Slovenija

Srečanje z medvedjo družino: medved v človeku ne vidi plena, pač pa grožnjo

Ljubljana, 03. 05. 2021 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
108

Zadnje čase spet pogosteje zasledimo objave, da so v bližini naseljenih območij opazili medveda. Medved je zver, ki pa je v naših gozdovih stalni obiskovalec, zato je ključno zavedanje, da z obiskom gozda mi prihajamo na njegov teritorij. Medved ima človeka predvsem za nevarnega nasprotnika, ki se mu na daleč izogne, a le če pravočasno zazna njegovo približevanje. Srečanja z medvedom so zato redka tudi na območjih, kjer jih je razmeroma veliko. Včasih pa se srečanje zgodi in pomembno je vedeti, kako takrat ravnati.

Nekaj navodil, kako ravnati, če v naravi srečamo medveda, so pripravili na Planinski zvezi Slovenije s pomočjo nasvetov Zavoda za gozdove in kmetijskega ministrstva. Kot navajajo, "medved v človeku ne vidi plena za prehrano, zato človeka nikoli namenoma ne zalezuje in lovi. O ravnanju pri srečanju s človekom tako ne odloča njegova lakota, ampak predvsem občutek ogroženosti in presoja, kako se tej grožnji umakniti".

Eni sanjajo o srečanju, drugi kosmatinca srečajo večkrat na teden

Prebivalcem dinarskega gorstva in Krasa je medved 'bližnji' sosed in včasih je sobivanje z njim lahko tudi zahtevno. Medved namreč povzroča tudi gospodarsko škodo, ko uničuje panje ali krmišča, včasih pa koga tudi prestraši ali navduši, če mu prekriža pot. Mnogi namreč sanjajo o takšnem srečanju, kot ga je doživel naš bralec Jakob. Na območju Loža je na poti iz svoje vasi v dolino naletel na mamo medvedko z dvema mladičema. Pa ne v gozdu, pač pa kar na cesti. 

Medvedja družinica je veselo nadaljevala pot v dolino in se kljub avtomobilu, ki je počasi vozil za njimi, ni umaknila v gozd, pa čeprav je imela nič koliko priložnosti. Kot nam je pojasnil avtor posnetka, je to edina cestna povezava med njegovo vasjo in dolino. "Vas, kjer živim, je kilometer višje od lokacije snemanja. Na tem območju je izjemno velika gostota medvedov, tako da ta medvedja družina na tem odseku ni edina in srečanja z različnimi medvedi se dogajajo večkrat tedensko." 

Ob bližnjih srečanjih z medvedom, še zlasti pa z medvedko z mladiči, lahko postane izid srečanja v znatni meri odvisen od ravnanja človeka. Medved napade samo, če se počuti skrajno ogroženega, medvedka pa tudi, če domneva, da človek ogroža njene mladiče.
Ob bližnjih srečanjih z medvedom, še zlasti pa z medvedko z mladiči, lahko postane izid srečanja v znatni meri odvisen od ravnanja človeka. Medved napade samo, če se počuti skrajno ogroženega, medvedka pa tudi, če domneva, da človek ogroža njene mladiče. FOTO:

Kot dodaja, je zaradi mirne reakcije medvedke imel čas, da je vzel telefon ter dogajanje posnel z dovolj velike razdalje. "Večkrat sem se ustavil in čakal, da se medvedka umakne, ker je imela možnost umika na vse strani, vendar je svojo pot nadaljevala po cesti," pojasnjuje. Mnogo komentatorjev pod njegovo objavo posnetka na Facebooku ga je namreč napadlo, da je preganjal medvedjo družino in vse to ves čas snemal. Očitno se je medvedka odločila, da bodo v dolini hitreje, če gredo po cesti. Avtor še dodaja: "Po tej cesti so otroci vso osnovno šolo hodili k pouku, ob lepem vremenu so del poti včasih prehodili tudi peš. Tako da to ni 'safari', kot mislijo nekateri, ampak tu mi živimo in sobivamo z medvedi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub temu da je medved zver in da se nam praviloma ogne v velikem loku, pa se lahko z njim tudi srečamo. Kako torej ravnati, da ga ne bomo srečali, oziroma kako ravnati, če ga? "Medved izredno dobro sliši in še bolje voha, zato pa precej slabše vidi. Zato je medveda zelo težko presenetiti in se mu neopazno približati. Se pa srečanja še vedno dogajajo, sicer dokaj redko in zgolj v določenih primerih če se medvedu približamo tiho in iz smeri proti vetru (ko nas medved ne more slišati ali zavohati), če ga presenetimo med zatopljenim razkopavanjem štorov, obračanjem kamenja in drugim iskanjem hrane ali če medvedko z mladiči presenetimo med skrbjo za mladiče (če je nekoliko manj pozorna kot običajno),” pojasnjujejo na planinski zvezi.  

Rjavi medved je vsejeda zver. Če je rastlinske prehrane dovolj, lahko predstavlja tudi do 95 % njegove prehrane. Nabira različne plodove in semenje, teknejo mu tudi zelišča, trave in detelja. Mesni del njegove prehrane predstavljajo žuželke in ličinke, ki jih najde pod lubjem podrtih dreves in pod kamenjem, ceni pa tudi mrhovino. Loti se tudi vseh lahko ulovljivih živali, kot so na primer mladiči divjadi ali odrasla divjad v visokem snegu, lahko dostopne pa so mu tudi nezavarovane domače živali, zlasti drobnica.

Napade le, če se počuti ogroženega

Najbolj napeto je, če srečamo medvedko z mladiči. Takrat lahko postane izid srečanja v znatni meri odvisen od ravnanja človeka. Strokovnjaki opozarjajo, da medved napade samo, če se počuti skrajno ogroženega. Medvedka pa lahko napade tudi takrat, ko domneva, da človek ogroža njene mladiče. Če torej srečate medveda, je pomembno, da se izogibate vsemu, kar bi medvedu dajalo vtis, da ste napadalec. 

Čeprav bi jo najraje ucvrli, je bolje, da ne delate hitrih in sunkovitih kretenj in gibov. Najbolje je mirno obstati ter se začeti počasi in brez hitrih in nenadnih gibov mirno umikati. Kadar je razdalja med vami in medvedom kritična, torej ko se medved počuti ogroženega, bo verjetno izvedel poseben zastraševalni nastop oziroma navidezni napad. Njegov namen je resničnega ali domnevnega napadalca tako prestrašiti, da se raje umakne. "Postavljanje medveda na zadnje noge še zdaleč ne pomeni, da bo napadel! Medved slabo vidi, zato se, ko sliši in vonja kaj nenavadnega, postavi na zadnje noge, da bi si ogledal situacijo in ugotovil, za kaj gre," opozarjajo na PZS in dodajajo, da se na zadnje noge vzpenja tudi med navideznim napadom, da bi naredil večji vtis na sovražnika. "Grozečo pokončno držo podkrepi z grozečim renčanjem in rjovenjem. Kljub grozečemu obnašanju pa medved iz navideznega ne bo prešel v pravi napad, če ga k temu dodatno ne izzove ravnanje, ki ga dojame kot napadalno."

Medved ima človeka predvsem za nevarnega nasprotnika, ki se mu na daleč izogne. Medved (in tudi medvedka z mladiči) se človeku običajno hitro umakne, če le pravočasno zazna njegovo približevanje. Zato so srečanja z medvedom redka tudi na območjih, kjer jih je razmeroma veliko.

Kako preprečiti srečanje z medvedom?

Ob sprehodih po gozdu naj bo pes na povodcu. Na območjih s stalno prisotnostjo medveda se med majem in junijem sprehodom s psi odpovejte. Med hojo po slabše preglednem gozdu bodite glasnejši (glasna hoja, žvižganje, normalen pogovor, brcanje kamenja, udarjanje s palico po deblu dreves). S tem medveda na nas že takoj opozorimo. Ne zadržujte se v bližini kadavrov, neprevidno in nezakonito odvrženih klavniških odpadkov ter krmišč. Ne hodite po medvedovih sledeh. Poskrbite, da v okolici domovanja ni dostopnih virov hrane (biološki odpadki, smeti, nezavarovani čebelnjaki, komposti), saj navajajo medveda na prisotnost človeka in so eden ključnih vzrokov za težave z medvedom v naseljih. Ne približujte se mladičem, četudi so videti zapuščeni. Če jih opazite, se čim prej umaknite. Ne hodite v bližino medvedjih brlogov.

Čeprav je težko ostati miren, se je, če od daleč opazite medveda, najbolje mirno, počasi in brez sunkovitih gibov umakniti v smeri svojega prihoda.
Čeprav je težko ostati miren, se je, če od daleč opazite medveda, najbolje mirno, počasi in brez sunkovitih gibov umakniti v smeri svojega prihoda. FOTO: Dreamstime

Kaj storiti, če srečate medveda?

Včasih pa se zgodi, da kljub vsej preventivi pride do srečanja. Takrat poskušajte upoštevati naslednja pravila:

– Če medveda opazite od daleč, se mirno, počasi in brez sunkovitih gibov umaknite v smeri prihoda. Če medved prihaja v našo smer in vas še ni zaznal, ga z mirnim glasom opozorite nase – v večini primerov se bo umaknil. Nikoli ne tecite, saj s tem povečate možnost napada!

– Ko medveda ali medvedko z mladiči srečate v neposredni bližini, ostanite čim bolj mirni. Ne delajte hitrih in nenadnih gibov in ne kričite. Obstanite in se počasi zadenjsko umaknite.

– Če se medved zapodi proti vam, obstanite – skoraj vedno se bo medved ustavil. Gre za lažni napad.

"Vsega tega ne omenjamo zato, da bi širili med ljudmi strah pred medvedom, ampak zato, da bi jih opozorili, naj bodo na območjih, kjer lahko naletijo na medveda, previdni. Če pa do srečanja z medvedom že pride, naj bo povedano samo dodaten razlog za ustrezno mirno in premišljeno ravnanje," ob tem dodajajo na planinski zvezi.

Območja, kjer so medvedje pogosti

Prehod proti severovzhodni Sloveniji jim nudi Posavsko hribovje, a migracije tu niso tolikšne kot v smeri Julijskih Alp. Preko Save in Menine planine se lahko odpravijo vse do Raduhe in Olševe ter naprej v Avstrijo. Pred leti je nekaj medvedov prišlo celo na Pohorje. Seveda medvedje potujejo tudi v vse druge smeri, a veliko manj izrazito.

Slovenija leži na severozahodnem robu strnjenega območja dinarske populacije medveda, torej tu živi najzahodnejši del populacije rjavega medveda v srednji Evropi. V Sloveniji najdemo največji del stalno poseljene populacije rjavega medveda v strnjenih bukovo-jelovih gozdovih visokega krasa, kjer prevladuje razgiban in nepregleden teren. To območje lahko razdelimo na tri večje dele. Prvi del je zahodni visoki kras, ki se razteza severno od avtoceste Ljubljana–Postojna–Razdrto. Kljub temu da je gozdni habitat zelo kvaliteten, še posebej na planotah Hrušice in Nanosa, je gostota medvedov majhna. Drugo območje je Notranjska, ki zajema zahodna pobočja Javornikov, Snežnik in Iško. Za ohranjanje velikih zveri je ta regija še posebej pomembna, saj se na jugu nadaljuje v Gorski kotar. Na tem območju kmetijskih pritiskov praktično ni. Tretje območje pa je kočevsko-belokranjska regija, ki je največji del osrednjega območja medveda na Slovenskem. Območje se razteza od Iške do Bele krajine. Z vidika ekologije ima največjo nosilno kapaciteto, a je tu medved vseeno bolj ogrožen kot na drugih dveh delih, in sicer zaradi povečevanja kmetijskih pritiskov (paša drobnice in ostale kmetijsko-gozdarske dejavnosti).

"Večkrat pa lahko najdemo medvedove sledi tudi zunaj omenjenih območij. Medvedje namreč že od nekdaj potujejo po prastarih stalnih stečinah v različne smeri. Medved ni teritorialen življenjski prostor samice je velik do 100 km2, teritorij samcev pa je lahko tudi do nekajkrat večji. Zaradi vse hitrejšega širjenja slovenskega podeželja so v zadnjem desetletju postale izrazitejše tudi migracije medveda proti Alpam. Preko Hrušice, Nanosa in Trnovskega gozda lahko medved dokaj enostavno pride v dolino Soče ter v zgornje Posočje. Po istih prehodih lahko odhajajo tudi v smeri idrijskih, cerkljanskih in škofjeloških gora, ki jim nudijo udoben prehod proti Jelovici, Pokljuki, Zgornji Savski dolini ter Avstriji," še dodajajo na PZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1832247
11. 08. 2021 18.45
medvedi tečejo maraton?
Anica Hafner
01. 07. 2021 11.46
Veselite se torej s srečanji z medvedjo družino. Niso nič nevarni.
MESE?AR
04. 05. 2021 09.54
+2
Da mu nekdo napiše. da jih je preganjal po cesti je pa res etalon za neumnost !
User1832247
11. 08. 2021 18.46
fakinx01
04. 05. 2021 09.06
-4
Tale medvedka je bila janšist! Desni janšist!!! Kako vem? Ker je zavila na desno. In to kar 2x!!!! :) :) :)
Prdilnik
04. 05. 2021 08.41
+13
Spoštovana avtorica članka, medved ni "stalni obiskovalec" slovenskih gozdov, ampak PREBIVALEC....Razen če smo slovenci stalni obiskovalci Slovenije...
Mich Diam
04. 05. 2021 08.13
+2
zelo zanimivo....!
main
04. 05. 2021 08.09
+3
Planinsko zvezo ste vprašali kako ravnati ob srečanju z medvedom? PZS vam je povedala kje so stoletne poti medvedov? PZS je pravi sogovornik? Glede na to kako blatite slovensko lovstvo....na Lovsko zvezo, Zavod za gozdove in ARSO nimate več vstopa?
juhej77
03. 05. 2021 21.25
+0
ne pisat neumnosti ljudje.. sploh pa tisti, ki ste nedveda vidlu v zoo-ju in v pobarvanki...
ochi
03. 05. 2021 21.23
-1
hja, lahko je z avtom za medvedom.
zdrava.pamet
03. 05. 2021 20.55
+3
Končno en normalen članek in kolikor toliko normalni komentarji, hvala bogu še je nekaj normalnih Slovencev na svetu...
trabakula
03. 05. 2021 19.56
+8
človek je itak grožnja za cel svet, ne samo za medveda
Supervillain
03. 05. 2021 17.54
+13
Medved prej zbeži nevaren je samo,če ga presenitiš od blizu to lahko vsak pameten in normalen človek razume in ve kako je.Genij
VAREN
03. 05. 2021 21.04
+0
Ko ga srečaš stopi iz avta pa potem povej kako je bilo.
marston
04. 05. 2021 09.30
+1
varen, točno to sem doživel. medvedka z odraslim mladičem. sem stopil iz avta, razdalja cca 15 m. medveda sta se ustavila na robu gozda, 3 m od roba ceste. obrnila glavi, me gledala in po par sekundah nadaljevala pot v gozd. sem stopil do roba ceste (avto prižgan!) in sta se ustavila po 10 m, še enkrat pogledala in nato nadaljevala počasi v gozd, kot da ne bi bilo nič. niti trznila nista. bilo je zgodaj spomladi, ko še ni bilo listja na drevesih. medved ne naredi človeku nič, če ni ogrožen.
Hasta la victoria siempre
03. 05. 2021 17.35
+4
se takrat ko napisem kak je ta voznik neumen mi zbrisete komentar..tolk o svobodi govora ki se tak vnemo mediji borite🤣🤣🤣
VAREN
03. 05. 2021 21.36
+2
Novinarji pojma nimajo kaj je to demokracija. Svoboda govora pa samo takrat ko njim paše. Saj ni čudno, da vsi pluvajo po njih.
MESE?AR
04. 05. 2021 09.53
+1
Mađioničar
03. 05. 2021 17.18
+5
Se ponavljate kot španska telenovela
martin celin
03. 05. 2021 16.59
+6
Dokler ne bo srečanja z medvedom na Rožniku bo vse ok. Ko pa bo do tega prišlo bo pa najverjetneje tudi vojska vpoklicana . A ne 😁 smo že videli kako je bilo ko je ris iz živalskega vrta pobegnil😂😂😂😂
UND
03. 05. 2021 16.58
-3
Če nebi ta snemalni trot... vozil v vidnem polju medveda bi sigurno ubral drugo pot. Ampak mu 10 medvedjih pogledov ne pomeni nič.
btbslo
03. 05. 2021 18.19
+7
Ma ja in kolk sta morala tamlada pretect. Lahko bi ustavil in pocakal da ae umaknejo s ceste.
Philips Samsung
03. 05. 2021 16.50
+14
FACE SO MEDEKI....?...
Soul
03. 05. 2021 16.32
+13
Črna kronika pove in pravi nekako tako - največja grožnja je človek, človeku.Medved kot zver, se ni niti uvrstil v statistiko grožnje.
TistoPravo
03. 05. 2021 16.56
+0
Če imaš pa ked potjo še odložene kčavniške odpadke in ostale z vonjem po hrani, sta pa verjetno oba skupej z jedvedom en druzmu v nevarnosti.,,treba je upoštevat vsa dejstva ki obstajajo v naravi glede na anš sistemski stil življenja z vsemi napakami ki jih počnemo
Jebo_slav
03. 05. 2021 17.47
+7
si ti še mel slovenščino v osnovni šoli?
karamba34
03. 05. 2021 16.16
-2
Mi desničarji bi medvede ustrelili, ker smo tako hudobni, škodoželjni. Zato se sramujem slovenske desnice.
MucaNeGrize
03. 05. 2021 15.45
+9
Všeč mi je , da je veliko ljudi preplašenih ...imajo medvedi / in še kdo več miru . Se privlečejo na Kurešček - stopijo iz avta pol pa vse raglje in piščali ter dretja , da jih slišiš že na 3km ...ker so jih podučili , da morajo biti glasni . No , jaz jim pokažem , če se le da - včasih pa samo povem o kakcu ali sledi šape v blatu , da je tam nekje v bližini ... in je dovolj - povem , da je bil medo ...in so v teku do avta že malo pokakani ...Če ga srečate - predvsem nobene panike in mirno . Povejte mu kaj lepega . To je vse . Zazna vas že na 2 km ...moje češnjo in sadje pa si delimo - že leta dolgo .
tkian
03. 05. 2021 16.16
+5
Kakšne medved pride pogledat, kaj se dogaja, če se prevč hrupa zganja. Poznam dva taka primera. Danes so medvedi vse bolj radovedni in zgubljajo strah pred ljudmi in naselji.
Shisui
03. 05. 2021 16.17
+3
Niso radovedni, samo hrane ni dovolj v naših gozdovih in so prisiljeni med ljudi.
MucaNeGrize
03. 05. 2021 17.02
+5
celo s shisui se strinjam...Razlog pa je , kar je teh lepotcev cca polovico preveč za to " površino " . Žal . In mrhovišča so že dolgoooo nazaj - prepovedali . Lačni so , reveži ..
MucaNeGrize
03. 05. 2021 17.03
+3
tkian ...firbčni sicer so ...največkrat v povezavi s hrano . Naučili so se , da po pikniku kaj ostane včasih ...Enako je s kantami za smeti...itd