Slovenija

Znani zmagovalci medijskega razpisa, ostre kritike Levice in DNS

Ljubljana, 26. 05. 2021 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
260

Rezultati medijskega razpisa, ki je razburil predvsem poslance opozicije, ki opozarjajo, da so številni mediji in medijske hiše ostali brez pomembnega financiranja s strani države, ker se jim očita, da "neuravnoteženo poročajo", so javni. V Levici opozarjajo, da so sredstva za sofinanciranje dobili predvsem mediji, ki so tako ali drugače povezani s stranko SDS. Do rezultatov razpisa so kritični tudi v Društvu novinarjev Slovenije: "Če je komisija strogo merila politično uravnoteženost medijskih vsebin, se sama tega kriterija ni držala."

Na ministrstvu za kulturo se je zaključil redni letni javni projektni razpis za sofinanciranje programskih vsebin medijev za leto 2021. Na A področju bo država sofinancirala 41 projektov od 110 prijavljenih v skupni višini 591.116,62 evrov. Prijavitelji bodo prejeli 65 odstotkov zaprošenih sredstev. Na B področju bo sofinancirala 28 projektov od 33 prijavljenih v skupni višini 2.060.529,92 evrov. Prijavitelji bodo prejeli 100 odstotkov zaprošenih sredstev. Skupna vsota sofinanciranja znaša 2.651.647,54 evrov.

Na ministrstvu sicer ocenjujejo, da je strokovna komisija svoje delo opravila dobro, saj je prepoznala medijske projekte z najboljšim potencialom in najprepričljivejšo predstavitvijo ter medijskemu razpisu povrnila izvirni namen nagrajevanja odličnosti. "Projektni razpisi ne morejo biti socialni korektiv za zasebne medijske hiše, ampak morajo spodbujati tiste medijske projekte, ki sledijo namenu tovrstne državne pomoči, to je spodbujanju tistih medijskih vsebin, ki prispevajo h kakovostnemu informiranju državljank in državljanov na vseh ravneh," so še zapisali na ministrstvu.

Strokovno komisijo so sestavljali Matej Makarovič, Borut Rončević, Tamara Besednjak Valič, Jonatan Vinkler in Suzana Žilič Fišer. Odločala je o 143 vlogah, ki so pravočasno prispele na razpis.

Pa poglejmo, kateri so ti projekti:

Na listi A je kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo z založništvom, kot so Beletrina, Kmečki glas, Didakta. Pa Adria media od Tomaža Drozga, ki bo prejela 19.500 evrov za rubriko Ozadja. Podoben znesek dobi informativni program Radia Zeleni val. Med prejemniki je tudi katoliško obarvani spletni magazin Časnik, finančno pomoč pa so si prislužile tudi regionalne in lokalne vsebine v časniku Večer. Sredstva si je uspel priboriti tudi spletni časopis za otroke - Časoris, pa duhovno prosvetni center Dom sv. Jožefa za projekt Razumeti življenje in Društvo Gibanje za mladino za projekt Odkrito na spletu. Kar nekaj subvencij so dobili projekti s katoliško vsebino, med njimi Biti blizu človeku Društva katoliških pedagogov Slovenije. 

Založba Nova obzorja prejme okoli 19.500 evrov za projekt 30 let samostojne Slovenije in aktualni izzivi, Nova24TV pa prav toliko za rubriko Pregled dneva. Subvencijo dobi tudi Planet TV, pa Primorske novice. Pro TV bo sofinanciran za projekt Požarjeve večerne oddaje Faktor. Med prejemniki so še Revija Reporter, pa Siol plus in Zavod media ples, ki ga vodi Barbara Drnač. Za projekt Most sožitja bo finančno spodbudo dobila Zveza Romov Slovenije, in sicer 19.500 evrov, prav toliko pa tudi Zavod Iskreni za projekt Dialog o vrednotah bližnje prihodnosti.

Na listi B so prejemniki večinoma lokalni in manjši mediji, kot so: NT&RC iz Celja, Radio 94 iz Postojne, Radio Cerkno, pa radijske postaje Radio Gorenc, Radio Kobarid, Radio Ognjišče ter številne druge lokalne radijske postaje. Najvišja subvencija znaša 100.000 evrov, najnižja pa 5.830 evrov.

Na listi B so prejemniki večinoma lokalni in manjši mediji, v pretežni meri lokalne radijske postaje.
Na listi B so prejemniki večinoma lokalni in manjši mediji, v pretežni meri lokalne radijske postaje. FOTO: Shutterstock

Odziv društva novinarjev: Če je komisija strogo merila politično uravnoteženost medijskih vsebin, se sama tega kriterija ni držala

"Po pregledu dobitnikov subvencij iz razpisnega sklopa A, ki je namenjen tiskanim medijem, radijskim in televizijskim programom ter elektronskim publikacijam, lahko ocenimo, da so očitki, ki so se o pristranskosti in vprašljivi strokovnosti odločitev komisije pojavljali v javnosti, popolnoma upravičeni. Iz javno objavljenih ocen zavrnjenih projektov smo lahko razbrali, da je komisija pri merilu za politično uravnoteženost arbitrarno ocenjevala slovenske medije kot neuravnotežene in jim dodeljevala nizko število točk oziroma so ostali brez točk," so zapisali v odzivu in dodali: "Če je torej komisija strogo merila politično uravnoteženost medijskih vsebin, se sama tega kriterija ni držala."

Še bolj pa jih je neprijetno presenetila odločitev komisije glede sklopa B, da ne financira vseh programov posebnega pomena. "V razpisnem sklopu B, ki je namenjen lokalnim in regionalnim ter študentskim programom posebnega pomena, so namreč vse komisije doslej sredstva razdelile med vse prispele projekte, ki so izpolnjevali razpisne pogoje. Programi posebnega pomena morajo namreč po zakonu o medijih izpolnjevati posebne programske pogoje, ki jih na trgu omejujejo, zato gre za neko obliko javnih medijev, ki jim je država za zagotavljanje lokalne informacije dolžna nuditi finančno podporo," pojasnjujejo in dodajajo, da je odločitev, da nekatere radijske postaje posebnega pomena niso dobile sredstev, nerazumljiva, še posebej s stališča, da so bile s podobnimi projekti v preteklih letih uspešne. "Ker so deleži financiranja v razpisnem sklopu B večji, bodo izpadle radijske postaje ostale brez velikega dela svojih prihodkov, kar zanje pomeni krčenje in komercializacijo programa ter izgubo delovnih mest."

Opozicija zahteva dodatna pojasnila glede razpisa

Gre za razpis, ki je razburil opozicijo, zaradi česar je osem opozicijskih poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB v skladu s poslovnikom državnega zbora na parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ, katere člani so, naslovilo zahtevo, da ministrstvo za kulturo najpozneje v sedmih dneh predloži podatke o javnem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2021.

Za subvencijo se je potegoval tudi Koroški radio, ki je ostal brez sofinanciranja, sta pa zato za svoj zamejski projekt dobila sredstva Društvo za prepih znanja in informacij Vöter ter Zavod za informativno dejavnost madžarske narodnosti. Izpadel je tudi Radio Študent ter vsi osrednji dnevni časopisi Delo, Dnevnik in v največji meri Večer ter tednik Mladina.

Zahtevajo pojasnila od ministra za kulturo Vaska Simonitija, zakaj je bilo toliko medijev na razpisu zavrnjenih. Negativne odločbe, na katere pritožba ni mogoča, so po podatkih Levice dobile lokalne in druge radijske postaje s statusom posebnega pomena, med njimi tudi Radio Študent, Koroški radio, Radio Krka, Radio Triglav Jesenice in Radio Kranj, kar jih sili v krčenje programskega obsega in resno ogroža njihov obstoj.

Levica: Sredstva dobili izključno mediji, ki so tako ali drugače povezani s stranko SDS

Predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić (Levica) je danes v izjavi za medije v DZ dejala, da ob objavi rezultatov razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letošnjem letu ugotavljajo, da so bile skrbi in strah opozicije še kako upravičeni, "kajti danes smo videli, da so na medijskem razpisu sredstva za sofinanciranje dobili izključno mediji, ki so tako ali drugače povezani s stranko SDS". "In naj poudarim, ne gre za nobene leve ali desne medije, ne gre za nobeno uravnoteževanje informacij, ampak gre zgolj in izključno za propagiranje ene same stranke, ene same ideologije in enega samega vodje. To pa bi nas moralo še kako skrbeti," je navedla.

Tomičeva je napovedala še sklic seje odbora za kulturo, na katero bodo povabili odgovorne z ministrstva za kulturo in tiste, ki na razpisu niso dobili sredstev, da soočijo argumente. Predvsem pa bodo zahtevali že preko komisije za nadzor javnih financ dokumentacijo o tem, na podlagi česa so se odločili tako, kot so se.

Ministrstvo je seznam prejemnikov nagrad objavilo na tej povezavi.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VonFaust
27. 05. 2021 09.49
+0
Kategorija B je bila razdeljena vecinoma malim TV postajam in Radijskim postajam, ki dejansko ta denar rabijo. O Kategoriji A bi se dalo debatirat ampak B je dejansko sla tja kamor se rabi.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.16
+0
Edini kriterij je bil naši/vaši, enako kot pri nabavi zaščitne opreme. Kot v Belorusiji.
Ricketts
27. 05. 2021 11.22
+1
Grozni, to kar si napisal ni res. Ali ne veš ali pa lažeš namerno. Koroški radio je popolnoma levi, a je dobil sredstva, tako kot še nekaj levih medijev.
VonFaust
27. 05. 2021 13.49
Ivan, a si sploh pogledal celotno listo?! Po tvojem imajo pravico do sredstev potem samo tisti ki so nastanjeni v LJ, MB , CE in KP ....
Delatipametno
27. 05. 2021 09.47
-3
haha, kako so skočili levi v zrak. prej pa 30 let oni dobivali sredstva. končno malo ravnotežja. dajte no nehat, končno vlada ki dela. saj so bili vaši gor, pa nič naredili in odstopili? ali niso? pač, umirite se sedaj....čist panični, ker niste na oblasti;/
slim386
27. 05. 2021 10.42
+1
Daj malo preveri dejstva preden lapaš neumnosti.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.17
Ne nakladajte. Pri "levih" ni bilo pri financiranju nikoli kriterija naši/vaši!!!
Ana Sols
27. 05. 2021 09.05
+3
Janso ne podpira niti 1/3 ljudi :) tista slaba tretjina, ki naj bi podpirali pa ne upajo priznati, da podpirajo Janso in SDS :)
aojz
27. 05. 2021 10.18
+0
Ana, volitve bodo pokazale kakšna podpora gre komu. Ne kar na pamet ocenjevat kot tisti statistiki ki jih plačujete levičarji.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.20
+1
Očitno vam ni ničesar jasno. Nikoli ni v samostojni Sloveniji zmagala desnica. Njen skrajni domet je bil 40 % poslancev. Janša je vladal samo zaradi sporov med levimi ali danes z izdajo volivcev in članov dveh "levih" strank SMC in Desus.
mzz66
27. 05. 2021 09.00
+0
Ta Koroski radio je privat lastnina in odkar je nova vlada, so imeli enourne oddaje s poslancem LMŠ-ja g. Lenartom. Lahko si predatavljate kakšno vsebino so imele te oddaje.Da ti gre na bruhanje, ko poslušaš tako novinarko kot poslanca, kako samo udrihata po vladi in Janši. Niti enkrat niso povabili v kakšno oddajo predstavnika vlade. In potem bi jim naj ta vlada še dala denar?!? Privatni radijski postaji, ki je rdeča od glave do pete.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.21
+0
Še danes ne morete preboleti, da v 2. svetovni vojni niso zmagali nacisti?
AlexReal
27. 05. 2021 08.49
+3
Dole diktaturo lahko prekinejo samo takojšnje volitve !
Ricketts
27. 05. 2021 08.34
+12
Nobena medijska hiša, ki je v zasebni lasti (DELO, Dnevnik, Mladina, Demokracija, Večer, POP tv, NOVA tv.....) ne bi smela dobiti državne podpore. Če pripada njim, pripada vsem privatnikom (avtoličarjem, avtomehanikom, ključavničarjem, elektromehanikom, zobozdravnikom......)
xyz01
27. 05. 2021 08.54
+2
Sredstva so dobili izključno mediji, ki podpirajo SDS, vsa pod krinko v zasebni lasti.
Ricketts
27. 05. 2021 08.59
-1
Leta in leta so dobili podporo samo levi mediji, toliko v vednost. Drugače pa še enkrat preberi kaj sem napisal - nobena medijska hiša v zasebni lasti.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.22
+1
Nič vam ni jasno, a ne? Avtoličarje primerjati z mediji?
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.24
Naj bi dobili denar tudi mediji desnih skrajnežev, ki ne morejo preboleti, da živimo, še zaenkrat, v demokraciji? Take imajo v jedrnih EU demokracijah pod ključem.
sinhron
27. 05. 2021 08.31
+4
SDS in NSI sta svojim medijem namenila pogačo državnih sredstev , ostali mediji pa niso dobili nič ali skoraj nič ! To samo dokazuje , da ti dve stranki delujeta v smeri enoumja in poneumljanja prebivalstva !
zdrava.pamet
27. 05. 2021 08.42
+3
haaahahaa ko pa so zadnjih 30 let dobivala samo levičarska trobila pa ni bilo enoumje? edino pravično in pravilno, naslednjih 30 let bo dobivala desnica, potem pa BO URAVNOTEŽENO...
Salah al-Din
27. 05. 2021 09.21
+0
aojz
27. 05. 2021 10.21
+1
Oja, je kar zdrava pamet. Po zdravju se vprašaj ti, če misliš drugače.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.26
Večina naših desnih medijev je v lasti kroga Orbanovih prijateljev.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.27
Trobila so samo na desni. Razširjajo sovraštvo do zavednih Slovencev, ljudi druge rase ali barve, beguncev, migrantov, žensk, invalidov, ...
Boris6116
27. 05. 2021 08.19
+8
Ni zdravila za *pacientove komunistične travme. Takšna bolana vladavina med nami ne obstane, ker smo slovenci še vedno zdrava družba.
ds-65
27. 05. 2021 08.58
+0
Seveda, pod vladavino komunistične levice smo sploh zdrava družba. Bolano
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.31
Skoraj vsi bivši komunisti so v SDS, v drugih - "levih" strankah jih skoraj ni. Cerar, Šarec in še mnogi drugi člani so verniki in nikoli niso bili komunisti ali njihovi simpatizerji.
biggie33
26. 05. 2021 21.39
+4
Cerkev je treba obdavčit in nehat plačevat prispevke župnikom!!
aojz
27. 05. 2021 10.22
+1
Pa levim kulturnikom. Oboji delajo za svoje vernike.
Bogdan Kranjc
26. 05. 2021 21.36
+5
Maskuti,Milosaljević toso pošteni tovariši samo Pribca in partizana Kobala so pozabili.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.32
Če tako ljubite totalitarne režime, iditi v Belorusijo, Janšev vzor.
samoza
26. 05. 2021 21.25
+9
Ko je na stajerskem ostalo brez dela ni nihče jamral G. O. Ola. Zen ljubljanska
Joakim
26. 05. 2021 20.59
-1
Nič bat. Trenutna koalicija je tako ali tako mrtva. Živi še umetno na aparatih. Še malo in ni je več . Sicer pa so člani trenutne vladajoče stranke največji lenuhi, vsaj tisti, ki jih jaz poznam.
Skunk Works
26. 05. 2021 20.56
+3
Hvala bogu da se mediji malo uravnotežijo...Zakaj bi morali vsi plačevati to levaško sra..je? Naj si ga plačujejo sami, če ga želijo gledati, brati, poslušati....
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.34
-1
Ne morete preboleti, da so nacisti izgubili 2. svetovno vojno? Konec, je konec, ... Janša v demokratični EU nima šans za uvedbo totalitarnega sistema.
Skunk Works
26. 05. 2021 20.55
-1
Rad bi bil dobro informiran, pa ne vem ali naj več gledam na Novi 24 Kdo vam laže, ali na rtv slo in ostalih mas medijih dnevnike, da kar direkt vidim, Kdo nam laže?..Kaj pravite...
Boris6116
27. 05. 2021 08.09
+0
Kar ostani pri Nori uravnoteženosti. Nima smisla, da pri svojih letih ugotoviš, da že cel čas tavaš v temi.
Salah al-Din
27. 05. 2021 09.24
+2
Pravimo, da si Janšev hlapec z opranimi možgani.
Dusan21
26. 05. 2021 20.50
+4
Ja lubčki novinarji, botreba delat, ne rožice sadit levici. Se sprašujete, kje je Tanja, z Milosaljevićem plešeta salso pred Kidričem.
ivan res grozni
27. 05. 2021 11.36
Desničarjev ne morem razumeti. Pretvarjajo se, da hočejo demokracijo, podpirajo pa Janšev sistem, ki tepta bolj človekove pravice kot jih je komunizem.
Z0r98xyw
26. 05. 2021 20.48
+1
Ognjišče družina demokracija nora24
ssbobo
26. 05. 2021 20.31
+1
Hja..... zakaj pa samo lewaki lahko nabijajo...... naj še desnaki...... raja itak nasede......
gggg1
26. 05. 2021 20.20
+4
Piše pretežno katoliški mediji, potem pa napišejo enega, ki je dobil 19000 EUR. Dajte kaj bolj resnega napisat.
proofreader
26. 05. 2021 20.04
+3
Ja nič, potrebno bo DNEVNIK5 na 1919 in DELO5 na 1919.
martin celin
26. 05. 2021 20.02
+5
Hvala za izbrisan komentar . Bom drugače povedal poglejte se v ogledalo.