Slovenija

Šabeder: Del nalog bomo vrnili srednjim medicinskim sestram

Ljubljana, 10. 09. 2019 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za zdravje Aleš Šabeder je dejal, da bodo pripravili spremembe dokumenta, ki je poskrbel za razburjenje v bolnišnicah, in da bodo po pregledu realnega stanja na terenu del nalog vrnili srednjim medicinskim sestram, tudi če so delo opravljale manj kot 12 let.

Srednje medicinske sestre, ki so doslej lahko pobirale šive, delile zdravila in dajale injekcije, tega ne morejo delati več. Zakonsko bi to morale delati le diplomirane medicinske sestre, ki pa jih v državi ni dovolj. Zato so morali srednje sestre, ki so 12 let vsaj polovico delovnega časa opravljale delo diplomiranih sester, zaradi izkušenj in znanja zaposliti in plačati kot diplomirane.

Kot je za Odmeve zatrdil minister za zdravje Aleš Šabeder, bodo pripravili spremembe in del nalog vrnili srednjim medicinskim sestram.
Kot je za Odmeve zatrdil minister za zdravje Aleš Šabeder, bodo pripravili spremembe in del nalog vrnili srednjim medicinskim sestram. FOTO: Damjan Žibert

Srednje medicinske sestre od prvega septembra tako ne smejo več snemati EKG-ja, dodajati infuzijskih tekočin z antibiotiki, biološkimi ali protibolečinskimi zdravili in podobno. Dela, ki so jih doslej opravljale, so zdaj le v domeni diplomiranih medicinskih sester.

Srednje medicinske sestre od prvega septembra tako ne smejo več snemati EKG-ja, dodajati infuzijskih tekočin z antibiotiki, biološkimi ali protibolečinskimi zdravili in podobno.
Srednje medicinske sestre od prvega septembra tako ne smejo več snemati EKG-ja, dodajati infuzijskih tekočin z antibiotiki, biološkimi ali protibolečinskimi zdravili in podobno. FOTO: iStock

Minister za zdravje: umaknili bomo določbo

Kot poroča RTV Slovenija, "v zdravniškem sindikatu pravijo, da nova ureditev povzroča številne organizacijske težave v bolnišnicah, ponižuje srednje medicinske sestre in ustvarja razmere, ki niso varne za bolnike".

Kot je za Odmeve zatrdil minister za zdravje Aleš Šabeder, bodo pripravili spremembe in del nalog vrnili srednjim medicinskim sestram. Umaknili bodo določbo, ki je določala, da ne smejo več opravljati nekaterih nalog, če so to delo opravljale manj kot 12 let: "Stvari, ki smo jih pri revidiranju dokumenta odkrili, da niso v redu določene in da ne odražajo realnega stanja na terenu, bomo spremenili." Pojasnil je, da je dokument kompetenc pripravil vrh zdravstvene nege:  "Komu pa naj minister za zdravje verjame, če ne vrhu stroke?"

Zbornica zdravstvene in babiške nege: Populistične navedbe so neresnične

"Trditve Koordinacije zdravniških organizacij, da dokument Poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege uničuje poklic srednje medicinske sestre, da povzroča kaos in onemogoča organizacijo dela, kakršna je bila pred sprejetjem tega dokumenta, so zavajajoče in polne neresnic, obenem pa grobo posegajo v avtonomijo stroke zdravstvene nege," pa pravijo v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. 

Kot pojasnjujejo, je dokument pripravljen skladno s tem, kaj se izvajalci zdravstvene nege zadnjih 15 let učijo na posamezni stopnji izobraževanja: "Zakon o zdravstveni dejavnosti nalaga zdravstvenim delavcem, da opravljajo delo v okviru svojih kompetenc in delokrogov, za morebitno preseganje kompetenc pa zaposleni nosijo tako strokovno kot odškodninsko in kazensko odgovornost. Zdravstveni delavci so namreč že bili kazensko odgovorni in obsojeni za kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja ravno zaradi "samovoljnega" preseganja kompetenc. Tudi zato ne smemo dovoliti, da zaposleni presegajo kompetence, saj gre za njihovo pravno varnost."

Kot izpostavljajo, so populistične navedbe, da srednja medicinska sestra od 17. avgusta 2019 naprej ne sme več izvajati posameznih aktivnosti, neresnične, saj teh aktivnosti ne bi smela opravljati že vse od leta 1981, ko se je spremenil izobraževalni sistem, ki jih za te aktivnosti ni več usposabljal.
Kot izpostavljajo, so populistične navedbe, da srednja medicinska sestra od 17. avgusta 2019 naprej ne sme več izvajati posameznih aktivnosti, neresnične, saj teh aktivnosti ne bi smela opravljati že vse od leta 1981, ko se je spremenil izobraževalni sistem, ki jih za te aktivnosti ni več usposabljal. FOTO: iStock

Kot izpostavljajo, so "populistične navedbe, da srednja medicinska sestra od 17. avgusta 2019 naprej ne sme več izvajati posameznih aktivnosti, neresnične, saj teh aktivnosti ne bi smela opravljati že vse od leta 1981, ko se je spremenil izobraževalni sistem, ki jih za te aktivnosti ni več usposabljal. Preseganje kompetenc in njihovo nerazumevanje na strani zdravniškega ceha jasno kaže primer kompetence izpiranja ušes, ki jih v nekaterih javnih zavodih po naročilu zdravnika samostojno izvajajo celo tehniki zdravstvene nege, kljub temu da je to izključno kompetenca zdravnika".

Kot pravijo, rešitev zagotovo ni odprava dokumenta, ki na osnovi znanja, ki ga posamezni profili danes pridobijo v izobraževalnem procesu, jasno in na mednarodno primerljivi ravni ureja razmejitev del izvajalcev zdravstvene nege. Zbornica – Zveza že sedaj in bo tudi v prihodnosti pri reševanju problemov tvorno sodelovala.

Sprašujejo se, "ali so aktivnosti sindikata Fides, ki grobo posega v drugo avtonomno stroko, res skrb za stroko zdravstvene nege, za srednje medicinske sestre ali gre le za ohranitev razpolaganja z vrečo denarja, s katero so do sedaj finančno in pravno varstvo zagotavljali le svoji poklicni skupini. Ali gre samo za poizkus odstranitve ministra, ki se zaveda, da zdravstvene storitve izvajajo različne zdravstvene stroke in v središče postavlja pacienta in ne posameznih interesov".

Fides je v odzivu na te očitke odgovoril: ''Zdravstvena nega ni avtonomna stroka, temveč del zdravstvene obravnave bolnika, ki jo vodi zdravnik in zanjo tudi odgovarja. Potem ko je minister za zdravje priznal, da je dokument o kompetencah neustrezen, je reakcija zbornice zdravstvene nege samo beden poskus preusmerjanja pozornosti od dejanskih problemov, ki so jih povzročili zdravstveni negi – srednjim medicinskim sestram, bolnikom in zdravstvenemu sistemu. Reakcije FIDES-a in ostalih zdravniških organizacij ter številnih posameznikov tudi znotraj sestrskih vrst, so popolnoma logične in razumljive, saj neustrezna zdravstvena nega lahko bistveno vpliva na potek in zaključek zdravljenja.''

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maser1981
12. 09. 2019 10.09
+3
Kolega ki dela s kirurgom v ambulanti po poklicu zdravstveni tehnik, previja rane na dnevni bazi asistira pri raznih izpraznitvenih punkcijah, in sedaj mora poklicati DMS da ji razloži kaj mora nrediti ker on z 15 leti izkušenj ni več kompetenten??? Pri tem pa zdravniki specializanti njega sprašujejo kaj bi bilo pametno dati na rano, ker morajo nadomeščati specialista v amb. sami in se še niso srečali z nekaterimi primeri.???
Slovenkica
11. 09. 2019 17.58
+4
Srednja medicinska sestra.oz.tehnik zdravstvene nege po starem sistemu.. se je v soli ucil dajati inekcije,cepiti itd..tudi prebrizgavati katetre itd..to kar govoei zbornica je zavajanje!!! Dip.med sestra je pa seveda usposobljena za odvzem krvi itd.kar se tehniki res niso ucili!!! Zanimivo pa da laboratorijski tehnik z 4.letno solo lahko odvzema kri... TO JE SAMO SISTEM EVROPSKE UNIJE CIM VEC "IZOBRAZENEGA KADRA" ..NA MONCU SAMO TEORIJA BREZ PRAKSE.. TOLIKO IZOBRAZENIH LJUDI NI BILK NIKOLI! KAJ BO CEZ 30 LET USI NE BODO NOSILJ MAPE IN SEDELI..KDO BO DELOV...UNICILI SO SREDNJE SOLE IN POKLICE! VSE VEC SOL AMPAK VSE MANJ ZNANJA! VSE VEC RACUNALNIKKV AMPAK VSE VEC BIROKRACIJE! VSE VECJE HISE IN VSE MANJ DRUZI !! VEMO KAM VSE TO PELE
Francet
11. 09. 2019 10.23
+3
koga še brigajo te medicinske sestre če pa mamo veterinarje
DonaldMAGA
10. 09. 2019 21.44
+4
In znižali plače pa to...
tornadotex
10. 09. 2019 18.37
+7
Navadna medicinka ti kao ne sme dati injekcije,,,potem sem čakal dva dni da je prišla prava in mi jo dala v rito...
tornadotex
10. 09. 2019 18.39
+6
Pa nisem bil zadovoljen,tista prva je bila lepša...
minkica91
10. 09. 2019 18.10
+13
kako vrnili, saj so vseskozi to delale. Sploh ne vem kaka je razlika med srednjo in dipl.med.sestro, saj obe delata enako, le pri plači je razlika, kolikor je meni znano .
enakatalena
10. 09. 2019 18.01
+10
Oni se preklajo, medicinske sestre in pacienti pa potegnejo kratko. Tisti, ki postavlja normative, pa naj bo to v zdravstvu ali šolstvu, bi jih moral potem sam kak mesec preizkušati v praksi. Verjamem, da bi bili po mesecu precej bolj realni!
BogiEmil
10. 09. 2019 16.43
+0
Vsak človek se uči pa verjetno se z delom bolj nauči kot s knjigo. Knjiga je smernica in obrazložitev kaj in kako, drugo je praksa. Injekcijo znam še jaz dati. Razkuži, izstisni zrak, ne zadani žile, če ne steče takoj rahlo s polkrožnimi gibi probaj še enkrat, vedno gre in ecolla, dobu si injekcijo. Kdo me nauču? Dohtar u JLA. Dokument se mi zdi samo zato narejen, da se prihrani malo denarja, le za koga? Da so pač srednje medicinske sestre upravičeno manj plačane znajo pa večina isto kot vse diplomirane. Potem predvidevam, da ko so dežurni je ekipa dipl. med. sestra in en kup srednjih pa še dohtar k spi nekje in dela nek doktorat na računalniku u kaki svoji sobi za počitek. In ne potem rečt, ko bo ponoči kaka kriza, diplomirano bo prjel na wc, srednja bo pa gledala pacienta in čakala, da se una posr ..... Pa ta svet nege kot da negira resnično prakso in ne prakso na kadavrih. Bravo Šabeder umakni to, samo s tem boš povzročil spet stavke in tako dalje, jbg, javna uprava, zakva jest nimam tolk k on k ma isto šolo ... in potem bo spet minila jesen in zima .... pa bo ....
94001
10. 09. 2019 14.37
+34
V glavnem, lahko vam povem, da marsikatera srednja medicinska sestra opravlja delo višje medicinske sestre in tudi zdravnika. So zdravniki, ki ne znajo izmeriti krvni tlak s klasičnim inštrumentom na živo srebro. Ne znajo postavljati diagnoz, ne poznajo napotnic in še bi lahko našteval. Če ne bi bilo sposobnih srednjih medicinskih sester bi šlo zdravstvo že zdavnaj k vragu. Delajo pa za 780€/mesec. V bolnišnici mogoče 100EUR več. V glavnem, obdržijo naj ljudi, ki znajo delati in naj jih zato pošteno plačajo. Naj se že enkrat osebni dohodek kreira na podlagi sposobnosti in znanja in ne samo na podlagi izobrazbe. Dovolj imamo izobraženih bute.l.jnov. Mi potrebujemo takšne, ki znajo dejansko kaj storiti. Danes je lahko vsak lahko npr. prodajalec, gostinec, pleskar... Razvrednotili smo poklice, stroko. Danes prideš daleč če imaš veze in dolg jezik. Ostalo je brezpredmetno.
freakica123
10. 09. 2019 14.47
+8
Ko je govora o reguliranih poklicih, je še kako pomembno, da imaš primerne kompetence in tudi izobrazbo. In prav je, da se tudi pri nas to uredi.
periot22
10. 09. 2019 15.46
+16
Ja poznam kar nekaj takšnih ki imajo diplomo ne znajo pa popolnoma nič! Zato ne podcenjuj tistih ki imajo srednjo Šolo, ker večina jih zna več kot tisti z diplomo!
freakica123
10. 09. 2019 16.14
+6
Nihče nikogar ne podcenjuje. Dejstvo je, da gre za reguliran poklic in sem spadajo ustrezne kompetence za ustrezno delovno mesto. Druge države imajo to že zdavnaj urejeno. Vprašaj naše tehnike zdravstvene nege, ki so odšli npr. v Avstrijo kaj lahko počnejo z nostrifikacijo naše srednje šole. Pri nas pa nihče ne ve kakšne kompetence ima nekdo, vsak dela vse, v glavnem zmeda, ki se mora urediti.
heretic
10. 09. 2019 16.35
+21
Srednja sestra katera ima delovne izkušnje pridobljene z dolgoletnim delom na nekem odseku, naj bo kirurškem, internisičnem, ginekološkim....Je vredna zlata. Žal nobena diplomirana, ki bo prišla ta trenutek iz šole ji še leta in leta ne bo "ujela". Tako to je. Ni šola vse. Še posebno bo dlje časa rabila diplomirana m.s., katera ni pred tem opravila srednje zdravstvene šole. Saj veste, danes se lahko vsak vpiše v visokošolski program zdravstvene smeri. Tudi po dvajsetih letih dela v šiviljski konfekciji. In z diplomo v roki se bo zaposlil/a na urgenci. In tam bo prvič videla pacienta z infarktom, politravmo, akutnim abdomnom.... Takrat bo pa srednja izkušena medicinska sestra pet korakov pred njo. Razmislite o tem drago Ministrstvo, Zbornica, vsi ki kreirate šolski sistem, sindikati kateri ste dovolili da se nagrajuje delo tako kot se...
Transformerji
11. 09. 2019 11.47
+2
Tako je tudi v domovih starejših občanov - strežnica deli tablete, hrani, previja in kopa upokojence, kajti osebja primanjkuje, za tako plačo noče nihče delati. Je sociala bolj radodarna.
freakica123
10. 09. 2019 14.19
-4
Nikomur niso nič vzeli, srednje sestre opavljajo stvari, ki jih sploh ni v srednješolskem programu in ki jih že sedaj ne bi smele. Da gredo z isto izobrazbo čez mejo tudi ne bodo opravljale teh nalog, ki jih opravljajo pri nas, ker preprosto nimajo kompetenc. In ne govorit, da je izobrazba le papir. Bi šli h kirurgu, ki se je nekaj le priučil in nima primerne izobrazbe? Lahko rečem, da sem vesela, da se me drži zdravje. Ker očitno že s srednjo lahko vsak počne vse.
Podborsky
10. 09. 2019 16.23
+7
Ti povem iz prve roke, v nasi bolnici je kirurg srednjih let, ki ima vec revizij svojih operacij, kot nasa najvecja revizijska hisa revizij. Ta gospod ima zelo visoko mnenje o svojem znanju, ga ni denarja, da se mu ulezem na mizo.
heretic
10. 09. 2019 16.56
+11
V šolskem programu 1982 (srednja zdravstvena šola) smo imeli zelo strokoven program, veliko prakse in izvajale/i smo mnoge posege za katere smo bile usposobljene/i. Sedaj še vedno v delovnem procesu....In na enkrat ne bi smele več? Zaradi novih kompetenc ne bi smele ne Ekg, ne preveza, ne terapije "v žilo".....Po 30 letih dela in izkušenj? Zmešnjava in razpad sistema.
freakica123
10. 09. 2019 17.48
+3
heretic - tistim, ki imajo res toliko izkušenj se naj bi kompetence priznale. Kaj je problem? Je pa prav, da se končno opredeli kaj kdo dela. In ja, v srednji zdravstveni se večino stvari, ki se jih omenja, ne učijo. Poklic medicinske sestre in negovalca je reguliran poklic in še kako prav je, da nekdo brez kompetenc, določenih del ne opravlja. Kot je to normalno v vseh razvitih državah. Z razlogom se tehnikom zdr. nege ob nostrifikaciji v tujini ne priznavajo omenjenih kompetenc. Sori nek tehnik zdravstvene nege ni usposobljen za dajanje terapij "v žilo" in upam, da bo temu konec.
heretic
11. 09. 2019 10.38
+3
Se popolnoma strinjam. Naj nadaljujem. Po dvajsetih letih dela kot srednja medicinska sestra sem se odločila za študij ob delu in študij končala. In pridobila naziv dipl.med.ses. Kot srednja sestra sem dosegla vsa napredovanja v teh letih. Takoj po diplomi sem jih izgubila, ker sem šla na začetni takrat plačni razred diplomirane med.ses. Razlika v plači? Skoraj nič. Zanimivo, ne?? Toliko o tem, kaj pridobiš s šolo. Ja, kompetence. Že prej sem dajala terapijo kot srednja sestra v intenzivi "v žilo" in potem po diplomi sem jo. Le s to razliko, da sem končala študij in mojih 20 let izkušenj je šlo takoj prvi pri plači diplomirane v nulo.
maser1981
12. 09. 2019 10.00
+0
Problem je v tem da se dipl. sestre, ki so končale šolo 3 leta in manj nazaj, upirajo proti dodeljevanju kompetenc srednjim medicinskim sestram z dolgoletnimi izkušnjami. Npr. kolegica ki ima skoraj 30 let delovne dobe dela že preko 15 let delo dipl. med. sestre v amb., in sedaj ji neka smrkla ki je komaj prišla iz šole solila pamet kako naj opravlja svoje delo. Se strinjam da je treba preveriti komu je treba dodeliti kompetence in komu ne, vendar naj to opravijo ljudje ki dejansko razumejo stanje in so sposobni preveriti znanje sester, ki so jim kompetence dodeljene.
tash73
10. 09. 2019 14.03
-1
torej bo treba na EKG k kompetentno sestri. saj jo po novem večina medicinskih sester zaposlenih pri zdravniku srednjih sester
komarec
10. 09. 2019 13.37
+22
Kaj pa plače? Vrnili boste naloge, brez dodatnega plačila, če bi se to zgodilo bogovom v belem bi že pisali odpovedi.
setisfekšn
10. 09. 2019 13.29
+21
Ni jim treba vracat!!ste jih uzalil do nepopravljivega!!kar tisti naj to delajo ki ste jim to delo po novem dosodil!sestre ce so pametne ne bi to nazaj sprejele!!!saj jim je rekel da tega dela cez noc ne znajo vec!!!
misterbin
10. 09. 2019 13.21
+6
Če bi imel ta Šebeder Sveder obraz bi odstopil takoj
Transformerji
10. 09. 2019 12.41
+16
Kar mešajte drek tudi pri takih stvareh, kot je ta novica. Vse kar delate, vse je v škodo pacientov. Kajti Hipokratovo načelo je že zdavnaj mrtvo, velja samo denar. Vsi , ki delajo s pacienti, so nezadovoljni, čeprav se na vso moč trudijo, da so prijazni - pa vendar zdravstveni sistem neprestano bolj propada, na koncu bo postal privaten. Če si ogledaš film na POP Kinu ELIZIJ - tja bomo prišli. Kar poglejte Ameriko - moraš biti zdrav ali pa pri denarju..... če hočeš dolgo živeti. Poglejmo našega Kučana, strica iz ozadja, pa nisem še prebral, da bi Zemljarič umrl. Pa tudi Zidar je menda še živ. Vidite, imamo pa samomore in želje po evtanaziji.
Transformerji
10. 09. 2019 12.48
+4
Pa Jankovičevi se z zelo lepimi zobmi smejejo vedno - tja do ušes!
Transformerji
10. 09. 2019 14.21
+1
Imamo tri Jankovičeve pristaše, volivce, pristaši mafije, korupcije in pokvarjenosti, pa so sedaj uspešni. Pa samo v tej novici! Kolikšno je leglo tega zla!
emilzapata
10. 09. 2019 12.41
+27
v Sloveniji zopet prihajajo do besede trapi, pa sem mislil, da so časi teh že mimo. Šebeder, naredi čistko med temi, ki so to norost svetovali. Pa še to: medecinska sestra po 30 letih dela prekaša vsakega dohtarja ali višjo medecinsko sestro. Ni formalna izobrazba vse, je samo potuha za nekatere.
devote
10. 09. 2019 12.30
+25
En nasvet SABEDER.. Poklici bivso sekretarko PIO VRACKO nazaj iz Bruslja in bo povedala tem starim lisicam iz zbornice ZN kako in kaj. Bale so se je kot hudic kriza... Samooklicani Zbornici zn pa za ta fiasko ponovno odvzemi javna pooblastila za vekomaj. Ne bo prvic. Zdaj imas priloznost, da udaris po mizi in naredis red in si povrnes avtoriteto.
vomo
10. 09. 2019 12.23
+10
Tako, kot so nadure, za katere plačujemo vse dajatve in tudi v pokojninsko blagajno, a se ne obračunavajo v plus leta, ko se odločiš iti v pokoj.
vomo
10. 09. 2019 12.18
+19
Takoj ukrepati in idejnega vodjo te glupe ideje zamenjati. To je političen kader, kateri ne pozna odgovornosti za svoje glupe ideje. Mislim, da je političnemu kadru treba dati pod nos pogodbo z odgovornostjo nad svojimi dejanji in to odgovornost podkrepiti z materialno odškodnino. Takoj bi se pojavila samokritika in marsikdo bi politično zaradi tega raje štartal z delovnim mestom vratarja.
geny42
10. 09. 2019 12.23
+13
ne enega ali eno, VSE!!! Ažmanovo, Skelo Savič, Prestorja,... VSEEEEE
Portolonca
10. 09. 2019 12.16
+28
Samo v Sloveniji so iz medicinske sestre naredili doktorat, srednja, višja, visoka, diplomirana, manjka samo še doktorirana, podoktorirana nižja in izredno nizka, tako po velikosti vse pa znajo enako, morda srednje še več kot doktorirane in nobena ni zdravnik, in nikoli ne bo skratka kaos kot vse povsod. Ali po domače iz 3.14 + ZDA ( A = E ) kozolc.