Slovenija

Mednarodni kongres o novinarjih

Ljubljana, 12. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sklepni dan svetovnega kongresa Mednarodnega inštituta za tisk se je začel z drugim delom generalne skupščine in razpravami o zaščiti novinarjev na kriznih območjih. Beograjskemu dnevniku Danas pa so podelili nagrado za neodvisne medije.

novinarji
novinarji FOTO:

Pred začetkom popoldanskega sklopa kongresa Mednarodnega inštituta za tisk (International Press Institute - IPI) je predsednik IPI Hugo Buetler podelil nagrado IPI za neodvisne medije beograjskemu dnevniku Danas, ki jo je v imenu nagrajenca sprejel Radomir Ličina. Letošnjemu dobitniku odličja pionir svobodnih medijev 2002 je po mnenju IPI uspelo omogočiti natančen in nepristranski pogled na dogodke na območju Jugoslavije in se upreti nenehnim pritiskom srbskih oblasti.

V dopoldanski razpravi so novinarji polemizirali o zaščiti novinarjev na konfliktnih območjih. O razmerah za novinarsko delo v nemirni Angoli je neodvisni novinar in direktor sklada Open Society v Angoli Rafael Marques iz Luande za 24 ur povedal, da delovno okolje angolskih novinarjev ni varno, saj tam ni svobode tiska. "Dokler se ne vtikajo v občutljive teme, ni težav. Vprašanje pa je, kako spremeniti razmere, da bi novinarji lahko opravljali svoje delo, kot se spodobi. Eden od načinov, kako to doseči, je demokratizacija države, kjer bi vladal zakon in svoboda medijev, " je pojasnil Marques.

V Pakistanu umorjeni ameriški novinar Daniel Pearl
V Pakistanu umorjeni ameriški novinar Daniel Pearl FOTO: Reuters

Zadnji dan kongresa novinarji obravnavajo načine, kako zagotoviti varnost novinarjev, ki delajo na nevarnih območjih. Na dosedanjih razpravah je bil več razprav o predlogih, da bi novinarji nosili posebne značke ali druge oznake, s katerimi bi opozarjali nase. Kljub prizadevanjem pa tudi najbolj izkušeni poročevalci še vedno izgubljajo življenja, zato bi morali mediji bolj dejavno pritisniti na vlade, naj odgovorne za uboje privedejo pred sodišče, so prireditelji kongresa zapisali v gradivu za javnost.

Ob koncu konference bo sledila podelitev nagrade IPI za neodvisne medije dnevniku Danas. Letošnjemu dobitniku odličja pionir svobodnih medijev 2002 je po mnenju IPI uspelo omogočiti natančen in nepristranski pogled na dogodke na območju Jugoslavije in se upreti nenehnim pritiskom srbskih oblasti.

V zadnjem sklopu letošnjega kongresa z naslovom Terorizem - nova grožnja globalni varnosti, bodo sodelujoči namenili pozornost boju proti terorizmu, ki ne sodi med vojne, ki jih poznamo doslej. Ob tem se pojavlja nevarnost, da protiteroristični ukrepi posežejo tudi v človekove pravice, vključno s svobodo govora in poročanja.

Naslednji kongres IPI bo prihodnje leto v Nairobiju.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA