Slovenija

Se slovenski maturanti bojijo gripe?

Ljubljana, 20. 07. 2009 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
107

Nekateri slovenski dijaki ne želijo na maturantski izlet v Grčijo, domnevno zaradi nove gripe. Dve največji agenciji, ki nudita tovrstne izlete, pravita, da ni razlogov za odpoved potovanj.

Obe agenciji, ki organizirata maturantske izlete, pravita, da razlogov za odpoved za zdaj ni.
Obe agenciji, ki organizirata maturantske izlete, pravita, da razlogov za odpoved za zdaj ni. FOTO: Marko Ocepek

Skupina dijakov se bo jutri z agencijo Jupiter odpravila na maturantski izlet na Krf v Grčijo. A nekateri dijaki raje ne bi šli. Kot nas je obvestil naš bralec, jih je prestrašila nova gripa, saj so v nedeljo okužbo z novim virusom potrdili pri skupini dijakov, ki se je vrnila z Iosa. Bralec je zapisal, da imajo dijaki riziko odpovedi, a jih na Jupitru zavračajo in jim ne želijo vrniti denarja.

Na IVZ so danes potrdili še osem novih primerov okužbe z virusom nove gripe. Poleg teh je bilo danes pregledanih še 17 drugih vzorcev, ki pa so negativni. Doslej smo v Sloveniji potrdili 72 primerov okužbe z novim virusom gripe.

Informacijo smo preverili na agenciji Jupiter, kjer so dejali, da so jih nekateri starši dijakov res klicali, a nihče kot razlog za odpoved potovanja ni navedel nove gripe. Prejeli so okoli štiri, pet klicev, vsi starši pa so kot razlog odpovedi navajali gnojno angino.

Kot pravijo na agenciji Jupiter, problema pri odpovedi ni, saj so splošni pogoji jasni. Če želi posameznik potovanje odpovedati 14 dni pred odhodom ali kasneje, jim po pogodbi ne vrnejo denarja. Če pa oseba vplača tveganje odpovedi, saj predvideva, da se morda zaradi določenih okoliščin potovanja ne bo mogla udeležiti, pa za od 14 dni pred odhodom do dneva odhoda agencija Jupiter zaračuna 60 odstotkov aranžmaja.

Na Jupitru so tudi dodali, da nihče od pristojnih, niti ministrstvo niti Inštitut za varnovanje zdravja, ljudjem ni svetoval, da naj se na potovanja ne odpravijo, izpostavili pa so, da so se okuženi dijaki domov vrnili z Iosa, ki je okoli tisoč kilometrov oddaljen od Krfa.

Maturantom ministrstvo ne more predlagati destinacij, kjer bi bili "varnejši", saj se okužba po vseh evropskih državah širi enako.
Maturantom ministrstvo ne more predlagati destinacij, kjer bi bili "varnejši", saj se okužba po vseh evropskih državah širi enako. FOTO: Marko Ocepek

Minister za zdravje Borut Miklavčič je sicer takoj po tem, ko so se pojavile informacije o okužbi dijakov, ki so bili na Iosu, znova poudaril, da je treba poskrbeti za higieno, umivanje in razkuževanje rok. Dodal je, da maturantom ministrstvo ne more svetovati, kam naj se odpravijo na izlet, saj se virus širi po vseh evropskih državah enako. Minister ne odsvetuje počitnic v tujini, tudi omejitev gibanja ni smiselna, če je ne sprejmejo vse države istočasno.

Tudi IVZ že vse od pojava nove gripe opozarja, da izreden pomen nosi predvsem preventiva in vedno znova ponavljajo, da je treba poskrbeti za dobro higieno.

Dijaki, ki so se okužili z virusom nove gripe, so sicer potovali z agencijo Mondial, ki spada pod skupino CTM. Za avgust imajo načrtovan še en maturantski izlet na Ios, direktor CTM Dominik S. Černjak pa je za 24ur.com dejal, da bodo poskrbeli za dobro preventivo. Poudaril je, da grške oblasti ne govorijo o pandemiji, tako da obstaja verjetnost, da bo lokacija izleta ostala ista, se pa v sodelovanju s starši trudijo, da bi se vse načrtovano tudi uresničilo. Sami namreč niso še imeli takih primerov kot Jupiter, kjer so starši želeli odpovedati potovanje otrok. Černjak dodaja, da okoliščine govorijo v prid temu, da situacija ni tako grozna in upa, da se bo v prid dijakov vse srečno končalo.

Anketa Arhiv
Se slovenski maturanti bojijo gripe?
Ali vas je zaradi širjenja nove gripe strah potovati?
Se slovenski maturanti bojijo gripe?

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vida Turk
21. 07. 2009 21.08
14 dni nazaj sm pršla iz Grčije in nasleden mesec grem v Španijo, brez zafrkancije. Al se doma izoliraš pa k Kitajci nagobčnike nosš al pa uživaš lajf do konca. En velik lažen preplah je tale gripa, ker je baje čist navadna gripa kot taka.
meme2
21. 07. 2009 00.53
PREVEČ panike, PREVEČ! Uni k so bli okuženi se že počutijo bolje, in ni znakow, da bi druge (domače) okužli... :) tako da suuuper, bodite veseli, da pomaga TAMIFLU, ker če ne, bi pa lahko delali veliko paniko! Drgač je pa tako, da so se okužli na ladji ne na Iosu. ker na Iosu so bili še prav vsi zdravi.tako da... Ne delat panike, k se pride domov si nekaj dni v hiši, da se vidi če maš znake...in potem je vse normalno! NE DELAT PANIKE, če je ne delamo mi k smo bli v stiku z okuženimi!
privat.baldrick
21. 07. 2009 00.39
To kar se tu dogaja, ni le medplanetarna zarota kemofarmacevtskih korporacij in mafijskih kartelov, pač pa predvsem-parental efectivness training, ki je značilen za 70-ta, po koncu Vietnamske vojne, ko starši niso več opremljeni z vednostjo, potrebno za vzgojo njihovih otrok, kar jih spreminja v histerike, polne milosti in treme. V odmevih so lepo zastopili kako se tem rečem ustreže.(totalna rekapitulacija)
gordo
21. 07. 2009 00.16
a vi se je ne
BandaKomunisti?na
20. 07. 2009 22.11
+1
Pejte raj na hrvaško, tam vas bojo ustrelil, sigurno.
posljikomentar
20. 07. 2009 22.09
v glavnem, iz tega sta jasni dve stvari. Splošni pogoji gor ali dol, z Jupitrom nikoli v nobenih pogojih sklepati nikakršnih kupčij, ker boste očitno vedno naleteli na dobesedno isto nerazumevanje in pohlep za denarjem, četudi gre za zdravje otrok in konec koncev tudi širše populacije ob vrnitvi, če bi že do česa prišlo. Nezaupanja vredna agencija - po tisti človeški plati. Za na black listo. In drugo, nehajte že biti naivni in na 24ur.com pošiljati pisma bralcev, ker svoje uporabnike, ki iščejo pomoč medija, že praviloma vedno zatrejo in se postavijo na stran močnejšega, tistega, ki manipulira z javnostjo. 24ur.com javnosti, v imenu kater naj bi nastopali kot medij, vedno prodajajo nek beden PR od tistega, o katerem naj bi naredili korekten prispevek, s katerim bi se stvari razjasnile. Sramota! Ker, seveda, od nekega preplašenega dijaka ali njegovega starša ne boodo nikoli dobili denarja za oglaševanje, od Jupitra pa s takim uslužnostnim pristopom slej ko prej (če to že ni stvar dogovora). Moram reči, da nacionalka te stvari razišče veliko bolj celovito, predvsem pa ne tako neumno, naivno, prodano, neprofesionalno in prozorno. A ste hodili na fax zato, da citirate? Ste mislili, da boste poročali samo o vladajoči stranki, pa katerakoli že bodi na oblasti? A vi sploh veste, kaj je internet? In kaj demokracija? Ste že slišali za to? In kaj je javni interes nasproti egoističnemu na podlagi težnje k profitu.
Nejc Ozmec
20. 07. 2009 22.08
Ajde se cujemo grem v grcijo za 8 dni v grcijo upam da se nebom ukuzil.zazelte mi sreco in fsmte ce bom ukuzen bom porocal o vseh znakih da boste pripravljeni ker se bo ukuzila cetrtina slovenije
manuelcaa
20. 07. 2009 21.28
to so neki u zrak spustil da nas bi zastrupli neki nas bi pomrl oz. velik pol bo konc recesije ..... tamiflu je strup glejte...to so spustil v zrak zato ker je tamiflu ostal od ptičje gripe zdej je pa uporaba tamifluja do naslednga leta se vidmo kej
sherlock2
20. 07. 2009 21.08
V ozadju mi nekaj zelo smrdi...občutek, da se virus pripravlja v naslednjo mutacijo mi ne da miru.
alterego
20. 07. 2009 20.25
se bojijo ja, kot pjanc alkotesta - šele takrat ko ga policaj ustavi
Maja Strle
20. 07. 2009 19.54
jst sm bla z njimi na iosu pa mi ni nč... pa kaj pol če se okužiš, maš pač gripo in 10dni boš jedel tamiflu tablete in boš zdrav ko riba.. nevem zakaj taka panika teka_poka_foka??? očitno niste dobr seznanjeni s to gripo..
Nejc Ozmec
20. 07. 2009 19.22
nikamor ne it res ne ker se boste ukuzili
sherlock2
20. 07. 2009 19.12
asgard....to ni iz mojega zelnika....jeseni boš drugače razmišljal,,,Verjemi
asmartass
20. 07. 2009 18.53
-Asgard_ osebno: jaz verjamem, rajši v to kot pa v lažnega strica z "nebes"...in v vse ceremonije zraven sherlock2: to je to, to naj ljudje vzamejo resno ne pa neke gripe...
Špela Gajšek 1
20. 07. 2009 18.41
pa ljudje kaj vam je navadna gripa je hujša od prašičje gripe več ljudi umre od navadne pa še neki tisti ki umrejo od prašičje jih večinoma umre zarad zdravila ki škoduje telesu
Nad.oblaki
20. 07. 2009 18.37
sherlock2: pajade...v Rosweldu je tudi NLP dol padu a v to vrjameš? :)
florek
20. 07. 2009 18.34
moja sestra gre :S
sherlock2
20. 07. 2009 18.33
Zločinski načrti se odvijajo pred nosom javnosti, pa nihče nič ne more. Na internetu se je našel članek o ozadju prašičje in ptičje gripe. Gre za bioterorizem, ki ga je podprla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), zanj pa so poleg WHO in OZN obtoženi akterji iz kemične industrije, Baxter in Novartis, s podporo cele vrste politikov, vključno z Barackom Obamo. Če si nekoliko spremljal dogajanje predvsem z zadnjo, ptičjo gripo, ko so mediji objavljali nasprotujoče si podatke, potem ti je moralo biti jasno, da je vse skupaj inscenirano s ciljem ustvarjanja psihoze strahu. Pa vendar - povej kaj več o tem članku. Avstrijsko-irska raziskovalna novinarka Jane Burgermeister, ki piše za revijo Nature, je na 69 straneh obtožnice razkrila, da se pripravlja eden največjih zločinov v zgodovini človeštva. Obtožnica na FBI je vložena proti WHO, Združenim narodom in vrsti visokih ameriških vladnih predstavnikov zaradi poskusa izvedbe masovnega poboja. Gre tudi za poskus uzakonitve nasilnega cepljenja, ki je bilo predvideno v ZDA. Družbi Baxter AG in Avir Green Hills Biotechnology iz Avstrije sta obtoženi proizvodnje kontaminiranega cepiva ptičje gripe. Z umetno povzročeno pandemijo gripe so se nadejali visokih profitov. Novinarka predstavlja dokaze o vključenosti mednarodnih bančnih krogov pod nadzorom ameriške banke zveznih rezerv (FED ), ZN in NATO. Obtožene družbe in ustanove so povezane z visokimi predstavniki ameriške vlade na čelu z Barackom Obamo, najmočnejšimi bančniki Davidom Rotschildom, Davidom Rockefellerjem, Georgom Sorosom, poleg je tudi avstrijski zunanji minister Alois Stoger. Namen genocida je z umetno pripravljenim cepivom ptičje gripe izvršiti masovni poboj Američanov, pri čemer sodelujeta farmacevtski družbi Baxter in Novartis. Takšna obtožba je zelo problematična zadeva, saj imajo obtoženi na svoji strani vse instrumente pravosodja in pregona. Treba je imeti res trdne dokaze, da je česa takšnega lotiš... Novinarka predstavlja dokaze, da je bilo minulo zimo s strani avstrijske podružnice Baxter brez potrebnih strogih varnostnih ukrepov 16 laboratorijem v štirih državah poslanih 72 kg patogenih virusov, ki sodijo med najbolj smrtonosne biološke snovi na Zemlji. Na češkem je bilo cepivo uporabljeno na laboratorijskih živalih, ki so do zadnje poginile. Takšna obravnava cepiva je bila uporabljena kot priložnost za sproščanje, kar bi omogočilo povzročitev pandemije. Kako pa je s prašičjo gripo? V zvezi s prašičjo gripo so isti krogi razširili vest, da gre za zelo nevarno gripo, čeprav ni nič nevarnejša od drugih vrst gripe ali prehlada, za alarm pandemije pa je odgovorna izključno WHO. Obenem so vsi primeri umrlih za to gripo nedokumentirani. Strah pred to gripo je uporabljen kot krinka, pod katero bi lahko pričeli z masovnim cepljenjem prebivalstva s cepivom, ki pa je razvito prav zato, da povzroči smrt. V gradivu so dokazi, da je Novartisovo cepivo proti ptičji gripi lani poleti ubilo 21 poljskih brezdomcev - očitno so bili poskusni zajčki. Iz obtožbe je razvidno tudi, da se hkrati odvija tudi priprava taborišč in mest za masovni pokop žrtev. V ozadju je mednarodna kriminalna združba, ki se skriva za ZN in WHO, njen cilj pa je zreducirati svetovno prebivalstvo za 5 milijard v naslednjih desetih letih. Z ustrahovanjem bi prisilili prebivalstvo, da se odreče svojih pravic, nasprotnike in okužene pa bi strpali v koncentracijska taborišča. S takšno redukcijo prebivalstva bi se brez težav dokopali do naravnih virov - vode in nafte. Z izločitvijo demokratičnih institucij ZDA bi lahko državo priključili novi Severno ameriški zvezi, ki bi bila pod popolnim nadzorom kriminalne združbe. Slišati je prav grozljivo. A kot rečeno, vprašanje je, kakšni so dokazi... Med dokazi so dokumenti, ki dokazujejo, da je bil virus prašičje gripe H5N1 umetno pripravljen v laboratoriju iz virusa španske gripe, ki je kosila leta 1918. Virus je bil namerno izpuščen v javnost v Mehiki. Obisk predsednika Obame je v povezavi s tem dogodkom. Obs
Maja Strle
20. 07. 2009 18.29
nevem zakaj se folk boji te gripe.. saj je na voljo dovolj zdravila, itak se pa pojavlja le v blagi obliki... pa tut to da se je 1 skupina v četrtek vrnila predčasno ni res (v četrtek smo šli tisti domov ki smo imeli letalo) ostali so se pač odločili za ladjo... drgač smo se mel pa odlično na iosu in pohvala gre tudi agenciji mondial, ki je zelo dobro skrbela za nas...
roky13
20. 07. 2009 18.24
neeee ... gripa nas bo vse pojedla... zdj pa glavo dol pa u omaro ... čakat d gre mim ... heh še dobr d smo mel maturanca na konc junija... do konc avgusta bo že ene 2-3000 folka u slo okuženih... kva šele grčija pa španija ... pol pa panika pride pa mondial u stečaj :P :D:D