Slovenija

Matejevih sedem ciljev

Ljubljana, 06. 02. 2007 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

MNZ si je v letošnjem letu zadalo sedem ciljev, med njimi pripravo in vstop v schengensko območje.

Notranji minister Dragutin Mate namerava letos obiskati vse države zahodnega Balkana
Notranji minister Dragutin Mate namerava letos obiskati vse države zahodnega Balkana FOTO: POP TV

Ministrstvo za notranje zadeve si je v letošnjem letu zadalo sedem ključnih ciljev, med njimi pripravo in vstop v schengensko območje ter sodelovanje z Nemčijo in Portugalsko v okviru bližajočega se predsedovanja Slovenije Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Minister Dragutin Mate predvideva, da bodo odpravo notranjih meja in s tem vstop v schengenski prostor simbolično izpeljali 31. decembra, ko bo Portugalska zaključila predsedovanje uniji.

Do konca letošnjega leta ministrstvo čakata še dve schengenski evalvaciji
Do konca letošnjega leta ministrstvo čakata še dve schengenski evalvaciji FOTO: POP TV

V prvem koraku bodo odpravljene kopenske meje in nato marca prihodnje leto še zračne meje, je Mate povedal na današnji novinarski konferenci. Do konca letošnjega leta pa ministrstvo čakata še dve schengenski evalvaciji: prva bo posvečena brniškemu letališču, druga pa bo potekala jeseni, ko se bo Slovenija testno vključila v schengenski informacijski sistem (SIS).

V teku pa je že razpis za dodatne policiste za učinkovit nadzor schengenske meje. Za to bodo potrebovali 3092 policistov, od tega bodo morali letos zaposliti okoli 250 policistov, približno 470 pa jih bodo na južno mejo napotili z notranjih meja, je pojasnil Mate.

Pozornost bo usmerjena na Balkan


Glede predsedovanja Slovenije EU v prvi polovici leta 2008 po ministrovih besedah trenutno ni mogoče narediti natančnega načrta, ampak bo ta posledica uspešnosti predsedovanja Nemčije in Portugalske na točkah, ki so si jih zadali. Končni načrt naj bi tako predstavili septembra. Kot eno od prioritet predsedovanja pa je omenil zahodni Balkan, zato namerava letos obiskati vse države na tem območju.

Med letošnjimi cilji ministrstva so sicer še ukrepi za izboljšanje varnostnih storitev policije, poenostavitev postopkov za državljane in izboljšanje kakovosti storitev na področju upravnih notranjih zadev, nadaljevanje z integracijo priseljencev v Sloveniji, povečanje obsega in kakovosti dela inšpekcijskih služb znotraj MNZ ter gospodarnejša javna poraba.

Za še boljše rezultate pri zagotavljanju varnosti državljanov je ministrstvo pripravilo nacionalni program za preprečevanje kriminalitete, ki je v zaključni fazi usklajevanja. Mate je napovedal tudi spremembe kazenskega zakonika za strožje sankcioniranje prodaje drog mladoletnim osebam.

Poleg tega bodo vzpostavili sistem strateškega in operativnega spremljanja kriminalističnih združb, pripravili predlog sprememb uredbe o sodelovanju državnega tožilstva in policije, s pripravo zakona o mednarodni zaščiti pa naj bi celostno uredili različne oblike azila, je poudaril minister.

Na področju upravnih zadev pa namerava ministrstvo prenoviti register osebnih izkaznic z možnostjo nadgradnje biometrije
Na področju upravnih zadev pa namerava ministrstvo prenoviti register osebnih izkaznic z možnostjo nadgradnje biometrije FOTO: POP TV


Inšpekcijski nadzor bo po njegovih besedah usmerjen predvsem v zasebno varovanje, in sicer v varnostne službe, ki imajo pridobljene licence za prevoz in varovanje denarja, za varovanje javnih zbiranj ter za načrtovanje in izvajanje varnostnih sistemov.

Na področju upravnih zadev pa namerava ministrstvo prenoviti register osebnih izkaznic z možnostjo nadgradnje biometrije in z uporabo osebne izkaznice za elektronsko poslovanje ter začeti izdajati "prijaznejše" vozniško dovoljenje na plastični kartici, kar bo zmanjšalo možnosti ponarejanja. Nova vozniška dovoljenja bi državljani po Matejevih predvidevanjih lahko dobili v začetku leta 2008.

Na novinarsko vprašanje, zakaj med prioritetami ministrstva ni ureditev vprašanja izbrisanih, je Mate odgovoril, da je vlada že pripravila predlog ustavnega zakona, opravili pa so tudi pogovore s poslanskimi skupinami. Vendar ta še ni bil vložen v proceduro, ker nimajo zagotovljene dvotretjinske večine poslancev. Kdaj naj bi se to zgodilo, si ni upal napovedati.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.