Slovenija

Mednarodni dan družin: na Karitas prihaja po pomoč prek 20.000 družin z otroki

Ljubljana, 15. 05. 2018 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obeležujemo mednarodni dan družin. Letošnji je namenjen osveščanju o vlogi družin in družinskih politik pri doseganju bolj vključujočih družb. ZPMS začenja teden družin, v katerem bodo muzeji in galerije družinam nudili prost vstop. S Slovenske karitas so sporočili, da k njim po pomoč prihaja prek 20.000 družin z otroki.

Generalna skupščina ZN je leta 1994 razglasila 15. maj za mednarodni dan družin. Letošnje zaznamovanje bo potekalo pod geslom Družine in vključujoče družbe, pri čemer bo poudarek na pomenu zagotavljanja enakih pravic vsem družinskim članom, zlasti ženskam.

Izpostavljen bo tudi pomen socialne zaščite za socialno vključenost in družinsko usmerjenih politik, so sporočili iz Zveze prijateljev mladine Moste-Polje.

V slednji ob mednarodnem dnevu družin poudarjajo velik pomen družin. "Družine igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju in vzdrževanju miroljubnih in vključujočih družb, ki so nepogrešljive za trajnostni razvoj. Raziskave kažejo, da so otroci, ki so razvili varne vezi v svojih družinah, bolj samozavestni in sočutni odrasli. Večja je verjetnost, da bodo vključeni v delo skupnosti in bodo imeli dobro znanje za reševanje težav. Študije tudi kažejo, da bodo varno vzgojeni otroci bolj verjetno razvili močne odnose in imeli stabilno družinsko življenje," so zapisali.

Glede enakih pravic vseh družinskih članov, na čemer bo tudi poudarek ob letošnjem mednarodnem dnevu družin, so navedli, da morajo vlade držav zagotoviti, da imajo ženske enak dostop do gospodarskih virov, lastništva zemljišč in druge lastnine, pa tudi dela, ki zagotavlja dostojno preživetje zanje in njihove družine. Otroci pa imajo pravico do ustrezne prehrane in zatočišča ter odraščanja v vzdušju ljubezni in harmonije.

V ZPMS so v tednu družin v sodelovanju s kulturno-umetniškimi organizacijami pripravili tudi vseslovensko akcijo Za družine brezplačno, ko muzeji in galerije ves teden ali pa en dan v tem tednu ponudijo družinam prost vstop. Seznam ustanov, ki sodelujejo v akciji, je objavljen na spletni strani ZPMS.

Letošnji dan družin poudarja zagotavljanje enakih pravic vsem družinskim članom.
Letošnji dan družin poudarja zagotavljanje enakih pravic vsem družinskim članom. FOTO: Thinkstock

Samo na Karitas prihaja po pomoč prek 20.000 družin z otroki

Ob mednarodnem dnevu družin in v duhu letošnjega mednarodnega gesla k spodbujanju mirnih in vključujočih družb, tudi Slovenska karitas poziva državne in organe lokalnih skupnosti naj še naprej podpirajo in razvijajo družini naklonjene usmeritve. Družina je osnovna enota družbe in eden od treh glavnih stebrov, katerekoli stabilne in trajno razvijajoče se družbe, skupaj z vključujočim trgom dela in mehanizmi socialne zaščite, pravijo. Vlaganje v družino pa je vlaganje v stabilnost in vsestransko blagostanje naše družbe.

Velik problem je vključevanje otrok v neobvezne vsebine na področju kulture, glasbe, znanosti, športa in razvijanje različnih spretnosti, ki v prihodnosti predstavljajo prednost nadaljnjem izobraževanju in zaposlovanju. Večina dodatnih tovrstnih dodatnih aktivnosti je za socialno ogrožene otroke neizvedljiva. Slovenska karitas

Slovenska karitas še opozarja, da je nujno potrebno uvesti in dopolniti politike za reševanje sedanjih demografskih težav v Sloveniji. Prav tako se je nujno potrebno soočiti z revščino in neenakimi možnostmi otrok v družinah, ki so socialno izključene in ogrožene.

"Samo na Karitas prihaja po pomoč prek 20.000 družin z otroki. Tako stanje je za našo družbo nedopustno. Še posebej bo v naslednjih mesecih pereča konkretna problematika nakupa šolskih potrebščin za novo šolsko leto, ki je za mnoge starše preveliko breme," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Poleg materialne revščine otrokom zelo veliko stisko povzročajo tudi razveze, različne oblike zasvojenosti in duševnih težav staršev, prepuščenost ulici in elektronskim napravam ter prevelika poklicna obremenjenost in odsotnost njihovih staršev.

Zato je nujno potrebna večja sistemska spodbuda k razvoju brezplačnih storitev za družine na področju svetovanja pri vzgojnih problemih, partnerskih stiskah in  duševnem zdravju, ki bi pripomogle k bolj stabilnemu in vsestranskemu razvoju otrok. Vse te storitve so večinoma plačljive in revnim družinam nedostopne.

Naj bo odločitev staršev za otroke in trud za njihov razvoj v družbi nagrajena in spodbujena tako materialno kot tudi vrednostno. Obravnavanje tovrstne spodbude kot socialno pomoč je neprimerno, saj ne gre za pomoč ampak pravico vseh otrok do enakih pogojev za razvoj in življenje, ne glede na družino, v kateri živi, še dodajajo na Karitasu.

Družina je uvrščena najvišje na lestvici vrednot.
Družina je uvrščena najvišje na lestvici vrednot. FOTO: iStock

Kopač Mrakova: Družinam želimo zagotoviti visoko raven kakovosti življenja

Da bi čim bolj zaščitili družino in zagotovili visoko raven kakovosti življenja družin in otrok, posodabljamo zakonodajo in druge strateške dokumente, je ob dnevu družin poudarila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Spomnila je na novo resolucijo o družinski politiki, katere namen je opredeliti ukrepe za še večjo kakovost družinskega življenja.

Družinsko življenje se precej spreminja, a vendar družina ostaja nenadomestljivo zavetje, varnost in podpora, je v poslanici ob današnjem mednarodnem dnevu družin navedla ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova. Po njenih besedah vse raziskave kažejo, da je za posameznike v vseh življenjskih obdobjih družina uvrščena najvišje na lestvici vrednot.

Kot je spomnila, letošnje geslo mednarodnega dneva, ki je Družine in vključujoča družba, poudarja enake pravice za vse družinske člane. Na ministrstvu je družinska politika že nekaj časa prednostna naloga. Slovenija ima po zagotovilu ministrice dobro razvito in sorazmerno radodarno družinsko politiko. "Ukrepi družinske politike omogočajo dobro podporo pri usklajevanju plačanega dela in družine, imamo finančno dostopne in kakovostne javne servise, spodbujamo enakost možnosti in zaposlenost žensk," je naštela.

DZ je februarja sprejel resolucijo o družinski politiki 2018-2028 z naslovom Vsem družinam prijazna družba. Njen namen je za naslednjih deset let opredeliti ključne cilje in ukrepe, ki bodo še povečali kakovost družinskega življenja, zagotavljali varstvo, zaščito in blagostanje družin, posebej otrok, in izboljšali socialnoekonomski položaj družin, je navedla ministrica.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Podkrinko
15. 05. 2018 20.43
+2
Otrok imas toliko kot jih lahko prezivljas
marko1542
15. 05. 2018 19.06
+0
Vem, da sicer v tem članku ni govora o volitvah, vendar samo v razmislek nekaj predlogov stranke SDS: -UVEDLI BODO UNIVERZALEN OTROŠKI DODATEK -ZAGOTOVILI BODO FINANČNE SPODBUDE OZIROMA DODATEK K PLAČI V PRIMERU SKLENITVE ZAKONSKE ZVEZE IN NOVOROJENEGA OTROKA -ZAGOTOVILI BODO DAVČNE OLAJŠAVE ZA MLADE DRUŽINE V PRIMERU NAKUPA PRVE NEPREMIČNINE in še veliko drugih, res dobrih predlogov...
13klu?
15. 05. 2018 20.38
draghci
15. 05. 2018 17.59
+6
Ja otroke je zelo enostavno delat. Za to ne rabiš niti prav dosti pameti, niti znanja, niti truda. Skrbet zanje je pa čisto nekaj drugega. Fajn bi bilo, da tisti pari, ki niso sposobni poskrbet za svoje potomce teh tudi nimajo, ne da pol cvilijo okrog in iščejo pomoč.
flojdi
15. 05. 2018 15.55
+0
.karitas in rk. ( to je sramota vseh drž av. pa se delajo da ne vedo.
Mungos2
15. 05. 2018 15.43
-1
Upam, da niso tudi rutarji !
13klu?
15. 05. 2018 15.34
+3
pri dosti ljudeh je tako. Dober avto na lizing,moderen telefon,da se vidi kaj smo,kaj imamo. Na skrivaj pa na vsake toliko časa na karitas
flojdi
15. 05. 2018 15.59
+2
.tudi taki so , ja. povedano mi. da pridejo po pomoč zaradi plačila tulifončka; ne za hrano. ( mnogi pa , ki so NikoliSiti, pa ne gredo tja. Skratka: Nič Ni Prav poštimano. zakaj...se mi pa ne da oPisat
dragan krstic
15. 05. 2018 15.22
+0
Hvala Bogu da smo zmagovalci 2WW. A si predstavljate koliko družin bi hodilo na Karitas če bi bili poraženci.
IvekKu
15. 05. 2018 14.17
+4
ste pa hitri na 24 kur!! ali imate navodila, da se takšnih problemov ne sme objavlati!!??
13klu?
15. 05. 2018 14.00
+8
to je realnost pri nas,a na popu razmišljajo kako bojo prenašali neke kraljevske brezvezne poroke v živo.
Transformerji
15. 05. 2018 13.25
+4
Koliko otrok pa šteje družina? To je zelo pomemben podatek!
Mungos2
15. 05. 2018 15.44
+3