Slovenija

Matej Tonin razpisal lokalne volitve za 18. november

Ljubljana, 13. 07. 2018 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je tudi formalno razpisal redne lokalne volitve. Te bodo 18. novembra, saj je bila s spremembo zakonodaje novembra lani kot stalni termin za lokalne volitve določena tretja nedelja v novembru. V primeru ponovnih državnozborskih volitev pa se bodo te odvile približno mesec dni pred lokalnimi.

Matej Tonin, predsednik DZ, je tudi formalno razpisal lokalne volitve. V skladu z novelo zakona o lokalnih volitvah bo prvi krog potekal 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo potekal 2. decembra.

Volilna opravila bodo začela teči 3. septembra, torej po počitnicah, je dejal Tonin. Pojasnil je, da se mu zdi pomembno, da začnejo teči izven počitniškega časa, ker so prav prve dni izjemno zahtevne z vidika logistične priprave, meni predsednik DZ. "Potrebno je pripraviti in sestaviti volilne odbore in zato se mi zdi izjemno pomembno, da imajo vsi tisti, ki sodelujejo pri pripravi lokalnih volitev, dovolj časa, da te stvari naredijo čim bolj v miru," je dejal.

Matej Tonin je kot predsednik DZ tudi formalno razpisal lokalne volitve za 18. november.
Matej Tonin je kot predsednik DZ tudi formalno razpisal lokalne volitve za 18. november. FOTO: POP TV

Kot je povedal, bodo lokalne volitve izvajale občinske volilne komisije s pomočjo Državne volilne komisije (DVK). Slednja je že pripravila in izdala obrazce za izrekanje podpore potencialnim kandidatom za občinske svetnike in župane. 

Te se tako lahko že od danes naprej izpolnjuje, na upravnih enotah pa jih bo mogoče overiti po 3. septembru. Od danes naprej je mogoče zbirati tudi že soglasja h kandidaturam s strani političnih strank, je dejal.

Tonin lokalne volitve označil za ključne, saj občine najbolj prispevajo k enakomerni regionalni razvitosti držav

Po besedah predsednika DZ sicer lokalne volitve veljajo za najzahtevnejše volitve, tudi tehnično, saj obstaja veliko variacij, poleg tega pa so izjemno pomembne za razvoj Slovenije. "Prav lokalna samouprava, konkretneje občine, so tiste, ki najbolj intenzivno in najučinkoviteje odpravljajo regionalne razlike v Sloveniji," je poudaril.

Zato vse državljanke in državljane spodbuja, da se lokalnih volitev v čim večjem številu udeležijo in tako prispevajo k temu, "kako in na kakšen način se bo njihova občina razvijala v prihodnosti".

Tonin je pozval ljudi, naj se volitev udeležijo.
Tonin je pozval ljudi, naj se volitev udeležijo. FOTO: POP TV

Pred štirimi leti so lokalne volitve potekale 5. oktobra, v tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov ni uspelo zbrati večine glasov, pa je 19. oktobra sledil še drugi krog. Z novelo zakona o lokalnih volitvah, sprejeto novembra lani, se je kot stalen datum rednih lokalnih volitev torej določila tretja nedelja v novembru; tokrat je to 18. november.

Volitve bodo potekale v vseh 212 občinah. Volivke in volivci pa se bodo izrekli, kdo bo v naslednjem štiriletnem mandatu vodil občino. Odločali bodo torej o županih in občinskih svetih, ki imajo glede na velikost občine različno število članov, v skladu z zakonom od sedem do 45.

Na volitvah 18. novembra bodo volivke in volivci odločali tako o županih kot članih občinskih svetov za naslednji štiriletni mandat. V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti, bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti v občinski svet. V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Zakon namreč določa, da se te volitve opravijo istočasno kot redne volitve v občinske svete, razpišejo pa jih župani.

Kandidate oziroma kandidatne liste lahko določijo politične stranke v občini, lahko pa jih vložijo tudi volivci, pri čemer je glede slednjega zadnja novela zakona o lokalnih volitvah spremenila pogoje.

Po novem se zahtevajo podpisi najmanj odstotka od števila volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000. Za vložitev kandidature za župana ostajajo pogoji nespremenjeni, zahtevajo se podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Tudi za volitve občinskih svetnikov veljajo tako imenovane spolne kvote, ki se presojajo na ravni volilne enote in ne na ravni občne, je pa res, da je ponekod celotna občina le ena volilna enota. Na prejšnjih volitvah je bilo izvoljenih 16 županj, delež žensk v občinskih svetih pa je bil 31,5-odstoten. Udeležba je bila 43,6-odstotna in tako najnižja doslej.

Toninu se zdi zelo pomembno, da vsi, ki sodelujejo pri pripravi lokalnih volitev, to lahko počnejo čim bolj v miru in brez zapletov.
Toninu se zdi zelo pomembno, da vsi, ki sodelujejo pri pripravi lokalnih volitev, to lahko počnejo čim bolj v miru in brez zapletov. FOTO: Damjan Žibert

Tonin je povedal tudi, da bi se parlament razpustil v drugi tretjini avgusta, če ne bi dobili predsednika vlade v treh krogih. Tako bi se morebitne ponovljene državnozborske volitve odvile mesec dni pred lokalnimi. "V kolikor bi se zgodilo, da Slovenija ne v prvem, ne v drugem in niti ne v tretjem krogu volitev predsednika vlade ne bi dobila, bi to pomenilo, da bi se parlament razpustil v drugi tretjini avgusta. In po vseh predpisih je potrebno predčasne volitve izvesti v roku 60 dni, kar pomeni, da bi bile najprej predčasne volitve v drugi tretjini oktobra," je pojasnil Tonin.

Tonin se je dotaknil tudi vprašanja, ali bi bilo možno izvesti potencialne predčasne državnozborske volitve hkrati z lokalnimi. V službah DZ so s pomočjo DVK preverili vse potencialne roke in ugotovili, da te možnosti ni. Morebitne predčasne državnozborske volitve bi bile namreč približno mesec dni pred lokalnimi.

Potem ni konkretno odgovoril na vprašanje novinarja oddaje 24UR Anžeta Božiča, če pričakuje predčasne državnozborske volitve, oziroma kako verjetne so po njegovem mnenju. Odvrnil je, da težko ocenjuje, ker vrsta postopkov v teh dneh še teče in je od razvoja v prihodnjih dneh odvisno, kakšne so možnosti za potencialne državnozborske volitve, ter da je želel le poudariti, kdaj bi potekale v razmerju do lokalnih volitev. Odgovore glede državnozborskih volitev in ravnanja NSi v tem pogledu namerava podati v jutrišnji izjavi.

Kampanja se bo začela mesec dni pred prvim krogom volitev, torej 18. oktobra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

penintheass
13. 07. 2018 19.21
+0
JNAša in Plemeniti edine dva udbasa na balkanu, ki sta se v politiki.
Uporabnik113089
13. 07. 2018 18.19
+1
Hkrati bi moral razpisati še nove predčasne državnozborske volitve in referenduma o TEŠ 7 in Tretjem tiru... "Prišparali" bi par milijard, pa to...
andrej2004
13. 07. 2018 17.05
+1
Prvo, zadnje in edino omembe vredno delo, ki ga bo naredil. Sam pokasiral dvomesečno plačo predsednika parlamenta.
penintheass
13. 07. 2018 15.40
+3
Pa kdaj vam bo jasno, da Sarec ne bo sel z Janso??? Ta obcija ne obstaja. Niti Cerar ne bo sel. Ne maramo vas. Zaceli ste pa vi. S svojim sovrastvom do vsega, z lazmi, spremevedanjem, diskreditacijam itd, ki se kar trajajo. Ko se boste zaceli mali lepse in bolj spostljivo obnasat bomo pa morda razmislili, ce se bomo zaceli kaj z vami pogovarjat. Lupcka!
Uporabnik443897
13. 07. 2018 15.55
+4
buksl12
13. 07. 2018 15.58
+5
Pa ti model kdo ga pa sili da gre ta komedijant z Janšo v vlado,on ni sposoben niti za prosjačenje na ulici ne pa da je v vladi in še marsikateri drugi ki so nam vladali zadnja štiri leta
penintheass
13. 07. 2018 17.02
-5
He he Jansa ga sili. O! Pardon! Prosi! Ha ha ha. Telefoncek ni zazvonil.
penintheass
13. 07. 2018 17.02
-1
Kucana si pa kar sam nekam vtakni SĐSovćić
sodelujem
13. 07. 2018 17.31
+1
Ne rabiš koalicije.! Rabiš ljudi ki bi delali za Slovenijo.! Teh je pa bolj malo v "vaših" strankah.!
Uporabnik113089
13. 07. 2018 18.21
+2
Uporabnik443897
13. 07. 2018 15.30
+2
G. Janša nojboljša varianta: Šarec + tonin + Jelenič + Janez je SKUPAJ 49.. ......Druga varianta malo slabsa: Cerar + Tonin + Korrl + Jelenič + Janez je 49.............. Tretja varianta NOVE VOLITVE.
Uporabnik443897
13. 07. 2018 15.32
+1
Varianta xy vsi ta levi SKUPAJ, sem prej pozabil napisat, še levici grozno OPRAVIČUJEM, da se je lahko kaj takega ZGODILO. 😁😁
andrej2004
13. 07. 2018 15.34
+2
Uporabnik443897
13. 07. 2018 15.35
+1
Dodam plemenitemu DAM KOLTURNO MINISTRSTVO, saj se levi skozi jezijo da so zapostavljeni. To se bo o kolturno govorilo več kot o finančnem ministrovanju, TO PA GARANTIRAM. 😇😇😇
Uporabnik443897
13. 07. 2018 15.40
+1
Še zadnji stavek: Idealno to pa brez hecat pa je in to bi moral predsednik g. PAHOR NAMIGNIT: Dve levi in dve desne stranke in lahko delajo kar Hočejo mislim v DOBRO Slovenskega NARODA. Naj žive vsi narodi, ki hrepenijo........... ( himna).
sandi101
13. 07. 2018 14.33
+7
Kaj sedaj pocnejo poslanci? Dobivajo placo? Kaj delajo ali pac samo cakajo na nove volitve - torej vlecejo placw za nic dela??? Mutijo spet, čas je njihov zaveznik!
staridida
13. 07. 2018 13.52
-4
Ha ha -niš ne bo z Šarčevo kaolicijo-Bratuška se že kuje, za jutri je odpovedala sestanek pri Šarcu-obveščeni viri poročajo, da ni dobila, kar je želela-levaki, še bo luštno...
AlenkinaBratovš?ina
13. 07. 2018 14.05
+1
buksl12
13. 07. 2018 16.01
-1
Ja Alenko pa ljudje zelo cenijo po minulem delu tako da niti v parlament ni prišla
Sončnizahod
13. 07. 2018 13.11
+3
Lepo se je znašel Tonin. Kapo dol! Prosim brez minusov, ker bi vsi če bi imeli možnost bili enaki. Ljudje imamo vsi k sebi roke obrnjene, in prav vsi bi pomagali sebi ali bližnjim po najboljših močeh, če bi bili na političnem položaju. Na koncu pa imamo vsi možnost, da nekaj iz sebe naredimo !
Sončnizahod
13. 07. 2018 13.12
-1
Več kot imaš, več bi imel. Vreča ni nikoli tako polna, da še nebi nekaj šlo v njo.... Na koncu pa velja samo eno in to je ZDRAVJE!
wolfterier
13. 07. 2018 16.04
+0
politik70
13. 07. 2018 13.10
+2
Če bojo že spreminjali volilno zakonodajo morajo nujno spremeniti volilno pravico v volilno dolžnost. Kot na primer Luksemburg ali Belgija. Da ni pol lapanja nisem kriv ker nisem volil. Vsi na volitve brez izjem .
staridida
13. 07. 2018 13.12
-4
Sončnizahod
13. 07. 2018 13.15
+3
mario7
13. 07. 2018 13.39
+6
politik70
13. 07. 2018 13.03
-7
Tonin razpisal lokalne volitve. Ofce pa že slavijo ker mislijo da gre za ponovne predčasne državnozborske volitve.
fljfo
13. 07. 2018 13.06
-1
staridida
13. 07. 2018 13.06
+3
fljfo
13. 07. 2018 13.08
+2
Roko na srce...vsak, ki seje gre njihoveza igre deljenja nana leve in desne je maloumen
Uporabnik443897
13. 07. 2018 13.25
-2
politik70
13. 07. 2018 12.59
-4
V tretje gre rado. V sredo Madžarski kamion skipal koruzo po AC. Včeraj spet Madžarski kamion zaprl predor. Kaj sledi danes? Se bo kar v parlament kakšen ober prpelu? Vidite kako je to če ne vrneš kar si sposodiš. Pol pa vsi spet plačujemo za Ivanove grehe....
fljfo
13. 07. 2018 13.01
-5
A moraš prav povsod kazati svojo obsedenost s Princem Teme?
politik70
13. 07. 2018 13.04
-4
Naj se umakne pa ne bom več pisal o njemu...
fljfo
13. 07. 2018 13.05
-1
Uporabnik443897
13. 07. 2018 13.26
-1
Ja en politik se bo umaknil zaradi tebe, prvo prepričaj ženo in otroke naj te spustijo nazaj v hišo. 😁😁😁
wolfterier
13. 07. 2018 16.06
+2
Poslanec,ki je dobil največ glasov od vseh 90 se ne bo umaknil tebi na ljubo,zvezdaš !
politik70
13. 07. 2018 12.57
-2
Nč bat. Mama Milka vzela stvari spet v svoje roke. Bo Toninček v pondelk čist drugač pel kot je včeraj žvižgal.
Rde?iAlarm
13. 07. 2018 12.53
+0
balatonska glista je že razposlala vabila ?
kameltrajbar
13. 07. 2018 12.54
+3
staridida
13. 07. 2018 13.10
-3
hruškeinjabolka
13. 07. 2018 12.51
+1
Kako zelo motena oseba moraš bit, da greš tako nizko, da padeš na te politčne limance in greš volit...huuuh!
hruškeinjabolka
13. 07. 2018 12.50
+0
Upam, da ne gre nihče volit!!! Ste šli na zadnje volitve, pa ? Se je kaj sprmenilo? NI !!! Edino to, da bodo morda še ene "volitve". Skratka, enkra ovca, vedno ovca!!!!!!!! Bolano in sprevrženo do konca.
Rde?iAlarm
13. 07. 2018 12.55
+1
zadnje upanje svečkarjev so predčasne volitva in molijo da ne bi šel nihče na volitve razen 110k szdesz fanatikov
hruškeinjabolka
13. 07. 2018 13.07
+5
AntiSvečkar....lahko, da je to njihovo zadnje upanje. Jaz imam v mislih prov vse ovce polikatske, leve, desne, srednje, srednje leve, srednje ddesne, vse riti ki živijo na naš račun brez dela in nam samo nabijajo dajatve, ter KRADEJO vse povprek!!!!!!!!!!!! OK!
Sončnizahod
13. 07. 2018 13.17
+4
Anci7
13. 07. 2018 12.40
+8
volitve so priloznost, da kej spremenimo - vecina pa se volt ne gre, sano pritozuje se potem, ko je prepozn
BlopBlopBlop
13. 07. 2018 12.36
+11
Kaj sedaj pocnejo poslanci? Dobivajo placo? Kaj delajo ali pac samo cakajo na nove volitve - torej vlecejo placw za nic dela???
kameltrajbar
13. 07. 2018 12.44
+1
kameltrajbar
13. 07. 2018 12.35
+3
Tonin bo končal kot mladi udbaš....)))).....mu kmalu kapne,če ne rata jovanov vernik.....)))
brabusednet
13. 07. 2018 12.03
+5
Nič bat,Tonin bo levičarje driblal,da bodo molili in boga verovali.
Rde?iAlarm
13. 07. 2018 12.06
-1
kako jih bo drbilal ?lahko razložiš ali pa samo kokodakaš o nečemu kar nimaš pojma
fljfo
13. 07. 2018 12.23
+0
Režimci že prejemajo minuse, kakor je v navadi...Narod jih je v večini že skužil
mario7
13. 07. 2018 12.31
+1
kameltrajbar
13. 07. 2018 12.32
+1
Fjfota svečkarja smo tudi že pogruntal.....🐑🐑🐑
fljfo
13. 07. 2018 12.36
+1
In to napiše oseba, ki venomer razpreda le o Princu Teme...Obsedenci z Jajotom pojdite na Noro....Kolikokrat ti bom moral še povedati?
fljfo
13. 07. 2018 12.37
-2
In ponavljam....Prav lepo je videti, da imate režimski plačanci vedno več minusev kot plusov.....
kameltrajbar
13. 07. 2018 12.43
+2
Fljfo.....tnx.....k mi minuse filaš....🐑🐑🐑🐑🐑
fljfo
13. 07. 2018 12.46
-5
Nauči se normalne komunikacije, izogibaj se nizkotnim izjavam pa boš tudi če si Režimec kdaj prejel kaj plusov....Saj ni tako težko
staridida
13. 07. 2018 12.52
+0
kameltrajbar
13. 07. 2018 12.56
-2
)))))))....lej....ta resno pluse in minuse šteje??......)))))))))
fljfo
13. 07. 2018 13.00
-4
Samo argumenti štejejo...Daj potrudi se malo....vsaj malo
zabar1000
13. 07. 2018 11.10
+22
Naj še kr dajo parlamentarne zraven :X
Rde?iAlarm
13. 07. 2018 12.08
+1
predsednil DZ ne more razpisati parlamentarnih saj to bi lahko vedel če že nekaj nabijaš