Slovenija

Med kandidati za ustavnega sodnika največ poslanske podpore uživa Čeferin

Ljubljana, 28. 05. 2019 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodje poslanskih skupin so se s predsednikom države Borutom Pahorjem posvetovali o kandidatih za ustavnega sodnika. Največ podpore med poslanskimi skupinami uživa odvetnik Rok Čeferin. V LMŠ in SDS svoje odločitve še niso sprejeli, v NSi so bolj naklonjeni pravniku Janezu Pogorelcu, za DeSUS pa sta sprejemljiva oba omenjena kandidata.

Predsednik republike Borut Pahor je danes z večino vodij poslanskih skupin opravil posvetovanja o kandidatih za novega ustavnega sodnika in kandidatki za informacijsko pooblaščenko. Za mesto ustavnega sodnika so prijavljeni odvetnik Rok Čeferin, nekdanji vodja vladne zakonodajne službe Janez Pogorelec in nekdanji novinar Marjan Lekše.

Kot je po posvetu pri Pahorju povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, odločitve še niso sprejeli. Podobno velja tudi za SDS. Kot je napovedal vodja poslanske skupine Danijel Krivec, bodo odločitev sprejeli tik pred glasovanjem, sami pa v tem trenutku ne bodo predlagali katerega drugega kandidata.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pojasnil, da so se njihovi poslanci pogovorili z vsemi tremi kandidati za ustavnega sodnika. Najbolj jih je prepričal Čeferin, zato so mu podporo izrazili tudi v današnjem pogovoru s predsednikom republike. Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča najvišjo podporo uživa Čeferin. Podporo temu kandidatu je v izjavi za medije po srečanju s Pahorjem izrazil tudi namestnik vodje poslanske skupine SAB Andrej Rajh.

Največ podpore med poslanskimi skupinami ima odvetnk Rok Čeferin.
Največ podpore med poslanskimi skupinami ima odvetnk Rok Čeferin. FOTO: POP TV

Vodji poslanske skupine Levica Mateju T. Vatovcu se Pogorelec in Lekše ne zdita primerna kandidata za to funkcijo, o kandidaturi Čeferina, ki je po njegovi oceni sicer eden boljših kandidatov v zadnjem času, pa bodo še opravili razpravo. "Mogoče pa bi bil že čas, da bi na ustavno sodišče prišel kandidat, ki ima nekoliko bolj napredna, progresivna stališča," je dodal.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je poudaril, da prednost dajejo nekdanjemu vodji vladne službe za zakonodajo Pogorelcu. Med drugim je izpostavil, da je Pogorelec doktoriral iz ustavnega prava, prav teh znanj pa po oceni Horvata na ustavnem sodišču manjka. Kot je dodal Horvat, pa nimajo nič proti niti kandidaturi Čeferina.

Za vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo pa sta medtem sprejemljiva tako Čeferin kot tudi Pogorelec.

Predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti ter prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti se zaradi odsotnosti posvetovanja danes niso udeležili.

Predsednik republike bo po opravljenih posvetovanjih predlog kandidature posredoval državnemu zboru. Kot so v ponedeljek pojasnili v uradu predsednika republike, je pred odločanjem poslank in poslancev predvidena javna predstavitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
29. 05. 2019 13.46
+3
Volite Čeferine in jih pridno izbirajte - konec koncev so trije bratje, ki z očetom vred zastonj odprejo usta samo takrat, ko jejo.
Zmaga Ukrajini ...
29. 05. 2019 11.50
+0
Čeferin je car v mnogih pogledih. On bi moral postati ustavni sodnik, ker si to preprosto zasluži. Že zelo dolgo časa naše US vleče na desno in čas je, da se mu počasi "ponastavi" smer - naravnost.
krmeki
29. 05. 2019 09.59
+1
Vsaj nekdo iz prakse. Na US je že preveč profesorjev in teoretikov
wolfterier
29. 05. 2019 09.58
+2
Navijam za Čeferina.JOVEVA mu bo poslala čestitko iz Nizozemske !!!
Recenzor
28. 05. 2019 21.49
+3
Eni ki so bili priviligirani v bivši državi so še sedaj priviligirani, ostali pa jim nič ne pomaga. če naredijo deset faksov. Ali je ta zakotni odvetnik slučajno strokovnjak za ustavno pravo, ali zna samo Ilko iz Ambrusa ter kriminalce zagovarjat. Po tej logiki bi bil tud Matos dober, je še večji frajer
piljan
28. 05. 2019 21.52
+1
No verjamem,da se glede strokovnosti s tabo z lahkoto kosa.
najvsivedo
28. 05. 2019 21.25
+6
Tistega ko podpira Han se ve.... PRIJATELJ ALI NAŠ.
piljan
28. 05. 2019 21.27
-1
Svečko najsi,kako pa ,da sekstaši nimate svojega,bo krivosodje.
leond1
28. 05. 2019 20.55
+6
sama mafija vlada v sloveniji
ivan.z Doba
28. 05. 2019 20.39
+6
Čeferin v vsako slovensko vas!!
ivan.z Doba
28. 05. 2019 20.39
+2
Čeferin v vsako slovensko vas!