Slovenija

Plaz nad Tolminskimi koriti zasul moškega

Tolmin, 22. 01. 2024 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
11

Nekaj pred 11. uro se je na lokalni cesti med Zatolminom in planino Polog, v občini Tolmin, med izvajanjem gradbenih del sprožil plaz. Po prvih ugotovitvah sta se na brežini nahajala delavec z delovnim strojem in moški, ki ga je plaz zasul. Cesti v Polog in Čadrg sta do nadaljnjega zaprti, prav tako območje Tolminskih korit.

"Po prvih ugotovitvah je dela na omenjenem območju izvajal delavec s kopačem, med izvajanjem del pa je prišlo do sprožitve plazu. Slednjemu se je uspelo pravočasno rešiti iz omenjenega delovnega stroja, plaz pa je zasul moškega, ki se je nahajal v bližini. Pozneje so ga reševalci našli in izvlekli izpod plazu, vendar omenjeni moški ni kazal znakov življenja," so sporočili s PU Nova Gorica. Na območju je v času nesreče sicer potekalo čiščenje omenjenega odseka ceste, je povedal načelnik Policijske postaje Tolmin Boris Zorko

Plazina je dolga in široka okoli 100 metrov. "Območje plazu je veliko in še vedno nevarno, saj se na delu pobočja še vedno proži kamenje in drevesa," je povedal Zorko. 

"Ker zaradi zemeljskega plaza v pobočju nad lokalnima cestama ZatolminPolog in ZatolminČadrg obstaja velika nevarnost nadaljnjega padanja kamenja in drsenja zemljine, sta cesti po odredbi poveljnika občinskega štaba CZ Mihe Venclja do preklica zaprti za ves promet. S tem je zaprt tudi dostop do turistične točke Tolminska korita," so zapisali na občini Tolmin.

O tragični nesreči je Policija obvestila pristojne pravosodne organe in delovno inšpekcijsko službo. Prav tako se je zaradi sprožitve plazu večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit. Po oceni Zorka gre za tri do štiri kubične metre veliko skalo. Nihče ni bil telesno poškodovan.

Okoliščine tragične nesreče Policija v tem trenutku še preiskuje. Na kraj nesreče je odšlo tudi okoli deset gasilcev, so nam potrdili v PGD Tolmin. 

Uprave za zaščito in reševanje poroča, da sta bili aktivirani tudi državna enota za iskanje zasutih v ruševinah in zveza vodnikov reševalnih psov Severnoprimorske regije, a njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Delavca, ki se je v nesreči poškodoval, so oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Tolmin. Obiskovalcem, ki so zaradi plazu ostali ujeti v dolini, pa so nudili pomoč gorski reševalci. 

Pred dvema tednoma se je sicer nad lokalno cesto med Zatolminom in Čadrgom, nekaj kilometrov nad tokratnim plazom, že odtrgala ogromna skala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja