Čas za Zemljo

Risu grozi vnovično izumrtje: v Sloveniji jih živi le še približno 20

Ljubljana, 11. 06. 2018 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvič praznujemo mednarodni dan risov. Ta največja divja mačka velja za ogroženo vrsto tudi v Sloveniji in brez človeške pomoči ji grozi vnovično izumrtje. Da bi dvignili zavest o risih, so v ljubljanskem živalskem vrtu pripravili Teden risa. Trenutno v Sloveniji živi zgolj še 20 risov.

Na današnji dan na pobudo mednarodnega projekta Interreg-3Lynx praznujemo mednarodni dan risov. Evrazijski ris velja za največjo divjo mačko v Evropi, ki je na robu izumrtja. Glavni grožnji ohranitvi risa sta ilegalni lov in razdrobljenost habitata, ki ovira migracije živali. Populacija se že vrsto let zmanjšuje, analize pa kažejo, da bo brez človeške pomoči ris v nekaj letih izumrl.

Danes ob 11.uri so v ljubljanskem Kinodvoru premierno predvajali dokumentarni film Risova pot, v katerem nastopajo risi ljubljanskega živalskega vrta.

Ker risi na svojih poteh prečkajo državne meje, je potreben skupen evropski pristop pri ohranitvi te divje mačke, ki ji predvsem zaradi posledic parjenja v sorodstvu znova grozi izumrtje. V preteklem letu je Evropska komisija odobrila projekt LIFE Lynx, katerega cilj je preprečiti izumrtje dinarske populacije risa. Pri projektu sodeluje 11 organizacij iz petih evropskih držav, v Sloveniji je to Zavod za gozdove. V sklopu projekta bodo preselili 14 risov iz Slovaške in Romunije na območje Slovenije in Hrvaške ter tako povezali dinarsko populacijo z alpsko v Švici in Avstriji. Na Slovenskem sicer trenutno živi okoli 20 risov.

Evrazijski ris velja za največjo divjo mačko v Evropi.
Evrazijski ris velja za največjo divjo mačko v Evropi. FOTO: iStock

Ljubljanski živalski vrt v sklopu Tedna risa pripravil številne delavnice

Ob mednarodnem dnevu risa želijo v ljubljanskem živalskem vrtu dvigniti zavest o tej divji mački, ki naseljuje slovenske gozdove. V ta namen bodo od 9. do 17. junija praznovali Teden risa in pripravili številne biološke, likovne in ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale ob prenovljeni ogradi risov v zgornjem delu živalskega vrta.

Ogrado so prenovili, potem ko je bila leta 2014 porušena zaradi žledoloma. Padla drevesa so v živalskem vrtu podrla polovico ograde,v kateri so bili risi. Dva sta pobegnila. Samca so kmalu zatem ujeli v živolovko, samica pa je kar 33 dni tavala po Rožniku, nato so jo sicer ujeli, a pri tem jo je konica uspavalnega naboja zadela v stegnenico in jo zlomila. Risa je po operaciji poginila. A samec ni dolgo ostal osamljen. V prenovljeni ogradi sta se mu pridružila dva nova risa, ki so ju pripeljali iz Nemčije.

Risu grozi vnovično izumrtje tudi v Sloveniji 

V Sloveniji letos obeležujemo tudi 45. obletnico ponovne naselitve risov. Ti so v preteklosti naseljevali celotno območje Slovenije, nato pa so na začetku 20. stoletja na Slovenskem izumrli zaradi pomanjkanja življenjskega prostora, pretiranega lova in pomanjkanja plena. Lovci so nato v 70. letih prejšnjega stoletja začeli razmišljati o vnovični naselitvi risa. Leta 1973 so v takratnem Gojitvenem lovišču Medved na Kočevskem v naravo izpustili šest risov.

evrazijski ris
evrazijski ris FOTO: AP

Slovenska naselitev risa je dolgo veljala za zgodbo o uspehu, risi so se kmalu razširili od Alp do Črne gore, populacija je rasla. A ko se takšna majhna populacija skozi generacije med sabo pari, nastane problem. In prav parjenje v sorodstvu je glavni razlog za upad populacije risov. Nastaja izguba genetske pestrosti, padata preživetje in reprodukcija, posledično populacija postane še manjša. Gre za vrtinec izumiranja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
12. 06. 2018 07.58
-6
V Gorskem kotarju jih je precej. Napadajo drobnico. Nisem vedela, da so to precej krvoločne žverce.
FIGEC
10. 09. 2018 22.19
-1
Mačke so nakrvoločnejše kopenske živali, morski psi pa morske.