Slovenija

Med zaporniki več konfliktov, manj pa drog in napadov na uslužbence

Ljubljana, 23. 05. 2019 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
14

Slovenske zapore še vedno pestita kadrovska podhranjenostjo in prezasedenost. V upravi sicer beležijo, da je lani zbežalo več zapornikov, med njimi je prišlo tudi do več sporov, uporabljenih je bilo več prisilnih sredstev. Na drugi strani je bilo manj napadov na uslužbence in manj najdenih drog.

V Sloveniji je največ zaprtih obsojenih na kazni krajše od dveh let.
V Sloveniji je največ zaprtih obsojenih na kazni krajše od dveh let. FOTO: Dreamstime

Trenutno je v upravi za nedoločen čas zaposlenih 863 javnih uslužbencev, od tega 545 pravosodnih policistov. Čeprav bi jih za normalno delovanje potrebovali okoli 100, zdaj iščejo 50 novih. Razpise so že objavili, je pojasnil povedal v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen.

Lani je bilo zaprtih 1353 oseb, kar je za spoznanje več kot leto pred tem. Povečalo se je število pripornikov in tujcev, pri čemer gre zlasti za organizatorje nedovoljenih prehodov meje, je pojasnil Majcen.

Med zaprtimi sicer prevladujejo storilci kaznivih dejanj zoper premoženje, človekovo zdravje in zoper življenje in telo. V splošnem pa je največ zaprtih obsojenih na zaporne kazni, krajše od dveh let.

Varnostne razmere v zaporih pa je na današnji novinarski konferenci predstavil vodja oddelka za varnost v upravi Jasmin Musić. V upravi med drugim beležijo znatno povečanje števila ur varovanja v bolnišnicah, povečanje uporabe prisilnih sredstev, povečanje števila konfliktov med zaprtimi osebami in tudi povečanje števila ukrepov odstranitve v poseben prostor.

Med leti 2014 in 2017 ni bilo pobegov iz slovenskih zaporov, lani kar trije.
Med leti 2014 in 2017 ni bilo pobegov iz slovenskih zaporov, lani kar trije. FOTO: POP TV

Na drugi strani se je zmanjšalo število napadov na delavce, in sicer s 23 v letu 2017 na 12 v letu 2018. Prav tako je bilo manjše število najdb nedovoljenih drog. Izvedli so 11.040 spremstev, od tega največ v zdravstvene ustanove, okoli 5007, nekaj manj (4877) pa je bilo spremstev na sodišče. Potem ko med leti 2014 in 2017 ni bilo pobegov iz slovenskih zaporov, so v lanskem letu našteli tri. Nasploh pa se je število pobegov po letu 2005 bistveno zmanjšalo, je še dejal Musić.

Vselej so si v slovenskih zaporih prizadevali za stabilne varnostne razmere, pa tudi za širitev njihovih kapacitet in za posodabljanje dotrajanih zaporov. Tako so se med drugim nadaljevale aktivnosti v zvezi z investicijama v nov moški zapor v Ljubljani in v prizidek ženskega zapora na Igu. Prav tako je uprava posebno skrb namenjala spremljanju gibanja števila zaprtih oseb v kontekstu prezasedenosti nekaterih zavodov. Trenutno so slovenski zapori zasedeni 106,6-odstotno, med njimi sta najbolj obremenjena koprski (128-odstotno) in novomeški (126-odstotno).

O strokovni obravnavi zaprtih oseb je govorila vodja sektorja za tretma Lucija Božikov. Izpostavila je, da je njihov cilj zlasti "spodbujati in opolnomočiti dobro v človeku". Zato so nadaljevali projekt delovnih kompetenc zaprtih oseb, pri čemer jih je bilo v lanskem letu v delo vključenih 41 odstotkov.

Uspešno so izvedli tudi projekt Dobra roka, v okviru katerega so izbirali izdelek, ki simbolično in vizualno sporoča pomembnost učenja iz napak in ruši predsodke o osebah, ki so na prestajanju kazni. Na javnem natečaju je bil izbran arhitekt Peter Bulovec.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
24. 05. 2019 20.08
zanimivo in predvsem pravično bi bilo da se jim odvzame državljanska pravica pa da potem vidimo kako bi se smejali in razburjali zaradi menija in slabega tv programa
Uporabnik113189
23. 05. 2019 21.58
+3
Za mnogo tega je kriva naša politika. S tem mislim levo koalicijo, ki na vse kriplje poskuša prikazati svoj človekoljuben obraz v boju s proti migrantsko desnico. Gre pa za preprosto dilemo in dejstva. Sosedi Madžarska in Italija zapirata svoje meje in preusmerjata tok migrantov na Slovenijo preko balkanskih poti. Italija pač s pomočjo blokade ladij, Orban pa z neverjetno dvojno ograjo po vzoru iz bivše hladne vojne. ne glede na vse, rezultat je nesporen, vse drvi proti naši ubogi državi, plazijo se pod vlaki, v cisternah, najdeš jih v nemogočih primerih, tvegajo življenja, polno jih je daleč v notranjosti že blizu Italije, tam jih vračajo Ko ujamejo tihotapce pa z njimi v zapor.. Zapori pa se polnijo, polnijo, zapletajo se postopki za azil, mednarodna zakonodaja povzroča kup stroškov, prevajalcev, odvetnikov, raznih civilnih združenje, politika se izogiba odgovornosti. V bistvu pa nam manjka dobra ograja, kjer bi migranti že vnaprej obupali, se preusmerili na druge poti, prihranili bi pri odvetnikih, sporih, kaosu, zahtevi po novih zaporih, stroški ne bi naraščali v nebo. Neodločnost in cincanje levega pola pa je kot naročeno za vzpon populistov, skrajne desnice. Orban ni problem zaradi njegove ograje, ampak zaradi korupcije in fašističnih zgodb uporabe državnega denarja. Naša politika pa se mora odločiti, kako bo pametno uporabila davkoplačevalski denar. Prav gotovo ni pametno graditi množice zaporov in spuščati v državo kolone novih kandidatov zanje..
Uporabnik1095190
23. 05. 2019 19.17
+4
Pritožujejo se zato,ker imajo preveč časa razmišljati kaj jim vse manjka v primerjavi z življenjem na prostosti. Naj se malo zamislijo kakšni so PRAVI zapori kje v malo manj razvitih državah na primer. Ne rabiš iti prav daleč. Marsikje plačuješ iz svojega žepa zato,da boš jedel ali ostal živ,pri nas se pa pritožujejo,ker nimajo nadstandardnih razmer za bivanje. V ZAPORU STE FANTJE! Ni namen zapora,da vam bo lepo. Sploh pa so dobro vedeli kaj jih čaka,če jih dobijo tako da se ne rabijo zdaj nekaj pritoževat. Pa čimprej naj spremenijo zakon,da ne bodo taki kriminalni brezdelneži tožili za odškodnine. Če hočejo jih pa lahko vzamejo v bolj razvit del Evrope na prestajanje kazni pa jih naj tam futrajo. V Sloveniji je standard v zaporih kakršen pač je. Za moje pojme veliko predober. Uživajo ugodnosti,ki jih nimajo otroci v marsikaterem dijaškem domu. Brezdelje je njihov največji sovražnik,če se mene vpraša.
oježeš
23. 05. 2019 18.38
+5
"Nasploh pa se je število pobegov po letu 2005 bistveno zmanjšalo," Kdo bo pa bežal, če jim je prav fletno v zaporu. Imajo vse na razpolago, redno hrano, razgibavanje, TV, računalnike in vse drugo ugodje. Nekateri še čakajo, da jim zgradijo hotel, potem pa sploh ne bo nobenega pobega več. Lepše jim je, kot ljudem, ki se prebijajo iz meseca v mesec, so pošteni, pa nimajo niti osnovnih reči za preživetje meseca. Ob odhodu, bodo pa dobili še lepo popotnico s kar zajetnim kupčkom denarja, ker bodo tožili državo, da so bili brez potrebe zaprti.
Gregi82
23. 05. 2019 18.22
+8
Zanimivo kar se tiče zapora. Dolgoletni prijatelj zaposlen že vrsto let. Niti enega prispevka ni o tem kdo je v zaporu oz priporu. Verjamete ali ne, 70% tujci, ko rečem tujci ( afričani, maročani ter libijci ) sramota, kaj vse smo pripeljali oz sputili v našo državo. Zakaj ne poročate o tem kaj se je zgodilo na Miklošičevi ulici dne 20.05. Ob 02:20. Ko je skupina mladih afričanov napadla mlado punco. Pa še bi lahko našteval kaj se dogaja, vendar bom rasist, nacionalist mar ne?!! Obup in sramota ste novinarnji. Lp
akmt
23. 05. 2019 17.37
+5
Koliko migrantov je ze v zaporu...??? (itak da niti en)
brigajsezase
23. 05. 2019 16.35
+23
manj droge je zgolj zato, ker jo pazniki nenajdejo več!!!!!
ggargamell
23. 05. 2019 17.03
+18
oježeš
23. 05. 2019 18.38
+6
Ali jo sploh ne iščejo več. Razen, če komu že pade iz žepa.
and1302
23. 05. 2019 16.31
+8
nevem zakaj sploh obstaja odprti oddelek saj je isto ce bi bil v hisnem priporu pac bi mu dali zapesnico pa bi blo in tuki bi kaj prisparali
BobbyP
23. 05. 2019 16.20
+12
Več konfliktov je zaradi pomanjkanja drog.😏
flojdi
23. 05. 2019 15.49
+18
nikoli mi ne bo jasno kako lahko v zapor pridejo droge ( no razen zadetka" iz bananinih olupkov npr) / očitno je vse razšlepano, oz razšlampano Povsod
JokatPejt
23. 05. 2019 16.10
+14
Poglej odprti oz pol-odprti oddelek... imajo redne proste vikende in vec urne izhode... misls da k nazaj pridejo da se jih pregleda? Če že pa samo površinsko in zelo površno...
flojdi
23. 05. 2019 18.23
+3