Slovenija

Medicinskim sestram podoben dogovor kot zdravnikom

Ljubljana, 01. 10. 2010 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medicinske sestre so s podpisom podobnega dogovora, kot ga je sklenil zdravniški sindikat v začetku septembra, dobile zagotovilo o enakih možnostih, kot jih imajo zdravniki.

Medicinska sestra
Medicinska sestra FOTO: Blaž Garbajs

V četrtek podpisan dogovor, ki sta ga sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva podpisala z ministrstvom za zdravje, se nanaša na oblike plačila in na organizacijo dela v zvezi z zagotavljanjem 24-urne zdravstvene nege v bolnišnicah in zdravstvenih domovih.

Kot je pojasnila predsednica sindikata zdravstvene nege Jelka Mlakar, novela zakona, ki začne veljati 1. januarja prihodnje leto, zmanjšuje plačilo dodatka za nočno, nedeljsko in praznično delo pri dežurstvu.

Zato je po njenih besedah zdravniški sindikat Fides z vlado podpisal dogovor, da bodo lahko v primeru, ko z nezadostnim številom zdravnikov ali z neustreznim plačilom ne bo mogoče zagotavljati 24-urne nujne medicinske pomoči, sklepali podjemne pogodbe oziroma druge pogodbe civilnega prava ali bili nagrajeni s plačilom za povečan obseg dela.

V praksi bi se lahko tako zgodilo, da bi zdravnike nagrajevali z dodatki za povečan obseg dela ali z dodatnimi pogodbami, s čimer bi zagotovili povračilo tistega, kar vlada z omenjeno novelo jemlje, medicinske sestre pa bi "ostale na suhem", pravi Mlakarjeva.

Zato je Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije od vlade zahteval, da tudi z njimi podpiše podoben dogovor, k temu pa so povabili tudi Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

'Nič bolečega za državo'

Po mnenju Mlakarjeve v tem trenutku ta dogovor ne pomeni nič bolečega za državo ali zdravstvene zavode v smislu dodatnega denarja, pomeni pa enake možnosti za zdravstvene delavce glede plačila.

Dogovor prav tako govori še o sodelovanju pri reorganizaciji dežurne službe. "Mi se strinjamo z reorganizacijo tam, kjer je ta mogoča," pravi Mlakarjeva. Ob tem poudarja, da medicinskih sester v Sloveniji primanjkuje še bolj kot zdravnikov.

Zato po njenih besedah ne morejo dopustiti, da bi njihovo delo reorganizirali preko njihovih zmožnosti, da bodo delale preko zakonsko dopustnih okvirov ali v turnusih tudi tam, kjer to ni mogoče, zdravnikom pa pustili delo v obliki dežurstva.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 10. 2010 07.32
Pri ans je že v vsakem malo večjem kraju neka visoka ali viškja zdravstvena šola, kadtra pri pacientih sploh več ni, vsi ti bodoči diplomirani zdravstveniki samo še študirajo, ko ap končajo, oz. kot pravijo sami, "diplomirajo", itak ne negujejo več, ampak le še koordinirajo! Kaj, lepo vas prosim, pa stalno jih primankuje, večino dela imajo sami s seboj, gre za totalno hipertrofijo brez kakrpšnegakoli učinka! Kdo bo zaustavil te anomalije! kdo bos ploh še paciente negoval? A nas čakajo tudi diplomirani šoferji in magistri viličaristi, doktroji s področja vožnje reševalnega vozila in razdeljevanja zdravil, diplomirane snažilke mogoče in magistri naročanja pacientov?
meri57
02. 10. 2010 06.45
Kaj res !!! Medicinskih sester še bolj primanjkuje kot zdravnikov ? Pri 4. visokih zdravstvenih šolah in 2 fakultetah za zdravstvo v naši majhni Sloveniji ? Mogoče res primanjkuje strokovno dobro usposobljenega kadra, z ozirom na vprašljive učne baze in anarhijo, ki vlada v zdravstvu in okoli njega.
papir22
01. 10. 2010 21.07
Sestram bodo dali podjemne pogodbe ali plačali povečan obseg dela??????? Lepo vas prosim NE norčujte se iz nas.
Tonček Balonček
01. 10. 2010 19.55
zlatkozavrsnik, toliko medicine imamo, ljudje pa nikakor še niso postali nesmrtni! Razen z dušo seveda! Res pa je, da je življenska doba danes trikrat daljjša kot pred 100 leti, seveda ne le na račun medicine in zastrupljenega okolja, pa vendar gre za izjemno podaljšanje! Preds to let trije od desetih otrok pri nas niso doživeli 10 let starosti, številke so pač neizprosnem, pa če starčki še tako nakladajo o etm "da smo kar nekako preživeli". Niso!! Da ne omenjam paraliz, jetike, grbavcev id., česar danes sploh ni več!
Tonček Balonček
01. 10. 2010 19.39
Nihče se iz nikogar ne norčuje, ampak realnost je pač kruta in resnična!
papir22
01. 10. 2010 19.13
Zoped se nekdo norčuje iz medicinskih sester. SRAMOTA
Tonček Balonček
01. 10. 2010 19.04
Pač je realnost taka, da zdravnik lahko zdravi brez sestre, oživlja, predpisuje zdravila, psotavlja diagnoze, puli zobe in operitra, sestre pa tega pač ne morejo. Zdravniki znajo celo voziti rešilce in razdeljevati zdravila, pisati odpustnice in sprejeme, še več, celo po telefonu se znajo pogovarjati!
grdovreme
01. 10. 2010 18.47
ja, res je škoda za nekatere denar zapravljat prej bi jih bilo treba opozorit
hrcekmuri
01. 10. 2010 18.02
KO IMAŠ POŠKODBE GAVE TE LAHKO ZBUDI SAMO BOG
g05
01. 10. 2010 17.59
zlatkozavrsnik Zbudil si se,ker so te ohranili pri življenju pametnjakovič!! Ne,ne..ni rešitve zate..too late..
Pancho57
01. 10. 2010 17.40
Kaj to pomeni, da bodo medicinske sestre ustanavljale svoje s.p.-je in d.o.o.-je pa potem delale za bolnišnice in druge zdravstvene zavode?
hrcekmuri
01. 10. 2010 17.39
KO SEM SE ZBUDIL Z NEZAVESTI SEM POBEGNIL DA NE BI KDO NAREDIL KAKŠNO NEUMNOST
g05
01. 10. 2010 17.29
zlatkozavrsnik Ti utegneš bit zelo razgledan človek.Predlagam ti,da te tvoje izjave obrdžiš za takrat,ko boš rabil njihovo pomoč oz. boš kje nemočen ležal in prosil za pomoč. Pomilovanja vreden patetik si.Žal mi je zate
hrcekmuri
01. 10. 2010 16.04
NOBENE MEDECINE NI BILO PA SO LJUDJE PREŽIVELI
hrcekmuri
01. 10. 2010 15.03
KAJ STE VSI POMEMBNI PREŽIVEI BOMO PA TUDI BREZ VASD