Slovenija

V torek mediacija za sklenitev sporazuma med Fidesom in ministrstvom

Ljubljana, 09. 01. 2023 05.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.B., K.K.
Komentarji
81

Slovensko zdravniško društvo bo kot mediator posredovalo med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides, je po sestanku med stranema povedal predsednik društva Radko Komadina. Mediacija se bo začela v torek zjutraj, čas za dogovor med stranema pa je do 18. ure, ko bo jasna usoda za sredo napovedane zdravniške stavke.

Po besedah Komadine se lahko mediacija zaključi tako, da se za sredo napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov odpove, ali pa ne. Kot je povedal, so vsi sodelujoči v mediaciji zavezani k molčečnosti, zato pred novinarje po koncu popoldanskega sestanka nista stopila niti minister za zdravje Danijel Bešič Loredan niti podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vodja pogajalske skupine Gregor Zemljič.

"Mediator spoštuje stališča ene in druge strani, ne sme biti pristranski, ne sme vplivati," je poudaril Komadina. Obe strani po njegovih besedah sicer kažeta na to, da je dogovor med njima možen. Mediacija bo v torek potekala v prostorih Slovenskega zdravniškega društva.

Možnost mediacije društva med sindikatom in ministrstvom sicer predvideva kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike.

Minister je za danes popoldne pred sredino napovedano stavko zdravnikov in zobozdravnikov z javnim vabilom na sestanek povabil vodjo pogajalske skupine sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Zemljiča. V Fidesu so po tistem, ko so danes nekaj po 12. uri tudi uradno prejeli vabilo ministrstva, napovedali, da se bodo sestanka udeležili.

Zemljič je pred sestankom z Bešičem Loredanom povedal, da so v sindikatu pripravili stavkovni sporazum. Izrazil je pričakovanje, da bodo na sestanku z ministrom sklenili dogovor in ga tudi podpisali, kar se za zdaj še ni zgodilo. Stavkovni sporazum, ki so ga pripravili v Fidesu, po Zemljičevih besedah temelji na stavkovnih zahtevah sindikata, ki ostajajo enake.

Minister Danijel Bešič Loredan se bo medtem v torek ob 11. uri sestal tudi z županom Zoranom Jankovićem. 

Med stavkovnimi zahtevami so ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih - enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila - tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Med drugim od vlade zahtevajo še, da ostro obsodi kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme zdravstvenega sistema.

Še pred današnjim srečanjem predstavnikov sindikata in ministrstva sta pred kamere stopila premier Robert Golob in minister za zdravje. Po oceni predsednika vlade gre pri stavki zdravnikov za interesni boj, za katerega na vladni strani ne najdejo zakonskih podlag. Podobno je izpostavil tudi minister, ki je dejal, da "ne bo šel nikoli preko vlade". Tik pred srečanjem s Fidesom je dejal, da bo videl, "na kateri točki se lahko pogovarjamo za mizo v dobro pacientov in v dobro ljudi".

Zdravniki so enodnevno opozorilno stavko, ki jo nameravajo izpeljati v sredo, napovedali zaradi nezadovoljstva z nedavnim dvigom zdravniških plač, ki naj bi ustvarjal dodatna nesorazmerja, in odnosom ministra. Na vladni strani medtem menijo, da Fides s stavko krši oktobra sklenjeni stavkovni sporazum. Minister ravnanje Fidesa vidi celo kot zlorabo pravice do stavke.

Stavki se bodo pridružili tudi zdravniki SB Jesenice, ki sporočajo, da lahko v času stavke pride do zamika predvidenih časov obravnav - posameznike bodo o tem obvestili po telefonu, prejeli bodo tudi nov termin obravnave. "V primeru, da do srede pride do dogovora med Vlado RS in Fidesom se stavka odpove," do dodali v sporočilu za javnost. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjan omahen
10. 01. 2023 09.39
-1
Podpiram tako mlade kot stare zdravnike v boju za boljše plače. Ne podpiram pa raznih Jenulov, Kovačev, Jarcev, Jankovičev, Golobov in ostalih levičarskih smeti.
Kollerik
12. 01. 2023 13.39
-1
koga briga koga in kaj ti podpiraš, desnuhec
ElChe
12. 01. 2023 20.37
Aja če ne podpiraš levih idi.tov pol si avtomatsko desničar?
Še plešem
10. 01. 2023 09.33
Najboljša in edina smiselna rešitev je, da se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje in da se sprijaznimo s tem, da si bomo morali vse sami plačat.
Cool8
10. 01. 2023 09.22
+0
Za zdravnike je boljše , če ne bi stavkali, saj vemo kako je , če narod razkuriš do konca ! Nismo več daleč od tega, revnega zdravnika pa še v Sloveniji nismo videli .... delavcev pa je veliko revnih ....!
optimistikus
10. 01. 2023 09.19
-1
Naj jim narod meri čas kdaj pridejo v službo in kdaj odhajajo, eni zdravniki si še minimalca ne zaslužijo, drugi pa garajo
ROMELS
10. 01. 2023 09.11
+1
če bodo dohtarji dosegli povišanje plač, bodo v nadaljevanju zahtevali znižanje normativov, kajti preveč denarja poleni človeka.
jodr
10. 01. 2023 08.09
Ljubljanski šerif bi bil lahko odličen mediator.
ROMELS
10. 01. 2023 09.12
natmat
09. 01. 2023 21.55
+1
FIDES in Koštrun so podtaknjenci SDSa!!Tako kot Počivavšek in Pivčeva!!!Kje so končali pa dobro vemo!!!
Jaka Jack
09. 01. 2023 21.34
+1
Glede na to, da bo vlada skupaj z Jenullom protestirala proti zdravstvu ji morajo zdravniki pokazati vrata.
slovenc59
09. 01. 2023 21.17
+2
Odpoved jim napište, pa mlade zdravnike spustit na odgovorna mesta, be pa da podpiramo stare prdece, ki izsiljujejo celo državo ! Fuj in fej ste .....pa vaš koštrun zravn !! Ja res kje se pa skriva ? Morebiti dela v ambulanti za izbrisane.....Požeruhi !!! To vam zopet in zopet napišem !
jodr
10. 01. 2023 08.10
+1
A misliš, da bodo mladi zdravnike pa delali za take mizerne plače, kot jih imajo in prevzemali vso odgovornost? In mladi zdravniki se še učijo.
Xdata1
09. 01. 2023 21.11
+3
Izsiljevanje nikamor ne pelje. Ali jim te plače niso dovolj?
vvvilice
09. 01. 2023 21.10
+3
Včasih je bil zdravnik spoštovan poklic. Danes pa ...
vvvilice
09. 01. 2023 21.07
+1
Zdravniki v ZD Polje naj kar štrajkajo, 3 dni če hočejo. Aja, ni nobenega? Kdo potem štrajka? Zdravniki? Kje pa so? V ZD Polje jih ni! Nekdo se dela norca iz poštenih ljudi. Kdo? Verjetno Hipokrat.
jodr
10. 01. 2023 08.11
Ljubljanski šerif se dela norca iz poštenih ljudi.
Apoteka
09. 01. 2023 20.52
+5
Fides je SDS.
OrodniK
09. 01. 2023 20.55
-1
SAKOSAKO
09. 01. 2023 20.33
+3
Zavezani k molčečnosti??? Kdo jih pa plačuje??? Mi!!! Saj se bo hitro izvedelo kaj so jim spet obljubili! Drugo leto bo pa spet isto!!! Vreča brez dna so ti naši zdravniki!!!
PARTIZAN PEPE
09. 01. 2023 19.59
+4
pohlep brez meja
STRIKE-ONE 333 V.I.P
09. 01. 2023 19.53
+5
Martin Kupfer je razkril da mnogi FB in twitter "Doktorji" ki so promovirali cepljenje sploh ne obstajajo. Kot piše; ljudje bodo začeli iskati kdo je vplival na njih a sedaj bodo izvedeli da te osebe sploh ne obstajajo. Vse kar obstaja je substanca v vaši krvi."
Perrun
09. 01. 2023 19.52
+4
Saj krive so vse vlade do sedaj. Pol jih je tako že dvoživk, tisti, ki pa ostali v javnem sektorju, pa naj zdaj na polno izsiljujejo. S tem, da večina odlično poskrbi zase z raznimi dodatki in podobno, kjer dosegajo tudi v vrednosti 10k + mesečno.
jank
09. 01. 2023 19.50
+3
Kakšna mediacija neki, povejte Fidesu kar jim gre in da naj začnejo sestopati z vlaka, ki vozi ogromno težav v zdravstvu.
tutp
09. 01. 2023 19.41
+2
Upokojenci čakajo od 22 ure do 6 ure zjutraj na vpis zdravnika. Nizko smo padli. Nizko. Ljudje plačujejo obe zavarovanji. Spoštovani Fides! Nam, pacientom, ki plačujemo mesečno zajeten znesek za obvezno in dopolnilno zavarovanje, skozi prste lahko rečemo mesečno med vsaj 80 in 100 in več Evrov, pa potem zobozdravnike, ginekologe, nujne preglede, preiskave, plačujemo v glavnem Vam, zaposlenim v javnem zdravstvu za storitve v zasebnem zdravstvu, JE DOVOLJ. 1) da Vas zanimajo le vaše plače,. 2) da enkrat niste stavkali ker: so javni zavodi, bolnice in zdravstvene ustanove vsaka po svoje urejene in jih je zato praktično nemogoče povezati v enotno mrežo in urediti, so zavarovalnice postale GLAVNI razkrojevalec javnega zdravstva in bomo kmalu kot v ZDA morali za novo zdravilo, ki ga bomo potrebovali, pa ga naša zavarovalnica ne bo krila, morali plačevati dve ali tri dodatna zavarovanja, so vaši kolegi, medicinske sestre, strežnice, kuharice, čistilke, podcenjene, podplačane in preizčrpane, v sistemu denar odteka za projekte, ki se zdijo normalno razmišljajočemu človeku banalni je infrastruktura iz časa socializma, slabo vzdrževana in iztrošena, ker bolnice gradimo z dobrodelnimi prispevki namesto na podlagi dolgoročne strategije, ker za bolnike z redkimi bolezni dobrodelno zbiramo sredstva, namesto da bi obstajal sklad zanje (deček Urban). 3) Ne zahtevate, naj se loči delo zdravnika v javnem od dela v zasebnem sektorju, kar je ločeno v razvitih Evropskih drźavah oziroma tam nikomur NE pride na misel, da bi spal v javni službi in delal pri zasebniku. 4) Ne zahtevate, naj gredo zasebniki iz javnih prostorov kot najemniki, saj javno zdravstvo potrebuje več ambulant in več prostora. 5) Ne zahtevate, naj se popolnoma izkoristi delujoča infrastruktura v javnem zdravstvu, da bodo vaši pacienti imeli dostop do vseh pregledov. Nam, pacientom, JE DOVOLJ, da sindikat Fides ne naredi nič za urejanje razmer v zdravstvu, da je Zdravniška zbornica močnejša od Ministrstva za zdravje, da so močnejše od Ministrstva za zdravje zavarovalnice! Dragi Fides, kaj pa vaše za zavzemanje za več mest na študijskem programu medicina? Pa to, da bi na študij prišlo več takih, ki niso iz zdravniških družin in brez povezav?! Pa vaše zavzemanje za več specializacij za mlade zdravnike, ki, če niso iz pravih klanov, na neke specializacije sploh ne pridejo - da ne bi kvarili silne želje po zaslužkarstvu? Vsi zdravniki, ki trdo delajo v javnem zdravstvu namesto dvoživk in vse sestre, ki namesto utrujenih od dela v zasebnem zdravstvu počnejo mnogo več kot to, za kar so plačane, Vam bodo hvaležni, če boste enkrat malce bolj "Hipokratovi". Poglejte okoli sebe, v družbi smo utrujeni od kovid sprenevedanja, ki je zdravstvo pripeljalo v situacijo, v kateri se obnaša, kot da ga mi ne plačujemo! Namesto da bi Fides ob zamenjavi umrlega ostro opozoril na težave v zdravstvu, zahteva višje plače. Sramotno, nedostojno, neetično. O Tempora, o Mores.
Splohnič
09. 01. 2023 19.47
+1
V rednem delovnem času, ki traja 8 ur dnevno in se ga že dolgo po navodilih vlade v zdravstvenih zavodih preverja z uro za štempljanje, se ne bo več obravnalo po 100 pacientov, ampak se bo vztrajalo na upoštevanju standardov, kar bo dobro za paciente in zdravnike. Ker pa je vlada desetletja varčevala preko omejevanja števila zdravnikov (če jih ni, ne morejo delati stroškov zdravstveni blagajni, vprašajte Kebra kako se to dela), je pacientov sedaj preveč za trenutno število zdravnikov. Zato bodo ti isti zdravniki po 16.uri za čim večje urno plačilo kot ga lahko dobijo, reševali problem vlade, ki ga niso oni ustvarili. Lahko so pa tudi doma z družinani in veliko jih tudi bo. In kaj naj bi bilo v vsem tem moralno spornega?
Hujošgrimošjanoš
09. 01. 2023 19.40
+8