Slovenija

Jabolko spora plačljiva maturantska parada

Ljubljana, 17. 05. 2019 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
49

Maturanti so točno opoldne znova zaplesali četvorko na ulicah slovenskih mest in se tako poslovili od srednješolskih klopi. Ob spremljavi Straussove melodije so se zavrteli tudi po nekaterih drugih evropskih mestih. Maturante je v Ljubljani nagovoril predsednik Borut Pahor.

Ulice in trge več slovenskih mest je danes opoldne napolnila poulična četvorka, ki so jo odplesali dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.

V Ljubljani so se pod belimi dežniki maturanti zavrteli na maturantski paradi v organizaciji Plesne šole Urška Pro. Na Slovenski cesti jih je med drugim nagovoril predsednik republike Borut Pahor"Prišel sem pogledat, kako izgleda prihodnost in izgleda čudovito. Srečno mladi ljudje," je bil kratek.

Že okoli 9. ure so se na Gospodarskem razstavišču začeli zbirati maturanti in maturantke, ki so se oborožili z oranžno-črnimi majicami, piščalkami in belimi dežniki, preden so se podali na Dunajsko cesto, nato pa pot, kot že leta poprej, nadaljevali po Slovenski cesti vse do Šubičeve ulice.

"Plesalke poklon, vrste poklon, plosk, na svoje mesto, vrtiljak, še sonce sije za vas," je maturante na ples četvorke nekaj minut pred 12. uro pripravljala Mateja Hočevar Prokofjev iz plesne šole Urška Pro. Po kratkem pozdravu predsednika republike, ki mu je množica ob zvokih piščalk navdušeno zaploskala, je mladina nato točno opoldne ob spremljavi ikonične Straussove melodije iz operete Netopir zaplesala maturantsko četvorko.

Maturanti so se v centru Ljubljane in tudi drugod po Sloveniji zavrteli točno opoldne.
Maturanti so se v centru Ljubljane in tudi drugod po Sloveniji zavrteli točno opoldne. FOTO: Damjan Žibert

Ljubljanski župan Zoran Janković tokrat ni imel pozdravnega nagovora, je pa maturante bodril ob Slovenski cesti. Strinjal se je, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, kot večkrat poudarja, tudi zaradi takšnih dogodkov. "Med mladimi je vedno dobro vzdušje. Mi je pa žal, da je maturantov letos manj, kot jih je bilo pretekla leta," je ugotavljal in ob tem izrazil upanje, da bo drugo leto Slovenska cesta polnejša. Ob tem je omenil načrte dijakov, da prihodnje šolsko leto sami organizirajo poulično četvorko. Občina jim bo pri tem pomagala, uporaba Slovenske ceste pa bo ostala brezplačna, je zagotovil.

Največji sinhroni ples na svetu se je sicer že devetkrat vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, prvič leta 2001, in je do danes povezal več kot pol milijona maturantov in maturantk v več evropskih mestih.
Največji sinhroni ples na svetu se je sicer že devetkrat vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, prvič leta 2001, in je do danes povezal več kot pol milijona maturantov in maturantk v več evropskih mestih. FOTO: Damjan Žibert

Devetnajsta Maturantska parada je za nekaj trenutkov ustavila tudi številne mimoidoče. "Krasno je. Lepo, da pridejo na ulice," je takšnemu načinu slovesa od srednješolskih dni pritrdila ena od njih. Poudarila je, da takrat, ko je sama zaključila srednjo šolo, takšnega dogodka še ni bilo, so pa tisto leto protestirali proti uvedbi mature. "En mesec smo bili na ulicah," se je spominjala.

Po končani četvorki, ko je zadonela zmagoslavna We are the champions in mladostniška Smells like teen spirit, so se dijaki znova usmerili proti Gospodarskemu razstavišču, kjer se bodo danes zabavali na festivalu Next Level. Spet drugi so se porazgubili po središču mesta. "Ne gremo na Gospodarsko razstavišče, naredili si bomo svojo zabavo," sta dejali dijakinji Gimnazije Poljane in Gimnazije Bežigrad. Na ugotovitev, da dijake v naslednjih tednih čaka veliko učenja, pa se nista preveč ozirali: "Na maturo se že pripravljamo, a za učenje je še časa."

Maturanti so se v centru Ljubljane in tudi drugod po Sloveniji zavrteli točno opoldne.
Maturanti so se v centru Ljubljane in tudi drugod po Sloveniji zavrteli točno opoldne. FOTO: Aljoša Kravanja

Med mlade so so pomešali predstavniki Zavoda Varna pot, ki so s preizkusom alkoholiziranosti informirali o nevarnostih in posledicah vožnje pod vplivom alkohola. Kot je po četvorki povedala Tanja Wondra, koordinatorka štirih moderatorjev, ki so mlade opominjali na akcijo Čista nula, čista vest, je na paradi nekaj dijakov naredilo preizkus alkoholiziranosti, pri čemer so bili najbolj veseli, če so napihali 0,0. "To je dosežek, ki si ga vsi želimo. Če napihajo 0,0, jih spodbujamo, da tako ostane še naprej, dan je še dolg," je dodala.

Maturantsko parado v Ljubljani je organizirala plesna šola Urška Pro, v okviru projekta European Quadrille Dance Festival Plesne zveze Slovenije pa so maturanti med drugim zaplesali v Novem mestu, Novi Gorici, Kočevju, Postojni, Murski Soboti in na Ptuju.

"Na splošno naše aktivnosti kažejo, da so mladi kar dobro organizirani in ozaveščeni glede pitja alkohola. Se že prej dogovorijo, da nekdo ne bo pil in da bo vozil. Uporabljajo tudi javne prevoze," je še povedala Wondra. Alkohol med mladimi je bil sicer prisoten tudi na letošnji paradi, veliko jih je hodilo naokoli s pivom. "Upamo, da ti vsaj niso vozniki, da se ne bodo usedli v avto ali na kolo," je še dejala Wondra.

Tudi na ministrstvu za zdravje so skupaj z inšpekcijskimi službami, policijo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) ter nevladnimi organizacijami spodbudili maturante, naj četvorko odplešejo brez alkohola in drugih opojnih substanc ter tako slovo od srednješolskih dni ohranijo v kar najlepšem spominu. Temu pozivu se je pridružila še Javna agencija RS za varnost prometa, ki je maturante kot tudi ostale udeležence opozorila na dodatno previdnost v prometu.

Več kot 20.000 plesalcev na 49 lokacijah, v sedmih državah

Pod okriljem Plesne zveze Slovenija (PZS) in njenim projektom European Quadrille Dance Festival (EQDF) so četvorko plesali v Litiji, Kočevju, Novem mestu, Črnomlju, Sevnici, Šentjerneju, Mirni, Novi Gorici, Tolminu, Ajdovščini, Postojni, Sežani, Idriji, Murski Soboti, Slovenskih Konjicah, Lendavi in na Ptuju.

V tujini so pod okriljem PZS in projekta EQDF plesali v mestih na Slovaškem, Srbiji, Madžarskem, Severni Makedoniji, Črni gori in Republiki Kosovo. Skupno je pod okriljem PZS plesalo več kot 20.000 plesalcev na 49 lokacijah v sedmih državah, je povedal koordinator projekta EQDF Rudi Kocbek. Projekt EQDF sicer obstaja od leta 2005 in je rezultat dogodkov, ko je plesna šola Urška registrirala Maturantsko parado kot svojo blagovno znamko.

Temeljno sporočilo projekta plesne zveze je promocija plesa, zato je udeležba za vse dijake brezplačna, so zapisali na spletni strani. Drugače je s četvorko v Ljubljani. Tisti, ki se plesnih korakov niso učili pri Plesni šoli Urška Pro, so za udeležbo na paradi plačali deset evrov. 

Maturantsko četvorko bodo drugo leto organizirali dijaki

Plačljiva maturantska parada pa je bila jabolko spora v preteklih mesecih. Kot so v Dijaški skupnosti Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, so se v preteklih mesecih "aktivno zavzemali za zagotovitev brezplačne maturantske parade za vse ljubljanske dijake ter preprečitev spornih praks, ki so se v zvezi z organizacijo maturantske parade odvijale zadnjih nekaj šolskih let". V aprilu so se odločili za peticijo, v kateri zahtevajo enake pogoje za udeležbo na paradi za vse ljubljanske maturante.

Maturantska zabava v Ljubljani se je s Slovenske ceste že preselila na Gospodarsko razstavišče, kjer na festivalu na prostem Next Level nastopajo Big Foot Mama, Kingston, KiNG FOO, Lumberjack, Atlas Erotika, pevka Senida Hajdarpašić, znana po umetniškem imenu Senidah, in didžej Mike Vale. Organizatorji na festivalu pričakujejo več kot 25.000 obiskovalcev. Tudi zato, ker se letos na Gospodarskem razstavišču zbirajo mladi iz vseh slovenskih regij. Organizatorji so vsem, ki so se pripeljali iz drugih mest, omogočili polovično ceno povratne vozovnice za vlak, so še navedli v agenciji Gig.

"V peticiji dijaki zahtevamo brezplačno maturantsko parado, ki bo organizirana pod okriljem dijaške skupnosti, saj je to edini način, da preprečimo nadaljevanje izsiljevanja dijakov, ki se pojavlja že zadnjih nekaj let. Skupaj smo v ta namen zbrali skoraj 6000 podpisov ljubljanskih dijakinj in dijakov ter 22 podpisov direktorjev in ravnateljev ljubljanskih srednjih šol," so navedli. V aprilu so se predstavniki dijakov tudi sestali z županom Jankovićem, ki je organizacijo dogodka v prihodnjem letu predal dijakom, je še navedeno v sporočilu za javnost.

V skupnem sporočilu za javnost Dijaške skupnosti Ljubljana in Mestne občine Ljubljana (MOL) pa je zapisano, da so spori med posameznimi ponudniki maturantskih plesov presegli meje dopustnega ter da "v kolikor se bodo potrdile govorice, da so sedanji organizatorji dijakom računali več, kot je bilo dogovorjeno na skupnem sestanku, deset evrov z DDV na udeleženca, na javni površini za parado ne bodo dobili ustreznega prostora".

Urška Pro od župana zahteva pojasnila

Solastnica Plesne šole Urška Pro, ki organizira Maturantsko parado v Ljubljani, Mateja Hočevar Prokofjev je dejala, da jim trenutno "ni čisto jasno, kaj se dogaja" glede na to, da imajo z ljubljansko mestno občino sklenjen dogovor, po katerem dijakom zaračunavajo deset evrov z DDV. Sprašujejo se, kakšni interesi so v ozadju teh "nekaj politično usmerjenih dijakov" in kako si sploh lahko to dovolijo, saj da je Maturantska parada njihova intelektualna lastnina in zaščitena kot blagovna znamka. Od župana zahtevajo pojasnila.

Zaradi nesoglasij med dijaško skupnostjo in organizatorko Urško Pro bodo prihodnje leto četvorko organizirali dijaki.
Zaradi nesoglasij med dijaško skupnostjo in organizatorko Urško Pro bodo prihodnje leto četvorko organizirali dijaki. FOTO: Aljoša Kravanja

Organizatorji naj bi dijake izsiljevali

V dijaški skupnosti so danes ponovili očitke, da naj bi ob začetku letošnjega šolskega leta predstavniki Plesne šole Urška Pro dijake izsiljevali, da če ne izberejo njihove plesne šole za organizacijo maturantskega plesa, bodo morali za udeležbo na paradi plačati 59 evrov. V plesni šoli so že pred meseci očitke zavrnili in vztrajali, da tistim, ki se korakov niso učili pri Urški Pro, udeležbo na paradi računajo deset evrov. Znesek 59 evrov na udeleženca pa so v Urški, kot je marca pojasnil direktor podjetja Party - Pro Boris Prokofjev, junija lani navedli v svoji brošuri zgolj zaradi finančne konstrukcije in predstavlja dejanski strošek organizacije dogodka na udeleženca.

Po prvotnem dogovoru iz leta 2016, ki so ga dosegli predstavniki različnih plesnih šol, bi morali sicer prispevek 10 evrov na maturanta za kritje organizacijskih stroškov Urški Pro plačevati druge plesne šole, letos pa so se dogovorili, da se maturanti na dogodek lahko pri Urški prijavijo sami. Z dogovorom iz leta 2016 se je sicer občina tudi zavezala, da bo uporaba Slovenske ceste za dogodek brezplačna.

V MOL so sicer zaradi vsakoletnega "nezadovoljstva z organizatorjem" ter ker da "se organizator velikokrat ne drži dogovora oziroma je ves čas potrebna kontrola in opozarjanje", spomladi razmišljali tudi o možnosti, da sami prevzamejo izvedbo maturantske četvorke.

Maturante je nagovoril tudi predsednik Borut Pahor.
Maturante je nagovoril tudi predsednik Borut Pahor. FOTO: Aljoša Kravanja

Največji sinhroni ples na svetu se je sicer že devetkrat vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, prvič leta 2001, in je do danes povezal več kot pol milijona maturantov in maturantk v več evropskih mestih. Organizatorji Maturantske parade upajo, da jim bo letos uspelo preseči rekord v plesanju največje četvorke na eni lokaciji, saj bo parada v 19. izdaji prvič potekala le v Ljubljani, so sporočili iz agencije Gig.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

detect
17. 05. 2019 19.27
+4
sram jih je lahko,da se niso dogovorili v vseh teh letih.
Thinc25
18. 05. 2019 11.13
-3
Sram jih je lahko, da se gredo take neumnosti. Dijaki naj se pridno učijo, ne pa, da zapravljajo čas. Ko sem bil gimnazijski maturant, sem se maja pridno učil in nisem imel časa za razne "parade".
flojdi
17. 05. 2019 18.50
+2
.mama Terezija bi s smejala. ali pa bi jo kap. ne vem , no
Andree
17. 05. 2019 18.21
+5
Denar,denar sveta vladar
KavčStrokovnjak
17. 05. 2019 16.54
+9
Če pogledaš celotno obdobje mature, te dobro oberejo. Ko sešteješ četvorko, zaključek v Festivalni dvorani, izlet itn... Nanese. Sploh ni poceni imet maturanta pri hiši. jbg
Kiki11
17. 05. 2019 16.54
+6
V Ljubljani se vse plača ne Mi v okolici lj bomo tud začeli kasirat parkirnino in površine za vaše peseke
FAUSTOS1
17. 05. 2019 16.31
+20
Ukiniti to plenjenje denarja študentov oz njihovih staršev.
Militos
17. 05. 2019 16.16
+18
Tomvojo
17. 05. 2019 19.40
+3
tejci712
17. 05. 2019 16.15
+2
AVP,povejte,zakaj potem ne uredite javni prevoz po vseh slovenskih mestih,tudi v nocnem casu,pa tudi da pelje malo ven iz centra meata,ne samo po centru ali pa cenejse taxije,pa jih bo folk masovno uporabljal?!
HUSO BOSS
17. 05. 2019 16.08
-2
Živela parada
trdokuhanojajce
17. 05. 2019 15.44
+6
itak je ta parada nujno potrebna🤡
Dragr123
17. 05. 2019 15.20
+29
Ah plesna šola Urška je pa itak največja nategovalka strank...
DaiseeMay
17. 05. 2019 15.13
+34
Po fotografijah sodec, so vsaj za 30min odlozili telefone iz rok. Se je upanje :)
MountainVibes
17. 05. 2019 15.07
+11
Vsi bi radi dali kj v žep!
0OO7
17. 05. 2019 14.05
+26
ali so miške male plesale tako, kot je Borut želel...?
jakec1575
17. 05. 2019 15.35
+6
KrTakoNeki
17. 05. 2019 14.03
+70
...sam imam maturantko v Celju in ob 11 30 sploh ni vedela, da je danes četvorka...porazno, da iz takega edinstvenega dogodka v življenju naredijo denarno skrupacalo...Četvorka mora bit absolutno brezplačna, občina poskrbet za tistih par zvočnikov in to je to...
Primula1
17. 05. 2019 13.56
+25
Dejmo miške male...
Andromed
17. 05. 2019 12.44
+41
Letošnja udeležba je porazna niti ne vem če je 10% maturantov tega kar je bilo običajno.
Andromed
17. 05. 2019 12.45
+3
Chaparral M
17. 05. 2019 11.19
+46
Na žalost se vse enostavne stvari "izrodijo". Pohlep kapitalistov je neizmeren, Slovenceljni seveda niso izjema. Ne bi me presenetilo, če se bo zadeva prenesla na sodišče, kjer bo sledila "jara kača".....
Houdor
17. 05. 2019 10.44
+12
ali bo Pahor tudi zaplesal.......... z kakšno MIŠKO ??
Houdor
17. 05. 2019 10.42
-22
ja kdo bo pa pospravil nesnago ki jo ta zablojena generacija odvrže po tleh ?!?
PinkoPilinko
17. 05. 2019 13.55
+12
Ta generacija je veliko bolj pametna in okoljsko osveščena kot tvoja!!!!!!!
proofreader
17. 05. 2019 14.53
-1
Ni res, sedaj vse konča na tleh, kao zato, da imajo smetarji službo.
KavčStrokovnjak
17. 05. 2019 16.50