Slovenija

Matura bo, dijaki v skrbeh: 'Če snovi ne razumemo, smo prepuščeni sami sebi'

Ljubljana, 07. 04. 2020 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
94

Matura je že sama po sebi pomembna prelomnica v življenju in pri tistih, ki jo opravljajo, vzbuja določen strah in stres. Razmere, v katerih so se znašli letošnji maturanti in maturantke, pa so še posebej nenavadne in negotove. Kljub temu so pristojni odločili: matura bo, začela se bo 30. maja oziroma najkasneje 15. junija. In medtem ko na ministrstvu ocenjujejo, da izobraževanje na daljavo "deluje zelo dobro", dijaki na drugi strani opozarjajo: "Pouk ni še nikoli potekal na tak način, če neke snovi ne razumemo, smo prepuščeni sami sebi."

Letošnja matura se bo začela 30. maja in najkasneje 15. junija. Odpovedali bi jo le v primeru, če bi tako presodila zdravstvena stroka.
Letošnja matura se bo začela 30. maja in najkasneje 15. junija. Odpovedali bi jo le v primeru, če bi tako presodila zdravstvena stroka. FOTO: Dreamstime

Kot so se včeraj na spletnem sestanku dogovorili predstavniki državne komisije za splošno in poklicno maturo, državnega izpitnega centra in predstavniki dijaške organizacije, se bo matura začela 30. maja oziroma najkasneje 15. junija. Odpovedali bi jo le v primeru, če bi tako presodila zdravstvena stroka. Prav tako ne bo manjšega obsega mature, so se še odločili pristojni.

Razlogi za to pa: "Prepričani smo, da bi bil zaključek brez mature in prehod srednješolcev v terciarno izobraževanje brez mature mnogo slabša rešitev. Pisanje mature z začetkom junija je najbolje za dijake zato, ker bo le na ta način za zaključne letnike srednji šol to šolsko leto z nekaj koledarskimi premiki zaključeno praktično v predvidenih rokih, morda z nekaj zamika pri razglasitvi rezultatov. Za dijake bo to daleč najbolje, ker bodo po zadnji obveznosti v spomladanskem roku lahko imeli enako dolge počitnice: morda bodo le teden dni dlje počakali na rezultate," so nam sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Dodali so, da se jim še pomembneje zdi to, da bodo tudi letošnji maturanti, ki bodo upravičeno odsotni na spomladanskem roku (na primer zaradi bolezni) ali bodo neuspešni ali nezadovoljni z maturitetno oceno, imeli povsem enake možnosti kot v preteklih letih z drugim, to je jesenskim rokom mature. "In nenazadnje – vsi vpisi v terciarno izobraževanje bodo lahko izpeljani enako kot v preteklih letih," so še izpostavili.

"Starejši profesorji se ne znajdejo dobro"

A da so razlike od profesorja do profesorja, na kakšen način podaja snov na daljavo in koliko truda v to vloži, ogromne, opaža dijakinja četrtega letnika Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, ki je želela ostati anonimna (njeno ime hranimo v uredništvu). Nekateri profesorji se trudijo pouk izvajati kar se da podobno kot v šoli in na primer organizirajo videokonference, spet drugi pa le pošljejo gradivo po elektronski pošti in od dijakov zahtevajo, da jim odgovorijo z izpolnjenimi učnimi listi.

"Mislim, da je naše šolstvo glede izobraževanja na daljavo čisto zaostalo in se šele sedaj, ko pač ne gre drugače, končno nekaj dela na tem. Ampak takšen pouk je za nas nekaj povsem novega, predvsem pa se v tem ne znajdejo dobro starejši profesorji, nekateri od njih imajo težave z novodobno tehnologijo. Že zaradi teh razlik se mi ne zdi prav, da se matura izvede, kot da je vse običajno," je izpostavila sogovornica.

Bolj pravično je, da dijaki zaključnih letnikov pridejo tudi do maturitetnih ocen, kjer se preverja znanja vseh štirih let srednješolskega izobraževanja, ki se je v okoli 95 odstotkih izvedel brez vpliva epidemije koronavirusa. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Tudi Domen Beribak, letošnji maturant na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica, pove: "Najtežje mi je, ker moramo veliko snovi sami predelati. Res je, da imamo doma zdaj veliko časa, da delamo za šolo, ampak kaj nam to pomaga, če nečesa ne razumemo, pa ni nikogar, da bi ga o tem lahko kaj vprašali? Pouk ni še nikoli potekal na tak način in če neke snovi ne razumemo, smo prepuščeni sami sebi." Ne strinja se s tem, da bi se matura letos izpeljala v klasični obliki in že v spomladanskem roku: "Večina mojih sošolcev je istega mnenja, in sicer, da nimamo pogojev, da bi normalno predelali in ponovili snov za štiri leta nazaj in zato tudi nimamo pogojev, da bi na maturi dosegli najboljše možne rezultate."

Ministrstvo: Ne opažamo precejšnjih razlik med šolami

A na MIZŠ menijo drugače: "Naj poudarimo, da je ministrstvo v samo 14 dnevih skupaj z ravnatelji in učitelji ter tudi učenci in dijaki vzpostavilo sistem izobraževanja na daljavo, ki po naših podatkih deluje zelo dobro in ne zaznavamo precejšnjih razlik med šolami."

Naše šolstvo je glede izobraževanja na daljavo čisto zaostalo in se šele sedaj, ko pač ne gre drugače, končno nekaj dela na tem. Ampak takšen pouk je za nas nekaj povsem novega, predvsem pa se v tem ne znajdejo dobro starejši profesorji, nekateri od njih imajo težave z novodobno tehnologijo. Že zaradi teh razlik se mi ne zdi prav, da se matura izvede, kot da je vse običajno. dijakinja Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor

Poleg tega na ministrstvu ocenjujejo, da tudi če so se ali se bodo te razlike pojavile, se bo to "mnogo bolj odrazilo pri ocenjevanju zadnje konference v tem šolskem letu, kjer se bo preverjalo samo znanje zadnje konference". Za maturante, tako MIZŠ, bo to imelo večji vpliv na končne ocene v četrtem letniku kot pa na rezultate, dosežene na maturi: "Prav zaradi tega je še posebej letos bolj pravično, da dijaki zaključnih letnikov pridejo tudi do maturitetnih ocen, kjer se preverja znanja vseh štirih let srednješolskega izobraževanja, ki se je v okoli 95 odstotkih izvedel brez vpliva epidemije koronavirusa."

Matura je predvsem velik psihični zalogaj

"O maturi poslušaš že od osnovne šole dalje in se mi že zato zdi velik psihični napor," pa poudarja anonimna dijakinja iz Maribora, ki jo skrbi, kako bodo te, hitro se spreminjajoče okoliščine vplivale na njen rezultat na maturi: "Pravzaprav nihče ne ve, kdaj se bomo vrnili v šolske klopi. Zdi se mi, da tisti, ki odločajo o letošnji maturi, pozabljajo, da je to za nas velik zalogaj in da bomo, tudi ko se šole odprejo, potrebovali nekaj časa, da pridemo nazaj v običajen ritem. Oni pa bi nas takoj zasuli s testi in spraševanji."

Tudi Domen, dijak iz Radovljice, razmišlja podobno: "Na ministrstvu se ne zavedajo in ne razumejo stresa, ki ga zaradi trenutnih razmer preživljamo."

A na MIZŠ te očitke zavračajo: "Nihče ne minimalizira izjemnih okoliščin te generacije maturantov zaradi epidemije koronavirusa." A da vse pristojne institucije, "predvsem šole s svojimi učitelji opravljajo izjemno delo, da se učencem, dijakom in tudi maturantom v času epidemije omogoča, da se čim bolj lahko posvetijo učenju". In dodajajo: "Tudi letošnja generacija bo zmožna po najboljših močeh odpisati maturo."

DOS: Ministrica si je anketo narobe interpretirala

Nekatere dijake je precej razburila izjava ministrice Simone Kustec, ki je dejala, da prevladuje mnenje maturantov, da se matura izvede.
Nekatere dijake je precej razburila izjava ministrice Simone Kustec, ki je dejala, da prevladuje mnenje maturantov, da se matura izvede. FOTO:

Nekatere dijake je precej razburila izjava ministrice Simone Kustec, ki je konec marca dejala, da prevladuje mnenje maturantov, da se matura izvede. Ministrico smo zato vprašali na podlagi česa ta trditev: "Opirali smo se na odprto pismo Dijaške organizacije Slovenije (DOS) in priložene ankete," so sporočili z MIZŠ. Omenjena anketa je pokazala, da si maturo večina dijakov želi v zmanjšanem obsegu, samo 15 odstotkov bi jo odpovedalo.

"Interpretacije s strani ministrice je bila napačna," pa je dejala predstavnica DOS Maja Kalin. "Naše stališče je, da se matura izvede, če in ko bodo izpolnjeni pogoji, ki smo jih tudi našteli v odprtem pismu, se pravi, da je zagotovljena zdravstvena varnost, da imajo vsi dijaki možnost do kakovostnih priprav, da so zagotovljeni isti pogoji za vse pri izvajanju priprav in da imajo vsi dijaki na voljo vsa potrebna gradiva."

"V času, ko so pristojne osebe v medijih poročale, da bo matura izvedena in da smo maturanti sami privolili v to, smo se začeli spraševati, ali je bilo naše mnenje v celoti upoštevano," pa je v odprtem pismu zapisala skupina dijakov, ki je izvedla novo anketo. V analizi pišejo, da jo je rešilo 9234 maturantov, kar 63 odstotkov pa jih je glasovalo za odpoved letošnje mature.

Anketa Arhiv
Se strinjate z odločitvijo, da se matura izvede že v spomladanskem roku?

Kako bo poskrbljeno za varnost?

Na ministrstvu se ne zavedajo in ne razumejo stresa, ki ga zaradi trenutnih razmer preživljamo. dijak Ekonomske gimnazije in Srednje šole Radovljica

O pomislekih, da bi bilo težko pisati teste z masko in rokavicami, in tudi o samem problemu varstva zdravja pa: "Varnost za maturante in profesorje bo izvedena glede na okoliščine, ki bodo v zvezi z ugašanjem epidemije v Sloveniji veljali takrat (čez osem tednov). Z ugašanjem epidemije se bo tudi v Sloveniji v vseh družbenih podsistemih in tudi v šolah življenje začelo odvijati postopoma. Vedeti je treba, da bo šele zadnja faza postopnega uvajanja popolnega delovanja šol takšna, da bo vse na šolah teklo tako, kot je pred epidemijo, se pravi polni razredi v vseh oddelkih na šoli."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neznate
08. 04. 2020 15.34
-19
Sami izgovori dijakov. Ko boste prišli na faks, boste videli da se največ lahko naučiš sam in se tudi moraš. Srednja šola je navadno pestvanje. Tudi kasneje v življenju se boste učili sami, ne da se vse prilagaja vam. Knjigo v roke in učit. V teh razmerah smo vsi v težkem položaju in vsi moramo skozi to in tudi dijaki boste morali, seveda z nekaj več dela, tako kot vsi.
SenadaOsman
08. 04. 2020 14.32
+6
Kaj ti bo matura, treba delat. Iz knjiga ne bo para
Meteor10
08. 04. 2020 13.00
-19
Rada bi povedala nekaj za vse tiste dijake in njihove mame, ki si NE želite mature. A se zavedate, da potem morda nekateri vaši pridni otroci, ki so se na gimnazijah/srednjih šolah močno trudili, ne bodo mogli priti na želeno fakulteto? Temu bo tako zato, ker si na določenih srednjih šolah/gimnazijah lažje odličen in dosežeš boljši uspeh, kljub temu, da imajo dijaki boljše znanje, kot nekdo iz "lažje" gimnazije. Matura se vsako leto izvaja izključno zato, da se naredi vsaj manjša selekcija dijakov, ki niso dosegli minimalnih standardov in posledično ne bodo dosegli zadostnega števila točk za vpis na fakulteto. Vendar letos, če ne bo mature, se bo za vpis na fakulteto upošteval samo uspeh, tako da bodo dijaki iz elitnejših gimnazij oz. "težjih" in resnejših srednjih šol, kjer standarde spoštujejo in dijake dejansko pripravijo na fakultete, od njih zahtevajo minimalne standarde in ne "delijo" lepih ocen, težje prišli do želenih fakultet, saj jim bodo potencialno slabši dijaki, z manj znanja zasedli mesto. To seveda ni fer in nujno potrebno je narediti nekakšno preverjanje znanja na ravni celotne države (kot je matura), sicer bo v prihodnjem letu na fakultetah še več ne resnih študentov brez primernega znanja. Če dijaki niso sposobni odpisati mature in se stalno zgovarjajo, da snovi ne razumejo; preko računalnika lahko komunicirajo in dobijo razlage od profesorjev na enak način, kot da bi bili v učilnici, morda še boljše. Očitno si taki z izgovori ne zaslužijo niti zaključka srednje šole, kaj šele fakultet. Na RIC-u so objavljene VSE pole preteklih let z rešitvami! Edina razlika letos bo ta, da si jo bodo morali dijaki sami naprintat in rešit pa potem preverit z rešitvami, lani pa so jih naprintali profesorji in prinesli na mizo v razredu. Na maturo te ne pripravi noben profesor na nobeni srednji šoli, ampak se sam. Vsako leto.
Gospodin
08. 04. 2020 12.09
+22
Vtipkajte na google preklic mature 2020 in imate peticijo za podpisat .... Matura se mora skenslat oz vsaj narest tako kot interni del mature test naj se poslje po emailu na dan izpita in se tako pošlje nazaj na ric oz šolo in so tako zavarovani učenci in učitelji a ustni izpit naj pa se pri vseh predmetih skensla... Vsi so pametni kao če si prebolel covid 19 si imun ja pa ja to ni res kar so že potrdili ..Predstavljajte da sta v vsaki učilnici dva bolana ucenca in ta 2 ukuzita se dva in ucenec pride domov okuzi mamo oceta mama gre v trgovino in okuzi nekoga tretjega in spet karantena.... Ne vem kaj ti ljudje razmisljajo na ministrstvu za šolstvo....
Neznate
08. 04. 2020 15.36
-7
in kaj bi ti majster naredil? Sepravi po tvoje bomo še dve leti vsi doma, ker je možno da Covid ostane med nami?? Dej ne bluzi prosim
Gospodin
08. 04. 2020 17.16
+4
Pač za maturo bi naredil to kar sem napisal . Za virus ne vem kaj bo .... Lahko tudi vlada izda ukaz morte bit še doma do 1.9.2020 ... Zakaj hočejo vojsko poslat na mejo kao sam 5 km pas okoli meje ... Nalijmo si čistega vina če je vse tako dobro in lepo kot pravi vlada zakaj potem vojska?
RamzesII
08. 04. 2020 10.17
-30
Če neke snovi ne razumejo ... ja kaj pa so počeli zadnja štiri leta v šoli. Saj za maturo nimajo neke druge snovi/nalog, ki je/jih ne bi jemali, čeprav se tudi to lahko zgodi.
Uporabnik1839384
22. 04. 2020 15.12
Sporočam da imaš napačno informacijo. Pri večini predmetov se večino snovi samo ponavlja, to je res. A pri matematiki ni tako. Matematika je problem večini dajakom in ima tudi največji obseg snovi. Tako da dijaki še v 4. letniku en mesec pred maturo predelujejo novo snov.
Zevs
08. 04. 2020 09.42
+29
V Franciji so odpovedali maturo prvič po 200 letih. Seveda pri nas pa je ne bodo ker so pametnejši od nekih Francozov ki itak pojma nimajo. Se še kdo spomni usmerjenega izobraževanja ni bilo mature pa smo še vedno tu!! Mi slovenceljni smo pač boj papežki od samega papeža!!!
modelx
07. 04. 2020 21.56
-18
sam jamer brezkrvnih mamic in sinčkov/hčerkic.
janezdollar
07. 04. 2020 21.53
+4
Saj pa imate starše, ki mislijo, da so veliko pametniejši kot učitelji...
Infraping
07. 04. 2020 21.41
+0
upornik19
07. 04. 2020 20.42
+53
potem ne potrebujemo učitelje in profesorje če moramo vso snov sami predelat...…...to znam tudi jst nalagat snovi dijakom pa naj se po domače je. kot vejo in znajo...…….naši profksi so vedno dajali ene in iste teste iz prešnjih letnikov tako da si naredu tud če si bil butast
enakatalena
07. 04. 2020 20.33
+63
Ali bi se svet podrl, če bi letos maturantom zmanjšali obseg mature? NE. Vse bi šlo ravno tako naprej, le manj stresa bi povzročili. Kaj ni že dovolj, da mora mladina pri devetnajstih tičati doma cele tedne?
upornik19
07. 04. 2020 20.30
+46
glavno da so učitelji doma z 100 % plačo
enakatalena
07. 04. 2020 20.34
-4
Učitelji so doma, a delajo. Tako da prosim sodi tista področja, ki jih poznaš.
upornik19
07. 04. 2020 20.37
+3
še en prfoks ki vse zna in ve ko ga daš pred dejstvo ne zna rešit enostavne definicije …….vse bi pometal na zavod!
jarti?
07. 04. 2020 20.45
-2
vidiš zakaj ti nimaš nobenega vpliva in nikoli ga ne boš imel. pometi prvo pred svojim pragom.
Cene3903
07. 04. 2020 20.23
+71
Potem ko sem prebral kako dobro gre dijakom samostojno učenje od doma, sem pomislil, kaj pa če bi se z naslednjim šolskim letom vsi začeli učit od doma? Sej so zdej ugotovil da to gre a ne? Z vpisom na šolo bi dobil dostop do spletnih učilnic in s tem dostop do gradiva za vse predmete, učit se pa mormo itak sami. A še rabmo šole, če od doma vse funkcionira tok dober? Po mojem so šole in profesorji čist odveč... Mal sarkazma, sicer pa je po mojem namen mature izključno prisila dijakov da se učijo snov, ki jih ne zanima z razlogom, da bi dijakom dokazali da snov rabijo čeprav je ne. Je pogoj za vpis na študij, ampak kaj mi koristi da se učim 5 predmetov od katerih bom v nadaljnjem študiju potreboval znanje mogoče dveh?? Po 13 letih šolanja komi čakam da grem študirat in se učit nečesa, kar mi bo v življenju koristlo, a zdej se morem sekirat zarad petih (za mene osebno in verjamem da še koga) čist nepomembnih predmetov.
Komunala
08. 04. 2020 15.04
+6
Hja, saj vidiš da je naše vodstvo prilično. Zdaj govorijo, da sistem funkcionira, da se ljudje ne bi tako razburjali, nad dejstvom, da so učitelji doma in prejemajo plačo. Čez nekja mesecev, ko se bo stanje normalziralo, bo prisotnost v šoli spet nujno zlo, o izostankih niti ne razmišljaj, saj te čaka ukor! Le hodi k pouku, saj se boš le tako česa naučil! Dvomim. Kje je resnica? Nekje vmes. Izobraževanje na daljavo je vsekakor izziv, ki so se ga nekateri lotili bolj, drugi pa manj uspešno. Kriv pa je zastarel in starokopiten šolski sistem, ki te z maturo zgolj sili, da se vse zaradi slabega sistema podajanja snovi učiš za štiri leta nazaj, da se lahko potem trepljamo po ramenih, češ, kako uspešen šolski sistem imamo. Poskusna matura da realno stanje, koliko smo pri pouku odnesli. In statistika poskusne mature je tista zgovorna.
MK16i
07. 04. 2020 20.22
-19
Na maturo se pripravlja vsa 4 leta gimnazije oz. srednje šole. To jokanje, da zdej, zaradi enega meseca, ne razumete snovi je neutemeljeno. Kaj ste pa do sedaj počeli? Tudi zamik za mesec-dva, ne bo pomagal. Tisti ki do sedaj ni bil pripravljen, tudi kasneje ne bo.
Absurdistan
07. 04. 2020 21.23
+23
samo pozitivno
07. 04. 2020 20.20
+57
sem mama maturantke... se deloma strinjam z napisanim, ampak v večini, ne... ja tudi sama sem delala faks ob delu.. ampak situacija je trenutno drugačna. pouk poteka drugače, ni osebnega stika, ni vpitja učiteljev na otroke - vse to je socializacija - hočemo nočemo so v izolaciji. v komentarjih zasledim. sem tudi jaz delal pa je bilo vse OK... ja verjamem, ampak ali si bil zaprt ves ta čas med štirimi stenami? verjetno ne. Otroci so na vrhuncu pubertete, ko iščejo kakorkoli stik s svojimi vrstniki, da "pojočejo", da se nasmejijjo, da se podružijo - verjamem da jim ob vse tem to manjka... jih ne zagovarjam, naj bo to jasno. ampak pomislite nase in na ta leta. kdo vam je bil v oporo, učitelj? starš? ne, ampak prijatelji. letel si ta prvo k prijatelju in z njim delil občutke. edini stik z ljudmi je trenutno prek računalnikov. in ne ni enako. četudi so bili prej pri pouku in četudi niso poslušali so se nekaj naučili. bolj kot tlačimo in zaničujemo njihov odziv, večje upornike bomo imeli, kaj to ni jasno? Ne - jih ne zagovarjam, ampak jih razumem. ja, in prav je, da povejo svojo plat, saj konec koncev, tudi mi odrasli želimo, da nas nekdo sliši, je tako? pazite nase.
jarti?
07. 04. 2020 20.50
-14
če so pa vsi na telefonih že več let, kakšen stik. zombiji pa to.
Uporabnik1839384
22. 04. 2020 15.17
Oprosti to lahko govoriš zase. Sem oseba, ki ceu dan ne preživlja na telefonu. Osebni stik mi je pomemben. Sprašujete zakaj vsi mladi pobegnejo v tujino. Poglejte katere države poslušajo odziv dijakov in katere ne? Vam bo takoj jasno.
pickumaterinu123
07. 04. 2020 20.13
+26
V navadnih casih imas pomoc prijateljev in tutorjev v zivo kar pa sedaj ni niti pol toliko ucinkovito prek socialnoh omrezij.
poluks25
07. 04. 2020 20.05
+0
Tretjic pa, se grem stavit da imajo najvec problemov poucevanjana daljavo prav tisti profesorji ki sonizkoristili se tista 3 leta in 40 posto dodatka ki vam ga je namenil pocivalsek v sarcevi vladi...
poluks25
07. 04. 2020 20.02
-24
Najbolj smesno je to da vsi ki naj bi opravlali maturo bi sli tudi radi studirat, a studij pomeni nic drugega kot to da moras veliko snovi predelat sam, torej tocno tako kot to delate sedaj. Drugic pa, tistim ki je srednja sola tezka, pojdite raje delat kot pa studirat..., pa je danes srednja sola bistveno lazja kot recimo pred 15 leti ali vec...
upornik19
07. 04. 2020 20.40
+19
potem ne rabimo šole in učitelje če moramo vse snovi sami predelat??? pol zaprimo šole učimo se doma!
modelx
07. 04. 2020 21.54
-6
Uporabnik1839384
22. 04. 2020 15.20
Bistveno lažja? Mati pravi da se v srednji šoli ni učila o učila o redox enačbah inodvodih v srednji šoli. Preveri malo kakšen obseg je imel učni načrt včasih in kakšnega ima danes.
resnica2020
07. 04. 2020 19.57
-29
to je ta razvajena mularija, visijo cele dneve na internetu, jst sm bil oldičen 4 leta in cele počitnce delal, da sm zaslužu za motor, na fakulteti sem vmes delal kadar se je dalo... zdej je vse drugač, mami kupi avto, mami kuha, mami pere... pa vsi jih mormo hvalit da ne bo kdo užaljen... reši jih le služba v javni upravi, tam se lahko skoz pritožuješ in zahtevaš neke pravice
jarti?
07. 04. 2020 20.52
+19
kje pa ti živiš? v kateri državi? mami nima niti za burek, kaj pa še za avto?
Uporabnik1839384
22. 04. 2020 15.23
Sem odlična dijakinja ene splošnih gimnazij v ljubljani. Starša sta invalida, delati ne moram saj moram skrbeti za mlajše setrice in bratce katerim sem v tem času učiteljica, mama in gospodinja. Ne morem si kupiti avta saj mi je bolj pomembno plačati račune za elektriko in vodo. Še misliš da sem lenoba in da mi je lahko v teh časih?
Armando
07. 04. 2020 19.56
-7
ce se ne boste ucil boste sli pa za policaja