Črna kronika

Med gašenjem obsežnega požara eden izmed gasilcev utrpel vročinski udar

Postojna, 05. 09. 2020 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Barbara Golub
Komentarji
4

Z ognjenimi zublji v Postojni se je borilo več kot 100 gasilcev iz treh gasilskih zvez. Opravili so težaško delo, je bilo slišati na pogorišču, kjer so še ves dan odkrivali in gasili nova in nova žarišča ter odvažali tleči les. Pri krotenju požara pa je v neznosnih razmerah kljub pogostim menjavam en gasilec utrpel vročinski udar. Zaradi težkih razmer je izgubil zavest, prvo pomoč pa mu je nudil eden izmed očividcev, ki se je naključno znašel na kraju požara.

Z avtom se je pripeljal k tiskarju, parkiral ob silosu, ko je izstopal, pa je počilo. "Po meni je šel prah, žaganje in vse. Srečo sem imel, da je bil zraven železni kontejner, ki je zadržal eksplozijo," začetek opisuje očividec Marjan Nagode. Ogenj se je po eksploziji pričel bliskovito širiti, po 30 sekundah je zajel območje 50 kvadratnih metrov. "Nekaj neverjetnega, ne moreš si predstavljati," še pove.

Hiteli so odmikati avtomobile, ko so že čez dve minuti na kraj prihiteli prvi gasilci, je bilo jasno: "Preostalo nam je samo branjenje sosednjih objektov," razsežnost požara opiše Mitja Šantelj, vodja včerajšnje intervencije in poveljnik PGD Postojna.

Marjan Nagode je stekel k sosednjemu podjetju, kjer je zaradi vročine ob gorenju že začela nastajati škoda, saj se je ogenj nevarno pričel širiti proti skladišču igrač. Medtem ko so zunanjo steno v ozkem prehodu med ognjem in skladiščem branili gasilci, sta s Simonom Premrlom, direktorjem podjetja Unika TTI, šla preverit stanje v prvem nadstropju: "Okna so popokala. Nato pa je gospod Premrl zagledal gasilca, ki leži na tleh. Stekla sva dol, poklicali smo rešilca," pripoveduje Nagode. Sam je medtem obnemoglemu gasilcu, ki je zaradi neznosnih razmer izgubil zavest, nudil prvo pomoč. "Bil je še par ur na opazovanju na urgenci, nato je bil odpuščen v domačo oskrbo in se trenutno počuti v redu," pa sporoča vodja včerajšnje intervencije.

Gasilci so vso noč stražili pogorišče, danes pa ves dan odvažali pogoreli les. "Trenutno nas je na terenu 15 in sproti zalivamo goreč material, počasi se prebijamo do tistega res velikega žarišča," naslednji dan na pogorišču požara opisuje Blaž Lopatič, vodja današnje intervencije. Gorelo je na 3.500 kvadratnih metrih površine. Ogenj je uničil skladišča lesa in sipkih materialov, iz katerih je podjetje Excelza proizvajalo pelete za ogrevanje. "Tu se ne da prehitevat, kamion po kamion, kos po kos, počasi. Samo velike količine vode in zalivat." 

Zato se je še danes kadilo po vsej Postojni. Od težaškega dela izmučenim gasilcem in zaposlenim v obrtni coni pa je v jutranjem soncu dokončno postalo jasno, kaj jim je s skupnimi močmi uspelo. "Plinska cisterna je imela že 600 stopinj, stena hale pa 500. Bilo je vse na meji. Gasilci so postavili živi koridor, na pet minut so se menjevali. Z lestvijo, z železnice, so poskušali predvsem to pločevino ohladiti in preprečiti, da bi se podrlo vse na naše objekte," izjemno delo gasilcev opiše Simon Premrl, direktor sosednjega podjetja Unika TTI. Predvsem pa si bo za vedno zapomnil neverjetno osredotočenost in profesionalnost gasilcev: "Po njihovih izrazih smo videli, da je zelo napeto. Impresivno je bilo videti vseh 100 gasilcev, 20 tovornjakov, ampak hkrati totalen red, nobene panike, vse organizirano, vse umirjeno."

V Excelzi, kjer je zagorelo, zaradi še ene tragedije - smrti v družini, pristojni pred kamero ne zmorejo. Čistiti pomagajo vsi zaposleni, računajo, da bi v dveh tednih že lahko znova zagnali proizvodnjo. Vzrok za požar bodo ugotovili kriminalisti, ki so šele popoldne, ko je bilo dovolj varno, smeli vstopiti na pogorišče.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
06. 09. 2020 16.09
-3
"Plinska cisterna je imela že 600 stopinj, stena hale pa 500." Kako so pa to izmerili?
RamzesII
06. 09. 2020 16.07
+0
Direktor ni bil tam po naključju, je že imel razlog.
revolucijakorupcijafasizem
05. 09. 2020 21.46
+10
Spomnem se ko so jih kar nekaj pripeljali k nam zaradi intoksikacije z ogljikjovim monoksidom,mladi vsi plačani niso bili za to,pa nobeden ni pojamral niti enkrat.bravo fantje hvala vam za vse
TheEarthIsFlat
05. 09. 2020 20.16
-9
Vse "požare" se pomete pod preprogo in je,nihče nič ne ve, delo gasilcev pa je itak zastonj, kenede, tako v Zokistanu kot v Postojni,