Slovenija
Oglas

Medexov dogodek razbil tabuje o menopavzi ter združil in opolnomočil ženske

Ljubljana, 30. 03. 2024 00.15 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na bregu idiličnega Blejskega jezera je v slikovitem Bled Rose hotelu potekal edinstveni dogodek, namenjen vsem ženskam, ki želijo v svojem življenju najti harmonijo in ravnovesje, ter živeti polno in zadovoljno.

Medexov dogodek "Harmonija hormonov" je zbral udeleženke iz vseh koncev Slovenije, ki so se želele naučiti, kako polno živeti tudi v obdobju (pred)menopavze, ko hormoni pogosto diktirajo kakovost našega življenja.

Celodnevne delavnice in predavanja z različnih področij so pokrila širok nabor tem vključno z ginekologijo, hormonsko jogo in prehrano v obdobju (pred)menopavze ter tudi umetnost sprostitve in partnerske ter družinske odnose. Udeleženke so pridobile dragocene nasvete in praktično znanje, ki jim bo pomagalo ujeti ravnotežje v vsakdanjem življenju, za harmonijo na dogodku pa je poskrbel duo De Liri z magičnimi zvoki harfe in čudovitega spremljevalnega vokala.

Dobrodošlica udeleženkam s strani Aleše Mižigoj, generalne direktorice Medexa
Dobrodošlica udeleženkam s strani Aleše Mižigoj, generalne direktorice Medexa FOTO: Črt Piksi

Za opolnomočenje žensk so nujne preverjene informacije in nasveti strokovnjakinj

Za navdih in strokovno vodstvo so poskrbele priznane strokovnjakinje, med njimi dr. Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva, ki je udeleženke najprej popeljala skozi malo šolo menopavze in jih s predanim znanjem opolnomočila, da v obdobju (pred)menopavze obstajajo številne možnosti tako hormonske, kot tudi alternativne terapije v obliki kakovostnih in preverjenih prehranskih dopolnil, ki v kombinaciji z zdravim načinom življenja bistveno omilijo nadležne simptome. Opozorila je tudi na največji mit v povezavi z menopavzo, ki ga opaža pri ženskah: "Rada bi razblinila največji mit Slovenk, ki ga srečujem pri svojem delu, in sicer prepričanje, da ne rabijo več ginekološke kontrole po 50. letu, ki je povsem zgrešeno in posredno prispeva tudi k porastu nekaterih specifično ženskih rakov, kot je rak dojk, materničnega vratu, jajčnikov."

Alenka Košorok, mednarodna učiteljica hormonske joge, je udeleženke popeljala skozi praktično uro hormonske joge, ki jo sicer uči v okviru svojih tečajev Hormony. Hormonsko jogo je opisala z naslednjimi besedami: "Hormonska joga je dinamična, ognjena, da nam ogromno energije in vpliva na delovanje naših žlez, na proizvodnjo hormonov in posledično uravnovešenje celotnega endokrinega sistema."

Kim Majoranc, psihologinja in ustanoviteljica Body and Mind Instituta, je poudarila kako pomembne za ravnovesje so preproste vsakdanje stvari, ki nas ohranjajo v stiku s samimi sabo: "Navade, ki nam v vsakdanjem življenju pomagajo do ravnovesja telesa in uma so lahko tako preproste kot je naspanost, hidriranost in kakovostna hrana ter posvečanje pozornosti svojim čutilom in mislim. Zelo koristna pa je tudi tehnika hvaležnosti, pri kateri si vsak dan zapišemo tri stvari za katere smo v tistem dnevu hvaležni."

Udeleženke so se skupaj z Melito Kuhar, strokovnjakinjo za partnerske odnose in osebnostno rast, dotaknile tudi bolj osebnih dilem s področja odnosov. Melita je izpostavila: "Menopavza ni več velik tabu, je pa zagotovo čas, ko ženske pogosto izvedemo drugo inventuro življenja v kateri se podzavestno sprašujemo, ali smo dosegle vse kar smo si zamislile 20 ali 25 let nazaj. To lahko v kombinaciji s hormonskimi spremembami privede do nezadovoljstva in deprimiranosti, zato poudarjam, da si upajte področja s katerimi niste zadovoljne analizirati, a z ljubeznijo do sebe in z zavedanjem, koliko izzivov ste že uspešno prestale in kaj vse lepega vas še čaka. Ne se predat malodušju, to je lahko vaš nov začetek."

Prehrana v obdobju menopavze z nutricionistko Jano Levec iz podjetja Feelgood
Prehrana v obdobju menopavze z nutricionistko Jano Levec iz podjetja Feelgood FOTO: Črt Piksi

Za osebno noto so poskrbele življenjske zgodbe, ki sta jih z udeleženkami delili plesna novinarka in TV voditeljica Barbra Drnač, ki je skupaj s hčerko, vegansko kuharico Terezo Poljanič, delila svojo izkušnjo z rakom dojk in njuno skupno življenjsko pot mame in hčerke, ki skupaj premagujeta številne izzive s kakršnimi se srečujejo mnoge ženske. Pokazali sta, da je ovire mogoče premagati in najti svojo harmonijo tudi ob izredno težkih življenjskih preizkušnjah.

Dogodek se je zaključil s poučnim predavanjem dietetičarke Jane Levec iz podjetja Feelgood, ki je na razumljiv način pojasnila ključne elemente kakovostne diete in vloge makrohranil pri ohranjanju zdrave telesne teže. "Ko ženska pride v obdobje (pred)menopavze, je še toliko bolj pomembno, da se drži načel uravnotežene prehrane, ker zaradi določenih hormonov težje vzdržuje mišično maso, lažje kopiči maščobno maso in posledično težje optimalno telesno sestavo ter je bolj podvržena nastanku bolezni srca in ožilja, diabetesa in podobnih obolenj," je poudarila Jana.

Tudi udeleženke so z veseljem delile svoje izkušnje in spoznanja, kar je ustvarilo nepozabno atmosfero solidarnosti, razumevanja in podpore ter stkalo nova ženska prijateljstva in številne pobude za podobne dogodke v prihodnosti.

Paket naravne pomoči za lajšanje simptomov (pred)menopavze iz Medexa

Prehransko dopolnilo BeeHarmony s skrbno izbrano kombinacijo vrhunskih sestavin pomaga na naraven način lajšati simptome menopavze in ohranjati hormonsko ravnovesje. Njegova edinstvena formula vsebuje dve izjemni naravni učinkovini: dragoceni matični mleček in žafran, pridobljen po patentiranem postopku. K učinkovitosti izdelka pomembno prispevajo tudi štirje vitamini, ki jih žensko telo v tem obdobju najbolj potrebuje: K2, D3, E in B6. Izdelek je popolnoma naraven, brez konzervansov in drugih dodatkov, zato je primeren za dolgoročno uporabo. Njegova učinkovitost je bila dokazana v dvojno slepi, placebo kontrolirani in randomizirani klinični študiji.

Več o izdelku: https://www.medex.si/beeharmony

Brezplačni 60 dnevni program Hormoni v harmoniji je že več kot 4.000 ženskam pomagal razumeti, kaj se z njimi dogaja v obdobju (pred)menopavze in kako si lahko pomagajo, ter vzpostaviti nove navade za sproščeno, izpolnjeno in kakovostno življenje. Hiter test uporabnicam pove, ali so že v menopavzi, nato jim 60 dni zapored brezplačno omogoča ustvarjati novo zdravo rutino gibanja z video vajami hormonske joge. Nauči jih sproščanja, jih motivira in jim postavlja dnevne izzive, daje koristne nasvete s področja mentalnega zdravja in ginekologije, zdrave recepte in še več za hormone v harmoniji.

Več o programu: https://beeharmony.si/

 

Naročnik oglasne vsebine je Medex.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni