Slovenija

Med stavko minimalen obseg informativnega programa na TVS

Ljubljana, 17. 06. 2022 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
58

Zaradi stavke novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija bo v ponedeljek na TVS spremenjena programska shema. Informativne oddaje prvega programa bodo krajše, je sporočilo vodstvo RTVS. Kot je dodalo, bo zagotovilo, da pri tem ne bo kršena pravica do obveščenosti. V stavkovnem odboru so zavrnili navedbe generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, da bo stavka okrnila informativni program TVS. ZSSS še naprej podpira novinarje RTVS pri izražanju stališč in nezadovoljstva ter pričakuje uresničitev stavkovnih zahtev. Predstavniki ZSSS jim bodo podporo izkazali z udeležbo na protestnem shodu v ponedeljek.

"Javni zavod je med stavko dolžan in bo zagotovil minimalni obseg informativnega programa na Televiziji Slovenija (TVS), kar pomeni, da bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice skrajšane oziroma omejene na zgolj nujne novice, ki zagotavljajo javnosti ustavno pravico do obveščenosti," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov na RTVS nadaljevanje novinarske stavke napoveduje za 20. junij.
Stavkovni odbor novinarskih sindikatov na RTVS nadaljevanje novinarske stavke napoveduje za 20. junij. FOTO: Luka Kotnik

Dodal je, da gre za stavko Koordinacije novinarskih sindikatov, ki je eden od treh reprezentativnih sindikatov na RTVS. "Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) si je s konstruktivnim in neposrednim dialogom od začetka stavkovnih pogajanj prizadevalo za kompromis, ki bi omogočal nemoteno izvajanje poslanstva RTVS. Predlagalo je več rešitev za odpravo kadrovske stiske v informativnem programu, tudi zaposlitev dodatnih 10 novinarjev, a se je novinarski sindikat enostransko in brez kakršne koli napovedi odločil, da pogajanja zapusti in napove stavko," je zapisal.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS zavrnil navedbe generalnega direktorja, da bo zaradi ponedeljkove stavke okrnjen informativni program TVS 

Stavkovni odbor je nadaljevanje novinarske stavke sicer napovedal za 20. junij med 14. in 23. uro. Vodja pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Alenka Potočnik je v izjavi za medije dejala, da sindikalna stran ni prekinila pogajanj, kot trdi generalni direktor RTVS. Še vedno namreč čakajo na vabilo na naslednji sestanek, ki ga mora sklicati delodajalska stran.

Ker napredka ni ne pri pogajanjih, ne pri ureditvi alarmantnih razmer, predvsem v informativnem programu Televizija Slovenija (TVS), se je stavkovni odbor odločil za nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, o čemer so seznanili tudi vodstvo RTVS, je dejala Potočnikova. "Stavko smo napovedali že 13. maja, začeli 23. maja in je nismo preklicali, zato generalni direktor zavaja, da smo v času pogajanj napovedali stavko," je dodala.

Sporočilo generalnega direktorja o ponedeljkovem skrajšanju informativnih oddaj prvega programa TVS je njegova odločitev, je dejala članica pogajalske skupine Ksenija Horvat in dodala, da "nima zakonske podlage, da odreja vsebino programa", saj je oblika stavke v izključni pristojnosti stavkajočih. "Zavzemamo se za neokrnjen, neskrajšan program, direktor pa za izredne razmere," je dejala.

Generalni direktor je v zvezi s ponedeljkovimi stavkovnimi aktivnostmi izdal navodilo, da naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ker bo to podlaga za neizplačilo njihovih plač. "Njegovo rožljanje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami delavcem, ki bi dejansko pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila, je nezakonito," je dejala Potočnikova.

Na ZSSS so ocenili, da je od opozorilne stavke delavcev RTVS stanje na nacionalnem mediju še slabše.
Na ZSSS so ocenili, da je od opozorilne stavke delavcev RTVS stanje na nacionalnem mediju še slabše. FOTO: Bobo

Generalni direktor želi s temi grožnjami zaposlene odvrniti od stavke, je menila vodja stavkovnega odbora Helena Milinković, ki je napovedal, da bo v primeru uresničitve te grožnje plače zaposlenim pokril sindikat. Stavkovni odbor, ki šteje 180 članov, pa bo zoper vodstvo podal prijavo na delovnopravno sodišče, "ker so kazensko odgovorni za preprečevanje in oviranje stavke," je dodala Horvatova.

Razmere v informativnem programu TVS so iz dneva v dan slabše, je opozorila Milinkovićeva, "zaradi toksične klime" je odšlo že okrog 30 zaposlenih, vse več jih je zaradi "nečloveških pritiskov" na bolniški zaradi izgorelosti.

K novim zaposlitvam generalnega direktorja v novinarskih sindikatih in aktivih pozivajo že več mesecev. "Če bi imel iskrene namene urediti razmere v uredništvih, je imel za to vse možnosti in prav gotovo ne potrebuje našega dovoljenja za nadomestne zaposlitve po odhodu številnih sodelavcev," je izpostavila Potočnikova.

V ponedeljek bo javni shod za javni RTV pred državnim zborom, saj od DZ zahtevajo, "naj reši, kar se še rešiti dan, preden bo prepozno".

'Podtikanje, da bi komu preprečevali delo, je absurdno'

V stavkovnem odboru so že pred izjavo za medije pojasnili, da stavkajo za drugačno javno RTV tudi in predvsem v interesu javnosti, zato so se že v izhodišču odločili, da programov RTVS ne bodo krčili ali prekinjali, temveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami. Po njihovih navedbah so razmere v informativnem programu TVS postale nevzdržne, generalni direktor pa kljub opozorilom že pred napovedjo stavke in na pogajanjih o stavkovnih zahtevah še ni ukrepal za izboljšanje stanja.

Kot so opozorili, generalni direktor nima pristojnosti za določanje stavkovnih vsebin v programski shemi. "Podtikanje, da bi komu preprečevali delo, je absurdno, saj po stavkovnih navodilih delo poteka v vseh programih, brez prekinitev, nadzorujemo le del, ki pomeni programsko stavkovno nadgradnjo," so pojasnili.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) naprej podpira stavko zaposlenih na RTV Slovenija, pričakuje uresničitev stavkovnih zahtev

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je spomnila, da je minil skoraj mesec dni od opozorilne stavke delavcev nacionalnega medija, s katero so želeli opozoriti na "nevzdržne razmere, nestrokovnost vodenja in številne pritiske na svobodo in avtonomijo RTV Slovenija"

Po njenih besedah je mesec dni kasneje stanje samo še slabše: "Odhajajo novinarke, odhajajo novinarji, spremljamo nesprejemljive oddaje, napovedujejo se ukinitve dopisništev po svetu. Opozorila novinarjev in novinark, delavk in delavcev ostajajo preslišana," je poudarila. 

Ob tem je izpostavila, da so na ZSSS ogorčeni nad "teptanjem nacionalnega medija" in zato ponovno sporočajo, da polno podpirajo stavko: "Mediji morajo biti svobodni in avtonomni! Uredniške politike naj bodo neodvisne, novinarji pa strokovni in samostojni ter za svoje delo ustrezno plačani!" 

Zato ZSSS od vodstva RTVS pričakuje uresničitev zahtev zaposlenim. Podporo jim bodo izkazali tudi z udeležbo na protestnem shodu v ponedeljek, je napovedala Jerkičeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ho Chi Joža
26. 09. 2022 20.55
-1
Pred tremi desetletji na tv par novinarjev ala Terček Menči.K pa je vse štimal zdaj je pa teh parazitov,ki si jih 70 odstotkov ne zasluži plače.
bohinj je zakon
26. 09. 2022 10.10
+0
Če ostane tako kot trenutno je, državna tv, z temi novinarji in takim vodstvom - državne tv - ne potrebujemo. Še eno Noro tv - ne rabimo.
zibertmi
17. 06. 2022 18.40
-1
novinarji rtv dobili ukaz o pripravi člankov za oddaje,ki jih je nastavil jj.Carlova je to zapisala v odzivu na kritiko, ki jo je oddaji in vodstvu RTV Slovenija namenilo Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo: "Po pričakovanjih se je drag in dolgo pripravljan projekt Panorama izkazal za beden ponaredek programov komercialnih televizij, ki ne dosega programskih standardov javne radiotelevizije in ima po podatkih Večera komaj enoodstotno gledanost."
nikhrast
17. 06. 2022 18.47
+1
Preveč čvekanja na TV v Sloveniji, Golob na Odmevih skoraj vsak dan, folk se je naveličal tega smejanja, pa obljub. Več obljub, večja razočaranja na koncu, tako da ne vem kolikokrat bo folk nasedel tem novim rešiteljem.
zibertmi
17. 06. 2022 19.18
+2
rašidi pa tja ni upal,razen ,če ga je spraševala njegova rosvitka,s katero sta se v naprej dogovorila o vprašanjih,da se je lahko pripravil
pekoči paradižnik
17. 06. 2022 17.32
+0
Smrt janšizmu na RTV in svoboda profesionalnemu in neodvisnemu novinarstvu.
nikhrast
17. 06. 2022 16.34
-2
Če stavkaš, potem najprej zapustiš poslopje, delodajalec pa pripelje varnostnike, da se ne naredi kakšna škoda. Pa plačana stavka, kaj vse slišiš, slovenski sindikati imajo res naivne ideje.
Kr en tam dol
17. 06. 2022 16.10
+0
Fuj janschizem
periot22
17. 06. 2022 14.34
+4
RTV je nič od nič zastarel program!
pekoči paradižnik
17. 06. 2022 17.31
+0
Odkar na program vpliva janšizem se je res poslabšal, razen izje, ki se ne uklonijo janšizmu.
pekoči paradižnik
17. 06. 2022 14.09
-1
Smrt janšizmu,... svoboda RTV-ju.
EUROPA
17. 06. 2022 12.57
+4
RTV STAVKAJ 24 UR NA DAN. NI NOBENE ŠKODE - NE GLEDAM VEČ.
EUROPA
17. 06. 2022 12.56
+0
Vse kamere zunaj. Naslednji teden bom sklicala tiskovko na aktualno temo, me zanima, koliko novinarjev bo tam? Lahko ugibam:0
kiropraktik
17. 06. 2022 11.44
+5
Bo na stavki pel partizanski pevski zbor?
Pri?evalec
17. 06. 2022 11.40
+3
Jožica55 Ne branim Janše, ampak vam nastavljam ogledalo. Slovenija ni samo ena stran. RTV bi moral biti od vseh, zato je tudi JJ hotel svojo, saj kdor ima v lasti medije, ima v lasti oblast. Na drugi strani ni nekoga, ki bi predstavljal levico osebno, toda RTV je bil glasilo privatizacijskih tajkunov z ozadja, ki se prodajajo javnosti za “leve”, pa kar koli že danes to pomeni. V Sloveniji “levo” je le še gonja proti Janši.
Jožica55
17. 06. 2022 11.44
-2
Pri?evalec. To je tvoje osebno mnenje, moje je precej drugačno.
Pri?evalec
17. 06. 2022 11.23
+2
In zdaj bo nazaj večni študent Marcel. Kaj ni čas za koga novega, mladega, žensko? Če že ne gre drugače, pa naj bo tudi ona ultra leva, samo, da pride kak nov obraz. Mimogrede, za zaposlitev na RTV bo po novem potrebno zaprisežti Titu in zapeti; druže Tito mi se ti kunemo, da teve Sloveniju, ko srce svoje, pred demokraciju, branemo…
Jožica55
17. 06. 2022 11.28
+0
Pri?evalec a tako, kot morajo na nori TV priseči pred Bogom in jajotom? Malo se motiš.
Houdre
17. 06. 2022 11.23
+1
Nobene škode
Jožica55
17. 06. 2022 11.18
-1
Vsa podpora stavkajočim novinarjem!!!! Samo od vas novinarjev je odvisno ali boste lahko zdržali še nekaj časa, da se vsa SDS-ovska falanga z direktorjem na čelu odstrani iz javne televizije, saj vsi normalni vidimo, kakšna škoda se povzroča omenjenemu mediju. Pa še nekaj. Izgleda, da noben od podanikov princa teme ni v službi, daj so prav vsi na tem portalu. Če je treba kaj ukiniti, potem je to omenjena stranka SDS ker je za samo škodo v SLOVENSKEM PROSTORU.🕯️🕯️🕯️
Nidani
17. 06. 2022 11.20
+0
User1832247
26. 09. 2022 10.24
-1
saj tako že 45 + 30 let levi vozijo v rikverc.z parolo svojega nimamo tujega pa nočemo!običajni ljudje pa zaradi tega nadrsajo!
INAZ
17. 06. 2022 11.14
+1
Levičarska kamarila na RTV ne odneha, RTV mora ostati levičarska pa naj stane kar hoče.
rogla
17. 06. 2022 11.12
+11
Podpreti novinarje, ki želijo delati neodvisno in ne na zahteve "nekoga".
Darko32
17. 06. 2022 11.15
-1
rogla nA TEJ TOČKI TI DAM POPOLNOMA PRAV, KAR SI REKEL. A na tej točki moramo biti previdni in to zaradi lustracije. Namreč tukaj je potrebno izvesti lustracijo in vsem novinarjem, ki so bil iv preteklem sistemu člani partije ali so delali za časopise KOMUNIST, DELO RTV je potrebno jim dati prepoved del na informativnem programu. Ko bom oto naredili bomo imeli čisto sliko o novinarstvu in zaupanje v novinarje bo poraslo za 5 X.
slovenka62
17. 06. 2022 11.10
+2
Delajte ne pa štrajk.Ma vas je 2200 pa samo jamranje.Kadrovsko podhranjeni kot javni sektor.V gospodarstvo tam manjka delavcev pa me zanima koliko časa bi delal.Pa nove odaje izumte so obstoječe že kar izpete pa voditelji tudi npr.Tarča pa Erika in tako....
User1832247
26. 09. 2022 10.27
tukaj se pa špogajo z igre brez meja!pa ne tiste ki smo jih 40 let nazaj gledali vsako nedeljo po tv.amapk politično presst.....!
4556
17. 06. 2022 11.05
+4
Saj so še drugi mediji zato je najbolje da stavkate do svojega propada ne bomo vas pogrešali.
JApajaDAja
17. 06. 2022 11.07
+3
dokler jih prisilno plačujemo jim ne bo hudega!
Darko32
17. 06. 2022 11.16
+3
JApajaDAja Ukiniti prisilno plačevanje in prepovedati plačevanje na način, da se intrnet priklop podraži samo zato, da s eplačuje takšne folirane psotaje.
Sinisi
17. 06. 2022 11.03
+2
Kdo sploh se gleda rtv takrt ko ni tekma 😂😂