Slovenija

Fides: Stavka je preklicana

Ljubljana, 10. 01. 2023 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.B., Danica Jovanović
Komentarji
337

Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so sporočili, da stavke ne bo. Odločitev so sporočili po koncu mediacije, ki je potekala med Fidesom in ministrstvom za zdravje. Že predhodno je mediator in predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina dejal, da je bila mediacija uspešna. "Sporazum je dosežen in parafiran," je povedal.

Več videovsebin
  • Fides o preklicu stavke
    01:50
    Fides o preklicu stavke
  • Iz 24UR: Mediacija je bila uspešna
    01:37
    Iz 24UR: Mediacija je bila uspešna
  • Iz SVETA: Vida Drame Oražim o zdravniški stavki
    02:52
    Iz SVETA: Vida Drame Oražim o zdravniški stavki
  • Iz SVETA: Fides in MZZ zopet za skupno mizo
    01:28
    Iz SVETA: Fides in MZZ zopet za skupno mizo
  • Komadina: Mediacija je bila uspešna
    00:40
    Komadina: Mediacija je bila uspešna

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vodja pogajalske skupine Gregor Zemljič je povedal, da je bila današnja mediacija uspešna. "Stavka je s tem preklicana. Zato bo javni zdravstveni sistem jutri normalno deloval. In k temu smo v postopku mediacije najbolj stremeli," je pojasnil.

Gregor Zemljič je povedal, da stavke ne bo.
Gregor Zemljič je povedal, da stavke ne bo. FOTO: Bobo

Zemljič sicer meni, da so s podpisanim in parafiranim dogovorom naredili velik korak naprej. "Naredili smo velik korak k izboljšanju odnosov v javnem zdravstvenem sistemu. Fides je postal pomemben partner pri pisanju vsebin novega stebra plač v zdravstvenem sistemu," je dodal. Po končani mediaciji je dogovor podpisal tudi strokovni odbor, zdaj pa čakajo še na odobritev vlade, ki bo sporazum pregledala v četrtek. Takrat bomo sporazum lahko bolj natančno predstavili," je zaključil vodja pogajalske skupine.

Da je bila mediacija uspešna, je že predhodno sporočil mediator in predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. "Mediacija je bila uspešna. Sporazum je bil dosežen in parafiran,"  je dejal. Po mnenju Komadine je bila s tem misija Slovenskega zdravniškega društva uspešna. "Svojo misijo smo uresničili," je povedal. 

Radko Komadina
Radko Komadina FOTO: 24ur.com

Za mediacijo sta se strani dogovorili na sestanku v ponedeljek popoldne. V Fidesu so pred začetkom sestanka sicer izrazili pričakovanje, da bodo že na sestanku z ministrstvom sklenili stavkovni sporazum, ki so ga pripravili v sindikatu, a se to še ni zgodilo.

Med stavkovnimi zahtevami Fidesa je ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih – enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila – tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Zdravniško zbornico veseli odpoved stavke, a poziva k takojšnjemu nadaljevanju dialoga o spremembah

Zdravniška zbornica Slovenije pozdravlja, da je bil v postopku mediacije med Fidesom in ministrstvom za zdravje dosežen sporazum. "Veseli nas, da posledično jutri zdravniške stavke ne bo," so sporočili z zbornice. "Ker pa razmere v slovenskem zdravstvu v tem trenutku niso dobre in zdravniki vse teže delamo v izjemno zaostrenih razmerah, pričakujemo, da bodo odločevalci skupaj z zdravniško stroko takoj nadaljevali z dialogom in pripravo vseh potrebnih sprememb, ki bodo pripeljale do izboljšanja sistema tako za paciente kot zaposlene v zdravstvu," so dodali.

Po njihovih besedah je treba izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev, poskrbeti za ohranitev in krepitev javnega zdravstvenega sistema ter poskrbeti, da bodo zdravniki in zobozdravniki imeli pogoje za kakovostno in varno obravnavo bolnikov.

"Zdravnike je treba razbremeniti nepotrebnih administrativnih obremenitev, da bodo imeli dovolj časa za paciente, prav tako morajo biti za svoje delo ustrezno in pravično nagrajeni," so dodali. "Današnji dogovor je prvi spodbuden korak, bodo pa za ureditev razmer potrebne resne in odločne spremembe," so še sporočili z zbornice.

SDS za reševanje 'katastrofalnih razmer' s tremi predlogi

Poslanska skupina SDS namreč zahteva sklic izredne seje DZ na temo katastrofalnih razmer v zdravstvu. Kot je na novinarski konferenci dejala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, opozicija za razliko od koalicije meni, da se take "katastrofalne razmere" rešujejo v vladi oziroma parlamentu in ne na ulici. Glede na situacijo, torej današnjo stavko pacientov in za jutri napovedano (zdaj preklicano) stavko zdravnikov, so zbrali tri predloge. 

Jelka Godec
Jelka Godec FOTO: POP TV

V prvem pozivajo DZ, naj nemudoma predlaga spremembo Zakona o javnem naročanju, s čimer referenčne cene za nabavo medicinskega materiala približa cenam na evropskem trgu, pridobljena sredstva pa naj usmeri v odpravo čakalnih dob in plačnih nesorazmerij v zdravstvu.

V drugem predlagajo, da vlada v sodelovanju s stanovskimi organizacijami in sindikati predlaga nov plačilni sistem v zdravstvu ter odpravi tudi druga nesorazmerja v ostalih delih javnega sektorja. Obenem predlagajo, naj začne s  pogajanji. 

V tretjem pa DZ predlagajo, naj pozove vlado k pripravi zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu, pri tem pa sodeluje z vsemi parlamentarnimi strankami, stanovskimi organizacijami, zdravniki, medicinskimi sestrami, sindikati, pa tudi pacienti. To naj pripravi v roku 30 dni. 

Ob koncu je dodala, da "smo v Sloveniji priča shizofreni situaciji, ko ne vemo več, kdo proti komu stavka," ter izpostavila, da je SDS spremembe v zdravstvu pričakoval že pred pol leta, saj da ima zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan tako podporo premierja kot 51 glasov v parlamentu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+3
Cene grejo vsak dan gor. Važno, da so svinje zadovoljne. Me pa tudi zanima kolko od teh prasicov sploh kaj dela?
POpoPipo
11. 01. 2023 19.30
+1
Javno zdravstvo je začelo razpadati , ko je Janša razdelil dohtarjem koncesije in sedaj bi vsi radi veliko zaslužili in malo delali.
Obala31
11. 01. 2023 14.03
+3
Z novim ministrom Bešičem so napovedovali velike sprembe v zdravstvu na bolje a je žal razočaral tudi on,slabše ne more biti....Po 30 letih v zdravstvu,bom zaputila tudi jaz to ladjo...
marker1
11. 01. 2023 13.36
+5
Zdravnikom so povečali plače in ni bilo več vzroka za stavko. Pika.
kr en 123
11. 01. 2023 13.10
+1
So se dogovorili, da se bodo dogovorili... in ko bo dogovorjeno se ne bodo na novo dogovarjali o dogovorjenem... in ko iz vsega skupaj ne bo nič, bo še slabše.. odlično vlada..
paru
11. 01. 2023 12.38
+8
Povsod mediacija uspe, če dobiš, kar si želiš!!! Bravo , dohtarji! Boste mogoče sedaj kaj več delali oz. boste spet delali vrste, da boste lahko popoldne delali za 130€/ uro v ambulanti za neregistrirane?
zibertmi
11. 01. 2023 12.27
+9
kaj je v ozadju zdravstva.Še nikoli več zdravnikov splošne in družinske medicine Še leta 2007 smo imeli v Sloveniji 820 zdravnikov splošne in družinske medicine, kažejo podatki zdravstvenega statističnega letopisa. Leta 2020 jih je bilo skoraj 1.300. V teh 13 letih se je število tovrstnih zdravnikov na 100.000 prebivalcev povečalo za več kot polovico. Slovenija je sicer še vedno v spodnji polovici evropskega povprečja, saj je v nekaterih najbolj razvitih državah relativno gledano tudi dvakrat več splošnih zdravnikov. A tudi pri nas je več kot opazno njihovo povečanje.
Korintos11
11. 01. 2023 12.15
+6
To pomeni da čakalnih vrst več ne bo, da 30 dni do specialista se briše? Če se ne bo nič izboljšalo zakaj so jim pa te dali višjo plačo?
Stane Adami?
11. 01. 2023 12.12
+2
Čudim se, da sta policijska sindikata še zmeraj tiho. A še zmeraj spita v vladnih sobana po čudovitem orgazmu (razglasitev rezultatov volitev) eden pri stranki SD, drugi pa LMŠ, sedaj Svoboda?????Medtem pa že pol policistov na minimalni plači.
Korintos11
11. 01. 2023 12.16
+3
Predlagatelj
11. 01. 2023 11.02
+6
Jaz se nisem nikoli boril za plačo. Delal sem dobro in imel dobro plačo. Najprej je treba dati, še le nato dobiš. To je osnova vseh pogodb. Če vodje nimajo možnosti nagraditi dobro delo, jim je treba to omogočiti. Drugače išči delo delo tam, kjer dobro OPRAVLJENO delo dobro nagradijo..
Sajeta5
11. 01. 2023 11.38
+3
Korintos11
11. 01. 2023 12.11
+4
Darko32
11. 01. 2023 11.00
+12
Spet SDS-ovci mutijo z javnim naročanjem in urejanjem kanalov za krajo. Javno naročanje je potrebno uvesti na cesntralnem mestu in ne, da vsak po svoje to dela. Provizije radirati iz naročanj in zbiranje naročil na censralnem mestu je edina pravilna odločitev. Ukiniti dvoživke in jim dati 30 dnevni rok za odločitev in izbiro. Ugotoviti kdo je forsiral podeljevanje koncesij dvoživkam.
marker1
11. 01. 2023 13.38
-5
Javno naročanje je bila izključno domena leve prominence, zato ne mešaj SDS.
Rudolf Maister
11. 01. 2023 10.50
+5
To kar se dogaja sedaj ni normalno to je sedaj jasno tudi levim vernikom. Golob hodi po Sloveniji kot kakšen Haile Selassie in deli denar vse povprek. To se enostavno ne more končati dobro
Sajeta5
11. 01. 2023 11.39
+7
Sicer je Janša delal enako in nas zapufal za 10 miljard
SREBRNIBREG.
11. 01. 2023 10.45
+12
Še leta 2007 smo imeli v Sloveniji 820 zdravnikov splošne in družinske medicine, kažejo podatki zdravstvenega statističnega letopisa. Leta 2020 jih je bilo skoraj 1.300. V teh 13 letih se je število tovrstnih zdravnikov na 100.000 prebivalcev povečalo za več kot polovico. ...iz drugega vira samo kot dokaz, da ni problem v vladah levih ali desnih ampak v požrešnem Kuštrinu in njegovih zagovornikov.
Korintos11
11. 01. 2023 12.13
+2
Kuštrun proba, če gre, zakaj ne. Gazda pa odloča bo dal ali ne, on odloča kako bi naj v zdravstvu bilo, celo v javnem, samo pri nas zadnje cajte višje plače dobiva samo javni sektor, kako bo v državi ko bodo delavci delo ustavili? Me prav zanima zakaj ga že niso, saj oni delajo za JU!
SREBRNIBREG.
11. 01. 2023 13.40
+1
Kori ne bodi naiven, da bi delavci štrajkali. Že sedaj se komaj preživljajo kaj bodo pa brez plače. Edino, če bodo vsi na s. p. Socialni problem.
marker1
11. 01. 2023 13.40
+1
Zakaj pa ne omeniš še požrešnih JS in Štruklja? Pa dobavitelje zdravstvenih pripomočkov?
zoran pušenjak
11. 01. 2023 10.45
+4
Dobro, da še se dobijo krediti za plače javnega sektorja, ko pa jih več ne bo, bo pa problem
Ni corone
11. 01. 2023 10.38
+7
Kaj, pa gospodarstvo, kmetijstvo, javna uprava, upokojenci. Vsi ti, ki sem jih naštela tesko se preživljamo. Ti, ki delajo imajo minimalca ali kak procent več, pokojnine, pa vemo kake so. Sramotno, da nekdo z 4000 evri nima dovolj en upokojenec z 650 € pa mora imeti dovolj za preživeti in vse državi poravnati, da ta gospoda dobi več. Žalostno
Uporabnik1884443
11. 01. 2023 10.19
+7
Reševanje zdravstva preko povečanja plač je sicer potrebno ampak v osnovi zgrešeno. Poudarek bi moral biti na rezultatih dela, potem pa naj zasluži tudi 2x, 3x več. Sedaj pa postajajo javni delavci, ki komaj čakajo, da je šihta konec, pa zaprejo štartno in ...
BundyCrocodile
11. 01. 2023 10.02
+11
A ni zanimivo, da je v zdravstvu takšna kriza, da se jo drugače ne da urediti kot sistemsko so govorili. Narod brez zdravnika, nore čakalne vrste, napake pri zdravljenu, korupcija, ni kaj ni, zdravstvo v razsulu ampak prav vse se je pa uredilo kar čez noč. Dobili večje plače, manj odgovornosti in krize več ni, so rekli....mmphahahahaaaaahahaa
rogla
11. 01. 2023 09.34
+14
Frenk7.
11. 01. 2023 09.56
+1
WD40
11. 01. 2023 09.34
+8
,a naš zlati komunist ,pa kar v švico k dohtarju ,naši so preslabi ??????
vvvilice
11. 01. 2023 09.25
+9
No, Fides, zdaj pa na delo. Na pravo delo. Za začetek je na vrsti ponovno odprtje ZD Polje. Bo šlo? Ali ste sposobni? Zmorete? Znate?
WD40
11. 01. 2023 09.28
+7
alto57..... janković mora dati žegen ,da lahko delajo !!!!! on je zakon v lublani