Slovenija

Med najbolj varnimi vozili

Ljubljana, 19. 12. 2006 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Erjavec in predstavniki podjetja Rotis in Patria so podpisali pogodbe o nakupu oklepnikov.

Podpisovanje pogodbe
Podpisovanje pogodbe FOTO: POP TV
Podpis za 66,61milijarde tolarjev
Podpis za 66,61milijarde tolarjev FOTO: POP TV

Ministrstvo za obrambo je s podjetjema Rotis in Patria podpisalo pogodbo o nakupu pehotnih bojnih vozil 8X8 in sporazum o protidobavah ter vključenosti slovenskega gospodarstva v projekt. Posel je skupaj z davkom na dodano vrednost vreden 66,61 milijarde tolarjev oz. dobrih 278 milijonov evrov, Slovenski vojski pa bo v skladu s pogodbo v obdobju med 2008 in 2013 dobavljenih 135 vozil 8X8. Prvo vzorčno vozilo bo vojski dostavljeno s Finske še do konca prihodnjega leta.

"Podpis pogodbe pomeni nov korak v razvoju Slovenske vojske, zmogljivost, ki je slovenska vojska še ni imela, in zmogljivost na podlagi katere bomo lahko uresničili vse tiste naloge, ki so Slovenski vojski zaupane," je po podpisu poudaril minister za obrambo Karl Erjavec in dodal, da je Patriino vozilo 8X8 "eno najbolj varnih na svetu".

Nova pridobitev naj bi omogočila izvajanje nalog, povezanih z nacionalno obrambo in naloge, ki jih je Slovenija prevzela v okviru zveze NATO. "Pomemben del so tudi priloge, povezane z gospodarskimi koristmi za državo," je poudaril Erjavec. Kot je dejal, je predviden 30,1-odstotni delež proizvodnje vozila v Sloveniji, 69,9 odstotka pa odpade na protidobave.

Po številnih razpravah, ki jih je naprej povzročila novica, da vlada namenja 63 milijard tolarjev za nove oklepnike, in jih je nato spodbudila še sama izbira finskega vozila patria namesto slovenskega krpana, so se pogajanja o nakupu in dobavi pehotnih oklepnih bojnih vozil v ponedeljek vendarle končala. Tako naj bi že v prihodnjem letu prispela prva od skupaj predvidenih 136 vozil.

Obrambni minister Karl Erjavec
Obrambni minister Karl Erjavec FOTO: POP TV

V skladu s pogodbo bo Slovenska vojska poleg poveljniških vozil dobila še štiri različne tipe pehotnih bojnih vozil 8X8 z nadgradnimi oborožitvenimi sistemi: top 30 milimetrov in protioklepni sistem SPIKE, avtomatski bombomet 40 milimetrov, težki mitraljez 12,7 in minomet 120 milimetrov NEMO.

S koliko vozili posameznega tipa se bo opremila Slovenska vojska na ministrstvu danes niso povedali, češ da je podatek poslovna skrivnost. Enako pa velja tudi za ceno posameznega vozila in za dobavne roke. "Bo pa prvo vzorčno vozilo Slovenski vojski dostavljeno še do konca leta 2007," je zagotovil izvršni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi.

"Serijska proizvodnja vozila oziroma montaža vozil z integracijo oborožitvenega sistema in celotne tehnike bo stekla leta 2008 v Gorenju," je pojasnil direktor Rotisa Ivan Črnkovič in zagotovil, da bodo "pogodbene obveznosti izpolnili uspešno in v celoti". V projekt bodo v največji možni meri vključili tudi slovenska podjetja, "ki jim bo sodelovanje", tako Črnkovič, "prineslo mnoge koristi". Usposobila se bodo za delo za svetovne trge, pridobila nova znanja in tehnologije ter nove proizvodne programe, je naštel.

"Vozilo pomeni hrbtenico Slovenske vojske," je še dejal Erjavec in ker še nima imena, bodo razpisali natečaj, na katerem bodo lahko sodelovali vsi zainteresirani.

Aprila dve ponudbi

Izvršni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi
Izvršni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi FOTO: POP TV

V skladu z načrti opremljanja Slovenske vojske (SV) je ministrstvo za obrambo že februarja 2005 začelo voditi postopek iskanja najprimernejšega ponudnika za izdelavo oklepnih vozil 8X8, ki naj bi zamenjali tanke. Ko se je aprila iztekel rok za predložitev ponudb za izdelavo oklepnikov, sta se na razpis odzvali Sistemska tehnika z Raven na Koroškem, ki je ponudila vozila krpan 8X8 po nekoliko prilagojeni Steyrjevi licenci za vozilo pandur 2, in trzinsko podjetje Rotis, ki je ponudilo proizvodnjo oklepnega vozila patria AMV 8X8 po licenci finskega podjetja Patria.

Sistemska tehnika se je kot edini tovrstni slovenski proizvajalec in kot podjetje, ki je že dobavljalo vozila za SV, nadejala, da bo na razpisu izbrana za najustreznejšega ponudnika. Prednost ravenskega podjetja naj bi bila zlasti v tem, da je krpan precej podoben svojemu manjšemu bratu valuku, ki ga SV že uporablja, kar naj bi zmanjšalo stroške in logistiko vzdrževanja oklepnikov.

Poleg tega so se v Sistemski tehniki, ki zaposluje okrog 300 ljudi, v primeru pridobitve projekta pa naj bi jih zaposlili še enkrat toliko, pripravljali na izgradnjo nove tovarne na Ravnah na Koroškem. Pridobitev projekta pa bi bila pomembna za celotno koroško regijo in tudi za številna druga slovenska podjetja, ki naj bi v procesu proizvodnje oklepnih vozil sodelovala kot poddobavitelji.

Zato je bila odločitev ministrstva za obrambo, ki je za primernejšega ponudnika junija izbralo Rotis, toliko bolj presenetljiva. V javnosti, zlasti pa v Sistemski tehniki je sprožila burne odzive. Ravenska družba je na ministrstvo vložila zahtevek za obrazložitev obvestila o oddaji naročila in predlog za zadržanje odločitve o izboru ponudnika.

Erjavec je pojasnil, da v tem primeru tekmujeta dve slovenski podjetji, Sistemska tehnika in Rotis. Večinska lastnika obeh podjetij pa prihajata iz tujine in ponujata tuj izdelek, pri čemer je Rotis ponudil bistveno večji delež domače proizvodnje, tako da je bil s tega vidika izbran domač ponudnik, zagotavlja vlada. V vozilu krpan naj bi bilo namreč 22,4 odstotka, v patrii pa 30 odstotkov slovenskih delov.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

whereareweheadedto
20. 12. 2006 08.00
Pritožujte se, kolikor se hočete. Patria je dobro in kvalitetno vozilo in če bomo imeli dovolj vojakov, da bosta vsaj dva v vsaki bodo tudi koristne. Taka je pač cena vstopa v NATO in mi jo bomo plačali, hočeš nočeš. Še vedno je bolje kupiti nove patrie kot pa obnoviti 40 let stare tanke, ki jih potem čez par lete zavržeš. To je bil tudi zelo nenavaden in potraten posel, pa takrat še ni bilo tega veličastnega foruma, da bi lahko slovenski strokovnjaki komentirali;)
brankob@avtomatika.com
20. 12. 2006 01.33
če smo v EU španoviji nimamo kaj javkat. Tudi ustrezna oborožitev spada pod naše dolžnosti in nihče nas kar tako ne bo gledal da se "švercamo" in upamo na pomoč sosedov. Pač folk nima razumevanja za slovenski pacifizem, zasnovan na škrtarjenju.
premisli@gmail.com
20. 12. 2006 00.53
ja valjda si lahko privoščimo teh 130 oklepnikov če pa imamo take konje(dice). Tvoj argument je pa res beden. Če premoreš malo realnosti-a res misliš da bi Hrvaška šla delat pizdarije z vojsko na EU mejo.
premisli@gmail.com
19. 12. 2006 23.49
Za JNA smo na koncu dajali cca. 4 BDP-ja in to je bil tudi eden izmed razlogov zakaj smo rekli dost jugi. Bolj primerno vprašanje pri nakupu teh Patrij je, če jih res rabimo toliko, če jih bomo sploh imeli priložnost koristit, saj kolikor mi je povedal kolega, ki dela na ministrstvu za obrambo nimamo niti dovolj usposobljenega osebja.(Polovico ministrstva pa bojda hodi tja samo po plačo). Vlada bi lahko po mojem brez problema del teh sredstev preusmerila drugam npr. v pediatrično kliniko, ki je sramota za Slovenijo ali pa izgradnjo heliodroma na kliničnem centru. Sem mislil da je JJa privlačilo orožje,samo v času ko je bila vojna, pa vidim da sem se zmotil. Nažalost.
mc_burek@email.si
19. 12. 2006 21.34
hehehe, itak pa sploh ne vem kdo bo furov te patrije? privatniki? tko k unih 50 kamjonov novih k stojijo u vojašncah, prevoze pa opravlajo privatniki.......
janezek123@gmail.com
19. 12. 2006 20.30
Res je lepo slisati, da je Patria med najbolj varnimi vozili... samo vprasanje za koga. Pa Volvo je tudi varno vozilo. Ima 5 zvezdic in je dosti cenejsi.
malasutra@gmail.com
19. 12. 2006 18.08
očitno ne smem predlagati diareje za predsednika. ja, pol pa za podpredsednika. a bo to v redu, moderator?!?
Felix2
19. 12. 2006 16.43
ja, sedaj je sploh kul, ko je še Repovž pršu.
Felix2
19. 12. 2006 16.29
mkoc, pa sej to sm tud jest uprašou, pa nben ne ve. Šit. malasutra, sedaj razumem, odkod v tvoji glavi en sam negativizem do te vlade. Vidim, kaj je tvoje čtivo. Beda!!
malasutra@gmail.com
19. 12. 2006 16.15
poleg jedrske podmornice v piranskem zalivu predlagam še protijederski ščit na umetnem otoku, ki ga bo zgradil general glantzkopf.
brankob@avtomatika.com
19. 12. 2006 16.08
Tista o 1/3 BDP za JLA je totalen CRAP. Kot vem, se je cifra vrtela nekje okrog 5-7. Oziroma vsaj tak je bil javni podatek, ki so ga navajali mediji. Mnogi danes pravijo, da sedanja vojska porabi bistveno več, tudi zato, ker rabi orožja in ker je kao "profi". Bi blo pa res zanimivo slišat objektivne podatke o tem, brez reklamnega bullshita... Aja, še to. Primerjava naj bo normaliziriana- glede na število vojakov in vojaško moč. Ne mi primerjat absolutinih cifer. Lahko je biti "poceni", če si neustrezen. Če nimaš niti kakega solidnega letala, komajda spraskaš za kak chopper, da o drugih stvareh ne govorimo.
Felix2
19. 12. 2006 15.49
-1
Jst sem glasoval za NATO. Pa nimam nč proti, če so kupil te mašince. Vedno gre vse v B: Prej za Beograd, sedaj pa še malo v Bruselj. Je to kej tazga?
tadej_bolta@yahoo.com
19. 12. 2006 15.43
tisti, ki ste glasovali za nato, prosim, bodite danes lepo tiho!
Vegos
19. 12. 2006 14.38
Hmmm. Ponavadi je bilo tako, da je tisti, ki je nekaj trdil, moral dokazati, da je tako; ne pa da bi morali ostali dokazati, da ni...krneki
Felix2
19. 12. 2006 14.34
no, biofrutek, dej ko se že znaš, a maš kako cifro, kok smo dal za JLA opremo? Me res zanima, no.
jsmazarot@email.si
19. 12. 2006 14.32
Biofrutekk
19. 12. 2006 14.26
Ojoj...takile komentarji pa nastajajo ko se peščica ljudi ki nimajo pojma(niti minimalno) o vojaški tehniki in podobnih stvareh skupaj najde in pol pametujejo...ampak...pust otrok vesele pravjo...
Uporabnik113189
19. 12. 2006 14.13
Ja se nič ne "hecam", če hočeš pujska zaklat, kupiš primeren nož. Če kupiš oklepnike.. no koga bomo? Da se pripravim..
Uporabnik113189
19. 12. 2006 14.07
Me pa res zanima, kje bomo mi (Slovenija) zmagal s temi oklepniki?
Uporabnik113189
19. 12. 2006 14.04
Tako kot piše.. V JLA je bilo vloženega ogromno denarja, vojno so pa "dobil", če ste razumel cinizma..