Gospodarstvo

'Naj delodajalec 2019' tudi letos v žep dvema slovenskima podjetjema

Ljubljana, 08. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
74

Kaj pomeni biti najboljši delodajalec? Kaj pomenijo dobri delovni pogoji, ki so prepoznani in priznani na svetovni ravni? Da se da drugače in da sta za uspešno rast in poslovanje podjetja pomembna tudi razvoj in odnos do prav vsakega posameznika, sta na naših tleh pokazala JTI Slovenija in NLB.

V družbi JTI je zaposlenih 40.000 ljudi (več kot 100 narodnosti), ki delajo v 399 pisarnah po celem svetu. Priznanje Top Employer 2018 smo prejeli v 50 državah. Lani smo bili najboljši delodajalec v Evropi, severni Ameriki, Aziji in na Pacifiku. JTI

JTI Slovenija je bil letos izbran za "Top employer Slovenija 2019" (Naj slovenski delodajalec 2019) že drugo leto zapored. Poleg tega je družba JTI že peto leto zapored prejela tudi naziv "Top global employer" (Naj globalni delodajalec). S certifikatom ji je neodvisna ustanova Top Employers Institute ponovno izrekla priznanje, da so družba, ki se trudi za svoje zaposlene. "Predvsem gre za priznanje za odlične razmere, ki jih zagotavljamo zaposlenim. V podjetju JTI jih namreč postavljamo na prvo mesto in nenehno izboljšujemo prakse, ki zagotavljajo njihovo dobro počutje ter poklicni razvoj," so sporočili iz JTI Slovenija.

Naziv najboljšega slovenskega zaposlovalca je že četrto leto zapored dobila tudi NLB, predvsem zato, ker v podjetju intenzivno vlagajo v znanje vseh zaposlenih, novozaposlene pa sistematično uvajajo. "Biti NLB-jevka oziroma NLB-jevec ni kar tako, saj to prinaša posebno odgovornost. Vsi zaposleni v NLB z našim znanjem, zagnanostjo in ravnanjem namreč vplivamo na življenja naših strank in s tem družin ter celotnih skupnosti. Ker smo sistemska institucija, pa naše odločitve nenazadnje vplivajo tudi na razvoj gospodarstva in družbe. Delovati v NLB ni kar tako tudi zaradi obilice priložnosti za osebnostni razvoj in nadgradnjo znanja, ki je našim zaposlenim na voljo, ter zaradi spodbudnega in družini prijaznega okolja. Vesel sem, da so to znova prepoznali tudi v inštitutu Top Employers in nam že četrtič zapored podelili to pomembno priznanje," je ob tem dejal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

V NLB redno skrbijo za dodatna izobraževanja in razvoj kadrov.
V NLB redno skrbijo za dodatna izobraževanja in razvoj kadrov. FOTO: NLB

V Sloveniji sicer obstaja ogromno dobrih praks kadrovskih menedžerjev ali menedžerjev na splošno, ki se zelo dobro zavedajo pomena dela z ljudmi in pravih načinov motiviranja, prilagojenih posameznikov, ocenjuje profesor za področje menedžmenta in organizacije na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani Matej Černe. "Težava je predvsem pri masovnih delih, na primer v proizvodnih panogah – čeprav so tudi tukaj pozitivne izjeme – oziroma pri delih, kjer dodatno nagrajevanje bolj uspešnih delavcev ni mogoče, na primer pri določenem delu javne uprave."

Nagrado podeljujejo na osnovi kadrovskih projektov in strategij

Nagrada Top Employer je sicer nagrada mednarodne neodvisne ustanove Top Employers Institute iz Nizozemske, ki jo podeljuje na podlagi dodelane večstopenjske ocenjevalne metode in poglobljenega preverjanja vseh kadrovskih projektov in strategij, ki jih podjetja izvajajo. Inštitut ocenjuje, kako dobra, vestna in dosledna so podjetja na naslednjih področjih: strategija za razvoj talentov, načrtovanje nasledstev, razvoj vodij, upravljanje delovne uspešnosti, načrtovanje kariere in nasledstev, sistem nagrajevanja, usposabljanje in razvoj, integracija novih sodelavcev ter organizacijska kultura.

Kaj pomeni biti odličen delodajalec?

Inštitut Top Employers je prepoznal, da so delovna mesta v podjetju JTI izjemna. "Naši zaposleni imajo fleksibilni delovni čas, ki je danes nepogrešljiv pri zagotavljanju ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. Poleg tega imajo dostop do najnovejših, najboljših usposabljanj in poslovnih praks. Imajo možnost razvoja kariernih priložnosti denimo v Švici ali v Braziliji," so pojasnili iz JTI Slovenija. Zato kar 80 odstotkov njihovih zaposlenih napreduje. Leta 2016 so 78,8 odstotka vodilnih položajev zasedali ljudje, ki so napredovali znotraj podjetja.

V JTI so prepričani, da so dober delodajalec tudi zato, ker delujejo po najvišjih etičnih standardih in etičnem kodeksu. Pričakujejo, da bodo tako zaposleni kot tudi vsi, ki delujejo v njihovem imenu po vsem svetu, izpolnili te standarde: "V vsaki pisarni po svetu je kontaktna oseba, na katero se lahko zaposleni obrnemo, ko menimo, da nekdo od zaposlenih (tudi nadrejeni) krši etični kodeks, veljavne JTI politike ali zakonodajo. Imamo podpredsednico, ki je zadolžena za vodenje strategije podjetja za spodbujanje raznolikosti. Vodimo tudi posebno politiko varovanja človekovih pravic."

Postopek certificiranja, ki ga izvaja neodvisni Top Employers Institut, je vsako leto strožji, zato so v JTI na priznanje še toliko bolj ponosni.
Postopek certificiranja, ki ga izvaja neodvisni Top Employers Institut, je vsako leto strožji, zato so v JTI na priznanje še toliko bolj ponosni. FOTO: JTI

Družba JTI pa svojim delavcem ne zagotavlja zgolj priložnosti za rast in razvoj, ampak jih tudi spodbuja, da poskrbijo za potrebno ravnovesje med zasebnim življenjem in delom. "S tem izboljšujejo svoje rezultate, hkrati pa tudi dvigujejo družbo na novo, višjo raven," so prepričani v JTI Slovenija.

V NLB banki pa so se v preteklem letu še posebej izkazali na področju vključevanja zaposlenih v coaching in mentorstvo ter v organizaciji ciljno usmerjenih treningov za zaključene skupine, je svojem poročilu navedel Inštitut Top Employers

V NLB so prepričani, da delajo dobro, ker veliko pozornosti namenjajo krepitvi kulture sodelovanja. Uvedli bodo nov IT kadrovski sistem in nadgradili ključne kadrovske procese, kot so ciljno vodenje, selekcija kadrov, uvajanje novozaposlenih ter razvoj in izobraževanje. Ta prenova bo modernizirala obstoječe prakse, so prepričani v NLB. "Zaposlene nenehno spodbujamo k razvoju in nadgradnji znanj, zato je naša naloga, da jim ponudimo raznolika in najkvalitetnejša izobraževanja iz različnih področij. Verjamemo, da so zavzeti in uspešni tisti zaposleni, ki jim njihovo delo omogoča, da svojo poklicno pot uskladijo z družinskim življenjem. Zaposlene zato spodbujamo k ohranjanju tega ravnovesja, kar nenazadnje dokazuje tudi naš certifikat Družini prijazno podjetje. S programom Zdrava banka in Bančnim športnim društvom pa spodbujamo zdrav in aktiven življenjski slog," je pojasnila direktorica upravljanja s kadri in razvoja organizacije Vesna Vodopivec.

JCI se kot japonsko podjetje ravna po "Kaizen" filozofiji, ki zagovarja postopne in nenehne izboljšave v podjetju.
JCI se kot japonsko podjetje ravna po "Kaizen" filozofiji, ki zagovarja postopne in nenehne izboljšave v podjetju. FOTO: JTI

Podjetji se strinjata, da je motivacija za dobro opravljeno delo tudi plačilo

V JTI so zaposleni upravičeni do dodatka k plači, če dosežejo zastavljene poslovne cilje. "Letos januarja smo prejel certifikat Equal-Salary Employer (Delodajalec, ki zaposlene plačuje pravično)," so ponosni.

Povprečna plača zaposlenih v NLB je glede na panogo primerljiva, sicer pa za zaposlene poskrbijo tudi z izplačilom variabile in nagrade za poslovno uspešnost. "To smo decembra na primer izplačali že drugo leto zapovrstjo, izplačana pa je bila glede na posameznikovo delovno uspešnost," so pojasnili iz NLB.

Da ima plačilo pomembno vlogo pri motiviranju zaposlenih, je zatrdil tudi profesor Černe. A ta formula se obnese v podjetjih, kjer prevladujejo predvsem rutinska dela, povezana z doseganjem učinkovitosti – napraviti čim več v čim krajšem času. "Ko pa gre za nerutinsko, ustvarjalno delo, kjer je potrebno več razmišljanja in reševanja odprtih problemov, bolj motivirajo drugi dejavniki – samostojnost pri delu, pomen dela za posameznika in možnost, da lahko posameznik razvija svoje sposobnosti preko dela," je poudaril Černe in strnil, da to potrjujejo tudi raziskave v Sloveniji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni