Slovenija

Medicinski preboji slovenskih zdravnikov in znanstvenikov v letu 2020

Ljubljana, 21. 12. 2020 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
8

Tisti, ki bi si letos najbolj zaslužili nagrado za posebne dosežke, so zagotovo zdravstveni delavci. Pa so jim, navkljub neverjetno težkemu letu, kakršnega še nismo doživeli, uspeli tudi presežki. Naše zdravstvo je tako znova dokazalo, da se lahko kljub majhnosti kosamo z velikimi medicinskimi centri po svetu, zdravniki in medicinske sestre pa so znova dokazali, da je biti zdravstveni delavec poslanstvo in način življenja. Presežkov je bilo veliko, izbrali smo najodmevnejše.

Leto 2020 bi večina najraje čimprej pozabila, ga izbrisala, kot da sploh ni obstajalo, a za nekatere je bilo to leto novih začetkov. Tako si bo letošnji avgust za vedno zapomnila 14-letna deklica s cistično fibrozo in z njo vsi zdravniki ter družina, kajti to poletje so najstnici s presaditvijo pljuč za vedno spremenili življenje. "Iz takega otroka smo z enim posegom naredili praktično normalno deklico, ki se smeji, diha in je veliko bolj razigrana kot prej," je avgusta takoj po operaciji dejal doc. dr. Tomaž Štupnik, predstojnik Kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo v UKC Ljubljana.

Danes, štiri mesece kasneje, pa zadovoljno pove, da deklica napreduje in živi življenje normalne najstnice. "Deklica je super, še vedno vsake toliko pošlje kakšno sporočilo prek Viberja, tako da sva še vedno v stikih. Se mi zdi, da je zelo pomembno, da ima neko zaupanje v nas, da imamo nek sproščen odnos."

"Pri transplantacijah smo presegli vsa pričakovanja," pove dr. Štupnik.
"Pri transplantacijah smo presegli vsa pričakovanja," pove dr. Štupnik. FOTO: Kanal A

V letošnjem letu je ekipa kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo opravila 16 presaditev, v zadnje pol leta kar deset. Večina posegov je bila urgentnih, saj bi bolniki brez njih težko preživeli. "Včasih sem se pred leti hecal, da imamo operacijo leta kakšen dan. Letos pa smo imeli že vsak teden operacijo leta, kakšen dan tudi po dve," pove.

Takrat je v nas poplava čustev, razlaga, ko nam uspe nemogoče, je to šele začetek nove poti. Sploh v letu, kot je letošnje, ko virus ne izbira. "Z manj kot polovico medicinskih sester delamo na 80 odstotkih naše normalne zmogljivosti. Pri transplantacijah pa smo tako ali tako presegli vsa pričakovanja. To je tisto, kar me je letos najbolj navdušilo," priznava dr. Štupnik. 

Robotske operacije, preboj v razvoju inzulina in uspešne zgodbe nedonošenčkov

Navdušuje tudi napredek medicine, ko lahko namesto rok kirurga operira robot. Ledino so orali urologi, ki so robotsko kirurgijo uvedli že leta 2018, dve leti za tem smo priča takšnim operacijam, ki rešujejo življenja denimo bolnikom z rakom debelega črevesja in danke. In čeprav je kirurg med posegom tudi do pet metrov oddaljen od svojega pacienta, stik še vedno ostaja. "Izkazalo se je, da se je s to zelo natančno sliko, ki je 10-krat povečana, v največji možni meri nadomestila ta odsotnost občutka," razlaga doc. dr. Jan Grosek s Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo. 

Izjemen dosežek, pri katerem je sodelovalo tudi slovensko znanje, je razvoj inzulina, pri katerem namesto dnevnega zadostuje že en odmerek tedensko. Pri kliničnem preizkušanju je sodeloval prof. dr. Andrej Janež ter si s tem prislužil objavo v najuglednejši medicinski reviji na svetu in jabolko navdiha iz rok predsednika Boruta Pahorja. Drugo veliko priznanje pa je šlo v roke prof. dr. Tadeja Battelina, ki je za svoje dosedanje delo prejel nagrado Mednarodnega združenja za otroški in mladostniški diabetes in se tako ob bok postavil imenom s svetovno priznanih fakultet, kot sta Harvard in Yale. 

In čeprav smo v posebnih časih, se za temi zidovi vsak dan znova rojeva novo življenje. Kljub številnim teorijam, da se bo zaradi pandemije rodilo manj nedonošenčkov, se jih je v ljubljanski porodnišnici rodilo enako število kot leta poprej. "Letos je rojenih že več kot 160 nedonošenčkov, manjših od kilograma in pol. Med temi majhnimi, za dlan velikimi, so bili tudi trije otroci, ki so tehtali tudi manj kot 500 gramov, dve deklici in en deček. Deklica je ravnokar na poti domov, zdrava. Fantek je že nekaj časa doma in mu gre zelo dobro, tudi tretja deklica pa je na dobri poti," pove dr. Lili Kornhauser Cerar.

To pot pa bi radi našli čisto vsi, da bi se nam vrnilo življenje, kot smo ga bili vajeni. In ta optimizem ob koncu leta navdihuje tudi naša sogovornika. "Želim si, da bi ta čas raznih hudobnih virusov čimprej minil, obenem pa nam pustil previdnost, kako preprečiti širjenje, ker se ne širi samo SARS-CoV-2, temveč tudi mnogi drugi virusi. Mogoče bomo na ta način tudi zmanjšali obolevnost z drugimi virusi," zaključi Cerarjeva. Dr. Štupnik pa optimistično: "Ne smemo pasti v neko paniko, ampak se moramo zavedati, da smo do sedaj vse probleme rešili in jih bomo še naprej sproti reševali."

 Leto 2021 nam tako ponovno ponuja 365 dni novih priložnosti in novih uspehov.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deseti_brat
22. 12. 2020 09.09
-2
Dobri oz. odlicni zdravniki in slabo zdravstvo, za kar niso krivi zdravniki, ampak politika.
PrettyBird
22. 12. 2020 08.56
-2
Vsa čast zdravstvenim delavcem za izjemne dosežke v 2020.
mario7
22. 12. 2020 08.44
+2
Naše zdravstvo se je povsem sesulo. Žal, tako je.
PrettyBird
22. 12. 2020 08.57
-2
Ne niti ne. Ko se bo zdravstvo sesulo verjami, da bomo vedeli.
marston
22. 12. 2020 08.29
+4
pohvalno, le za DT2 namesto inzulina zadostuje pravilna izbira hrane in zmerno gibanje
PrettyBird
22. 12. 2020 09.03
+1
Seveda, v idealnem svetu. Ampak v realnem svetu v katerem živimo veliko ljudi ni pripravljenih na odrekanja, ki jih terja zdrav način življenja.
Geres
22. 12. 2020 08.00
+4
Saj vem, da so tudi lepe zgodbe. A generalno gledano, žal, naše zdravstvo ni na ravno Evrope, pa lahko vsak dan objavite lepo zgodbo. Za vsako pozitivno zgodbo se dobita 2, kjer je družina utrpela hude posledice zaradi malomarnosti, za katero ne bo nihče nikoli odgovarjal, zaradi sistema, kjer se posamezniku, ki nima vez in se ne znajde, ne piše dobro, zaradi sramotno dolgih čakalnih dob itd.
ina5785
21. 12. 2020 20.40
+2
Z globokim spoštovanjem VAM zdravnikom s SRCEM in seveda znanje in vašimi sposobnostmi!!! Tako ko vsak NI dober mehanik, tudi vsak NI dober zdravnik. Zato pa čestitam tem vrhunskim posameznikom, ki zares delajo s srcem. NI večje nagrade kot to, da veš da si REŠIL ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE!!! Želim vam še naprej veliko strokovnih uspehov, prav tako VSE DOBRO V VAŠIH ŽIVLJENJIH!!!!