Slovenija

Med prejemniki državnih odlikovanj tudi Potrč, Novak, Šestan, Tavares in Sova

Ljubljana, 21. 12. 2023 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednica Nataša Pirc Musar je prvič v svojem mandatu podelila 19 odlikovanj Republike Slovenije. Zlati red za zasluge sta prejela Miran Potrč (posmrtno) in Ginekološka klinika UKC Ljubljana. Častni znak svobode je posmrtno prejel Borut Novak. Srebrni red za zasluge je odšel v roke Sove. Red za zasluge so prejeli Maja Primic Žakelj, Srečko Šestan, mesečnik za poljudno naravoslovje Proteus, Smučarska zveza Slovenije in znanstvena revija Sodobna pedagogika. Medaljo za zasluge so dobili Peter Gstettner, Karel Holec, Andrea Kovač, Erika Köleš Kiss, Metka Lajnšček, Marcos Tavares, Samo Pahor, Marjetica Potrč ter glasbeni skupini Kameleoni in Pankrti.

Na slovesnosti ob prihajajočem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, na Brdu pri Kranju je predsednica Nataša Pirc Musar danes skupno podelila 19 odlikovanj Republike Slovenije. Na športnem področju je red za zasluge prejela Smučarska zveza Slovenije, medaljo za zasluge pa Marcos Tavares.

Predsednica je uvodoma dejala, so nagrajenci z izstopajočim življenjskim delom sooblikovali našo narodno identiteto, blaginjo in ugled naše skupnosti in države v svetu. "Odlikovanja zato niso zgolj priznanje za vaše izjemne dosežke, so tudi spodbuda k nadaljnjemu predanemu delu in povabilo drugim, da sledijo vašemu zgledu odličnosti," je dejala.

Delo in uspeh sta tesno povezana pojma, je dejala. Uspeh ni le v tem, kar dosežemo, ampak tudi in predvsem v tem, kako to dosežemo, ob čemer je izpostavila predvsem etiko. "Delo, ki ga opravljamo z veseljem in predanostjo, nas vodi do izpolnjujočega uspeha, ki ni le v materialnih dosežkih, ampak tudi v zadovoljstvu in sreči sebe in drugih," je dejala.

Častni znak svobode je predsednica posthumno podelila Borutu Novaku za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Novak je aktivno deloval pri pripravah in izvedbi oborožene zaščite osamosvojitvenih procesov Slovenije v obdobju 1989-1991. Bil je tudi organizator Manevrske strukture narodne zaščite na Dolenjskem in v Beli krajini s ciljem tajnih priprav oboroženega dela zaščite osamosvojitvenih procesov Slovenije.

Novak je na lastno odgovornost sodeloval tudi pri usposabljanju policistov za vojaško delovanje ter pri organizaciji spremljanja in oviranja gibanja enot in pripadnikov Jugoslovanske ljudske armade. Ob začetku vojne za osamosvojitev Republike Slovenije je bil soorganizator blokade kolone vojaških vozil v Pogancih pri Novem mestu. Odlikovanje je v njegovem imenu prevzel njegov sin Igor Novak, ki se je v govoru zahvali tudi vsem tistim, "na katere oče ne bi nikoli pozabil, ki so v tistih ključnih dejanjih pripomogli tako ali drugače in ta imena je poznal samo on".

Skupinska fotografija
Skupinska fotografija FOTO: Damjan Žibert

Z zlatim redom za zasluge je predsednica posthumno odlikovala Mirana Potrča, in sicer za izjemne zasluge pri osamosvajanju Slovenije in za odgovorno ter načelno politično držo, s katero je zaznamoval slovenski politični prostor. Bil je eden od najbolj prepoznavnih osebnosti slovenske politične pomladi, še posebej jo je zaznamoval kot predsednik skupščine Socialistične republike Slovenije in njene ustavne komisije, ki je oblikovala pravne temelje za osamosvojitev Slovenije in prve demokratične večstrankarske volitve.

Njegova vloga v slovenskem političnem prostoru je znatno presegala strankarske in ozke politične interese, zato je Miran Potrč še danes sinonim za poslanca, ki s svojim zgledom in delovanjem služi državi in skupnosti ter ne ruši človekovega dostojanstva svojih sogovornikov, je zapisala v obrazložitvi.

Zlati red za zasluge je v njegovem imenu prevzela soproga Zdenka Potrč. "Veseli me, da ste v mojem možu prepoznali človeka, ki se je zavzemal in v svojem političnem življenju tudi izvajal poštenje, potem dostojnost v komuniciranju, vedno pa je gojil kulturo dialoga," je dejala ob prevzemu odlikovanja.

Zlati red Ginekološki kliniki, srebrni red Sovi

Zlati red za zasluge je predsednica namenila Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ob 100-letnici delovanja ter za izjemen razvoj področja ginekologije in porodništva, ki se kaže v visokih dosežkih v skrbi za zdravje žensk in novorojencev, kakor tudi za mednarodno prepoznavnost in priznanje ljubljanske ginekološko-porodniške stroke.

Odlikovanje so prevzeli strokovni direktor klinike Borut Kobal, poslovni direktor Peter Požun in glavna medicinska sestra Milica Puklavec Arnuš, ki so izpostavili pomen vseh zaposlenih na kliniki, mladim generacijam pa poleg znanja predajajo tudi obvezo, da nadaljujejo začrtane poti v stroki.

Srebrni red za zasluge si je za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Slovenije ter za odlično sodelovanje na obveščevalno-varnostnem področju v mednarodnem prostoru prislužila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Odlikovanje je prevzel direktor Sove Joško Kadivnik, ki se je zahvalil vsem sodelavkam in sodelavcem Sove. Ob tem je zagotovil, da ni nikakršnega dvoma, da se Slovenija lahko zanese na Sovo.

Red za zasluge tudi Šestanu

Z medaljo za zasluge je predsednica odlikovala več dosežkov. Prejemnik reda za zasluge je Srečko Šestan, in sicer za izjemen strokovni prispevek k požrtvovalnemu in nesebičnemu delu, ki je pomembno prispeval k uspešnemu spopadanju z različnimi naravnimi katastrofami, ter neprecenljiv navdih številnim ljudem, ki so zaradi njegovega zgleda pripravljeni sodelovati pri zaščiti in reševanju.

Šestan se je v govoru med drugim posebej zahvalil vsem, ki operativno sodelujejo v sistemu zaščite in reševanja, "ki ga tvorimo skupaj in ki je zaupanja vredna institucija, kar kažejo tudi vse javnomnenjske raziskave".

Red za zasluge so prejeli tudi mesečnik za poljudno naravoslovje Proteus ob 90-letnici izhajanja ter izjemen prispevek pri širjenju in prenosu znanja z različnih področij naravoslovja med avtorje in bralce tako doma kot po svetu ter znanstvena revija Sodobna Pedagogika ob 140-letnici izhajanja najpomembnejše strokovne revije na področju vzgoje in izobraževanja na Slovenskem ter izjemen prispevek k razvoju pedagogike kot znanstvene vede v domačem in mednarodnem prostoru.

Med prejemniki tega odlikovanja je tudi Mateja Bulc za življenjsko delo na področju razvoja in uveljavljanja družinske medicine v Sloveniji in po Evropi ter prenašanje poslanstva na mlajše generacije. Prejela sta jo tudi Bojan Mohar za izjemne znanstvene dosežke v slovenskem in mednarodnem prostoru ter velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetovnih znanstvenih krogih in Maja Primic Žakelj kot pionirka pri razvoju in krepitvi programa ZORA za izjemne dosežke, ki so pomembno prispevali k pravočasnim odkrivanjem predrakavih sprememb materničnega vratu in s tem k reševanju številnih življenj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
25. 12. 2023 11.31
+1
Nehote so prezrli Uršulinke, ki že desetletja skrbijo za brezdomce. Pro bono smo izvedeli iz medijev. Namesto državnega odlikovanja povsem zasluženega smo jih nagradilibz medijskim linčem.
zmerni pesimist
22. 12. 2023 12.27
Miran ga je bil posebno vesel
smuuki
22. 12. 2023 10.29
+2
Te nagrade so res brez vsake vrednosti. Toliko kot surovina za to pločevino in nič več. Nekako tako vrednost imajo kot Kardeljeve knjige. Cena odpadnega papirja določa vrednost.
Škot
22. 12. 2023 08.57
+4
Ko pa nogometaš dobi to odlikovanje.... pa vse izgubi smoj namen.
Butalivud
21. 12. 2023 20.25
+2
Butale so večne. Svobodne in srečne. Vesele praznične dni ter srečno novo leto!
Butalivud
21. 12. 2023 20.17
+2
Da bo prej kot “posthumno”, bi bilo nujno odlikovati vse prejemnike minimalnih penzij, ki preživijo iz meseca v mesec. Včasih smo rekli, da medalja in krogla nikoli ne zadane pravega..
Jožajoža
21. 12. 2023 19.44
+2
hvala zemlji,hvala bogu da ni dobil nagrade noben janšist.
za bojši jutri
21. 12. 2023 19.43
+8
Ta ženska pač ni primerna za podeljevanje odlikovanj.
patogen
21. 12. 2023 19.28
+2
V Sloveniji se na Javnem in državnem odlikovanja "rihta". ta star, daj mi zrihti za drugo leto odlikovanje. ker so povezana z zaslužnimi penzijami. 1800 neto.
mijavci
21. 12. 2023 19.27
+8
Ha ha Lovšin prodana duša včasih upornik danes zagrižen komunist, tole nagrajevanje nima z našo lepo Slovenijo nič skupnega, Muserjeva pa vsakič dokazuje, da bo en mandat več kot dovolj, če ga bomo sploh do konca zdržal.
patogen
21. 12. 2023 19.27
+4
Je med prejemniki kakšen, ki ni ja javnem in državnem? In na liniji?
Ivar The Boneless
21. 12. 2023 19.26
+7
Kako pa da ni prejel nič naš Zdravc? Rešil je na tone življenj.
punkracij
21. 12. 2023 19.14
+6
Pomembno je da so na liniji in ni treba nič spremenit.
StAnalitik
21. 12. 2023 19.04
+8
Zakaj TAVARES? Se vidi,da ženska ni ok
punkracij
21. 12. 2023 19.04
+3
Lepo vas prosim z temi odlikovanji se čisto razvrednoti smisel,saj odlikovati kar vsepovprek ni niti namen niti smisel.Od vseh odlikovanih si jih zasluzi biti odlikovan le peščici in ne vleči neke iz naftalina.Torej panka nam manjka,oni so bili odlikovani tudi z sedem sekretarjev Skoja , če sploh še kdo ve za to.Takrat je bil še globok socializem.Kaj ni gospod frontman rekel na koncertuAnarhist,panker ,pankrt in nudist.Mar so to stvari za današnje dni,mislim,da velika večina misli ,da ne.
vidavidal
21. 12. 2023 18.47
+3
Kaki je to posmrtno odlikovanje, mu ga nesejo na grob... prepozno.....
slovenka62
21. 12. 2023 18.19
+7
Musarca vesele praznike kar si naredila si naredila zdaj pa v maseratija pa v tople kraje.
Delavec_Slo
21. 12. 2023 18.02
+10
Beovičko je pozabla!
jank
21. 12. 2023 17.38
-2
O, joj, niti eden od teh ni janševik. Res ga ni med njimi za odlikovanja ali priznanja.
Ho Chi Joža
21. 12. 2023 17.35
+13
A na Murka je pozabila?