Slovenija

Gantarjeva 'pomenljiva' modrost dneva: Ne prerekaj se z bedakom

Ljubljana, 01. 07. 2020 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V zadnjih dneh, ko je javnost spet bolj pozorna na stanje okužb z novim koronavirusom, v oči bodejo nekatere kritike, ki sta si jih javno izmenjala vladni govorec Jelko Kacin in minister za zdravje Tomaž Gantar. Nazadnje je Kacin ministrstvu očital neučinkovitost pri nadzoru karantenskih odločb, Gantar pa Kacinu nerazumevanje postopka. Minister za zdravje je sicer zvečer tvitnil 'pomenljivo' sporočilo: "Modrost dneva. Ne prerekaj se z bedakom, ker ljudje ne bodo videli razlike."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dvojna merila
    04:02
    Iz 24UR: Dvojna merila
  • Iz SVETA: Zmeda in nejasnosti glede ukrepov
    02:51
    Iz SVETA: Zmeda in nejasnosti glede ukrepov

Vladni govorec Jelko Kacin je bil med torkovo novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 kritičen do majhnega števila nadzorov zdravstvenega inšpektorata nad izvajanjem karantenskih odločb. Opozoril, da je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati tudi učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je po njegovi oceni nezadostna. Nedostojno in nesprejemljivo se mu namreč zdi, da so inšpekcijski organi opravili samo 14 nadzorov, potem ko imamo na tisoče karantenskih odločb. Po Kacinovih besedah bi moral, kdorkoli je za to odgovoren, prevzeti odgovornost.

"Vladni govorec očitno ne razume postopka," je za Radio Slovenija Kacinovo izjavo danes komentiral zdravstveni minister Gantar. Kot je pojasnil, se karantenske odločbe namreč vročajo po upravnem postopku, kar pa bo zakonsko urejeno šele s predlaganim četrtim protikoronskim zakonom. "To pomeni, da lahko odločbo nekdo dvigne praktično že ob koncu karantene ali pa je sploh ne dvigne, kar pomeni, da zdravstveni inšpektorat v tem primeru ne more reagirati in je popolnoma nemočen," je pojasnil minister. V večernih urah je minister sicer tvitnil nenavadno modrost dneva. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kacin se je na ministrove komentarje odzval med današnjo novinarsko konferenco. "Jasno sem povedal, da je to moje osebno mnenje. Ali jaz razumem ali ne razumem, je drugo vprašanje. Vem pa, da imamo že od prvega dne, od 13. marca naprej, težave z vročanjem karantenskih odločb. Te izdaja ministrstvo za zdravje, zakaj prihaja do takega zamika pri izdaji in pri vročanju je seveda vprašanje, na katerega jaz ne bom odgovarjal," je pojasnil vladni govorec.

Minister za zdravje in vladni govorec sta si spet izmenjala nekaj ostrih besed.
Minister za zdravje in vladni govorec sta si spet izmenjala nekaj ostrih besed. FOTO:

Po besedah Kacina imajo ves čas veliko razprav, v katerih vedno znova zahtevajo, da se karantenske odločbe vročajo že na mejnem prehodu. "In potem teh razlag ni več, kdaj je bilo komu kaj vročeno. Če se ob prihodu domov vroči karantenska odločba, potem je ta aktualna, točno se ve kdaj in kako," je dejal.

Kacin je pri tem izpostavil primer iz svoje družine, kjer že en mesec čakajo na karantensko odločbo. Nekateri družinski člani so to že prejeli, nekateri pa ne. Kot ocenjuje, so to stvari, ki jih je treba urediti tam, kjer so za to pristojni. "Očitno imamo težave z operativnostjo. Nekateri imajo velike težave z implementiranjem sprejetih političnih odločitev," je še ocenil vladni govorec.

Različna stališča in ocene sta minister in vladni govorec javnosti sporočala tudi glede potovanj na Hrvaško. Gantar je za Radio Slovenija namreč poudaril, da Hrvaška po kriterijih Evropskega centra za nalezljive bolezni sodi na rumeni seznam. "Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Jaz ne vem, eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev. Tudi naš vladni govorec je med drugimi, kar seveda ni dobra informacija za ljudi," je navedel.

Kacin tega ni želel komentirati. Kot je povedal, o tem odloča vlada. "Vlada odloča takrat, ko dobi predlog. Jaz spremljam gradiva, ki prihajajo na vlado in takega predloga še nisem videl. Mene ne zanima, kaj kdo misli, zanima me, kaj kdo dela," je pojasnil.

Inšpektorat v nadzoru prijav suma kršitve karantene ni ugotovil nepravilnosti

Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil nadzor nad vsemi prijavami, ki so se nanašale na sum kršitve karantene, odrejene zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Pri tem pa ni ugotovil nepravilnosti, so zagotovili. 

Medtem ko so nadzor nad domnevnimi kršitvami karantene v preteklosti opravljali po prejetih prijavah in po tistem, ko so preverili, ali je bila osebi vročena odločba o karanteni, je zdaj v teku nadzor skladno z vladnim sklepom o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi covida-19 med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in policijo.

Inšpektorat sicer aktivno sodeluje s policijo pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa vse od sredine marca, ko so razglasili epidemijo.

Na inšpektoratu je zaposlenih 85 inšpektorjev. Nadzore v zvezi z zakonom o nalezljivih boleznih in covidom-19 opravljajo neprekinjeno in se sproti odzivajo na prispele prijave. Števila nadzorov, ki jih posamezen inšpektor opravi na dan ali teden, pa številčno ne morejo opredeliti, saj je to odvisno od zahtevnosti posameznega postopka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
05. 07. 2020 19.54
To lahko tudi pomeni, da noče, da ljudje vidijo, da je on tudi bedak. Razen če še ne ve in misli da ni.
Tone 12345
02. 07. 2020 21.46
+2
Kakorkoli vsak ima pravico do svojega mnenja in jaz pač ne verjamem v resnost in nevarnost tega virusa niti bpod razno!4 mesece hodim po svetu povsod z masko ali brez in nisem niti sam pri sebi niti v okolici opazil kakršne koli spremembe!in tudi to kar neko pojavljanje "okuženih"na vseh koncih slovenije in v svetu se mi zdi čudno!če je že taka neverjetna kuznost pa ljudje tam kjer se pojavi bi se moral bliskovito razširiti ma med skoraj vse ne pa da se že 4 mesece kar nekje po svetu pojavlja!in ti "ukrepi" prosim vas lepo!samo poglejte kaj lahko naredite pri virusu gripe ki se v skoraj momentu razširi med 50 % ljudi v celi sloveniji!zdej se mi pa zdi kot da načrtno vzdržuje pojavljanje tega virusa zaradi cepiva ki ga hočejo prodat!!ne vem no ampak mene ne bodo farbal res ne!nobenih konkretnih slik obolelih in konkretnih podatkov samo da so o okuženi oboleli itd..to je brez veze! Pa tudi kere sploh testirajo s testom ki je vprašljivo oz nezanesljivo!!!
Antoniozmaj
02. 07. 2020 20.20
+3
Gantarja preveč hvalimo. Zaradi tega ga bo gargamel odstavil. Čisto ga je zasenčil😁😁😁
FAUSTOS1
02. 07. 2020 18.53
+2
o kacinu škoda besed,ko se prodaš si pač-o gantarju pa ste pozabili velike x ,ki so jih dajali ljudem v domovih ,da niso bili deležni zdravniške oskrbe in seveda umirali saj x je pomenil brez pomoči.
sredin?ek
02. 07. 2020 12.33
+21
Bravo Gantar. Kacin pa se naj pobere že enkrat za vedno.
aristotel
02. 07. 2020 12.09
+15
O Kacin vse kaj si dobrega neredil pred 30 leti si s svojimi nastopi sedaj poteptal vodijo te samo osebne koristi in za to ti ni mar NIČ niti posledice ko govoriš o KOV - 19...pameten da vidiš kako trava raste ŽAL. Venomer se obračaš po vetru kaj danes govoriš jutri negiraš KAJ TI TO TREBA a še nimaš dovolj očitno ne...ne se še naprej blamirati !
Vrtni a
02. 07. 2020 12.08
+23
Kacin postaja v svojih govorih, vedno bolj oseben, ne glede na to, da je plače kot vladni govorec in ne za podajo osebnih mnenj. Mene njegova osebna mnenja čist nič ne zanimajo in fer bi bilo, da se mu odtrga od plače za neprofesionalno delo. Drugče pa lahko plačajo vsakega od nas tukaj in bomo šli povedat osebna mnenja, ki jih trenutno izražamo pro bono. Bravo g.Gantar, da vse to stoično prenaša.
CtrlDelete
02. 07. 2020 12.03
+22
G. Gantar, moj poklon.
number46
02. 07. 2020 11.58
+25
Škoda je tega Gantarja, da se je posledično vpletel z lopovi in b.... Ki.
poper00
02. 07. 2020 11.44
+8
Ljudje ne se bat.Kumrovški obramboslovci vodijo džavo.
Strojan
02. 07. 2020 11.32
+22
Naj Jelko Kacin raje pove kako je avtocestni odsek v Podtaboru dobil naziv Kacinov klanec !
kritika1
02. 07. 2020 11.11
+46
Zadeva s Kacinom je prešla meje razumnega in dopustnega. On ni več govorec ampak je razlagalec vsega na vseh področjih, je prestopil na raven, ko je nad vsemi nad stroko ... Tukaj Gantarja 100% podpiram. Najlažje je biti govorec brez odgovornosti in vsem soliti pamet ... Neverjetno ampak kako hitro ljudem nekaj stopi v glavo ne glede na starost , pričakoval bi, da bo po opozorilih strokovnjakov s področja medijskega nastopanja, komunikacije zavzel malce drugačno pozo ampak NE. Nekaj časa to človek prenaša, pričakuješ, da se tisti, ki se loti medijskega nastopanja na to pripravi ..., ne on kot da mu je čisto vseeno kako ljudje sprejemajo njegove izjave, način podajanja ... V tem času pa bi že lahko opravil en dober tečaj s področja komunikacij in se naučil kako in kaj. Tole kar on počne je res že neprebavljivo, naj mu vendarle nekdo pove, da je od tistih dni minilo že 29 let, takrat je bil njegov način res enkraten, danes ne več.
Antoniozmaj
02. 07. 2020 11.31
+34
kdo od janšistov pa posluša stroko? kacin ni govorec, ampak VLADINO TROBILO
STOP
02. 07. 2020 11.06
-1
vse lepo in prav, da pa gantar pravi, da ne razume, zakaj cro ostaja na zeleni listi, je pa podcenjevanje inteligence državljanov, pa saj nismo neumni no
martinov
02. 07. 2020 10.37
+39
Kasin bo moral povabiti Gantarja na iskren pogovor, da se bosta že enkrat uskladila ! Sicer pa tudi v Butalah ni bilo nič drugale, kot je v sedanji Vladi Republike Slovenije !
borjac
02. 07. 2020 10.34
+47
Kacin in Janša sta kot dva enojajčna dvojčka, Kacin si dovoli vse, ker ima direktno povezavo z Janšo in napada Gantarja , ki ga Janša hoče odstaviti. Dokler nekatere stvari ostanejo pri besedah še ni tako hudo, ko pa je od teh besed Kacina odvisno zdravje Slovencev je to katastrofa, PREDSTAVLJAJTE SI, da imate operacijski poseg pri dr.Gantarju in se pri operacijski mizi namesto dr.Gantarja pojavi Kacin .... ???
?ebula
02. 07. 2020 10.43
+16
Boris6116
02. 07. 2020 10.23
+40
Kacini je ponovno druženje z JJ hitro vplivalo na ego!
MojsterSplinter
02. 07. 2020 10.36
+48
Pozabil je, da obramboslovci (kar sta oba z JJ) glede zdravja nimajo kaj polemizirati z zdravniki (kar Gantar je).
Gabiula
02. 07. 2020 10.07
+55
Marsalu Twitu je Gantar trn vpeti kjer je povedal koliko je bilo ventilatorjev v resnici kjer Pocivalsek jih bi rad se kar naprej uvazal in reseval zivljenja
Edx111
02. 07. 2020 10.03
+74
Gantar je edina svetla tocka te vlade, ki ne kima vse povprek.
Kekec 007
02. 07. 2020 09.41
+73
Kaco izkoristil za mal dodatka pred penzijo. Epidemija kot naročena za govoričenje brez smisla.
cirenij
02. 07. 2020 09.45
+52
Thinc25
02. 07. 2020 10.17
-41
Kacko je bolj pameten kot ste vsi skupaj, dobro ga poznam!
Strojan
02. 07. 2020 11.34
+16
poper00
02. 07. 2020 11.42
+9
Thinc ja obramboslovci so končali šolo,ki je vsaj tako teška kot osnovna in zato so tako pametni in se v zdravstvo razumejo bolje kot zdravniki,v ekonomijo boljše kot ekonomisti v tehniko bolje kot inženirji ,še najboljši pa so v nakladanju.
Rudar
02. 07. 2020 09.31
+75
Dvojna merila, kot pri maskah. Gantar je edini pameten v tej vladi. Mejo z HR je treba zapret, tako kot smo je z Italijo. Aja, v Italiji odločevalci nimajo vikendov.
RudiFeler
02. 07. 2020 09.55
+33