vešči tovrstnih del in iskanja posameznih mojstrov poiščite zaupanja vredno gradbeno – inženirsko podjetje, ki bo namesto vas poskrbelo za usklajevanje vseh mojstrov in tekočo ter kakovostno izvedbo. Ko najamete izvajalce, preverite njihove reference in prejšnje projekte ter se prepričajte, da so zanesljivi in kakovostno opravijo delo. Slabo izvedena prenova stanovanja lahko povzroči težave in dodatne stroške v prihodnosti. 

4. Preverite, ali so v ponudbi upoštevana vsa dela: Z izbranim izvajalcem preverite, ali so v ponudbi zajeti vsi stroški, ki jih prenova povzroči – npr. če boste premaknili električno stikalo, bo potrebno steno tam tudi vizualno obdelati.

5. Izberite kakovostne materiale: Pri nakupu materialov, kot so talne obloge, ploščice, kopalniška oprema, pohištvo in podobno se odločite za kakovostne izdelke. To bo dolgoročno prihranilo denar, saj kvalitetnejša oprema pomeni tudi dolgoročnejšo uporabo. 

6. Barvna shema: Izberite barvno shemo, ki vam je všeč in se ujema z vašim slogom. Barve lahko močno vplivajo na vzdušje v prostoru. Pri pohištvu pa raje ne posegajte po ekstemnih vzorcih in barvah, ker se tega lahko hitro naveličate. Osnovno pohištvo raje kombinirajte z manjšimi dodatki, ki jih kasneje lahko hitro in poceni zamenjate.

7. Uživajte v prenovi: Prenova stanovanja je lahko stresna, vendar ne pozabite uživati v procesu in se veseliti končnega rezultata.

Prenova je za marsikoga precej stresna, zato s strankami redno komuniciramo, da imajo dober občutek, da so v zanesljivih rokah, pravijo v Tarosu.
Prenova je za marsikoga precej stresna, zato s strankami redno komuniciramo, da imajo dober občutek, da so v zanesljivih rokah, pravijo v Tarosu. FOTO: Arhiv naročnika

Pazljivo pri ceni!

Podjetje Taros smo vprašali tudi katere so največje napake, ki jih ljudje počnejo pri prenovi stanovanj? Mnogi pri izboru izvajalcev gledajo le na ceno. Toda zavedati se je treba, da kakovostni izvajalci nikoli ne bodo zelo poceni. Enako velja za kakovostne materiale. Žal pa to marsikdo ugotovi, ko je že prepozno, opozarja Nidorfer in pojasni: Nekateri izvajalci prvotno ponujajo nerealno nizko ceno, seveda z namenom, da dobijo posel. Rezultat je slabo opravljeno delo in napake. Odprava teh napak pa lahko drago stane, da ne govorimo o slabi volji.

V Tarosu poudarijo še nekaj. Ni dovolj samo to, da imate dobre posamezne izvajalce. Pomembno je tudi njihovo usklajevanje. Kaj pomaga, če imate najboljšega vodovodarja, če ta na gradbišče zamuja 14 dni, potem pa vsi drugi ne morejo delati naprej. Prenova stanovanja stoji, stranka pa obupuje. 

Nekateri izvajalci poskrbijo za vse

Temu se lahko izognete tako, da izberete podjetje, ki vse usklajuje namesto vas. V Tarosu stranka komunicira navadno samo z vodjem projekta, ta pa poskrbi, da dela različnih mojstrov potekajo tekoče. Vendar je za to potrebno imeti dovolj zanesljivih izvajalcev. Ko prevzamemo projekt, se ne sme zgoditi, da na gradbišču ni dnevno vsaj enega izvajalca, zato imamo pri nas več ekip različnih mojstrov, poudarjajo v Tarosu.

Prenova je za marsikoga zelo stresen proces, toda opažamo, da pri tem zelo pomaga, če s stranko redno komuniciraš, da ima občutek, da je v zanesljivih in varnih rokah, še opaža Nidorfer in doda: To, da se v našem podjetju kdo stranki ne bi oglašal na telefon, pa kadarkoli že pokliče, si nikoli ne dovolimo, kajti zavedamo se, koliko to pomeni stranki, ki se z večjo prenovo srečuje prvič.

V Tarosu manjše stanovanje prenovijo v enem mesecu, večje pa v okoli mesecu in pol.
V Tarosu manjše stanovanje prenovijo v enem mesecu, večje pa v okoli mesecu in pol. FOTO: Arhiv naročnika

En mesec za celovito prenovo

Koliko časa pa je potrebno planirati za prenovo? Pri nas stanovanje velikosti okoli 60 m2 v celoti prenovimo nekje v mesecu in pol, v izjemnih primerih prenova stanovanja traja do dva meseca. Manjše stanovanje prenovimo tudi v enem mesecu. To pomeni menjava oken, notranjih in vhodnih vrat, vse rušitve, izvedba vseh vodovodnih, ogrevalnih in elektroinštalacij na novo, prenova kopalnice s polaganjem keramike, finomontaža kopalniške opreme, kitanje, brušenje, beljenje sten, ter izravnava tal s polaganjem novih talnih oblog. Pri njih za svoje stranke poskrbijo tudi za svetovanje, izdelavo vseh načrtov in vizualizacijo prostorov, da si lahko naročniki vnaprej predstavljajo kako bo izgledalo stanovanje po končani prenovi. 

Vse to pa je izvedljivo le, če imaš ob sebi zaupanja vredne sodelavce in izvajalce z dolgoletnimi izkušnjami. Da ustvariš takšno ekipo, pa je potreben čas ter veliko skupno uspešno opravljenih prenov in zadovoljnih strank, še pravi Matjaž Nidorfer iz Tarosa, kjer v Ljubljani in njeni okolici letno prenovijo več kot 30 stanovanj. 

Ni dovolj samo to, da imate dobre posamezne izvajalce. Pomembno je tudi njihovo usklajevanje. Kaj pomaga, če imate najboljšega vodovodarja, če ta na gradbišče zamuja 14 dni, potem pa vsi drugi ne morejo delati naprej. Prenova stoji, stranka pa obupuje, opozarjajo v inženirskem podjetju Taros, kjer letno prenovijo več kot 30 stanovanj.

 

Naročnik oglasa je Taros, d.o.o.