Slovenija

Medved: Samo strahopetci vladajo z odloki

Ljubljana, 07. 12. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
802

Visoka napetost okrog notranjega ministra Aleša Hojsa – ustavno sodišče je odločilo, da je vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uveljavljal pogoj PC, v neskladju z ustavo. Pred tem pa je po sobotnih protestih odjeknila ministrova napoved, da je zadnji čas, da začnejo organizatorji protestov plačevati stroške, ki jih ima Policija z varovanjem neprijavljenih shodov. Kako ministrove napovedi o plačevanju stroškov in komentarje na odločitev ustavnega sodišča vidijo v opoziciji? V oddaji sta svoje poglede soočila notranji minister Hojs in poslanec LMŠ Rudi Medved, ki vodi preiskovalno komisijo o vplivih politike na delo Policije.

Ali je namen napovedi o plačevanju stroškov varovanja protestov zastraševanje protestnikov? "Ne, nikakor ne. Mislim, da je vesoljni Sloveniji jasno, da je treba stroške pokriti. Glede na to, da imamo že več kot leto dni opravka z izigravanjem obstoječe zakonodaje, se mi zdi prav, da tisti, ki te zadeve organizirajo, plačajo dodatne stroške, ki jih ima s tem Policija," je dejal notranji minister Aleš Hojs

Da gre za represijo, pa meni poslanec LMŠ Rudi Medved. "Notranji minister kaže ta izrazita nagnjenja k represivnemu obravnavanju tistih, ki so proti tej vladi. Gre za nov zastraševalni manever. Zakon o javnih zbiranjih pa je popolnoma jasen. Spet gre za popolno izigravanje zakonodaje, pravne podlage za kaj takega ni," je ocenil. 

"Očitno je uporaba zakona za nekatere zastraševanje, jaz menim drugače," mu je odgovoril Hojs. Kot je pojasnil, je na družbenem omrežju Twitter uporabnike povprašal za mnenje, torej kdo naj poravna stroške, nastale z varovanjem shodov. Skoraj 70 odstotkov jih je odgovorilo, naj stroške poplačajo organizatorji, je povedal Hojs. 

Medved je Hojsa opozoril, da ni jasno, kdo so organizatorji protestov. "Naredili ste spisek, ki ga sproti dopolnjujete. Spisek ljudi, za katere menite, da so organizatorji. Policiji ste dali nalogo in ta vas posluša." Hojs mu je odgovoril, da skrbi Policija za javni red in mir brez ministrovih navodil. "Državno odvetništvo ve, da pravne podlage za to ni. Na seji odbora so vam povedali, da jo iščejo, a je ne najdejo," je dejal Medved. 

Hojs je pojasnil, da so z državnim odvetništvom dogovorjeni za srečanje, na katerem bodo iskali pravno podlago. Kje se zapleta? Kot je dejal Medved, 35. člen Zakona o javnih zbiranjih res govori o določenih primerih, ko naj bi organizatorji plačali stroške Policije. A problem je, da uradnih organizatorjev ni. 

 "Če mora nekdo poskrbeti za varnost in ostale ukrepe, potem pa se to izigrava več kot leto in pol, vsi vemo, kdo je to. Vi prepričujte vesoljno Slovenijo, da ne veste, kdo je organizator petkovih protestov," je dejal Hojs. Medved mu je odgovoril, da formalnopravno organizatorjev ni. "Vam se leto in pol smejijo zaradi teh pravnih telovadb, pravnega huliganstva."

Rudi Medved in Aleš Hojs
Rudi Medved in Aleš Hojs FOTO: 24UR ZVEČER

Hojs: Vlada je reševala življenja

Gosta sta komentirala tudi odločitev ustavnega sodišča, ki je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za državno upravo uvajal pogoj PC, torej preboleli in cepljeni, ne pa tudi testirani, neustaven. Hojs je poudaril, da je bil od vsega začetka namen aktualne vlade preprečiti večje število žrtev. "Ali je nekaj zapisano v odloku ali v zakonu, tistega, ki leži v bolnišnici, ne zanima. Tistega, ki je umrl, pa še manj.  Naš edini namen je bil, da z odlokom preprečimo na desetine smrti."

Dodal je še, da ustavno sodišče v odloku ni našlo vsebinskih napak. "Predsednik sodišča je zapisal, da ne more prevzeti krivde za epidemiološko situacijo, a ga ni nihče vprašal po tem. Posredno so priznali, da so krivci," je dejal. 

Medved mu je odgovoril, da "samo strahopetci vladajo z odloki". Po njegovem mnenju namreč vlada, ki se ne upa soočiti s stroko, zakonodajno vejo oblasti in svojimi državljani, vlada z odloki. S temi pa se epidemije ne da ustaviti, je dodal. "Z minimalnim spoštovanjem vladavine prave bi lahko epidemijo obrnili v bistveno drugačne vode." 

Hojs je Medvedu očital, da je bila prejšnja vlada tista, ki je sprejela prvi odlok v času epidemije, z dekreti pa so nove ukrepe sprejemali tudi v tujih državah, saj je bilo to hitrejše. Hojs odločitev ustavnega sodišča razume kot sporočilo, da bi morala vlada zadevo sprejeti z zakonom, in ne z odlokom, kar pa je po njegovi oceni težko ob trenutni opoziciji, "ki ne želi delati niti po 22. uri". 

"Ko ste zadnjič prinesli Zakon o nalezljivih boleznih v parlament, ste ga sami zrušili," je dejal Medved. Hojs je znova poudaril, da je bil namen vlade zaščititi življenja ljudi, zaradi opozicije in US pa bo po njegovem mnenju umrlo na desetine ljudi. "Ne upate si stopiti pred ljudi z jasnim stališčem do cepljenja," pa je Medved očital Hojsu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (802)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
14. 02. 2022 14.45
A bo ta vlada iz lastnega žepa plačala vse stroške Ustavnega sodišča za izgubljene primere? Hojsi? Jovan? In potem vse tiho je bilo!
Dbist
14. 02. 2022 14.41
Hojsi je pozabil omeniti, da njegov Twitter račun spremljajo samo SSDS-ovci!?!
proofreader
21. 12. 2021 09.46
+0
Samo strahopetci vržejo puško v koruzo in pobegnejo.
taurus111
09. 12. 2021 11.58
+0
Bravo Hojs tako se govori ! Narod ne poslušat razne medvede , volke in ostale zverri !
rozalinda
07. 12. 2021 18.33
+3
Hojs prvak v skakanju v besedo, janša pa večkratni zmagovalec na romanju Jajce v hitrostnem poljubljanju Brozove slike...
rozalinda
07. 12. 2021 17.50
+5
Bravo Rudi Medved, biser Hojs bo zlahka našel nekaj novca za plačilo policijskega varovanja iz šopka 12 mio iz mađarske prispelega opranega denarja od orožarske afere, ok?
prim20
07. 12. 2021 15.42
+6
A 70 % pravi Hojsar, naj pove koliko 1000 jih ima blokiranih na Twitterju
totinori
07. 12. 2021 13.56
+12
EJ, HALO ! A so protestniki naročili varovanje policije ?! Vse kar so policaji počeli v času protestov je bilo po komandi, ki je prišla s strani Hojsarja oz. njegovega šefa zato, da so domnevno čuvali njhove riti in tiste pridružene bednike, ki jih ohranjajo na oblasti. Hojsar jih je poslal na gteren, pa jih naj še plača ! Sicer pa gre itak vse iz naših žepov. Policija pač izvaja vroče vaje "za vsak slučaj", če se bi narodu dokončno strgalo, kar se bo ob takšnem terorju zgodilo slej ko prej !
to je kr neki
07. 12. 2021 13.48
+7
Kje pa je na POP tv prispevek o tem, da je pri vrhovnih sodnikih v Sloveniji, ki odločajo o kazenskih zadeva vprašljivo, če sploh imajo narejeno diplomo, da jih ni v nobenih prispevkih in da o njih na teh ustanovah nihce nicesar ne ve?
junij66
07. 12. 2021 13.31
+0
Navadne REVE. REEEVVVEEEEEEE. Osebki brez jajc🥚🥚🥚🥚 njihovi vodje t.i.kuk koalicije pa brez karizme. KO JE POTREBNO PREVZET ODGOVORNOST NIKJER NOBENEGA. VEDO PA DOBRO S PRSTOM KAZAT NA DRUGEGA. VSI DRUGI SO KRIVI SAMO ONI PA NE.
jbtjbt
07. 12. 2021 13.25
+10
Tik,tak,tik,tak,Hojsi april se bliža
fred fred
07. 12. 2021 13.18
-2
Jenull, Čordic, Bidar, Jarc, Stevanovič, Troha in pa se sigurno kaj umetnikov iz ozadja ki te marionete tudi vodijo.
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2021 13.11
+12
Hors me spominja na tistega jeznoritega froca, ki se meče po tleh in zganja histerijo, ker mu mama noče kupiti lizike. In take modele imamo v vladi. Ko bo sodišče razsodilo, da ni pravne podlage za te njegove bebave "manevre", bo spet cvilil in tožaril pravosodje. Neverjetno, ... kar naprej se z glavo zaletava v zid in mu še vedno ni prebilo, da bo zid VEDNO zmagal. No,... morda ima pa hors ekstremno trdo in neuničljivo betico - kamen na kamen. Naj se še naprej zaletava...
jbtjbt
07. 12. 2021 13.26
+9
škrga škrga
07. 12. 2021 13.07
+4
Pa poglejmo ta predlog še z druge strani. V roku pol leta max., bodo vstajnike spet zamenjali vztrajniki. Boste takrat še za plačilo stroškov delovanja policistov, Hojs, ko boste vi in vaši podporniki med organizatorji?
fred fred
07. 12. 2021 13.14
-2
Nebo ker bo shod prijavljen in organizator znan!!!
User768643
07. 12. 2021 12.56
-10
Če strahopetci vladajo z odloki, kako imenujemo tiste, ki so pobegnili iz vlade?
srebrnibreg
07. 12. 2021 13.04
+15
Pa kaj
07. 12. 2021 13.14
+1
tisti se imenujejo malo drugače, kot tvoj janez...tisti niso bili kupovalci koalicije in koruptivci..to se je vedelo ze prej, še bolj pa danes, ko vleče vsak na svojo stran, da bi si podredili še tisto malo, kar je ostalo...za tebe..ker težko razumeš..tistim, ki so "pobegnili" se ne reče lopovi
jbtjbt
07. 12. 2021 13.27
+8
User768643
07. 12. 2021 14.05
+1
Uf ste se vžgali zagovorniki tistih, ki stisnejo rep med noge in pobegnejo, ko se pojavijo težave.
Javor
07. 12. 2021 12.55
+7
Straho vlada. 🤣🤣🤣
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2021 12.51
+11
S tem horsovim primitivcem sploh ni mogoče debatirat, ker ne pozna osnovnih pravil dialoga,... poleg še vsega ostalega seveda. In te oddaje, kjer je gost tudi hors, enostavno ni mogoče poslušat, ker se kar naprej vsiljuje v besedo. Aja, ... on verjame, da si je treba besedo izboriti. Kot v kameni dobi - kdor je močnejši. "Marija" pomagaj, ... kakšna 🐒
junij66
07. 12. 2021 12.45
-5
Potem pa,če ste tako proti z minusi za predlog,da stroške plačajo predsedniki strank in njihovi poslanci (SD,LMŠ,SAB,LEVICA) t.im.KULkoalicije ,ki so ves čas podpihovali,hujskali in podpirali proteste naj PLAČAJO NJIHOVI PODPORNIKI IN VOLIVCI. Če so že zbirali denar za STA naj zberejo še za te stroške. Ob podpori medijev naj bi jim bo uspelo.
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2021 12.54
+7
In kdo bo narodu plačal vse stroške vašega svečkarskega lomastenja po državi, njenih institucijah in javnem denarju???? Najprej se svečkar vprašaj po tem, in šele potem bluzi o stvareh, o katerih nimaš najmanjšega pojma! Naj ti namignem kdo je organizator protestov - to je zgolj in le ARESTANTOVA VLADA RS! Pa saj verjamem, da ne boš dojel, ker nimaš s čim.
User768643
07. 12. 2021 12.58
-5
Mesečev sij. A ti bi rad povedal, da tisti, ki sledite Zlatku in Stevanoviću ste biseri slovenske inteligence?😂😂😂😂
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2021 13.05
+6
V bistvu smo napram vam - svečkarjem vsi biser inteligence. Vendar ne zato, ker bi bili v resnici tako visoko inteligentni, ampak zato, ker ste svečkarji tako grozljivo bukovi ! In mimogrede, ne sledim Stevanoviću, ki je vaš podtaknjenec.
fred fred
07. 12. 2021 13.19
+0
User768643
07. 12. 2021 14.13
-1
Mesečev sij. Zagovornik te vlade sem izključno zaradi nesposobnosti vseh ostalih. Dve leti kolesarite in se derete okrog vogalov. Niste pa uspeli predstaviti enega alternativnega programa.
mali.mato
07. 12. 2021 12.44
+1
Potem so tudi v Avstriji in Italiji sami strahopetci.
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2021 12.55
+7
A se delaš, ali si v resnici prebukov, da bi znal razlikovati zakonsko podlago med obema državama?
srebrnibreg
07. 12. 2021 12.42
+11
Tako vladajo kriminalci zbrani v sedanji kripl vladi.
mali.mato
07. 12. 2021 12.45
-9
srebrnibreg
07. 12. 2021 12.52
+9
Vem. Janšista Hojs in radenski župan svoji najbolj vneto iščeta.