Slovenija

Maturantski plesi odpovedani ali prestavljeni, ponekod težave z vračili denarja

Ljubljana, 14. 06. 2020 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
93

Letošnje maturante je epidemija koronavirusa prikrajšala za pomemben in nepozaben dogodek: maturantski ples. Njihova organizacija za plesne šole predstavlja približno polovico vseh dohodkov, prestižen gala dogodek pa močno obremeni tudi denarnice staršev maturantov. Večina plesov je zdaj odpovedanih ali pa prestavljenih, ponekod pa se pojavljajo težave z vračili že plačanih aranžmajev.

Generacija 2019/2020 dijakov srednjih šol in učencev devetega razreda osnovnih šol si bo najverjetneje letošnje leto dobro zapomnila, a z grenkim priokusom. Že sredi marca je bila vlada zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa primorana zapreti vse vzgojno-izobraževalne ustanove, pouk pa je naslednje mesece potekal na daljavo. Učenci osnovnih šol so se v šole že vrnili, dijaki srednjih šol, razen zaključnih letnikov, pa se bodo v šolske klopi znova vrnili šele jeseni. 

Epidemija koronavirusa je letošnje maturante prikrajšala za edinstven in poseben dogodek - maturantski ples. Prestižni gala dogodek, na katerem se dijaki simbolično poslovijo od srednješolskih let, je tudi enkratna priložnost, ki s seboj prinese velike stroške. Največ skrbi maturantke in maturanti v tednih pred plesom posvečajo obleki, za katero na koncu v povprečju odštejejo od 200 do 500 evrov, nekateri celo več, za čevlje pa od 50 do 100 evrov. Mnoge maturantke gredo pred maturantskim plesom še na manikiro, profesionalno ličenje in k frizerju, kar pomeni dodatnih 80 do 150 evrov. Ko pod vsemi stroški potegnemo črto, so ti pogosto višji od 1000 evrov. 

Ponosni starši so za maturantski ples pripravljeni plačati veliko, česar se zavedajo tudi organizatorji. Cene vstopnice za maturantsko večerjo se gibljejo okoli 50 evrov na osebo. Štiričlansko družino tako maturantski ples brez ostalih dodatnih stroškov (obleka, ličenje, manikira in drugo) stane običajno več kot 200 evrov. 

Bodo torej letošnji maturanti in maturantke ostali brez maturantskega plesa? V plesni šoli Kazina so se, kot so nam sporočili, "zaradi razlogov, povezanih z maturantsko parado in vsemi manipulacijami z maturanti, odločili, da letos ne organizirajo ne tečajev ne plesa". Vse tečaje za valeto so v skladu z dogovorom s šolami odpovedali, vso razliko zneskov neopravljenih vaj in vplačane šolnine pa vrnili staršem. Prav tako so vse vplačane zneske vrnili tistim tečajnikom, s katerimi v predvidenem roku tečajev niso mogli izvesti, sami pa se niso odločili za nadaljevanje zdaj, ko lahko nadaljujejo delo. Kot nam je še povedala Silvestra Perčič, direktorica plesne šole, se soočajo z izpadom dohodka od polovice marca do konca avgusta, ko bodo ponovno zagnali plesno sezono. 

Cene aranžmaja maturantskega plesa, ki med drugim vključuje gala večerjo, se gibljejo od 50 do skoraj 60 evrov.
Cene aranžmaja maturantskega plesa, ki med drugim vključuje gala večerjo, se gibljejo od 50 do skoraj 60 evrov. FOTO: Shutterstock

Bolero: Večina srednjih šol nepreklicno odpovedala ples

Plesna šola Bolero bi moralo v letu 2020 organizirati maturantski ples za 22 srednjih šol, skupno pa so pričakovali okoli 15.000 gostov. Plese običajno organizirajo v različnih prireditvenih prostorih, še najbolj priljubljena lokacija pa je Arena Stožice. Maturantski ples v tem primeru stane 54 evrov na osebo. A letos zaradi epidemije maturantskih plesov ni bilo, v podjetju pa ocenjujejo, da bodo izgubili približno polovico celotnega dohodka. 

Kot pravijo v plesni šoli, je kar nekaj srednjih šol že nepreklicno odpovedalo maturantski ples, med drugim Gimnazija Bežigrad, Srednja zdravstvena šola, SŠFKZ in druge. Maturantom so omogočili vračilo že plačanih zneskov v celoti, proces pa je avtomatiziran. Za vračilo denarja morajo izpolniti le vlogo. Bolero je sicer šolam ponudil tudi možnost preložitve plesa na poletni čas ali september, vendar se večinoma šole zaradi nedorečene situacije odločajo za odpoved. Priznavajo tudi, da je v trenutni situaciji termine nemogoče načrtovati vnaprej. 

Na drugi strani so se osnovne šole odločile, da vendarle organizirajo letošnje valete, a v lastni organizaciji. Večinoma so tako potekale na šolskih igriščih. 

Od 15. junija je ponovno dovoljeno zbiranje do 500 ljudi, ob tem pa je treba spoštovati vsa varnostna priporočila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pingi bo plese organiziral julija in v prvi polovici septembra, večina valet odpovedanih

Na drugi strani se bodo maturantski plesi pod organizacijo mariborske plesne šole Pingi vendarle odvili. V plesni šoli predvidevajo, da jih bodo organizirali še 18, od tega približno dve tretjini v manjšem obsegu (do 500 gostov), eno tretjino pa v večjem. Na Štajerskem je cena njihovih plesnih tečajev znašala 25 evrov na osebo, v osrednji Sloveniji pa od 35 do 40 evrov. Cena aranžmaja maturantskega plesa pa se giblje od 49 do 56 evrov. 

Do zdaj je zahtevek za vračilo denarja poslala le peščica, pravijo v plesni šoli. Večinoma gre za dijake, ki gredo septembra na študij v tujino. Trenutno lahko denar vračajo v roku osmih dni, v primeru, da se bo več šol odločilo za odpoved, pa bodo morda potrebovali tudi kredit. Maturantski plesi sicer predstavljajo od 50 do 60 odstotkov celotnega dohodka podjetja. Nekaj stroškov z organizacijo so sicer že imeli, saj so se z večino pogodbenih partnerjev dogovorili za ceno, vezano na obseg dela. 

Približno osem maturantskih plesov namerava plesna šola organizirati že v začetku julija, ostale pa v prvi polovici septembra. Glede terminov se dogovarjajo s posameznimi šolami. Od 10 valet, ki bi jih morali organizirati, jim je uspelo le eno. Ocenjujejo, da bo izpad dohodka v tem primeru znašal okoli 10.000 evrov. 

Največ skrbi maturantke in maturantje v tednih pred plesom posvečajo obleki, za katero na koncu v povprečju odštejejo od 200 do 500 evrov.
Največ skrbi maturantke in maturantje v tednih pred plesom posvečajo obleki, za katero na koncu v povprečju odštejejo od 200 do 500 evrov. FOTO: Shutterstock

Plesna šola Urška denarja staršem še ni vrnila

Plesna šola Urška Pro, ki je ena največjih organizatork maturantskih plesov pri nas, pod njenim okriljem pa se vsako leto odvije tudi priljubljena maturantska parada, nam na vprašanja do objave članka ni odgovorila. So se pa na nas obrnili nekateri starši in dijaki, ki so vložili zahtevek za vračilo denarja, a jim ga šola do zdaj še ni vrnila. 

Aranžma za maturantski ples, ki vključuje tudi slavnostno večerjo, je na osebo znašal 55 evrov, starši pa so ga morali plačati v treh obrokih do sredine februarja. Nekateri maturanti so se odločili, da plesni šoli prepustijo tudi organizacijo t. i. 'after partyja' oziroma zabave po plesu, ki pa je stala 20 evrov. 

V elektronskem sporočilu, ki nam ga je posredoval eden od staršev, je podjetje zapisalo, da so se znašli v občutljivi in nezavidljivi situaciji, saj so bili v začetku marca že tik pred izvedbo plesov. Kot trdijo, to za podjetje pomeni 70-odstotni vložek, plačilo vseh zunanjih izvajalcev vnaprej oziroma plačilo organizacije dogodka v celoti, zato se še vedno trudijo, da bi ples vendarle izvedli. To bi lahko po načrtih storili septembra. Že dva meseca se naj bi po njihovih besedah ukvarjali z dokumentacijo za pridobitev likvidnostnih sredstev oziroma bančnih kreditov za primer odpovedi in tem vračanja kupnin strankam. 

Epidemija koronavirusa je letošnje maturante prikrajšala za edinstven in poseben dogodek – maturatski ples.
Epidemija koronavirusa je letošnje maturante prikrajšala za edinstven in poseben dogodek – maturatski ples. FOTO: Shutterstock

Na nas pa se je obrnil tudi eden od razredov zaključnega letnika Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana Bežigrad, ki so letošnjo organizacijo maturantskega plesa prepustili plesni šoli Urška. Kot so zapisali, bi se moral ples po prvotnih načrtih odviti 27. marca, a je bil zaradi epidemije odpovedan. Kasneje je plesna šola ples prestavila na kasnejši datum, a so nato ples ponovno odpovedali. Zaradi slabe epidemiološke slike v državi se je maja Strokovno izobraževalni center nato odločil, da letošnji maturantski ples odpove. 

V začetku junija so nato prejeli e-mail od plesne šole, da so določili nov datum plesa, čeprav ga je srednja šola že odpovedala. Dijaki in starši so od Urške zahtevali vračilo denarja za že plačane karte, a je plesna šola vztrajala pri izvedbi plesa. Po njihovih besedah se plesna šola o ponovni organizaciji plesa ni posvetovala ne z dijaki ne z vodstvom SIC Ljubljana. Kot poudarjajo, si izvedbe plesa ne želijo, od šole pa zdaj pričakujejo, da jim bo povrnila denar. Za konec dodajajo, da je maturantski ples za starše velik strošek, nekateri so tudi, da bi otroku omogočili lep zaključek 4-letnega šolanja, zapravili svoje zadnje prihranke. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
15. 06. 2020 13.04
+0
Meni sta ,,stara dva,, rekla,da prideta na maturanca,če jima financiral obleko in ostale stroške... Nič ni bilo od tega... Namesto maturanca sem se ga nalil in predčasno legel v posteljo... Bil sem pa predsednik razreda čez srednjo šolo, pa med glavnimi organizatorji vsega dogajanja ob zaključku šole. Tudi podelitve diplom na faksu se ni nobeden udeležil... Edini sem bil sam v dvorani....
BellaCiao
15. 06. 2020 12.02
-1
Bedarija! Spet ena tistih cvetk NIJZ!
Infraping
15. 06. 2020 11.31
+1
Maturantje se bodo celo življenje borili z mentalno-fizičnimi hlodi.
Kuku456
14. 06. 2020 21.37
+1
DKR
14. 06. 2020 21.01
+12
Še huje pa je z maturantskimi izleti in vračilom denarja. Mondial travel je dijakom prodajal Grčijo ( Krf) in še pred dvema tednoma zatrjeval, da izleti v Grčijo bodo. Sedaj je pa obrnil ploščo in dijakom podtika mini otoček Obonjan za isto ceno !!! Otoček je velik 0,5 km2 in je namenjen popolnoma drugi populaciji in drugi obliki turizma. Na otoček velikosti cca. 10 nogometnih igrišč hoče spraviti 500 dijakov naenkrat.NORO. Cene pa otočku pa NENORMALNO visoke, pitne vode ni,.....nič, zgolj malce gozda , zelo majhna plaža!!!!! POPOLNI NATEG s strani Mondiala.
muci007
15. 06. 2020 11.31
+3
Mayte88
14. 06. 2020 20.17
+9
Vprašanje je če to ne bo trajno udarilo na psiho gimnazijcev, verjetno bo to šok za celo življenje in bridka NE življenska izkušnja, kako se je to sploh ugodlo, katastrofa, potrebna bo pomoč stroke, potrebna bo posebna obdelava in tretman..in bla..bla bla pa spet FDV jevski bla bla bla..Vsi ostali prej pa so in meli diskriminacija...faši-zem to bo..?? Verjetno bo Plesna (( škola Urška porotestirala prihodnji Petek v črnih maskah. Vprašanje je če se ni ta ples in izlet popolnoma izrodil in izgubil vsak smisel.-.
malapo
14. 06. 2020 19.05
+36
Vedno je samo s to plesno šolo Urška problem!! Vedno! Pa koga oni sploh še lahko zadosti podmažejo, da jim šola dovoli, da jim organizirajo ples? Pa s parado je problem, pa še z veliko drugimi stvarmi. Plesna šola Urška je pase.
Roninax
14. 06. 2020 18.17
+25
dajte no.... vracilo denarja bi moralo biti z zakonom doloceno... ne pa da starsi sfinancirajo nekaj kar nima otrok za povrh pa se ne dobijo denarja nazaj
psv01
14. 06. 2020 17.58
+19
ah niso edini...tudi jaz nisem imel maturantskega plesa pa se ne obremenjujem s tem oziroma mi ni nič žal, da nism bil prisoten
Uporabnik473573
14. 06. 2020 17.08
+32
Že dolgo je znano, da so plesne šole mafijske in jim je vseeno za tečajnike.
janezpodre
14. 06. 2020 16.58
+15
To bo pa velikanska škoda, poznalo se bo na psihi maturantov pri bodočem študijo na kakšni fakulteti v Sp.Dupleku. Predlagam, da se plesi izpeljejo, svečane svilene maske z rdečim gumicam naj uvozi Počivalnik /taki plesi, imenovani maskenball imajo že dolgo tradicijo pri nekdanjem plemstvu, vprašte plemenitega rogonosca/, vsak starš pa naj kupi še respirator brez cevi, da bo ples varen in respiratorji ne bodo gnili v skladišču. In potem lahko plešejo četvorko kakšen petek na električnih skirojih pred Parlamentom, da se bodo staršem orosile ljubeče oči ob dodatnem tisočevrskem strošku in precednik Borat Pohar bo lohka spet tulu "to mi deli bejbi."
Walter Pravicek
14. 06. 2020 16.52
+26
MORAJO VRNITI,PA,ČE GRE NA BOBEN TISTI,KI JE VNAPREJ POKASIRAL!
JApajaDAja
15. 06. 2020 11.03
+2
nič narobe,če je pokasiral avans.....narobe je, ker je denar zapravil.nenamensko...torej ukradel!
muci007
15. 06. 2020 11.33
+1
Država vseeno zahteva plačilo prispevkov, tudi če podjetje zaradi krize nima posla.
Urška Jarc
14. 06. 2020 16.14
+84
Kot ena izmed njihovih strank (plesna šola Urška) se mi zdi ogabno kako nas silijo da se maturanc izpelje... V debati za datum nismo imeli nobene besede vse je bilo tako kakor se je ravnateljica odločila, potem pa so trdili v gmailu da so to storili na našo željo... Nevem zakaj ne kontaktirajo predstavnike razredov(imajo vse kontakte in podatke) saj smo mi tisti ki se bomo udeležili in so naši starši plačali. Nažalost se nismo morali odločati za plasno šolo vendar nam je bila ta dopisana na odločitve "pomembnejših oseb". Po tej izlušnji bi 150% rajše izbrala in priporočala plesno šolo bolero, kar smo tudi v našem razredu želeli. Prav neokusno...
simbol
14. 06. 2020 16.33
+10
Potem pa se kot neodvisen kolektiv ne udeležite tečajev plesa.
JApajaDAja
14. 06. 2020 17.47
-3
urša, urša...namesto plesa. naj te skrbi utrjevanje slovenskega jezika!
muci007
15. 06. 2020 12.22
-3
Urška, raje se uči slovenščine, sicer ne boš opravila mature iz tega predmeta. V tvojem tekstu je ogromno slovničnih napak.
Defragment
14. 06. 2020 15.43
+71
Maturantski plesi so se tako in tako izrodili v manifestacijo snobizma in čisti biznis.
Benedichk
14. 06. 2020 14.23
+42
Prokleti lopovi!! Kako si drznejo?!
Cheesecake
14. 06. 2020 14.24
+24
Firnk
14. 06. 2020 14.15
+49
otroke guljo zasluškarji nč sram
JApajaDAja
14. 06. 2020 14.26
+58
ne otroke, njihove starše na račun otrok, kar je ogabno!
Firnk
14. 06. 2020 14.57
+52
saj z maturantskimi izleti ni nič drugače ogulijo do kosti
Betuul
14. 06. 2020 13.53
+82
Že davno od tega je se pa spomnim , ko smo opravili maturo smo se zbrali pred šolo tako v zboru vsi zapeli gaude amus pa še nekaj domačih tako je zgledalo kot proslava. Saj tudi je. Potem smo odšli na kosilo. Lepo je bilo se spomnim a skromno
Jožajoža
14. 06. 2020 13.18
-21
to vlado,ministre,mandatara in SDS poslance tožite za nastalo škodo. oni so krivi. sedaj so polni denarja. samo tožba bo dolgotrajna. desničar nagrabljenega ne deli z drugimi.
Victorinox
14. 06. 2020 13.23
-7
Levičar pa rad deli, še posebej upokojencem in socialno ogroženim.
Lisec7
14. 06. 2020 13.49
+13
Joža, jaz bi pa delil s tabo -pola-pola, samo bi se oba jokala---pa vseeno z levo ali desno roko
muci007
15. 06. 2020 11.39
+1
Joža, pojdi delat kaj pametnega! Jamranje ne pomaga.
tim38
14. 06. 2020 13.06
-17
Vsi, kateri komentirate zadevo. V mojem primeru je situacija sledeča. V začetku šolskega leta izvedel večji del plesnih vaj, nato je sledila mala pavza, potem so otroci zboleli in nato še epidemija. Prispevke redno plačeval, od pobranega denarja se komaj pokril, sedaj se pa sprašujem od kje bi dobil denar za vračilo v kolikor se ne bi zmenil drugače. Male plesne šole imamo zgolj za preživetje, še posebno tisti učitelji, ki nismo fabrika za ples ampak ples živimo in delamo svoje poslanstvo z dušo.
Andree
14. 06. 2020 14.03
+47
Če pa imaš komaj za preživetje pa je boljše da zapreš štacuno
Walter Pravicek
14. 06. 2020 16.56
+8
NE MORE,JE SAMOZAPOSLEN,MIKRO FIRMA,PIŠE ŠTEVILO ZAPOSLENIH=1 OSEBA,TORAJ JE DIREKTOR,NABAVNI,DELAVEC.PRODAJA IZDELEK,ČISTI LOKAL,KASIRA.-A IMA VSAJ STATUS SAMOZAPOSLENEGA.AMPAK:VSAK NE MORE BITI MUZIKANT,TRGOVEC,KUHAR ALI RAČUNALNIKE POPRAVLJATI.S:P:JE ZA MOJSTRE NE AVANTURISTE!!!
Jožajoža
14. 06. 2020 20.06
-3
Ja tožim to vlado.lahko pa se povezemo in gremo v skupinsko tožbo.
Andree
14. 06. 2020 21.02
+1
muci007
15. 06. 2020 11.41
RamzesII
14. 06. 2020 13.03
+44
Drago za enkraten dogodek.