Slovenija

Med policisti završalo: Dali ste nam higienske, ne pa zaščitne maske

Ljubljana, 12. 04. 2020 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat policistov Slovenije je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v. d. direktorja policije Antona Travnerja naslovil zahtevo za takojšen umik dobavljenih mask, ker niso ustrezne. Minister jim je odgovoril, naj se za neustreznost zaščitne opreme zahvalijo nekdanjemu vodstvu policije in ministrstva. Sporne maske so razdelili policistom le zaradi napake posameznega uslužbenca policije, po do sedaj ugotovljenih podatkih v samo eni policijski enoti, pa poudarjajo na Generalni policijski upravi.

 

Dobili smo zaščitne maske, pri katerih se že na prvi pogled poraja sum glede učinkovitosti in ustreznosti zaradi prosojnosti materiala, so sporočili iz sindikata.
Dobili smo zaščitne maske, pri katerih se že na prvi pogled poraja sum glede učinkovitosti in ustreznosti zaradi prosojnosti materiala, so sporočili iz sindikata. FOTO: Damjan Žibert

Sindikat policistov Slovenije, ki ga vodi Kristjan Mlekuš, je na ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v. d. direktorja policije Antona Travnerja naslovil zahtevo za takojšen umik dobavljenih zaščitnih mask. "Policijske enote so v preteklih dneh prejele v uporabo zaščitne maske proizvajalca VWR z oznako produkta 113-0713, pri katerih se že na prvi pogled poraja sum glede učinkovitosti in ustreznosti zaradi prosojnosti materiala," so sporočili iz sindikata.

Po preverjanju opreme so ugotovili, da ne gre za zaščitne, pač pa za higienske maske, ki so namenjene rabi v prehrambni in trgovski industriji za zaposlene, ki so v stiku s hrano. Prav tako niso opremljene z ustreznimi certifikati glede propustnosti materiala, kot to velja za kirurške in respiratorne maske. Pri tem se sklicujejo na zapis Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke, da je omenjena vrsta mask namenjena za nemedicinske namene.

Sindikat zato ministra in vodstvo policije poziva, naj iz uporabe nemudoma izločijo vse neustrezne higienske maske (tako tipa 113-0713 proizvajalca VWR kot tudi morebitnih drugih) ter jih nadomestijo z zaščitnimi maskami, ki so certificirane za preprečevanje okužb skladno s priporočili stroke.

Hojs se je na zapis policijskega sindikata odzval na družbenem omrežju Twitter in zagotovil, da bo policistom zagotovil ustrezno zaščitno opremo, če se bodo zdajšnje maske izkazale za neustrezne. Kot je dodal, maske policistom niso bile dodeljene iz nabav v zadnjih dneh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zanje je okrivil nekdanje vodstvo policije in pristojnega resorja. "Za neustreznost naj se 'zahvalijo' bivšemu vodstvu policije in ministrstva. Vse, kar so prejeli v uporabo, je bilo dodeljeno iz obstoječih zalog," je zapisal minister, ki je na današnjo velikonočno nedeljo obiskal policiste na južni meji ter se prepričal, da so tamkajšnji mejni prehodi za obmejni promet vzorno zaprti, ljudje pa upoštevajo omejitve gibanja. Nato je na Trdinovem vrhu pozdravil še pripadnike Slovenske vojske.

V naslednjem tvitu je nato Hojs dodal, da ga pritožbe Sindikat policistov Slovenije glede ustreznosti mask spominjajo na njihove pritožbe pred leti, ko naj policistom ne bi zagotovili osebnih neprebojnih jopičev. "Ko sta jim država in policija jopiče zagotovili, so se začeli pritoževati, da so pretežki za nošenje," je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija: Gre za napako uslužbenca policije

Pristojne službe ministrstva za notranje zadeve in policije so nemudoma pristopile k preveritvi navedb omenjenega sindikata, so sporočili z Generalne policijske uprave. Ugotovili so, da se za namene zaščite policistov nabavljajo le zaščitne maske, ki ustrezajo vsem zahtevanim standardom. 

Kot so pojasnili, je v letu 2019 Urad za logistiko na ministrstvu za notranje zadeve policijskim enotam razdelil tudi maske za potrebe v razdelilnicah hrane. Te vrste zaščitnih mask niso namenjene za policiste in uslužbence policije za uporabo pri delu v času epidemije. Zaščitnih mask za policiste imajo dovolj na zalogi, zagotavljajo. 

Sporne maske so razdelili policistom le zaradi napake posameznega uslužbenca policije, po do sedaj ugotovljenih podatkih v eni policijski enoti. Na policiji sicer izpostavljajo, da so tudi policisti dolžni preveriti vso varovalno opremo, preden jo uporabijo, in na morebitna odstopanja takoj opozoriti vodjo enote. 

Vodje enot so ponovno opozorili, naj preverijo ustreznost razdeljenih zaščitnih mask, hkrati pa so jih posebej opozorili, naj vzpostavijo sistem razdeljevanja zaščitnih sredstev, da se domnevna napaka ne more več ponoviti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (713)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krmeki
13. 04. 2020 19.20
+2
Te Hojsove izjave so povsem neprimerne, vendar kaj drugega od direktorja Nore niti ne moremo pričakovati. Dejstvo je, da je ta vlada policistom dala te neprimerne maske, ki so bile več kot očitno kupljene za druge namene. Hojs naj se opraviči, sicer pa odstopi
najvsivedo
13. 04. 2020 19.47
-1
PA ŠE KAKO PRAV JE IMEL...TISTI KI JE TO ZREŽIRAL SE NAJ UPRAVIČI.
iga_biba
13. 04. 2020 17.10
+3
Hojs pa spet zavaja. prvo je bila kriva prejšnja vlada za maske, sedaj trdi, da je samo ena postaja dobila te maske. Kakšni zdraharji so ti v vladi? Po FB in TW se oglašate, delajte raje kaj bolj pametnega. če ne drugega si spet plačo povišajte zaradi napora pisanja po družbenih omrežjih. zdaj vem katerega Kristjana je mislil Mahnič, ko je pisal Janši.
najvsivedo
13. 04. 2020 19.23
-1
Tu je bil vnešen en paket teh kuharskih mask ,in to je bilo naštimano samo ,da lahko levičerji blejeti ...NOVINAJI PA TO PODPIRAJO....LEVAKI STE PRAVI LAŽNJIVCI IN AMATERSKI VAJENCI KONSTRUKTOV.
Trembalajek
13. 04. 2020 12.36
+0
Takšni Vikijevi prijatelji, pa nihče ne zna madžarsko. Če bi, bi vedeli da so priloženi "certifikati" samo recepti za gulyas, fezelek, doboš torto, lecso, rigo Janczi. Tudi navodilo za uporabo je jasno: Ekneš pekneš na fris jo vtekneš. Torej vemo kdo je te maske dobavil.
ahim1225
13. 04. 2020 12.18
+6
Kot se videl na Vranskem policisti ne uporabljajo zaščitnih mask, saj jih imajo obešene ob pištoli in jih ne uporabljajo, torej....
tona Iteb
13. 04. 2020 11.08
+6
Spet je kriv nek uradnik, tako kot pri depeši!!! A ja, pa še tole, zaloga iz praznih skladišč prejšnje vlade ni bila povsem prazna, se še vedno najde po potebi neka zaloga.
Jožajoža
13. 04. 2020 11.06
+1
na čelu policije in ministrstva človeka ,katera sta preganjana s strani organov pregona.delikt narejen,zakaj oba oproščena,pa ve samo janez.kangler dan in noč uničuje dokumente,povezane z njim in njegovimi.si zasluži 200%dodatek.
iga_biba
13. 04. 2020 12.01
+4
prdsednik vlade je tudi bil preganjan, pač zadeva zastara, ker ga niso našli, je delal v parlamentu, izločili so dokaze, ki jih ni, in to je krivosodje. sedaj ko toži državo , ki vodi pa ob zmagi bo zmagala pravica in pravosodje, druga pa svečke in krivosodje.
nostalgik
13. 04. 2020 10.25
+0
Kar se tiče dela vodstva v policiji je pa tako, v vseh vladah je miselnost napačna. Že v šoli mlade policaje naučijo več vrednostno obnašanje v družbi, zato tak odnos do njihovega dela z ljudmi. Drugo pa je vodstvo, napako da so razdelili med operativne policaje neustrezne maske je nezaslišano, tako kot v tem premeru je tudi pri ostalem delu v policiji.
Jožajoža
13. 04. 2020 09.45
+0
če bi ti posredniki (prijatelji te vlade),katerim je ta država tako lahkotno nakazovala naše milone evrov s 100% avansi kupovali kvalitetno opremo, ne bi imeli 80% zaslužkov.ker so bili izbrani, so se tudi zavezali, da bodo finacirali kampanijo SDS.slovenijo so že polepili s jumbo plakati s politično vsebino.
komarec
13. 04. 2020 09.43
+2
Ta vlada ne zna drugega, ko se kaj zaplete, kot, da zvrne krivdo na predhodnike. Če se zaplete še močneje so pa murgle krive.
jodr
13. 04. 2020 09.36
+1
Se pravi, da je nek sindikalist( levuhar ) brez veze kikirikal, samo da ga je ljudstvo slišalo.
PS2Xministri
13. 04. 2020 09.42
+0
Ja in to takšen be--ak ki je lansko leto tolkel po ministru Poklukarju ,nato je našel sovražnika v Natu,in sedaj po enem mesecu Janševe vlade ,ki dobro dela v najbolj zahtevnih časih od druge svetovne vojne ,in se nekateri kekci nesposobni zafrkavajo...VSE TE NAGNATI ..PRI PUTINU BI VSI TI NAKLADAČI NOVINARJI SINDIKALISTI ČEZ NOČ IZGINILI.
hotchilipoper
13. 04. 2020 08.28
+2
Poslušte predina
TitCankar
13. 04. 2020 08.28
-11
Za večino varnosti skrbijo državljani sami mnogo policajev si plače sploh ne zasluži. Kateri policaj se je kdaj zahvalil, da je lahko v službi ljudi, kateri policaj kdaj razmišlja, da plačo dobijo od davkoplačevalcev! Njim je vse kar zahtevajo samoumevno zato ker mora za njih poskrbeti država ki je bogati delodajalec. Drugod so policaji ponosni, da opravljajo delo za državljane za njihovo varnost, da so v službi za njih pri nas je obratno pri nas delajo za državo skrbijo za varnost politikov kot v času socializma, državljani so v drugem planu pridejo v poštev ko je ogrežena javna varnost države!
SLObunkeljn
13. 04. 2020 08.49
+6
Saj ne moreš verjeti, sektaši napadajo prav vse, zdaj že policaje.
hotchilipoper
13. 04. 2020 08.27
-1
En milijon so jih donirali kitajski pred karanteno,zdaj pa jokajo
Rudar
13. 04. 2020 08.30
+5
komarec
13. 04. 2020 09.41
+1
To kar so donirali so bile higienske maske in ne zaščitne.
Mladen Stariha
13. 04. 2020 08.23
+7
vinogradnik33
13. 04. 2020 08.19
+25
Hojsove izjave kažejo njegov doseg komunikacije in sodelovanja z ljudmi , pod vsakim nivojem ! Z vsako izrečeno besedo se zapleta v protislovje in laži ! In to naj bi bil verodostojen notranji minister ?
jodr
13. 04. 2020 09.37
-3
hotchilipoper
13. 04. 2020 08.15
-7
Policaji naj grejo po maske v kmetijske zadruge,in si jih kupijo,tako kot mi ostali,imajo zelo kvalitetne
hotchilipoper
13. 04. 2020 09.03
+2
Kaj vam ni prav?Aja iz svojga tošlna ne gre?
tona Iteb
13. 04. 2020 09.17
+2
Hotc, Za službene potrebe mora zaščito priskerbet delodajalec, če splo veš kaj pomeni delodajalec, ker nikoli nisi delal
bozohr
13. 04. 2020 08.08
+28
Še en dokaz, da dela ta vlada čudeže: policisti so dobili maske od prejšnje vlade, ki je pustila prazna skladišča...
Smrekar1
13. 04. 2020 08.00
+33
Očitno sta lagala tako Hojs ("za maske je kriva prejšnja vlada") kot tudi Tonin ("skladišča so prazna"). Predlagam odstranitev obeh.
tona Iteb
13. 04. 2020 09.19
+4
User1553709
12. 04. 2020 21.59
+22
Sam s prstom na drugega kazejo
sambalatino
13. 04. 2020 08.19
+9
murate
12. 04. 2020 21.58
-18
Umirte konje tovarišija,napol pismeni policisti vzamejo maske od kuharjev,kriv je pa počivalšek,pa ne vem janša,hojs...Ma res ste sposobni samo na cesti položnice pisat nekomu ,ki mu ena lučka zadaj na avtu od dvajsetih ne gori,kao neizpravno vozilo,potem pa še plačilnega naloga ne zna spisat.Jao sramota ste policisti,če bi mu rekel ,da takoj plačam bi ga tak al tak kap zadela.Spisati poročilo ob prometni je pa zopet znanost za nekatere policiste,kajne .Žalostno,kje so časi ,ko so iz Tacna prihajali POLICISTI ki so obvladali svoj posel in smo jih ončani cenili in spoštovali