19°C

Med nosečnostjo uživa alkohol 27 odstotkov Slovenk

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Marijana Lisjak /
KOMENTARJI
124
Na današnji dan, 9. 9., zdravstvena stroka ob 9.09, kar simbolizira devet mesecev nosečnosti, še posebej opozarja na nevarnost uživanja alkohola v nosečnosti, saj zaznamujemo dan fetalnega alkoholnega sindroma, FAS, ki letno prizadene od enega do pet odstotkov živorojenih otrok. Pitje večjih količin alkohola lahko vodi v resne zaplete v nosečnosti, spontani splav, zastoj v rasti in celo v mrtvorojenost.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:57

Iz SVETA: Alkohol in nosečnice

01:20

Med nosečnostjo uživa alkohol 27 odstotkov Slovenk

 

Življenjski slog obeh staršev pred nosečnostjo in med njo močno vpliva na otrokovo zdravje, in to vse njegovo življenje. Ena od pomembnih odločitev glede načina življenja v času pred nosečnostjo in med njo je povezna s pitjem alkohola. Raziskava, v kateri so strokovnjaki ugotavljali razširjenost pitja alkohola med nosečnostjo po svetu in v posameznih državah, je pokazala, da so se alkoholu v času nosečnosti odpovedale tri četrtine slovenskih nosečnic. Raziskovalci so odkrili, da ženske, ki so se odpovedale alkoholu, zdravje svojega otroka cenijo kot najpomembnejšo vrednoto. Te nosečnice se zavedajo splošne škodljivosti alkohola ter trajnih in škodljivih posledic njegovega uživanja v času nosečnosti, poleg tega bi ob pitju občutile krivdo, kaže raziskava. 

Z odrekanjem alkoholu bi izgubile pomemben del druženja

Najmanj so se mu odpovedale v začetnih mesecih. Pomembno je poudariti, da so nekatere ženske alkoholne pijače uživale, ker za nosečnost še niso vedele, druge pa ne verjamejo v škodljivost pitja v zgodnjih fazah nosečnosti. Ženske, ki so sodelovale v raziskavi, so povedale, da bi z odklanjanjem alkohola prehitro izdale svojo nosečnost, in menijo, da bi z odrekanjem alkoholu izgubile pomemben del druženja, sprostitve in družbene povezanosti.  

V času nosečnosti so se alkoholu odpovedale tri četrtine Slovenk
V času nosečnosti so se alkoholu odpovedale tri četrtine SlovenkFOTO: Dreamstime

"Verjetnost, da bo nosečnica opustila pitje alkohola, je večja, če okolica od nje ne pričakuje, da bo pila alkohol, če je v to ne sili, če njen partner ne pije ali zmanjša pitje alkohola in tudi njo spodbuja k nepitju alkohola ter če podobno storijo njeni bližnji, sodelavci in prijatelji," je povedala Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Raziskovalci so prišli do podatka, da po alkoholu posegajo starejše nosečnice, bolj izobražene, tiste, ki so že mame, in nosečnice, ki se niso odpovedale kajenju. Eden od pomembnih dejavnikov pitja v nosečnosti je tudi stres. K alkoholu se zatekajo predvsem zlorabljene nosečnice in tiste, ki so bile žrtve kakršne koli oblike nasilja. Tudi nezaželena nosečnost pogosto vodi v pitje alkohola, prav tako pogosteje pijejo ženske, ki si materinstva ne želijo. 

Vidni in skriti simptomi FASD: značilne obrazne poteze in učne težave

Če mati pije alkohol, ga hkrati pije tudi njen plod. Alkohol namreč skozi posteljico zelo hitro prehaja do zarodka in lahko pri njem celo preseže materino raven alkohola v krvi. Ker plod alkohol slabo presnavlja, ta dolgo ostaja v njegovem telesu in mu povzroča škodo. Poleg mrtvorojenosti, spontanega splava, zastoja rasti in nenadne smrti dojenčka lahko pitje v nosečnosti vodi v motnje fetalnega alkoholnega spektra (FASD). Simptomi FASD se kažejo kot učne težave, motne pozornosti, hiperaktivnost ali vedenjske motnje, česar morda na prvi pogled ne bi povezali s pitjem alkohola v času nosečnosti. Očitnejša je najtežja oblika FASD, pri kateri je prizadeto osredno živčevje, motena je rast in otrok se rodi z značilnimi obraznimi potezami. Pitje najbolj vpliva na razvoj otrokovih možganov, škoduje pa lahko tudi jetrom, srcu, ledvicam in prebavnemu traktu. Večina otrok s FASD nima tipičnih telesnih lastnosti, zato večina otrok niti ne ve, da trpijo za tem stanjem, ki letno po svetu prizadene od enega do pet odstotkov živorojenih otrok. 

Primer mladostnika s FASD
Primer mladostnika s FASDFOTO: NIJZ

Alkohol vpliva tudi na plodnost moškega 

Zdravje otroka pa ni odvisno le od matere, ampak tudi od očetovega načina življenja. Novejše raziskave kažejo, da lahko pitje alkohola pri moškem pred spočetjem vpliva na količino sperme, gostoto, število, gibljivost in morfologijo semenčic ter posledično na plod, morda pa tudi na naslednje generacije potomcev. 

Vplivi alkohola na zdravje ploda ter razvoj in dobrobit otroka se ne začnejo in ne končajo z nosečnostjo, temveč so povezani s pitjem alkohola v splošni populaciji. Razširjenost pitja med nosečnostjo je namreč neposredno povezana s splošno razširjenostjo pitja in opijanja med osebami podobne starosti, poudarjajo na NIJZ. 

Po podatkih raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog 2020, NIJZ, je v zadnjem letu 85 % moških in 79 % žensk, starih 18–44 let, pilo alkoholne pijače. 66 % moških in 51 % žensk te starosti je alkoholne pijače vsaj enkrat v zadnjem letu pilo na tvegan ali škodljiv način. 

Fas je skupna odgovornost družbe
Fas je skupna odgovornost družbe FOTO: NIJZ

"Varne" alkoholne pijače in količine ni 

Ne glede na izbor pijače – pivo, vino, žgane ali mešane alkoholne pijače – je alkohol enako škodljiv.  Marjetka Hovnik Keršmanc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje poudarja: "Pitju alkoholnih pijač se je priporočljivo odpovedati že v času, ko se lahko zgodi zanositev, saj nosečnost v prvih 4 do 6 tednih pogosto še ni prepoznana. Tudi za nosečnico, ki pije alkoholne pijače, ni nikoli prepozno, da pitje opusti. Otrokovi možgani se razvijajo vso nosečnost, in prej ko nosečnica preneha piti, varnejše bo to za njenega otroka in zanjo."

Trenutno stroka ne pozna varne količine alkohola, ki bi jo še lahko uživala nosečnica, zato je popolno odpovedovanje alkoholu v času pred nosečnostjo in med njo najvarnejša izbira.