Slovenija

Med nevihto na Ptuju poginilo skoraj 300 ptic: 'Bile so pobite, stolčene, zmlete'

Ptuj, 09. 07. 2019 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
184

Po nedeljskem neurju na Ptuju so člani DOPPS na polju pri Skorbi našli 279 mrtvih rečnih in 16 črnoglavih galebov, še 40 ptic je bilo poškodovanih. "Prehranjevali so se na polju, ko jih je presenetila nevihta. Niso imeli časa, da bi se umaknili, zato jih je dobesedno stolklo. Bilo je brutalno," pojasnjuje strokovnjak, ki česa podobnega v preteklosti ne pomni.

Nedeljsko neurje nad Ptujem in okolico ni bilo katastrofalno le za ljudi, pač pa tudi za živali. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je po obvestilu krajanov na polju pri Skorbi našlo 279 mrtvih rečnih in 16 črnoglavih galebov. 39 rečnih, en črnoglavi in en rumenonogi galeb so bili še živi, vendar v zelo slabem stanju.

Poginule galebe je odstranila veterinarsko higienska služba, poškodovane ptice pa so člani DOPPS polovili in predali v oskrbo Ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob. "Upamo, da jih bo čim več okrevalo po poškodbah," so zapisali na Facebooku.

Na polju pri Skorbi so našli 279 mrtvih rečnih in 16 črnoglavih galebov.
Na polju pri Skorbi so našli 279 mrtvih rečnih in 16 črnoglavih galebov. FOTO: Tilen Basle

'Na terenu sem 25 let, pa česa takšnega še nisem doživel'

"Če bi mi nekdo povedal, da je nevihta povzročila tak pogin ptic, bi bil skeptičen, a to nevihto sem sam doživel, ker smo ravno takrat imeli zaključek ornitološkega tabora na Ptuju. Resnično je bilo ekstremno intenzivno. Na terenu sem prisoten že 25 let in sem doživel že marsikaj, česa takšnega pa še ne. Veter je pihal v vse smeri, deževalo je vodoravno, z ene hiše v bližini je padla cela fasada, drevesa je klestilo, njive so bile, kot da bi jih pokosili, toča je klestila ..." je za 24ur.com opisal predsednik DOPPS Damijan Denac.

Rečni in črnoglavi galebi se pogosto hranijo na njivah, kjer kmetje orjejo zemljo. Tako namreč pridejo do deževnikov.
Rečni in črnoglavi galebi se pogosto hranijo na njivah, kjer kmetje orjejo zemljo. Tako namreč pridejo do deževnikov. FOTO: Tilen Basle

'Ptice so bile pobite, stolčene, zmlete'

Pojasnil je, da se rečni in črnoglavi galebi pogosto hranijo na njivah, kjer kmetje orjejo zemljo, v kateri so deževniki, s katerimi se prehranjujejo. "En kmet je ravno delal na njivi, ptice pa so se tam hranile. Neurje se je začelo tako hitro, da se niso umaknile in jih je dobesedno stolklo. Mi tega nismo videli, ker nismo bili čisto tam. Poklicali so nas, naši kolegi so šli na teren in jih našli. Dejansko so bile fizično poškodovane, pobite, stolčene, v bistvu zmlete. Videti je bilo brutalno."

Na vprašanje, kaj bi lahko storili, da bi to lahko preprečili, Denac odgovori, da ničesar. "V tem primeru ne. Vremenske spremembe so tu in človek se bo moral soočiti s tem, da je s svojimi ravnanji v preteklosti sam prispeval k temu. Ni samo človek tisti, ki utrpi škodo v primeru vremenskih ujm – marsikomu je naredilo materialno škodo, v naravi pa so zaradi tega številne smrtne žrtve."

Rečni in črnoglavi galeb v Sloveniji gnezdita samo na Ptujskem jezeru, zato se bo takšen pogin poznal na njihovem številu.
Rečni in črnoglavi galeb v Sloveniji gnezdita samo na Ptujskem jezeru, zato se bo takšen pogin poznal na njihovem številu. FOTO: Tilen Basle

Obe vrsti ptic, ki so nastradale, sta ogroženi

Med nevihtami je ogrožena tudi bela štorklja, ker ima zelo izpostavljeno gnezdo. Pred leti je bila v Slovenskih goricah vročinska nevihta s točo, v kateri je pobilo njihove mladiče, več deset je bilo poškodovanih. Damijan Denac

Vrste ptic, ki so nastradale, pa niso bile čisto običajne, še opozori naš sogovornik. "Rečni galeb v Sloveniji gnezdi samo na Ptujskem jezeru in nikjer drugje. Tukaj je največja kolonija. Mesta, kjer te ptice gnezdijo, prostovoljci DOPPS vzdržujemo že mnoga leta in jih na tak način ohranjamo. Zelo intenzivno upravljamo populacijo, ji pomagamo, kar je obrodilo sadove." Takšni primeri so problematični, saj ne vedo, kakšen bo njihov vpliv na kolonijo. "To je zelo velika smrtnost, ki jo bo populacija verjetno preživela in prenesla, se bo pa zagotovo poznalo na njihovem številu. Rečni galeb je ena od ogroženih vrst v Sloveniji in ohranjamo jo z največjimi napori."

Črnoglavi galeb pa je začel gnezditi ravno zaradi kolonije rečnih galebov, ki se ji je v zadnjih letih priključil. In prav tako v Sloveniji gnezdi samo na Ptujskem jezeru. "Iz naravovarstvenega vidika je to še posebej zanimivo, ker je to vrsta, ki je v širšem prostoru zelo ogrožena, in to, da je začel gnezditi tukaj, je velik uspeh. Vedeti morate, da je to vse naravno, mi jih ne naseljujemo, samo izboljšujemo jim pogoje," še pojasni.

Več kot 40 poškodovanih ptic so odpeljali v oskrbo Ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob.
Več kot 40 poškodovanih ptic so odpeljali v oskrbo Ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob. FOTO: Tilen Basle

Če imajo dovolj časa, se umaknejo v zavetje

V zadnjih letih so intenzivne poletne nevihte vse pogostejše. Vreme se je dramatično spremenilo in to vpliva na ptice. Jedra toče, velika kot marelica, priletijo s strašno hitrostjo in če zadanejo ptice, ki so nežni in krhki organizmi, jih poškodujejo. Damijan Denac

Ptice se pred počasi približujočo se nevihto oz. vremensko spremembo po njegovih besedah umaknejo, zatečejo v zavetje oz. pod strehe, če so v urbanem okolju. "Nekatere vrste so celo znane po tem, da zaznajo večje vremenske motnje, na primer spremembo pritiska ali ozračja, in se celo odselijo z mesta, kjer gnezdijo, potem pa vrnejo. Taka vrsta je črni hudournik – ptica, ki v zraku preživi največ življenja, celo spi in se pari. Samo gnezdijo v linah na starih stavbah. Zanje ne bi prišlo v poštev, da bi letale v močnem deževju, one se dejansko umaknejo. Tudi mladiči imajo neko posebno prilagoditev, da se starši med gnezdenjem lahko umaknejo tudi za teden dni, oni pa to preživijo."

Če se deževje stopnjuje počasi, se ptice lahko zatečejo v zavetje, tako hitra nevihta pa jih preseneti in to jato je presenetila. "Tudi če bi ti galebi takoj odleteli, bi potrebovali vsaj pet ali deset minut, da bi se umaknili na nek del, kjer ni bilo tako hudo."

Denac podobnega primera v preteklosti ne pomni. "Lani spomladi je bil pogin rečnih galebov zaradi zastrupitve, da bi bil že kdaj zabeležen takšen pogin zaradi neurja, pa ne. Tega ni bilo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (184)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milan-hisan
09. 07. 2019 18.25
-8
Naravna selekcija...
Smeile
09. 07. 2019 18.23
+22
Tukaj vsi vse politizirate, gre za veliko nesreco ljudi, katerim je prizadeli letni pridelek. Vsi ki pumpate in ste pametni kot hudic zakaj nimajo zavarovano, a ste videli letne premije??? Ne samo nekaj na pamet. Subvencije pa ne da drzava, pac pa eu, nasa drzava pa jih skube, da si poplaca pol sekretarjev v vladi. Enako je s subvencijami ekosklada in z drzavnimi pomocmi. A se še spomnite pocivalska , pa bratuskpve v tamu kak so si roke podajali slikali na veliko posali o drzavni pomoci ki naj bi že bila dana? Se spomnite? No nic niso dobili samo prazne obljube.... ko je mleko padlo na 50procentov znosne cene. Samo pri nas, kajti v avstriji ni padla pod 30 in na hrvaskem ne pod 35 centov. Samo pri nas, da si spet trgovci in mlekarne torej prijatelji alistrici iz ozadja lahko lepo ziveli, pa lahko noc in lep jutrisnji dan v banana republiki....
Krematorij666
09. 07. 2019 18.35
-4
Ker ste brezjajcniki in raje skubite državo kot pa sami kaj ukrenili. Zakaj pa dajete.mleko pod ceno? Vam je država ukazala? Mlekarne ne dajo več? Ne dobavljajte več mleka pa naj ga iz Avstrije uvažajo...prav vam je, bodi raje mali kmet in zalagaj sosede z mlekom, ker za globalni trg si inteligentno prešibek...
maxspeed
09. 07. 2019 19.50
-4
Smeile
09. 07. 2019 20.01
+2
Me zanima s čim si ti v življenju uspel? Kaj si si do zdaj ustvaril???? Zelo si pol sam sebe. Me zanIma kaj si sam ustvaril brez ockota in mamice
graf
09. 07. 2019 20.13
+4
se ti zdi ? Jst sam tut kmetujem in ti lahko iz prve roke povem da se uporabnik krematorij (po komentarjih sodeč) spozna na kmetijstvo približno en tolk kot moja teta na jedrsko fiziko !
Krematorij666
09. 07. 2019 21.26
+1
Smeile...če smatraš da je fehtanje in obtoževanje države ključ do uspeha priznam, da sem neuspešen. Kar se pa očka in mamice tiče pa dvomim, da si začetnik in prvi rod na kmetiji...
krtaksn
09. 07. 2019 18.06
+3
Cudno, da ptice niso zavetja med drevjem poiskla?
flojdi
09. 07. 2019 17.56
+3
. ni mi žal koruze toliko kot lepih ptic
jowiki72
09. 07. 2019 17.40
+24
Kaj zdej naravovarstveniki, a boste kaj ukrepal. Najbrž so kmetje krivi da je bla toča ker hočejo subvencije. Pa še ptiče so prepričal da se fentajo.
Uporabnik270616
09. 07. 2019 17.10
+23
DOPPS: Bilo bi lepo, če bili kdaj dosegljivi na telefonske številke, ki jih imate objavljene. Mobilna je bila štiri dni nedosegljiva, stacionarna pa je očitno namen sama sebi....
nikolipezionist
09. 07. 2019 17.02
+2
Vsega so lovci zopet krivi. Kje ste ptičari.
reakcionar
09. 07. 2019 16.20
+15
Zacelo se je, zacelo...
flojdi
09. 07. 2019 17.58
+4
Končno. ( ampak da so ptice umrle so krive same. MI pač (VSAK !!) čisto NIČ. kanede
Zmaga Ukrajini ...
09. 07. 2019 16.18
+22
Kaj pa Grimsseljn pravi na tole? So podnebne spremembe in človekov vpliv še vedno "fake"? To, da živali umirajo zaradi vremena, ... nič dobrega se nam ne piše.
Sredina
09. 07. 2019 16.51
+3
anonymous666
09. 07. 2019 16.06
-1
haarp tehnologija na udaru
StrikeOne
09. 07. 2019 16.02
+5
hotchilipoper
09. 07. 2019 15.56
+4
No kje so okoljevarstveniki,ne boste nič protestirali proti vladi,ker nič ne ukrenejo,ampak samo čakajo,da vam vse sesuje
flojdi
09. 07. 2019 18.01
+1
VSAK OD NAS JE SOKRIV IN VSAK LAHKO SPREMENI svoja sr anja ; ne Čičat in Čakat na neke vl ade ( čeprav se mi zdi , da je že malo prePozno . če bi DANES vsi Začeli Mislit... mogoče. ampak ne boste vsi. to vem
puspan
09. 07. 2019 15.29
+43
Uboge živalice.
wolfterier
09. 07. 2019 15.22
-10
Talijani bi fešto naredili !
jowiki72
09. 07. 2019 17.26
-6
Krta?a 21
09. 07. 2019 15.21
-21
Zdaj sledi še članek o prdenju krav in njihovi krivdi in prispevku h globalnemu segrevanju.
zdrava.pamet
09. 07. 2019 15.35
+31
in pa članek, kaj narediti z ljudmi, ki nimajo pojma o pojmu...
dajno
09. 07. 2019 15.11
+14
Malo premalo časa je na terenu, leta 2008 je toča pobila še več ptic
zdrava.pamet
09. 07. 2019 15.03
+31
Sem gledala oddajo, da ne bomo mogli pobegniti na druge planete, če uničimo Zemljo ....če si 100 mesecev v vesolju, nimaš več kosti v telesu, radiacija je v vsakem trenutku tako visoka, kot v aparatu za rentgensko slikanje in pa do prve najbližje zvezde je z današnjo tehnologijo 180 000 let....tako...torej čimprej uničimo vse!
majsta
09. 07. 2019 15.25
-6
če si gledla po tv , te pa more bit vse res
puspan
09. 07. 2019 15.30
-4
flojdi
09. 07. 2019 18.07
+1
.jest pa nimam TVja že par desetletij. samo berem, gledam, poslušam.in gruntam. če se spominjam , recimo 55 preteklih let, vidim da ljudje delate pomore drugih in tudi svoj samomor
zdrava.pamet
09. 07. 2019 14.57
+6
upam da bo vlada padla, da bodo lahko ljudje in medvedi in volkovi preživeli...mislim pa da smo svojim onesnaženjem že marsikaj zavozili...
kaktusar1
09. 07. 2019 15.13
+14
škoda tvojega nicka.....kaj pa ma naša vlada s tem?..mi malo še onesnažujemo, problem je kitajska, indija........................................................in kaj naj stori 2 milijona ljudi z vlado na čelu...odgovor ve samo rumena zdrava pamet....
zdrava.pamet
09. 07. 2019 15.34
+3
Kaj ima naša vlada s tem? Z naravo je treba odgovorno ravnati in strokovnjake včasih vprašati, koliko živali lahko živi na nekem območju, ne pa da poslušajo kmete, ki jim je v interesu, da se vse pobije...in mimogrede sem tudi jaz ing. kmetijstva in vem kaj govorim, vendar nimam zadosti prostora tukaj da bi obrazložila neukim zakaj so zveri , ptiči in druge divje živali pomembne v okolju...IN PA tudi v sloveniji so veliki onesnaževalci, torej vsako zmanjšanje onesnaženja je pomembno....
Houdor
09. 07. 2019 14.56
+21
Uboge ptičice. Smilijo se mi.
zdrava.pamet
09. 07. 2019 14.56
+14
Spet so zivali nastradale zaradi podnebja, ki ga je pokvaril človek z svojim onesnaževanjem...tisto kar narava ne pobije, pa pobijejo lovci in Ljubljana...enostavno ti lahko gre na bruhanje....