Slovenija

Pred preventivno akcijo AVP opozarja, da med kolesarji naraščajo kršitve predpisov

Ljubljana, 16. 05. 2021 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
30

Do konca aprila se je pri nas zgodilo 247 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. To je devet več kot v istem obdobju lani. K sreči pa letos še nismo zabeležili smrtnih žrtev med kolesarji, jih je pa 44 utrpelo hude telesne poškodbe. Zaskrbljujoče pa je, da je pri kolesarjih, povzročiteljih nesreč, ki so morali opraviti alkotest, bila povprečna izmerjena stopnja alkoholiziranosti kar 1,61 promila. Na večjo varnost kolesarjev bodo do konca meseca opozarjali tudi policisti, saj se s ponedeljkom začenja nacionalna preventivna akcija.

Med 17. in 30. majem bo po Sloveniji potekal poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev, pa tudi kršitvami drugih udeležencev v prometu do kolesarjev. Namen nacionalne preventivne akcije, ki jo organizira Javna agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo, je opozarjati na večjo varnost kolesarjev. 

Preventivna akcija bo potekala med 17. in 30. majem
Preventivna akcija bo potekala med 17. in 30. majem FOTO: Dreamstime

Kolesarji sodijo med bolj ranljive skupine udeležencev v prometu, saj jih vozniki motornih vozil velikokrat spregledajo. So pa kolesarji vse bolj pogosti udeleženci v prometu, tako v naseljih kot drugod, saj se delež kolesarjev v zadnjih letih vztrajno povečuje. 

"Vsaka policijska uprava bo med 17. in 30. majem izvedla poostren nadzor, prav tako bodo posamezne policijske enote izvedle krajše poostrene nadzore, kjer bodo pozornost usmerili na kršitve kolesarjev in na kršitve drugih udeležencev do kolesarjev: vožnja kolesarjev v napačno smer, upoštevanje prometne signalizacije (predvsem upoštevanje rdeče luči na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporaba kolesarskih čelad, vožnja po pločnikih, nepravilna prehitevanja kolesarjev ter neupoštevanje pravil o prednosti," so pojasnili na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP). 

Skoraj dve tretjini prometnih nesreč povzročili kolesarji sami

V prvih štirih mesecih letošnjega leta, torej do vključno 30. aprila, so bili po trenutno veljavnih začasnih podatkih kolesarji udeleženi v 247 prometnih nesrečah. Za primerjavo: lani v istem obdobju je bilo 238 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. 

Od 247 prometnih nesreč z udeležbo kolesarja jih je bilo največ, kar 68, zaradi izsiljevanja prednosti. Neprilagojena hitrost je bila vzrok za 67 prometnih nesreč, nepravilna stran ali smer pa za 43. 145 letošnjih prometnh nesreč (58 odstotkov) so povzročili kolesarji sami, najpogosteje zaradi neprilagojene hitrosti. 

V letošnjem letu smrtnih žrtev med kolesarji ne beležimo, delež umrlih kolesarjev v obdobju zadnjih petih let pa znaša 10 odstotkov od vseh preminulih v prometnih nesrečah. V zadnjem petletnem obdobju je bil v prometni nesreči s smrtjo kolesarja najbolj pogosto udeleženec voznik osebnega avtomobila in to kar v 55 odstotkih.

Med kolesarji sicer v prvih štirih mesecih letošnjega leta ni bilo nobene smrtne žrtve (lani sta v tem obdobju umrla dva kolesarja). Hudo telesno se je poškodovalo 44 kolesarjev, kar je en kolesar več kot lani. 22 od 44 hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometni nesreči ni uporabljalo zaščitne čelade. 

Med hudo telesno poškodovanimi je bilo letos največ starih 65 in več let (13), sledila je starostna skupina 55 do 64 in 45 do 54 let (v vsaki po 9 kolesarjev), kažejo podatki AVP. Med hudo poškodovanimi so bili letos tudi trije mladoletni kolesarji (do 17. leta starosti). Le eden je bil povzročitelj nesreče, vsi pa so nosili zakonsko predpisano zaščitno čelado. 

Število lažje telesno poškodovanih je enako kot v istem obdobju lani (165). Od tega je bilo lažje telesno poškodovanih 21 mladoletnih kolesarjev. V kar 15 primerih so bili tudi povzročitelji, zaščitno čelado so nosili v le 14 od 21 primerih. Med pogostejšimi poškodbami kolesarjev v prometnih nesrečah so prav poškodbe glave, zato je uporaba kolesarske čelade priporočljiva za vse. 

Naraščajo kršitve med kolesarji

V obdobju 2018-2020 so policisti pri kolesarjih ugotovili naraščanje kršitev cestnoprometnih predpisov. Če je bilo leta 2018 vseh kršitev 5296, jih je bilo lani ugotovljenih že 7582. Najpogostejše kršitve v omenjenem obdobju so bile: nepravilna stran ali smer vožnje (23 odstotkov vseh kršitev); vožnja pod vplivom alkohola (16 odstotkov); uporaba mobilnega telefona (14 odstotkov) ter neuporaba luči (13 odstotkov vseh kršitev). 

Kolesar s pametnim telefonom v roki
Kolesar s pametnim telefonom v roki FOTO: Dreamstime

Kot so opozorili na AVP, v zadnjih letih narašča predvsem uporaba telefona pri kolesarjih. Delež teh kršitev je lanskem letu in letos v prvih štirih mesecih znašal že skoraj petino (17 odstotkov) vseh kršitev. Za primerjavo: pred dobrimi štirimi leti je ta delež znašal le dobrih sedem odstotkov. Ob tem so pri AVP spomnili, da uporaba mobilnega telefona in slušalk med kolesarjenjem ni dovoljena in pomembno vpliva na (ne)zaznavanje okolice in prometa, posledično pa se poveča tveganje za prometno nesrečo.

Povprečna izmerjena stopnja alkohola pri kolesarjih povzročiteljih nesreč 1,61 promila

Zaskrbljujoča je tudi visoka povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti. Kot so zapisali v AVP, je bila letos od 145 kolesarjev, ki so bili sami povzročitelji prometnih nesreč, petina (28 kolesarjev) pod vplivom alkohola. 

"Zelo zaskrbljujoča je pri teh kolesarjih povprečna stopnja izmerjene alkoholiziranosti, ki je znašala kar 1,61 promila (grami alkohola na kilogram krvi). Kar 82 odstotkov teh nesreč se je končalo s poškodbami, štirje so bili hudo, 20 pa lažje telesno poškodovanih. Agencija za varnost prometa in Policija zato znova opozarjata, da alkohol ne sodi v promet in da se zaznave okolice za varno udeležbo v prometu spremenijo že po prvem popitem kozarcu," so poudarili. 

Ker je v prometu dovolj že trenutek nepazljivosti, da se človeku življenje za vselej korenito spremeni, AVP in Policija svetujeta: "Kolesarji, na cestah bodite kar najbolj pozorni, saj je za nastanek nesreče dovolj majhna napaka. Ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ne vozite pod vplivom alkohola, vozite zmerno in hitrost prilagodite razmeram v prometu. Na pot se podajte strpno in z zavedanjem, da smo za varnost v prometu soodgovorni vsi."

Kolesarji lahko za lastno varnost največ naredimo sami:

- vozimo po kolesarski stezi, če kolesarske steze ni pa po desnem robu cestišča v smeri vožnje;

- upoštevati je treba prometna pravila in predpisa, ki veljajo za voznike, pravila prednosti, prometne znake in signalizacijo;

- poskušamo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu;

- pri zavijanju v križišču jasno nakažimo smer z rokami, se pravilno razvrstimo in upoštevamo pravila prednosti;

- nikoli ne vozimo v nasprotni smeri vožnje, saj nas drugi vozniki ne pričakujejo iz te smeri;

- ponoči in v mraku uporabimo luči in odsevna telesa;

med kolesarjenjem ne uporabljamo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici;

poskrbimo, da je naše kolo tehnično brezhibno in uporabljajmo zaščitno opremo.

Agencija za varnost prometa tudi voznikom svetuje, naj bodo pozorni na kolesarje. Še posebej pri zavijanju desno, saj imajo kolesarji in pešci prednost. Ko pri bočnem parkiranju zapuščate avtomobil, vrata avtomobila iz notranjosti odpirajte z desno roko. Tako boste se morali zasukati s telesom in boste videli kolesarja, ki prihaja od zadaj. Voznike pa pozivajo tudi, naj se na kolesarje ne jezijo, saj so v prometu ranljivejši kot vozniki avtomobilov.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hugh_Mungus
19. 05. 2021 10.56
V 58% so bili udeleženi kolesarji sami. Kdo je torej kriv? Neprilagojena hitrost? Infrastruktura? Slabo urejen obvoz? Ah seveda da neprilagojena hitrost in kršitve predpisov ane 😅
travc
17. 05. 2021 08.33
Res nekateri ne vozijo kot je treba lahko pa bi tudi vi,ki šinfate malo sedli na kolo ali šli peš do prve trgovine.Tudi avtomobilisti delamo gužvo po mestu.V Amsterdamu boš teško v centru srečal avti in verjemite,da je kar prijetno.
Janez Novak 13
17. 05. 2021 08.26
Razlogi za katastrofo med vedenji kolesarjev: i.) prepotentnost in mišljenje, da imajo absolutno prednost, ii.) mestni redarji in tisti modri ničesar ne ukrenejo. Če se kolesar pelje po pločniku mimo policijske postaje in se mu policaji umaknejo to pove vse., iii.) MOL zavestno spravlja v življenjsko nevarnost vse kolesarje, ker jim dovoljuje (s prometno signalizacijo) vožnjo v enosmerne ulice (ena zadnjih je Župančičeva med Tomšičevo in Cankarjevo) - dovolijo vožnjo kolesarjem tik za parkiranimi vozili. In en voznik avta enega kolesarja ne bo opazil, ker je avto preveč parkiran pod kotom, po možnosti še kakšen furgon...in bo veselica. In dovoljena vožnja po Bavarskem dvoru (v obe smeri) - napaka. Tu je enostavno preveč pešcev, da bi bilo to varno (za ene in druge). Že sedaj so kje kolesarske speljane čisto zraven parkiranih vozil. In se kaj hitro lahko zgodi, da bo nekdo vrata odprl... in še in še bi lahko našteval. Ja, sem Lublančan (ja, Lublančan) in ja, vozim se s kolesom (vsak) dan. Saj mi ustreza, da grem lahko *uradno* v enosmerno - ampak vedno vozim vsaj en meter stran od parkiranih vozil. In tudi ko vozim po enosmerni v pravo smer vozim po sredini voznega pasu, da me ne bi kdo z vrati snel....kolesarji z lahkoto naredimo kakšen ovinek več, če je potrebno zato bi morala mestna oblast temeljito premisliti o vseh teh nespametnih prometnih znakih.
Tomvojo
16. 05. 2021 21.48
+3
Po logiki kvazi prometnih strokovnjakov moraš ti paziti kaj delajo zblojeni kolesarji, pravil pa itak ni nobenih za njih, prosto po funtku.
User1538643
16. 05. 2021 21.38
+3
Izletijo in preletijo prehod za pešce, naravnost pred tabo, pa kolesarske steze sploh ni.
EiYou
16. 05. 2021 21.33
+5
to, da kolesarji zmotno mislijo, da je zebra njihova prednostna cesta bi jih lahko kdaj pa kdaj opozorili pri osrednjih poročilih
thetech
16. 05. 2021 21.30
+0
Komentator16381
16. 05. 2021 21.30
+5
Kolesarji so ravno največji prekrškarji.. vožnje v nasprotno smer, vožnja čez rdečo luč, vožnja po pločniku, neuporaba zaščitne opreme, vožnja po sredini ceste itd. itd.
pepe vas ma rad
16. 05. 2021 21.24
-1
Se ena tema za velike trebuscke
13klu?
16. 05. 2021 21.16
-2
Kolesarji bi se vsi morali v petek udeležiti tourdeparlament, ne pa da ležijo doma
Madžaroš
16. 05. 2021 21.01
+2
Kolesarji = izgubljene ovce
disorderliness
16. 05. 2021 20.45
-1
Ni večje gnusobe na svetu, kot je policaj.
Mother Russia
16. 05. 2021 20.37
+5
Po svoji napihnjenosti, brezbrižnosti in nespoštovanju prometnih predpisov so uporabniki električnih skirojev daleč pred kolesarji in ostalimi udeleženci v prometu...
schrodingerScat
16. 05. 2021 20.23
+2
Kolesarji? To so tisti, za katere ne veljajo nobena prometna pravila?
pingvinislo5
16. 05. 2021 20.04
+3
eh, dajte no, skoraj vsi kolesarji so tudi vozniki avtomobilov....in nekultura v prometu je tako med avtomobilisti kot med kolesarji, le da si na kolesu več upaš kršit, ker se dojema prekrške na kolesu 'manjše' od prekrškov v avtu....
Oknaj 4
16. 05. 2021 19.52
+2
Kolesarji nimajo nobenih dajatev za onesnaževanje okolja pa so posredno odgovorni za veliko ispustov toplogrednih plinov v ozrčje zaradi oviranja pretočnosti prometa. Uvesti bi bilo treba tehnične preglede za kolesa, preventivne tečaje varne vožnje prekrškarje pa pošteno sankcionirat. Isto pa velja za prepočasne voznike osebnih avtomobilov
VAREN
16. 05. 2021 19.57
-2
Kaj si popil kak Krekov zvarek, da se ti kisa pamet?
13klu?
16. 05. 2021 21.13
-1
Haha toplogredni plini. Kaj koga briga če se nazres fižola in jajc pred vožnjo
slim386
16. 05. 2021 19.46
+0
Vsi kritizirajo na pamet... če sem čisto iskren večina kolesarjev vozi izredno lepo ob robu in se drži pravil. Obstajajo pa tudi razno razni dresarji ki mislijo da so na touru in bi si včasih zaslužili da jih kdo naloži na havbo tako da nebi bilo hujših posledic... zgolj kot opozorilo za naslednjič. Ampak stalna praksa slovenceljnev je da zadeve posplošujejo že na podlagi enega samega primera pa naj si gre za kolesarje, motoriste, kamionarje,... In to vam pove nekdo ki se kolesa ne dotakne niti z 10m štango
Specialec
16. 05. 2021 19.41
+7
Kolesarje nadzirat vsak dan in pisati kazni, po potrebi zapleniti kolo!
Lovec na mušice
16. 05. 2021 19.41
+11
Tisti kolesarji, ki se rekreirajo ob prometnih konicah na prometno obremenjenih cestah bi morali plačati ekološki davek. Delajo prometne zastoje še posebej, če je ovinkasta cesta. Vsako prehitevanje takega kolesarja pomeni, da mora avtomobilist, ko mu je omogočeno prehitevanje zaradi varnosti močno pospeševati kar pomeni, da je pri večini kratkotrajna poraba goriva od 30 pa do 60 in več litrov na 100 km. V nekaterih delih leta imaš ob špicah, od 3-5 kolesarjev na kilometer ceste. In vsak kolesar lahko zadržuje tudi po 10 avtomobilov, ki čakajo na prehitevanje in s tem povečano porabo goriva. Ko se vse seštejemo lahko ugotovimo, da so kolesarji dejansko eden od pomembnih vzrokov onesnaževanja okolja.
Specialec
16. 05. 2021 19.40
+5
Vecina kolesarjev so veckratni prekrskarji, zgube na kolesih!